Dutch disease ii
week 06

Is de aardgasvondst eind jaren vijftig, en de exploitatie daarvan sinds 1963, de belangrijkste politieke kwestie in het Nederland sindsdien?

Ik meen stellig van wel. Heb me daarover zelfs al eens eerder uitgelaten. Mede omdat wat nu even nieuws lijkt zo zelden uit het niets komt.

Een fundamenteel probleem is bijvoorbeeld dat door het gemak van die eeuwig forse aardgasbaten de Hollandse ziekte kon ontstaan – die in het land zelf merkwaardig onbekend blijkt te zijn, of zelfs ontkend wordt. Nederland werd er te rijk voor zijn eigen bestwil door. Wat de overheden hooghartig maakt, en de politici domweg lui.

Zolang een land te rijk is, kan met pappen en nathouden aan beleid worden volstaan. Valt het niet op dat er geen visie is. Laat staan intelligentie.

De ernst van de huidige crisis komt ook voort uit het structurele onvermogen bij de bestuurders om te bedenken hoe een land geld kan verdienen – zolang Rotterdam de grootste haven van Duitsland is, en zolang het aardgas goudgeld oplevert, hoefde Nederland immers niets.

Het Rijk neemt nu al vijftig jaar eenzijdig alle baten van die aardgaswinning in. En speelt daar mooi weer mee. Doorgaans worden er gaten in de begroting mee gedicht — want het Fonds Economische Structuurversterking dat voorheen een deel van de aardgasgelden ontving bestaat amper nog.

En dan meldt het Staatstoezicht op de Mijnen voor de verandering nu eens dat extractie niet ongestraft kan. Dat er daardoor een gevaar ontstaat voor aardschokken onder Groningen. Dat de aardgaswinning een stuk teruggeschroefd zou moeten worden. En dan meldt het kabinet nog net de ongerustheid van de bewoners in het gebied te kunnen begrijpen.

Ondertussen onaangenaam verrast waarschijnlijk dat er verdorie nu toch een overheidsorgaan is dat heeft durven toegeven dat gaswinning gevolgen heeft.

boeklog over het Groninger aardgas


[x]#10804 fan donderdag 21 februari 2013 @ 21:51:49