Het goed-genoeg-effect
Deze week is de IKEA-catalogus weer huis-aan-huis bezorgd; als ware dit het telefoonboek, of een andere gids waarvan de overheid de algemene verspreiding verplicht heeft. Enige gedachten over IKEA schreef ik elders al eens op. Maar, er valt wel meer over dat bedrijf te zeggen. Mede, door een nogal merkwaardig artikel dat Wired publiceerde over het ‘goed-genoeg-effect’.
Voor de techneuten van Wired bestaat het ‘goed-genoeg-effect’ pas, sinds opvalt dat sommige goedkope elektronica veel massaler gekocht wordt dan de duurdere alternatieven. Toen er alleen prijzige videocamera’s te koop waren, werden er logischerwijs alleen prijzige camera’s verkocht. Maar toen er ook Flip-camera’s op de markt kwamen, voor nog geen kwart van wat de goedkoopste alternatieven kosten, werden die een onverwacht succes. Omdat ze de kopers in de eerste plaats gebruiksgemak boden, tegen een spotprijsje, en dat, onbegrijpelijk genoeg voor de camerakenners, de doorsnee consument wel volstond.
Wired signaleert verbouwereerd dat de meeste kopers in het geheel niet in kwaliteit of extra functionaliteit geïnteresseerd zijn. En noemt dit een ware revolutie.
Nu ben ik zeker in de goed-genoeg-vondsten op technisch gebied geïnteresseerd. Anders had ik nooit een netbook gekocht. Anders zou me niet zo interesseren dat de hele PC straks weer gewoon in een toetsenbord verwerkt zit, of anders wel in het beeldscherm.
Maar het verbaast me nogal dat technici blijkbaar nog steeds menen dat iedereen hetzelfde knopjesfetisjisme aanhangt als zij, en het liefst koopt wat de meeste functies biedt.
Terwijl in de echte wereld mensen toch al heel lang genoegen nemen met goed-genoeg. Dus kijken ze in Nederland het NOS-journaal, en denken zo het nieuws te volgen. Dus eten er dagelijks hele volksstammen bij McDonalds. Dus kan een winkel in goedkope wooonartikelen er vanuit gaan dat het als investering loont om ongevraagd iedereen gratis een 380-pagina dikke catalogus in vierkleurendruk thuis te bezorgen.
En, zo lang maar niet iedereen zich op goed-genoeg richt, maakt dit ook allemaal weinig uit.
[x]#6222 fan vrijdag 18 september 2009 @ 13:03:41
Van Katerschoten op 18 september 2009 @ 17:20:37
Bedankt voor de link naar het Wired-artikel. Mateloos interessant!