Infrastructuur
Te fietsen | week 50

Opmerkelijk dat er deze weken ineens allerlei rapporten verschijnen die iets hebben van een jaarverslag. Mede omdat jaarverslagen zo’n typisch lenteverschijnsel zijn normaal.
Zo meldde de SWOV dat het tal fietsers dat omkomt in het verkeer al jaren gelijk blijft. En dit is zorgelijk, omdat de trend tot vorig jaar was dat het wegverkeer almaar veiliger wordt. In 2015 vielen er 185 doden onder de fietsers; wat dertig procent is van het totale aantal verkeersslachtoffers. Bovendien nam het aantal ernstig gewonde fietsers toe.
Van die 185 doden waren er 135 ouder dan 60 jaar. En een verklarende uitleg ontbreekt — al zullen statistieken zelden de details weergeven waar ik in geïnteresseerd ben.
Is dit de vloek van de e-bike bijvoorbeeld? Waardoor 60-plussers enerzijds langer blijven fietsen dan ze voorheen deden, wat enkel toe te juichen valt. Maar waarmee ze toch ook ineens technologie onder de kont krijgen geschoven waar de fietsvaardigheden en het reactievermogen vooral niet goed meer op berekend zijn?
Ander onderzoek dat ik tegenkwam, ging over de kwaliteit van de fietspaden overal. Waarbij die vooral lijken te zijn beoordeeld op hun kwaliteiten voor toeristen. Een doelgroep waaronder ik mijzelf waarschijnlijk dien te scharen, en waar ik dan toch liever niet toe behoor.
Een derde van de Nederlanders pakt de e-bike voor een tochtje blijkt daar dan toch uit. Wat allereerst iets zegt over de leeftijdscategorie die nog wel eens fietst.
De e-bikers merken dat fietspaden niet altijd berekend zijn op hun snelheden — zo luidt dan een klacht. Die niet gek is. Mij werd weleens verteld dat een toeristisch fietspad bochten heeft waar je hoogstens met 25 km/h doorheen kunt.
Ook ik fiets doorgaans sneller.
Dit jaar kwam er voor het eerst in Friesland een fietspad voor doorrijders — zoals er zo ontiegelijk veel meer zouden horen te komen, tussen de vier grootste plaatsen in de provincie bijvoorbeeld. Maar de route langs de Centrale As — die zes kilometer tussen Nijega en Sumar — is breed, van goed asfalt, en dwingt de fietser slechts drie keer tot het nemen van een haakse bocht.
Staan er in Smallingerland zelfs lantaarns langs, anders dan in Tytsjerksteradiel.
[x]#12835 fan vrijdag 16 december 2016 @ 11:08:56