Pedaal
Te fietsen | week 34

Veel kwaliteitsverschillen heb ik nog niet gemerkt tussen de goedkope pedalen op mijn fietsen en de exemplaren die vijf, zes keer duurder waren. Onderhoud hebben ze op den duur allemaal nodig. Van tevoren is alleen niet te voorspellen wanneer precies dat onderhoud noodzaak wordt.
Dus sleutel ik vooral preventief. Zoals nu. Voor het alweer winter is.
En waar het ene pedaal al binnen een paar maanden stuk liep, gaat eenzelfde setje, op hetzelfde moment gekocht, nu al jaren probleemloos mee.
Wel viel me op dat bij een afwijking aan een pedaal de herkomst niet altijd meteen duidelijk is. Ja, de fiets rijdt dan niet meer volmaakt soepel rond. Maar het kan daarbij zelfs lijken of er een rem aanloopt. Dat de hapering misschien in een pedaal zou zitten, is lang altijd niet de eerste gedachte.
Omgekeerd weet ik wel altijd vrijwel zeker dat er iets met het pedaal is als elke trapbeweging begeleid wordt door een hoorbare tik.
De pedalen die ik inmiddels het meest in gebruik heb, komen uit Taiwan, en worden verkocht onder verschillende merknamen. Prijs bij aanschaf varieerde van € 8 tot zeker € 18 per paar. Voordelen van dit model zijn het immens grote platform, en de goede grip bij alle soorten schoenen en sandalen. Ook heeft dit pedaal een prettig dikke as, met aan twee kanten kogellagers.
Het vergt overigens wel twee maten aan pijpsleutels om die as voor onderhoud te kunnen demonteren.
Geen van dit type pedalen had voorheen ooit problemen gegeven. Alleen heb ik er nu éen, een nieuwe ook nog, die net niet helemaal soepel rond loopt. En dan is er toch weinig meer dat ik doen kan dan de conus en de borgmoer net iets anders af te stellen, en de kogels even extra dik in het vet te zetten.
Zo’n probleem hoop ik toch ook het liefst nog zelf op te kunnen lossen, in plaats van bij het verkooppunt te gaan klagen.

[x]#13245 fan maandag 21 augustus 2017 @ 12:34:56