Pinter
Raar is het niet dat Harold Pinter vandaag de Nobelprijs voor literatuur won. Wie bijvoorbeeld ooit zijn toneelstukken The Birthday Party, of The Caretaker heeft gezien, weet dat daarin iets speciaals gebeurt.
Volgens de Amerikaanse toneelauteur en regisseur David Mamet haalde Pinter de geschiedenis, en daarmee de vertelling uit het verhaal weg. En juist in die omissie zat het genie. Dat verdient gewaardeerd te worden.
Vreemd alleen dat er toch weer controverse rond de prijsuitreiking schijnt te zijn ontstaan. Dat kan te maken hebben met Pinter’s activisme in de politiek. Hij is een uitgesproken tegenstander van de Amerikaanse invasie van Irak.
Maar dat zijn maar woorden.
Merkwaardig trouwens dat politieke retoriek niet bekritiseerd zou mogen worden als leugen of platte propaganda. Merkwaardig dat het hebben van kritiek op zo veel kritiek stuit. We leven in tijden waarin 60% van de Amerikaanse bevolking nog altijd gelooft dat Sadam Hussein achter de vernietiging van de Twin Towers zat.
Ondertussen concludeert het Open Society Institute dat we in Europa 4.000 TV-kanalen hebben, en dat daarop nauwelijks iets van kwaliteit te vinden is.
Protesten tegen Pinter leggen ook iets anders bloot.
[x]#1465 fan donderdag 13 oktober 2005 @ 14:47:50