Oude vormen en gedachten
Overwegingen | week 26

 

Houd een weblog bij sinds 2001, en merk op hoeveel daar omheen veranderd is sindsdien.

Een marginaal verschijnsel, dat was eamelje.net — of later boeklog — in de eerste jaren zeker. Maar er waren meer mensen actief op hun eigen marginale verschijnselen. En tezamen creëerden we toch iets dat leek op gemeenschappelijkheid. Er bestonden indertijd ook prijzen voor de beste weblogs, en zelfs een webloggersbal, en andere ontmoetingen tussen wie zich zoal weerde online. Alleen verdween al die onschuld toch snel.

Eerst waren het de marketingboys met hun zakenmodellen, die meenden dat er geld moest kunnen worden verdiend met een weblog. Dat lukte slechts een enkeling. Alleen versjteerde de nieuwe zakelijkheid wel het idee over wat een weblog zou horen te bieden. Zoals liefst meerdere updates iedere dag.

Voor mij blijft staan, zoals elders al eens uitgelegd, dat zo’n log de unieke stem moet laten horen van éen enkel individu. Andere vormen zijn al gauw te opgelegd, en doorgaans niet heel interessant.

Daarop waren het de grote internetbedrijven die de massa aan zich wisten te binden, en hun online-gedrag gingen sturen.

En als iedereen ineens op Facebook zit, plus dat Facebook iedereen binnen de eigen ommuurde ruimte wil houden, heeft dat grote invloed op wat daar buiten gebeurt.

Naarste ontwikkeling wat mij betreft, blijft overigens de enorme afhankelijkheid van Google voor alle websites. Want wie niet met zijn site op de eerste pagina van Google’s zoekresultaten komt, bestaat simpelweg niet voor de meeste internetgebruikers. Terwijl de zoekmachine nu net al een hele tijd kwaliteit ontbeert, omdat plaatsing gemanipuleerd wordt.

Er is eeuwig een wapenwedloop gaande tussen marketingmannetjes en Google om bepaalde websites zo hoog mogelijk op zo’n ranking te krijgen.

Dus kan ik wel complete onafhankelijkheid na willen streven, en mijn weblogs gewoon online blijven zetten op het open web, er dringt zich almaar meer een vrij principieel dilemma op.

Buig ik mee met alle bizarre eisen die Google inmiddels stelt aan de technische staat van een weblog — zoals dat websites met een versleutelde verbinding hoger scoren dan ‘onbeveiligde’ sites? Terwijl er niets is aan mijn weblogs dat onveilig is voor bezoekers?

Of koester ik mijn marginale positie?


[x]#14276 fan maandag 2 juli 2018 @ 22:50:58


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden