Jacht op de Veluwepoema ~ Peter Burger

Over angsten gaat dit boek. Maar dan angsten die zich gecondenseerd hebben rond een kern van vervuiling, en een verhaal zijn gaan vormen. Ik vind de moderne legenden die dit oplevert alleen al interessant omdat ze me veel vertellen over het eeuwig menselijke onder al die laagjes cultuur. En, in griezelen zit toch ook een genot.

Peter Burger hanteert wel een andere aanpak dan Ethel Portnoy, waarvan ik hier eerder Broodje aap, en Broodje aap met besprak. Maar zoals Portnoy deed, om enkel de verhalen in hun kern door te vertellen, kan ook niet meer. Er zijn tegenwoordig tal van websites over moderne legenden die per definitie uitgebreider zijn dan een boek, en meestal nog actueler ook.

Burger probeert te laten zien dat een gerucht dat plots in de media opduikt vaak niet nieuw is, maar al veel vaker zo voorkwam. Daarmee bedrijft hij ook mediakritiek over de gemakzucht van journalisten. Maar toen er in 2005 een poema op de Veluwe werd gesignaleerd, profiteerden niet alleen de media van de belangstelling daarvoor. Het bezoek aan de regio nam toe, na gedaald te zijn in de jaren daarvoor. En de zelfbenoemde poemajagers van Pantera verdienden ook een aardig geldje.

Interessanter was evenwel Burger’s gegluur op internetfora, waar Nederlandse moslim-jeugd zich uit over wat hen bezighoudt. Dat maakt duidelijk hoezeer angsten bij hen gekoppeld zijn aan geloof. Daardoor ontstaan geruchten als dat iemand die de koran verketterd heeft, veranderde in een hond. Of nog erger. En daarbij wordt bijvoorbeeld dan de griezelkunst van Patricia Piccinnini ingezet als bewijs. Want, zulke monsters kan niemand toch zelf bedenken, als commentaar op genetische manipulatie?

Peter Burger, De jacht op de Veluwepoema
Sagen en geruchten uit het moderne leven

232 pagina’s
Uitgeverij Bert Bakker © 2006