De 217 titels met het label typisch hollands:

‘Dat blijft geheim’

‘Dat blijft geheim’
Stan van Houcke

Bij een verzameling van losse stukken is altijd de vraag of de delen elkaar versterken tot een geheel. Dat geldt ... lees verder »

[telt 700 woorden]
‘Pers en politiek’

‘Pers en politiek’
Gerard van Westerloo

De Etty Hillesum-lezing van 2005 werd uitgesproken door de journalist Gerard van Westerloo. Geen idee wie er voor zo'n lezing ... lees verder »

[telt 294 woorden]
’t Is niks gedaan

’t Is niks gedaan
Peter van Straaten

Er staan nogal wat verzamelalbums in mijn kast van Peter van Straaten. Boeken waarin bijvoorbeeld vastgelegd werd welke tekeningen hij ... lees verder »

[telt 182 woorden]
24 uur

24 uur
Rudie Kagie

Het bestaat dus toch, een Nederlandse auteur die een documentaire op papier maakt. Kagie combineert in dit boek reportage met ... lees verder »

[telt 300 woorden]
Abe

Abe
Theo van den Boogaard & Nico Scheepmaker

Vaak genoemd zien worden, nooit eerder gelezen. De voetbalstrip Abe van Theo van den Boogaard en wijlen Nico Scheepmaker was ... lees verder »

[telt 353 woorden]
Afsluitdijk en verder

Afsluitdijk en verder
Martin Bril

Schrijven is maar een merkwaardige bezigheid. Schrijven komt altijd achteraf --- als de gebeurtenis al geweest is, of als op ... lees verder »

[telt 365 woorden]
Alexander

Alexander
Renate Rubinstein

Ook ik gaf hem ooit een hand. Willem-Alexander. Toen nog Prins der Nederlanden, vandaag tot een hoger ambt geroepen. Niet ... lees verder »

[telt 619 woorden]
Alles en iedereen

Alles en iedereen
Peter van Straaten

Afgelopen zomer is Peter van Straaten gestopt met zijn politieke tekeningen voor het weekblad Vrij Nederland. In 2012 al hield ... lees verder »

[telt 609 woorden]
Als je je ogen dicht hield, had het iets van glamour

Als je je ogen dicht hield, had het iets van glamour
Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius laat met haar columns in NRC-next  ((update 29 iii 2010, inmiddels is ze getransfereerd naar De Volkskrant.)) ... lees verder »

[telt 326 woorden]
Alwetende eenling

Alwetende eenling
Thomas van Aalten

Naar mijn beste weten wordt dit de eerste keer dat er op boeklog aandacht is voor een eigen beheertje; zo'n ... lees verder »

[telt 660 woorden]
Amerikaanse toestanden

Amerikaanse toestanden
Maarten Huygen

Mij wordt regelmatig gevraagd waarom ik toch zo vaak boeken lees die me helemaal niet lijken aan te staan. Op ... lees verder »

[telt 272 woorden]
Amsterdam Dream

Amsterdam Dream
Geert Mak

Misschien is het overdreven om de jaren tachtig van de twintigste eeuw als bepalend te zien voor ontwikkelingen waar we ... lees verder »

[telt 620 woorden]
Angstmachine

Angstmachine
René Boomkens

Etiketten plakken op een heel land, of stellen dat de inwoners een bepaalde volksaard hebben, is niet zonder gevaar. Generaliseren ... lees verder »

[telt 312 woorden]
Avonturen in besturen

Avonturen in besturen
Bert Vuijsje

Het is volgens mij precies zoals John Jansen van Galen signaleert in de inleiding van deze bundel interviews. Nederlandse politici ... lees verder »

[telt 273 woorden]
Bang Nederland

Bang Nederland
Jan Willem Duyvendak  Ewald Engelen  Ido de Haan

Vijf jaar wachten om een politiek pamflet te lezen. Dat lijkt me de juiste termijn. De opwinding van dat moment ... lees verder »

[telt 525 woorden]
Benauwd in het midden

Benauwd in het midden
W. M. van Koppen red.

Het kan verkeren. In mijn halfslachtige streven om bij te houden wat F.R. Ankersmit overal aan opiniestukken publiceert, stuitte ik ... lees verder »

[telt 468 woorden]
Beneden de zeespiegel

Beneden de zeespiegel
Steven Stupp

Een Amerikaan kwam eind jaren negentig naar Nederland. Hij ging er werken voor een niet met name genoemd bedrijf in ... lees verder »

[telt 274 woorden]
Blinde ambitie

Blinde ambitie
Eduard J. Bomhoff

Het merkwaardigste kabinet dat Nederland ooit gehad heeft, kwam tot stand na de verkiezingen in mei 2002. Even daarvoor was ... lees verder »

[telt 771 woorden]
Bloedsomloop van de samenleving

Bloedsomloop van de samenleving
E.J. van Asselt, G.J. Buijs en M. ten Hooven

Politiek en wetenschap gaan nogal vaak samen. In die zin is een pamflet als dit over vertrouwen, van het wetenschappelijk ... lees verder »

[telt 989 woorden]
Bolhoed van Piet de Jong

Bolhoed van Piet de Jong
Kees Sorgdrager

Dit is een bundeling van aangenaam relativerende radiocolumns die oud-journalist Kees Sorgdrager uitsprak in het onvolprezen programma OVT. Er zijn ... lees verder »

[telt 278 woorden]
Bonus!

Bonus!
Pieter Klok en Xander van Uffelen

Bankiers zijn schuldig aan de huidige crisis. Die hebben onverantwoord grote risico's genomen met dubieuze investeringen. Waardoor overheden vele miljarden ... lees verder »

[telt 467 woorden]
Boodschappenbolwerk

Boodschappenbolwerk
Frits Kremer

Na een hagiografie over Aldi, en een werkstuk over de ondergang van het Konmar-concern, is dit al weer het derde ... lees verder »

[telt 444 woorden]
Broddelwerk

Broddelwerk
W.A. Wagenaar

Eens in de zo veel tijd schrijft de rechtspsycholoog W.A. Wagenaar een boek over misstanden in het Nederlandse strafrecht. Of ... lees verder »

[telt 522 woorden]
Broodje gezond

Broodje gezond
Bart Chabot

Eén van de opvallendste biografieën ooit geschreven in Nederland werd tot tweemaal toe geweigerd door de uitgever van de auteur, ... lees verder »

[telt 758 woorden]
Buiten is het koud en guur

Buiten is het koud en guur
Thomas von der Dunk

Ik lees kranten, en van het TV-journaal zie ik ook weleens een flard, maar dat is niet omdat hun behandeling ... lees verder »

[telt 318 woorden]
CaMu 1998

CaMu 1998
Remco Campert & Jan Mulder

Wat gebeurde in 1998 dat nu nog de moeite van het herinneren waard is? Clinton goochelde met sigaren, en een ... lees verder »

[telt 288 woorden]
Commentator in verkiezingstijd

Commentator in verkiezingstijd
Breedveld & Goslinga

Voor mij is deze bundel om twee redenen interessant. En beide houden verband met de datum waarop het verscheen. Maart ... lees verder »

[telt 349 woorden]
Communicatieoorlog

Communicatieoorlog
Frits Bloemendaal

De communicatieoorlog, een boek over de strijd tussen politiek en media, bevat een opvallende paradox. Frits Bloemendaal signaleert die wel, ... lees verder »

[telt 728 woorden]
Correct

Correct
Herman Vuijsje

Lees ik eindelijk een goed boek over de gevoeligheden in Nederland, en welke rampen dit politiek correcte denken als gevolg ... lees verder »

[telt 342 woorden]
Crisis in de rechtstaat

Crisis in de rechtstaat
Britta Böhler

Goed aan dit boek is dat het heel principieel uitlegt wat een rechtstaat hoort te zijn. Ook al betekende dit ... lees verder »

[telt 394 woorden]
Decentraal

Decentraal
Nico de Boer en Jos van der Lans

Iemand verweet me laatst cynisme over de politiek in Nederland. Waarop mijn verweer was: wat heb je nu aan een ... lees verder »

[telt 746 woorden]
Democratie in verval?

