Lifehacking 101

geschreven op verzoek

Voor de installatie van een nieuw besturingssysteem
Alle computers die de laatste paar jaar verkocht zijn, kunnen ook van USB-stick opstarten 1. Dit heeft zo zijn voordelen. Een besturingssysteem is sneller van een USB-drive te installeren dan van CD of DVD. Bovendien worden er tegenwoordig computers verkocht zonder DVD-spelers, zoals de netbooks. Het biedt extra zekerheid om te begrijpen hoe ook die apparaten van een nieuw besturingsysteem zijn te voorzien, of hoe het oude daarop is te herinstalleren.

Installatie kan van elke USB-stick, mits van voldoende grootte. 2 GigaByte zal in veel gevallen volstaan, 4 GigaByte is zeker voldoende.

Nu worden er dure USB-drives verkocht die speciaal geschikt zouden zijn voor dit soort werkzaamheden. De ‘U3 smart drives‘. Op fora wordt door velen zelfs volgehouden dat installatie van een nieuw systeem alleen lukt vanaf zo’n U3-drive. Dat is onzin. Aanschaf van zo’n USB-stick acht ik dan ook geldklopperij.

Er zijn verschillende gratis programma’s voorhanden die op zijn minst hetzelfde kunnen als wat U3 doet, en meestal is er zelfs meer mee mogelijk. Het blijft weliswaar wel een noodzakelijke stap om de USB-stick als opstartmedium geschikt te maken, maar dit is dan ook het enige.

Voor de installatie van Linux, FreeBSD, of bijvoorbeeld FreeDOS prefereer ik:
UNEtBootin [Universal Netbook Installer]
Dit programma kan verschillende besturingssystemen downloaden voor installatie, of een al opgehaalde schijfimage [.iso] wegschrijven naar USB-drive.

Voor de [her]installatie van Windows vertrouw ik op:
WinSetupFromUSB
merk op dat dit programma juist niet van .iso’s gebruik maakt, en alle bestanden los kopieert om een opstartsctick aan te maken. Maar schijfimages [iso’s] zijn eenvoudig uit te pakken, met willekeurig welk compressie- en bundelprogramma. Ik gebruik het gratis 7Zip.

Verder nuttig om te weten:
Ik heb regelmatig baat gehad bij een reddingsdisk, die in dit geval dus ook een reddingsstick zou kunnen zijn. Knoppix is hiervoor een goede Linux-versie. Puur op Windows georiënteerd is BartPE, maar installatie van dat systeem vergt enige huisvlijt.

Overigens, indien er een installatiestick wordt aangemaakt om een versie van Windows te installeren, dan kan ook die later nog eens dienen voor enige eenvoudige reparaties.

  1. In de BIOS, die alleen direct na het aanzetten van de computer te wijzigen is, moet dan wel ingesteld worden dat opstarten van USB-stick voor opstarten van harde schijf gaat. Door het grote aantal verschillende soorten BIOS-sen is niet eens in het algemeen te zeggen, hoe die voor verandering geopend kunnen worden. ‘DEL’ indrukken is weleens een mogelijkheid. Of de ‘F2’-toets []

[x]#5388 fan woensdag 4 februari 2009 @ 12:51:46


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden