Plichten
Te fietsen | week 22

In de atletiek is het al decennia een probleem. Er komen almaar meer hardlopers bij, alleen profiteren de clubs daar niet van. Hardlopen is allereerst een individuele bezigheid geworden, van ieder voor zich, en enkel bij een tal grote evenementen nog eens met zijn allen tegelijk.

En werd die marathon van New York eenmaal gelopen, dan houden velen er net zo makkelijk weer mee op.

Dus is de atletiekbond een relatief kleine bond. Ondanks het enorme leger dat met regelmaat hardloopt. Want het lukt de KNAU niet om de meerwaarde aan te geven van een club- en daarmee bondslidmaatschap.

Onder de hardfietsers speelt nu eenzelfde ontwikkeling. Het ledental bij de verenigingen loopt terug. En vrouwen voelen zich al helemaal niet geroepen lid te worden. Ondanks dat er nooit meer mensen een racefiets hebben gehad. De wielerbond KNWU heeft daarom het plan Wielersport 2020 bedacht; waaraan een website gewijd is; en waarover discussiebijeenkomsten worden georganiseerd.

En zoals altijd bij organisaties die ik enkel van buiten ken, vallen me altijd vanzelfsprekenheden op, die ik helemaal niet zo vanzelfsprekend vind.

Zo hebben de leden van wielrenclubs de plicht om altijd de kleding van hun club te dragen op de fiets; wat dan doorgaans gesponserde kleding is; met bedrijfsnamen erop.

Dat alleen al zou voor mij reden zijn om zo’n club te negeren. Hoe handig goede wielerkleding ook is, want het heeft nut tegen de vermoeidheid om je spieren in strak lycra vast te klemmen. Maar ik trek ook de kleding die ik zelf koos al met lichte tegenzin aan.

Activiteiten waarvoor je nieuwe kleren moet kopen, hebben sowieso iets dubieus.

De KNWU stelt nu ineens die verplichte klederdracht ter discussie op de website.

Ook lijkt er hoop te zijn meer voor de leden te betekenen, door bijvoorbeeld korting voor ze te regelen, op onderdelen, voeding, en die kleding weer.

Toch mis ik, zoals gewoonlijk, een bredere kijk op de ontwikkelingen bij de KNWU. Mede omdat, zoals gemeld, andere sportbonden met precies hetzelfde verlies kampen aan populariteit. Dat mensen tegelijk aan iets willen deelnemen, blijft — zie ook die Fietselfstedentocht. Als hen dat verplicht om het hele jaar elke week op precies dezelfde tijd uren vrij te houden, wordt het al anders. Zo strak georganiseerd is het leven tegenwoordig niet meer voor velen.


[x]#11884 fan donderdag 28 mei 2015 @ 17:49:12