Tolhekbuurt
Te fietsen | week 27

Wie weleens door de wereld gaat, en daarbij rond kijkt, valt hopelijk van alles op.

En waar ik me met regelmaat over verbaas, is dat de wegen bedoeld voor fietsers en bestemmingsverkeer vaak al zo oud zijn. Die staan dan ook op antieke kaarten, met precies dezelfde bochten en kruisingen — ik schreef daar eerder over.

Dus als zo’n weg ergens een onverwachte kromming heeft, kan het best zijn dat daar eeuwen terug iets was, dat dwong tot zo’n bocht; wat er inmiddels niet meer is. Wat het nu vreemd maakt dat de straat niet gewoon rechtdoor loopt.

Ook is me opgevallen dat ik nogal eens oude tolpunten passeer. Waaraan dan heel soms een oud tolhuisje herinnert, maar veel vaker nog de straatnaam aan memoreert. Vlakbij al is er bijvoorbeeld een Tolhekbuurt.

En vanzelfsprekend heb ik me daarom weleens afgevraagd tot wanneer daar dan tol werd geheven. Of wat ik vandaag de dag kwijt zou zijn, als al die tolpunten nog vol in bedrijf waren geweest.

Maar een heleboel toch nogal logische vragen stelde ik ook niet — omdat het onderwerp net te klein was om onderzoek aan te gaan wijden. Zoals waarom het ooit nodig was om ergens een tolhek te plaatsen.

Daarom was ik zo blij met het onderzoek dat Harry Perton heeft gedaan: Het tol van Eelderwolde was een aardige melkkoe. Omdat hij daarin met allerlei logische verklaringen kwam, voor wat mij onderweg was opgevallen. Vanzelfsprekend dat die tolwegen opkwamen in een tijd dat mensen zich over een verharde weg wilden kunnen verplaatsen. Logisch dat het wegverkeer sindsdien veel intensiever is geworden, en gestroomlijnd werd, waardoor die oude tolpunten inmiddels zo vaak ergens achteraf lijken te liggen.


[x]#11914 fan donderdag 9 juli 2015 @ 13:30:58