Democratie in verval?
Joop van Holsteyn & Cas Mudde (red.)

Deze bundel opstellen dateert nog van voor de moord op Pim Fortuyn, en de opmars van diens partij de regering ... lees verder »

[telt 269 woorden]
Dirk Scheringa, verspeeld krediet

Dirk Scheringa, verspeeld krediet
Frits Conijn

Zijn er ook succesvolle zakenlieden die hun klanten niet hebben opgelicht? Of, misschien moet de vraag zijn, is het mogelijk ... lees verder »

[telt 383 woorden]
Discussie

Discussie
Frits H. Emmerik

Sommige zekerheden verdwijnen voor mij als boekenkoper. Tot een paar jaar terug kocht ik altijd vele boeken in de januari-uitverkoop. ... lees verder »

[telt 511 woorden]
Dit helse moeras

Dit helse moeras
Gerrit Komrij

Recent nog, ontdekte Komrij dat hij een kleine dertig jaar terug al stukken schreef die met wat kleine aanvullingen nu ... lees verder »

[telt 396 woorden]
Dit land kan zoveel beter

Dit land kan zoveel beter
Wouter Bos

Nu wilde ik dit boekje zo objectief lezen als maar mogelijk is, maar Bos maakte mij dat al de eerste ... lees verder »

[telt 571 woorden]
Do ist der Bahnhof

Do ist der Bahnhof
Annette Birschel

Er was iets merkwaardigs met dit boek. En dan doel ik onder meer op de overlap binnenin. Dezelfde argumenten worden ... lees verder »

[telt 590 woorden]
Doe het niet, Alex!

Doe het niet, Alex!
Hans van den Bergh

Ooit kreeg ik college over de beeldtaal van de propagandafilm Triumf des Willens. Die begint met de blik op een ... lees verder »

[telt 602 woorden]
Doe maar gewoon

Doe maar gewoon
Hans Kaldenbach

Onlangs deed ik de inburgeringstoets, online. Want de link deed de ronde op Twitter. En het resultaat van mijn toets ... lees verder »

[telt 535 woorden]
Dood van een gezonde roker

Dood van een gezonde roker
Ian Buruma

Toen dit boek uitkwam in Nederland, ontstond er meteen beroering om. Ian Buruma was een paar weken voor research overgekomen ... lees verder »

[telt 426 woorden]
Drammen dreigen draaien

Drammen dreigen draaien
Leo Prick

De belangrijkste conclusies zijn impliciet, in dit overzicht van twintig jaar politiek geknoei aan het onderwijs. Tenminste, dat geldt voor ... lees verder »

[telt 597 woorden]
Droomkabinet

Droomkabinet
Pim Fortuyn

Deze bundel columns stamt uit de laatste jaren van het kabinet Paars II. Van toen er mensen aan de macht ... lees verder »

[telt 380 woorden]
Dubieuze zaken

Dubieuze zaken
H.F.M. Crombag ea

Het is een belangrijke categorie, de boeken die me helpen mijn leven te veranderen. Maar het aantal boeken met zo ... lees verder »

[telt 727 woorden]
Dus ik ben

Dus ik ben
Stine Jensen & Rob Wijnberg

Van Stine Jensen hoefde ik nooit meer een boek lezen; haar kwaliteiten waren me bekend. Maar Rob Wijnberg intrigeerde me ... lees verder »

[telt 519 woorden]
Eerste neger

Eerste neger
Rudie Kagie

Rembrandt maakte al een schilderij waarop twee donkere mannen stonden die duidelijk niet uit Nederland kwamen. Maar voor de jaren ... lees verder »

[telt 328 woorden]
Eeuw van de computer

Eeuw van de computer
Adrienne van den Boogaard (red.)

Wie een geschiedenis schrijft, moet daarbij keuzes maken. Op welk aspect van het verleden komt de nadruk te liggen? En ... lees verder »

[telt 903 woorden]
Eigentijds idealisme

Eigentijds idealisme
Gabriël van den Brink

Nederland lijkt een geseculariseerde samenleving te zijn. Maar dat is schijn. Engagement met hogere waarden en beginselen bloeit er juist ... lees verder »

[telt 446 woorden]
En toen viel ik van het podium

En toen viel ik van het podium
Lidewijde Paris (sam.)

Waarom schrijft iemand een boek? Niet om daar vervolgens de boer mee op te gaan, en lezingen te geven, of ... lees verder »

[telt 382 woorden]
Er gebeurt nooit iets

Er gebeurt nooit iets
Theo van Gogh

Hoe zal Theo van Gogh herinnerd worden? Afgezien van de brute manier waarop hij vermoord is… Zal ook maar iets ... lees verder »

[telt 259 woorden]
Factor van de kleine c

Factor van de kleine c
Lolle Nauta

Mooi aan filosofische discussies is dat iemand serieus een wetenschappelijk artikel kan publiceren om in te gaan op een wat ... lees verder »

[telt 349 woorden]
Filosofische polemieken

Filosofische polemieken
Herman Philipse

Karel van het Reve schreef ooit dat er veel op de Nederlandse politiek was aan te merken. Maar dat de ... lees verder »

[telt 617 woorden]
Friezen

Friezen
Luit van der Tuuk

Geschiedenis is vanouds vooral de interpretatie van geschreven materiaal. Waardoor het gauw een probleem was als zulke schriftelijke bronnen ontbraken. ... lees verder »

[telt 746 woorden]
Gedane zaken

Gedane zaken
H.L. Wesseling

Acht keer zes columns telt deze bundel. Een selectie van achtenveertig stukken die de historicus H.L. Wesseling voor NRC-Handelsblad schreef, ... lees verder »

[telt 264 woorden]
Gedoemd tot kwetsbaarheid

Gedoemd tot kwetsbaarheid
Geert Mak

Mag iemand publiek worden gevraagd naar zijn mening over een boek waarin hij wordt aangevallen? Dat lijkt me wel. Mag ... lees verder »

[telt 517 woorden]
Gedoemd tot kwetsbaarheid [Nagekomen Flessenpost]

Gedoemd tot kwetsbaarheid [Nagekomen Flessenpost]
Geert Mak

De ironie van het hele debat rond het pamflet van Geert Mak is dat hij oprecht dacht Ayaan Hirsi Ali ... lees verder »

[telt 520 woorden]
Gegeven moment

Gegeven moment
Koos van Zomeren

Studs Terkel gaf in 1995 een boek uit waarin over twintigste eeuw naverteld werd door mensen die er een groot ... lees verder »

[telt 334 woorden]
Geluk!

Geluk!
Femke Halsema

Ik mag niet uitsluiten weleens op Femke Halsema gestemd te hebben. Maar een beginselverklaring, of een al te grote bekentenis, ... lees verder »

[telt 489 woorden]
Geschiedenis van Studio Sport

Geschiedenis van Studio Sport
Ad van Liempt & Jan Luitzen (red.)

Kijken naar hoe anderen sporten, op televisie, schijnt iets voor ouderen te worden. De afgelopen Olympische Winterspelen scoorde vooral een ... lees verder »

[telt 555 woorden]
Gevaar verplicht

Gevaar verplicht
P.H.A. Frissen

De bestuurskundige Paul Frissen heeft in het verleden menigmaal de politiek doodverklaard. En dat zal in eigen kring indruk hebben ... lees verder »

[telt 632 woorden]
Gevaarlijke vaagtaal

Gevaarlijke vaagtaal
Arjen Ligtvoet & Cathelijne de Busser

'Vaagtaal is gevaarlijk en grijpt woest om zich heen'. Dit stellen Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser in een pdf-uitgave ... lees verder »

[telt 645 woorden]
Gods toorn over Nederland

Gods toorn over Nederland
J. Rentes de Carvalho

In 1972 bracht J. Rentes de Carvalho een kritisch en spotziek boek uit over Nederland. Waar die andere God woont, ... lees verder »

[telt 399 woorden]
Goede stad

Goede stad
Geert Mak

Geert Mak's nieuwste boek is een verzameling mengelwerk; een bundel met essays en toespraken die ik deels al bleek te ... lees verder »

[telt 435 woorden]
Gouden jaren

Gouden jaren
Annegreet van Bergen

Vroeger was het aanmerkelijk beroerder gesteld dan nu, met nogal veel. Alleen bestond de technologie toen nog niet om met ... lees verder »

[telt 597 woorden]
Gouden woorden

Gouden woorden
Gerrit Komrij

Ooit besprak een recensent het meesterwerk Humeuren en temperamenten met de woorden: alweer een bundel opgewarmde krantenstukjes van Gerrit Komrij. ... lees verder »

[telt 401 woorden]
Gras groeit niet sneller door aan de sprietjes te trekken

Gras groeit niet sneller door aan de sprietjes te trekken
Marcel van Roosmalen

De eerste ruim zeventig pagina's van deze bundel waren taai -- maar de rest maakte me als lezer weer even ... lees verder »

[telt 644 woorden]
Grens

Grens
Enno de Witt

Vlakbij waar ik woon, heet het Buitenstverlaat. Daar houdt de wereld op, omdat het land er overgaat in water. Oek ... lees verder »

[telt 536 woorden]
Grof geld

Grof geld
Roel Janssen

Er bestaat geen goed totaaloverzicht van de ontwikkeling van de financiële markten hier. En dat is een gemis. Niet alleen ... lees verder »

[telt 373 woorden]
Grote landschapsboek

Grote landschapsboek
Willem van Toorn

Alles wat er in Nederland aan landschap bestaat is ooit bedacht. En dit maakt protesten tegen voorgenomen veranderingen gauw wat ... lees verder »

[telt 611 woorden]
Haagse bluf

Haagse bluf
Martin Bril

Martin Bril komt de eer toe een geheel nieuw genre aan politieke beschouwing te hebben bedacht met dit boek. Zelfs ... lees verder »

[telt 364 woorden]
Haagse invloeden

Haagse invloeden
Tom-Jan Meeus

Voornaamste dat mij opviel aan dit boek over de Nederlandse politiek van het moment is dat er geen actieve politicus ... lees verder »

[telt 880 woorden]
Haagse tegenstrijdigheden

Haagse tegenstrijdigheden
André Rouvoet e.a.

Het gaat wat ver om van een dun boek als dit te verwachten dat het dé analyse biedt over de ... lees verder »

[telt 482 woorden]
Halverwege de heilstaat

Halverwege de heilstaat
Abram de Swaan

Dit boek is een bundel met columns en langere stukken die Abram de Swaan begin jaren tachtig schreef voor NRC-Handelsblad. ... lees verder »

[telt 430 woorden]
Herman Bleich: ein echter Niederländer

Herman Bleich: ein echter Niederländer
Herman Bleich

Vaste volgers van dit boeklog zal inmiddels misschien duidelijk zijn dat in elk geval éen onderwerp regelmatig terugkomt in wat ... lees verder »

[telt 167 woorden]
Het is niet anders

Het is niet anders
Peter van Straaten

Het was even verleidelijk om hier precies hetzelfde boeklogje te plaatsen als al bestond over Peter van Straaten's bundel Alles ... lees verder »

[telt 476 woorden]
Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt

Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt
Marcel van Roosmalen

Talent had hij zeker, alleen was hij inmiddels afgezakt naar de marge van de journalistiek. Misschien zelfs wel naar de ... lees verder »

