De 61 titels met het label eten & drinken:

10,000 Year Explosion

10,000 Year Explosion
Gregory Cochran & Henry Harpending

Stephen Jay Gould zei ooit, in een onbewaakt ogenblik waarschijnlijk, dat de mens biologisch gezien de laatste 40.000 à 50.000 ... lees verder »

[telt 533 woorden]
Aan tafel!

Aan tafel!
Ileen Montijn

Historica Ileen Montijn blikte in dit herdenkingsboek terug op 50 jaar eten in Nederland. Wat kwam er op tafel, hoe ... lees verder »

[telt 176 woorden]
AllerHande 4

AllerHande 4
tijdschrift van Albert Heijn

Er staat nog net niet 'zalig pasen' op de omslag van de laatste AllerHande, maar veel scheelt het niet meer. ... lees verder »

[telt 248 woorden]
Alphabet for Gourmets

Alphabet for Gourmets
M.F.K. Fisher

Lezen levert vooral ander lezen op. Bij mij tenminste. Ik schrijf ook nog weleens wat, geïnspireerd door al het gelezene. ... lees verder »

[telt 567 woorden]
Arabische gom

Arabische gom
Dorrit van Dalen

Na de doden op 9/11 deden goede Amerikaanse vaderlanders de oproep aan hun landgenoten om geen Coca Cola meer te ... lees verder »

[telt 388 woorden]
At Home

At Home
Bill Bryson

Bryson schmiert nogal eens in dit boek. Dan vindt hij een verhaal te mooi om niet te vertellen, en wordt ... lees verder »

[telt 572 woorden]
Bachelor Home Companion

Bachelor Home Companion
P.J. O'Rourke

Foto's. Dit boek is geïllustreerd met foto's. Normaal werkt dat niet, om een grappig bedoelde tekst ook nog eens te ... lees verder »

[telt 208 woorden]
Banana

Banana
Dan Koeppel

Eva probeerde Adam te verleiden tot het eten van een banaan. Dat suggereert de Koran tenminste, en door de eeuwen ... lees verder »

[telt 726 woorden]
Between Meals

Between Meals
A.J. Liebling

Drie van de acht stukken uit deze bundel zijn ook afgedrukt in het dikke overzichtswerk Just Enough Liebling. Maar dat ... lees verder »

[telt 383 woorden]
Big Oyster

Big Oyster
Mark Kurlansky

Er zit maar zelden een schema achter wat ik lees. Maar soms dringt zich ineens iets op dat wel degelijk ... lees verder »

[telt 568 woorden]
Birdseye

Birdseye
Mark Kurlansky

Kapitein Iglo uit de reclame voor vissticks heet eigenlijk Captain Birdseye. Vanwege het merk aan diepvriesproducten dat dit typetje verkoopt. Iglo ... lees verder »

[telt 656 woorden]
Boodschappenbolwerk

Boodschappenbolwerk
Frits Kremer

Na een hagiografie over Aldi, en een werkstuk over de ondergang van het Konmar-concern, is dit al weer het derde ... lees verder »

[telt 444 woorden]
Bottom of the Harbor

Bottom of the Harbor
Joseph Mitchell

Uiteindelijk is Joseph Mitchell's boek McSorley's Wonderful Saloon dan toch in huis gekomen. Geheel onverwachts. Ik wilde gewoon weer eens ... lees verder »

[telt 374 woorden]
Brood van de armen

Brood van de armen
Willem H. Oliemans

Zelden las ik een boek waarin zo veel harde en curieuze feiten zo oninteressant gepresenteerd werden. Het vele onderzoekswerk naar ... lees verder »

[telt 305 woorden]
Carried Away

Carried Away
Rachel Bowlby

De drie titels die ik eerder boeklogde over supermarkten bezaten éen groot nadeel. Die boeken waren geschreven door mannen. En ... lees verder »

[telt 368 woorden]
Choice Cuts

Choice Cuts
Mark Kurlansky

Aan eerdere boeken van Kurlansky viel op dat hij het best over eten en drinken schrijft. Daar ligt zijn interesse; ... lees verder »

[telt 318 woorden]
Cod

Cod
Mark Kurlansky

Kurlansky moet over eten schrijven, zo was mijn conclusie na drie van zijn boeken te hebben gelezen. Daarover weet hij ... lees verder »

[telt 379 woorden]
Devil’s Cup

Devil’s Cup
Stewart Lee Allen

Dit is geen reisboek, want het is de auteur overal maar om éen ding te doen. Koffie. En tegelijk is ... lees verder »

[telt 414 woorden]
Essays III

Essays III
Michel de Montaigne

Het derde deel van Montaigne's essays was het best leesbare deel, voor mij. Dit kwam enerzijds door de vorm. Michel ... lees verder »

[telt 588 woorden]
Fast Food Nation

Fast Food Nation
Eric Schlosser

Af en toe lees ik een boek dat ik helemaal niet zo graag wil lezen. Omdat het te erg is, ... lees verder »

[telt 598 woorden]
Gerda

Gerda
Ministerie van LNV

Vrouwen doen in Nederland doorgaans de boodschappen. Dit maakt hen een grote economische macht, met de mogelijkheid om beslissingen te ... lees verder »

[telt 471 woorden]
Ghost Train to the Eastern Star

Ghost Train to the Eastern Star
Paul Theroux

Paul Theroux maakte in 1973 een lange treinreis door Azië, die hij zou verwerken in het boek The Great Railway ... lees verder »

[telt 539 woorden]
Giving Good Weight

Giving Good Weight
John McPhee

Een goed boek roept emoties op; die zich vaak pas volledig tonen als het uit is. Met goede schrijvers ligt ... lees verder »

[telt 410 woorden]
Graanrepubliek

Graanrepubliek
Frank Westerman

Was mijn oordeel over El Negro en ik anders geweest als ik eerst dit boek van Frank Westerman had gelezen? ... lees verder »

[telt 349 woorden]
Hamburgers in het paradijs

Hamburgers in het paradijs
Louise O. Fresco

Om de inhoud zou ik iedereen aanraden dit boek te lezen. Maar Hamburgers in het paradijs lag mij toch zwaar ... lees verder »

[telt 712 woorden]
History of the World in Six Glasses

History of the World in Six Glasses
Tom Standage

Standage doet in dit boek precies weet hij in de titel belooft. De wereldgeschiedenis wordt verteld via zes dranken. Of ... lees verder »

[telt 607 woorden]
How to Cook a Wolf

How to Cook a Wolf
M.F.K. Fisher

Tamar Adler noemde dit boek de grote inspiratiebron voor haar eigen manier van denken en schrijven over eten. En ik ... lees verder »

[telt 469 woorden]
Hungry Cyclist

Hungry Cyclist
Tom Kevill-Davies

Zo snel mogelijk de wereld rond fietsen is éen ding, maar de monomanie van zo'n recordjacht levert niet meteen memorabele ... lees verder »

[telt 420 woorden]
I Drink Therefore I Am

I Drink Therefore I Am
Roger Scruton

In de Adrian Mole-reeks heet de belachelijke schooldirecteur Scruton. 'Popeyed' Scruton. Waarmee de schrijfster Sue Townsend, naar verluid, toen al ... lees verder »

[telt 604 woorden]
Iedereen heeft gelijk

Iedereen heeft gelijk
Peter Bügel

Eigenaardig, dat Bügel's bundels inmiddels alleen nog antiquarisch te krijgen zijn. Dat hij niet in druk is gebleven. Aan het ... lees verder »

[telt 545 woorden]
Just Enough Liebling

Just Enough Liebling
A.J. Liebling

Het geheime doel van boeklog is om vast te leggen wie er allemaal meer dan eens gepubliceerd hebben in de ... lees verder »

[telt 442 woorden]
Kleine Johannes

Kleine Johannes
Johannes van Dam

Culinair journalist Johannes van Dam bracht in 2005 een encyclopedie van een boek uit over eten. Met een dubbele knipoog ... lees verder »

[telt 345 woorden]
Koken

Koken
Richard Wrangham

De mens is de aap met de kleine mond, schrijft Wrangham. En dit is voor hem het voornaamste bewijs dat ... lees verder »

[telt 335 woorden]
Konmar & kwel

Konmar & kwel
Gerard Rutte

Dit boek was als boek niet zo bijzonder, maar als informatiebron wel. De schrijver is consultant, en weet daardoor te ... lees verder »

[telt 254 woorden]
Last House

Last House
M.F.K. Fisher

Mary Frances Fisher [1908 – 1992] wilde nog éen boek schrijven. Over ouder worden moest dit gaan, onder meer, en ... lees verder »

[telt 389 woorden]
Leven op stand

Leven op stand
Ileen Montijn

Op boeklog zondig ik vrij zorgeloos tegen basisregel nummer éen voor recensenten die in massamedia publiceren. Ik geef hier ook ... lees verder »

[telt 432 woorden]
Lompe leeuw

Lompe leeuw
Binnert de Beaufort

Er bestaan grote overeenkomsten tussen het boek van de toen 43-jarige Herman Vuijsje over de verslonzing van Nederland, en dit, ... lees verder »

[telt 328 woorden]
Man Who Ate Everything

Man Who Ate Everything
Jeffrey Steingarten

Ik bewonder de grote consequentheid waarmee eetschrijver Jeffrey Steingarten voor zijn werk recepten uitprobeerde. Daar zat steevast systematiek achter, en ... lees verder »

[telt 441 woorden]
McSorley’s Wonderful Saloon

McSorley’s Wonderful Saloon
Joseph Mitchell

Zowel Simon Carmiggelt, Willem Wittkampf, als Martin Bril hebben weleens opgemerkt hoe zeer zij McSorley's Wonderful Saloon bewonderden. Of misschien ... lees verder »

[telt 475 woorden]
Moveable Feast

Moveable Feast
Kenneth F. Kiple

Hoe kan het dat de oude Romeinen al kippen hielden, terwijl dat beest oorspronkelijk toch helemaal uit Zuidoost-Azië stamt? Het ... lees verder »

