Murphy’s law

De belangrijkste wet bij het werken met computers is dat er altijd een een nieuwe complicatie opduikt als ik opgelucht denk te kunnen afronden. Noem het een gevolg van Murphy’s Law. Alles kost altijd meer tijd dan vantevoren bedacht wordt. En ik moet niet net doen alsof mij dat niet allang duidelijk is; ik heb mijzelf allang geleden verboden na twaalf uur ’s nachts nog met een PC te klooien. Mijn nachtrust schoot er daarvoor iets te vaak bij in; de weinige uren slaap ook nog eens verstoord door onrustige dromen over haperende techniek en zwarte gedachten dat het nooit meer goed zou komen.

Ik probeerde vandaag een Linux-distributie van Internet te halen die drie lellen van bestanden besloeg. Drie keer moest mijn kabelmodem een file van zo’n 670 Megabyte ophalen; drie complete cd-images die eenvoudig rechtstreeks op een schijfje gebrand zouden kunnen worden.
Werkte de ftp-server niet goed of had mijn Internet-verbinding kuren – in ieder geval was het onmogelijk de bestanden tegelijkertijd op te halen. En de download-software had ook al kuren; de verbinding werd niet automatisch hersteld als die verbroken was. Doordat ik steeds maar weer van alles opnieuw moest instellen, leek alles ook nog eens extra lang te duren. Maar goed, om even twee Gigabyte van een server te kunnen plukken zou de gemiddelde Internet-gebruiker een week aan één stuk moeten ingebeld moeten staan. Laat ik niet klagen.

Wel bekroop me de vrees dat de kwaliteit van een bestand dat pas na vijftien pogingen binnen was gekomen tegen zou kunnen vallen. Ik kon dat bovendien ook niet direct controleren, want de cd-image was niet rechtstreeks op een blanco schijfje te branden met de software die op mijn PC stond. Een poging deed ik wel, maar die leverde niets anders op dan dat van hetzelfde ongenaakbare grote bestand op mijn harde schijf nu een kopie op cd stond.

De website van de Linux-maker bood een oplossing. Met het programma Easy CD Creator zou het allemaal wel mogelijk zijn. En Easy CD Creator zat ooit bij de brander toen ik die kocht. Ook al had ik de software dan nooit gebruikt, er was niets weggegooid. Tussen alle doosjes en kartonnen hoesjes gezocht. En zie. Alles zou rechtkomen.

Had ik versie 3.5a, terwijl versie 3.5c van de software nodig was…


[x]#29 fan woensdag 14 november 2001 @ 22:26:12


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden