Taxonomieën en ander gedoe | 3
Een weblog ontsluiten met ‘tags’ of trefwoorden is een leuk idee, maar werkt niet vreselijk goed op lange termijn; als er nogal wat postjes zijn.
Nu ja, op boeklog staan er ruim twaalfhonderd schrijversnamen getagd. En daar is ook een overzichtspagina van. Dus het kan wel. In uitzonderingsgevallen; als de trefwoorden een duidelijk gezamenlijk thema hebben. Maar anders wordt de ontsluiting met metadata al gauw een onoverzichtelijke bende. Die juist niet doet wat zou moeten; de rijke inhoud van de website inzichtelijker maken.
Zowel op eamelje.net als op boeklog werk ik nu met dossiers vol verwante postjes. Hoeveel dossiers dat gaan worden, is me nog niet duidelijk. Maar ik denk dat het met een honderd per site wel moet ophouden. Ook al omdat het anders een toer wordt om te onthouden of een nieuwe tekst ook in een dossier past, als ik die online zet.
Boeklog maakt voor zijn dossiers gebruik van de extra mogelijkheden die WordPress sinds versie 2.3/2.8 biedt aan taxonomie12. Punt blijft alleen dat de documentatie te wensen overlaat over welke standaardfuncties daarbij aan te roepen zijn. Wat dan weer lastig is, als ‘dossiers’ wel op dezelfde manier moeten werken als ‘tags’ — er moet simpel een alfabetisch geordende lijst van zijn — maar er heel andere code nodig is voor hetzelfde effect.
Gelukkig is er in WordPress 3.0 standaard de functie get_terms beschikbaar gekomen, die vergelijkbaar is met get_tags, en zo al twintig regels aan zelfgeklopte code vervangt.
Maar dan nog werkt get_terms niet zo als get_tags. Zo kostte het me erg veel moeite om de URL goed te krijgen, die bij een dossier hoort. Omdat boeklog al ‘tags’ gebruikt, die verwijzen naar ‘auteur’, kreeg een ‘dossier’ ineens ook het woord ‘auteur’ in de verwijzende link; wat niet goed werkte.
Dat heb ik nog niet anders kunnen oplossen dan door een deel van de URL hard in de code te zetten. Een doodzonde voor de ware programmeur. En lelijk bovendien. Maar voorlopig wel effectief.
[x]#8156 fan woensdag 12 januari 2011 @ 10:59:02