[telt 581 woorden]
News from Somewhere

News from Somewhere
Roger Scruton

Door dit boek is me ineens duidelijker waarom Geert Mak van een kneuterig soort nostalgie beschuldigd kan worden. Omdat Mak ... lees verder »

[telt 341 woorden]
Niemand kan denken

Niemand kan denken
Peter Bügel

Ooit had Het Parool prachtige wetenschapsbijlagen. Hans van Maanen was er nog redacteur, Peter Bügel columnist. En het ging vrijwel ... lees verder »

[telt 238 woorden]
Nootmuskaat

Nootmuskaat
Willem Oosterbeek

Onder mijn bezittingen tel ik al een oneindige tijd een nootmuskaatrasp. Geen idee hoe dat gereedschap ooit in huis is ... lees verder »

[telt 467 woorden]
Normandy Revisited

Normandy Revisited
A.J. Liebling

In 1955 bezocht A.J. Liebling opnieuw de kust van Normandië. Elf jaar was dit nadat hij in de voetsporen van ... lees verder »

[telt 465 woorden]
Oranges

Oranges
John McPhee

Dit bleek weer eens een kort, maar bijna perfect boek van John McPhee te zijn. Dat is een auteur die ... lees verder »

[telt 273 woorden]
Packing for Mars

Packing for Mars
Mary Roach

Ruimevaart is indrukwekkend, ruimtevaart is technisch hoogstaand, met ruimtevaart kan veel. Alleen heeft om éen of andere reden de opinie ... lees verder »

[telt 578 woorden]
Reason for Flowers

Reason for Flowers
Stephen Buchmann

Een groot liefhebber van bloemen ben ik niet. Ook al omdat bloemen doorgaans snijbloemen zijn; die enkel als zombies nog ... lees verder »

[telt 548 woorden]
Salt

Salt
Mark Kurlansky

Als ik mijn belangrijkste klacht over boeken, of de media in het algemeen, moet samenvatten, dan luidt die: vertel me ... lees verder »

[telt 632 woorden]
Salt, Sugar, Fat

Salt, Sugar, Fat
Michael Moss

Wie weleens heeft nagedacht over wat goed eten is, weet voor een groot deel al wat Michael Moss beschrijft in ... lees verder »

[telt 540 woorden]
Serve It Forth

Serve It Forth
M.F.K. Fisher

Het eerste boek dat Mary Frances Fisher ooit publiceerde, is een opvallende verzameling aan faits divers over eten. Naast veelal ... lees verder »

[telt 264 woorden]
Smaak

Smaak
Jeroen Thijssen

Veel aan de smaak van eten en drinken leek mij nogal toevallig; want zo zeer samenhangend met de psychologie van ... lees verder »

[telt 558 woorden]
Table Talk

Table Talk
A.A. Gill

Adrian Anthony Gill is een succesvol restaurantcriticus. Onder meer. Geliefd is hij bij het Britse publiek om zijn humoristische maar ... lees verder »

[telt 599 woorden]
Taste

Taste
Kate Colquhoun

Van alle boeken die ik nooit gekocht heb, herinner ik me onder meer een geïllustreerde geschiedenis van het varken goed. ... lees verder »

[telt 492 woorden]
Trawler

Trawler
Redmond O'Hanlon

Hoe ging het ondertussen met Redmond O'Hanlon? Het was al even geleden dat ik voor het laatst een boek van ... lees verder »

[telt 281 woorden]
Untold History of the Potato

Untold History of the Potato
John Reader

En weer is het raak. Een geschiedenisboek zoomt in op slechts éen aspect uit het recente verleden -- in dit ... lees verder »

[telt 411 woorden]
Veranderingen van het alledaagse

Veranderingen van het alledaagse
Isabel Hoving red.

Soms is de som van een essaybundel aanmerkelijk groter dan de delen. Dit was uiteindelijk geen gek boek om te ... lees verder »

[telt 309 woorden]
Wat wil de koe

Wat wil de koe
Koos van Zomeren

In het laatste jaar dat Van Zomeren dagelijks een column schreef op de voorpagina van NRC Handelsblad, had hij vaak ... lees verder »

[telt 556 woorden]
Writer’s Life

Writer’s Life
Gay Talese

Talese is een merkwaardig auteur. Elk boek van hem heeft wel iets onverwachts en onvoorspelbaars. Zo is A Writer's Life ... lees verder »

[telt 302 woorden]
Zaak Kooistra

Zaak Kooistra
Joost van Kleef & Henk Willem Smits

De universiteit in Groningen is mijn Alma mater. Ik ben in Groningen uitgegaan. Mij was de naam Sjoerd Kooistra [1951 ... lees verder »

[telt 716 woorden]
Zielespijs

Zielespijs
Ethel Portnoy

Dit moet de laatste essaybundel zijn die tijdens Ethel Portnoy's leven verscheen. De Amerikaans-Nederlandse schrijfster overleed in 2004. Het boek gaat ... lees verder »

[telt 217 woorden]
Zonder franje

Zonder franje
Dieter Brandes

Eerder dit jaar las ik een boek over de opkomst en ondergang van het supermarktconcern Laurus. Een nogal saai verhaal ... lees verder »

[telt 304 woorden]