Konmar & kwel ~ Gerard Rutte

Dit boek was als boek niet zo bijzonder, maar als informatiebron wel. De schrijver is consultant, en weet daardoor te veel van de supermarktbranche. Hij houdt mij er te weinig rekening mee dat zijn publiek weleens echt elementaire kennis missen kan.

Ofwel: dit boek beschrijft in detail de schaakpartij die de clustering van al die regionale supermarktconcerns was in dat ene landelijke bedrijf, maar vergeet daarbij de spelregels ook even uit te leggen. Of hoe het kan dat sommige stukken op dat bord bewogen zoals ze bewogen.

Wat er op het spel stond.

Als ergens middenin staat dat een supermarkt ergens liefst 4% marge had, leer ik daar dan pas uit dat de winstpercentages in de levensmiddelenbranche niet zo heel groot zijn. Vergeleken dan met sectoren waar ik meer verstand van heb. De investeerders in uitgeverij PCM eisten bijvoorbeeld dat kranten als NRC-Handelsblad en De Volkskrant 20% winst zouden maken. Dit soort basiskennis had er vanaf het begin wat eleganter ingebracht mogen worden.

Ik las Konmar&kwel vooral om iets meer achtergrond te hebben bij het nieuws. De tragedie met dat Laurus speelt nog altijd.

Ondertussen zijn de namen van alle supermarkten hier uit de buurt verdwenen die ooit onderdeel van dat concern waren, of werden. Nieuwe Weme is weg. Super De Boer is weg. Edah is weg.

Niet dat dit me roert, maar van de redenen waarom dat zo is, wist ik naar mijn smaak net even te weinig.

Ondoordachte haast tot schaalvergroting was het, vooral. Trouwens.

Gerard Rutte, Konmar & kwel
de teloorgang van supermarktconcern Laurus

172 pagina’s
RTC bv © 2002