De muis, het staartje, en de toetsen

Tussen het ideetje in mijn hoofd en de tekst die u nu leest, stonden technieken in de weg, en praktische bezwaren.

Dezer dagen wordt hier en daar gevierd dat de Apple Macintosh vijfentwintig jaar geleden op de markt verscheen. De eerste massaal verkochte computer met een grafische gebruikersinterface [GUI] was dit, en daarmee ook de eerste die met een muis bediend werd.

Premier Wim Kok maakte zich sindsdien voor velen nog eens onsterfelijk door niet te weten wat een computermuis doet.

Ik denk ondertussen dat die muis daarmee wel zijn langste tijd gehad heeft. Zonder nu al te veel te verwachten van bijvoorbeeld spraakherkenning. Maar we gebruiken steeds meer geavanceerde apparatuur naast de personal computer, die het heel best afkan zonder muis. Steeds meer telefoons krijgen aanraakschermen, of anders wel een pienter pookje, en ook daarmee is de GUI prima te benutten.

Bij mijzelf merk ik nog een andere trend op. Door mijn jarenlange gebruik van laptops, notebooks, of welke naam ze maar mogen dragen, ben ik gewend geraakt die apparaten met zowel met de linker- als de rechterhand te bedienen. En die mogelijkheid mis ik nogal deerlijk achter welke bureaucomputer ook. Want, die hebben geen touchpads, trackballs, of pientere pookjes. Die hebben een muis. Aan éen kant. Wat het vrijwel onmogelijk maakt om het ding met de andere hand te gebruiken.

Dus ben ik inmiddels op zoek naar een toetsenbord waarin een touchpad verwerkt is. En dan het liefst wel in het midden.

In Nederland is het aanbod aan toetsenborden met touchpads zonder meer gering. Winkels hebben ze zowiezo niet op voorraad, of op zijn best nog net een veel te duur exemplaar van Logitech; dat evenveel kost als een beetje netbook.

Dit is een probleem. Toetsenborden doen er nogal toe voor mij, in tegenstelling tot muizen. Hoewel ik beroepshalve op van alles geschreven heb, van ATEX-toetsenborden met losliggende letters tot oude mechanische typemachines aan toe. Toetsenborden moeten toch vooral geen extra blokkades vormen, in de stroom tussen idee en verwoording.

Dat ik zo’n tijd gedaan heb over de aankoop van mijn netbook, was uiteindelijk ook vooral om zeker te zijn een werkbaar toetsenbord te krijgen.

Dus heb ik nu een probleem. Betaalbare toetsenborden genoeg, met een ingebouwde touchpad. Mits online aangeschaft, bij een winkel die wil exporteren. Maar een groot gebrek aan e-commerce blijft het totale gebrek aan tactiele sensatie. Ik moet op een toetsenbord getypt hebben, om te weten of ik er verder mee typen wil.

Zie ik het er nog eerder van komen dat ik binnenkort een laptop aanschaf waarvan het scherm niet meer te repareren is. Om niet alleen toetsenbord en touchpad ineen te krijgen, maar hup meteen de hele computer maar erbij.


[x]#5271 fan zondag 25 januari 2009 @ 20:33:46


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

4 kommentaren

Stijn  op 27 januari 2009 @ 11:59:43

ik denk eerder dat het toetsenbord verdwijnt in plaats van de muis. De muis is erg snel en werkt erg goed. Een opdracht zeggen, duurt langer dan de muis gebruiken. Voor mijn pc wil ik ook geen aanraak scherm gebruiken, omdat ik te ver van mijn pc af zit. Het toetsenbord kan snel vervangen worden door spraakherkenning. Ook al denk ik dat het toetsenbord om makkelijk veranderingen door te voeren toch ook nog blijft. Ik schrijf een blog over spraakherkenning Mijn blog over spraakherkenning

eamelje.net  op 27 januari 2009 @ 13:09:17

Stemherkenning, en alle vormen van AI, worden nu al decennia gehypet, zonder iets bedrijfszekers te produceren. Mijn telefoon herkent de cijfers nog niet eens altijd die ik uitspreek, wat zal ik dan SMS-jes inspreken, laat staan op die manier langere teksten componeren?

Toetsenborden zijn ondingen, en onhandige protheses, maar niemand claimt er wonderen van. Dat alleen al is een groot goed.

woordenaar  op 29 januari 2009 @ 19:11:47

En een draadloze muis? Ik ben linkshandig, mijn vrouw rechtshandig. En beide gebruiken we dezelfde pc. Een draadloze muis blijkt ideaal te zijn, want zowel links als rechts van het toetsenbord bruikbaar. De enige moelijkheid is vaak het vinden van een goeie muis, maar zonder ergonomische vormgeving.

eamelje.net  op 30 januari 2009 @ 14:39:28

Ik gebruik een draadloze muis bij mijn laptops, thuis, maar blijkbaar is het overpakken van dat ding van de rechter- naar de linkerhand minder intuïtief dan gedachtenloos het touchpad beroeren.

En daar gaat het om, hè. Dat de handeling niet bewust plaatsvindt, maar onderdeel is iets om wat anders tot stand te brengen.