[telt 681 woorden]
Hoe de wereld in elkaar zit

Hoe de wereld in elkaar zit
Bart Tromp

Bart Tromp [1944 – 2007] heeft interessantere beschouwingen geschreven dan in deze bundel met columns staan. Dat lijkt een wat ... lees verder »

[telt 330 woorden]
Hoe God verdween uit de Tweede Kamer

Hoe God verdween uit de Tweede Kamer
Eginhard Meijering

Zeldzaam merkwaardige beschouwing over de Nederlandse politiek is dit. Hoe God verdween uit de Tweede Kamer beperkt zich nogal tot ... lees verder »

[telt 534 woorden]
Hoe nu verder?

Hoe nu verder?
Ton van Luin red.

Hoe nu verder? Zo snel mogelijk emigreren... Weinig boeken zijn met een eenregelige recensie af te doen, maar bij deze bundel ... lees verder »

[telt 294 woorden]
Hoe word ik een rat?

Hoe word ik een rat?
Joep P.M. Schrijvers

Boeken die al een paar jaar uit zijn, en goed verkocht werden, hebben vaak een reputatie. En die reputatie komt ... lees verder »

[telt 400 woorden]
Hollende kleurling

Hollende kleurling
Jeanne Doomen

Dit is een nogal vol boek, omdat het twee zaken samenvoegt. Jeanne Doomen combineert in tien themahoofdstukken begrippen in het ... lees verder »

[telt 398 woorden]
Ideeën, Tweede bundel

Ideeën, Tweede bundel
Multatuli

De tweede bundel met Multatuli's Ideeën beviel een stuk beter dan de eerste. Voornaamste reden daarvoor was dat de eerste ... lees verder »

[telt 646 woorden]
Ideeën. Derde bundel

Ideeën. Derde bundel
Multatuli

De derde bundel Ideeën van Multatuli heeft éen thema: opvoeding, en in het bijzonder scholing. Daarbij weegt bovendien de vraag ... lees verder »

[telt 339 woorden]
Ideeën. Vierde bundel

Ideeën. Vierde bundel
Multatuli

De bundels met ideeën van Multatuli zijn tot nu toe interessanter gebleken om het tijdsbeeld dat ze bieden dan om ... lees verder »

[telt 411 woorden]
Ideeën. Vyfde bundel

Ideeën. Vyfde bundel
Multatuli

Hoe anachronistisch ook, ik moet de vergelijking toch maar herhalen. De bundels met ideeën van Multatuli zijn als een weblog ... lees verder »

[telt 445 woorden]
Ik ben (s)normaal

Ik ben (s)normaal
Marcel van Roosmalen

Mijn voorkeuren in columnisten zijn duidelijk verschoven. Paradoxaal genoeg interesseren me nu de types het minst die allereerst publiceren om ... lees verder »

[telt 656 woorden]
Ik verzin dit niet

Ik verzin dit niet
Sylvia Witteman

Sinds een jaar of wat heb ik een Twitter-account, zonder daar nu echt iets mee te doen. Mijn nieuwsgierigheid ging ... lees verder »

[telt 324 woorden]
In dubio

In dubio
Rob Wijnberg

Boeklog legt me een paar simpele maar dwingende regels op. Ik moet zo gauw mogelijk mijn reactie opschrijven als een ... lees verder »

[telt 582 woorden]
In het land der blinden

In het land der blinden
Willem Oltmans

Het eerste deel van twee is dit, van Willem Oltmans' memoires. Het vervolg heet …Is eenoog koning. En ik zal ... lees verder »

[telt 280 woorden]
In het land van de ja-knikkers

In het land van de ja-knikkers
Frank Westerman

Een syllabus. In het land van de ja-knikkers is een luxe uitgegeven syllabus -- een verzameling aan reportages die Frank ... lees verder »

[telt 692 woorden]
Is Nederland veranderd?

Is Nederland veranderd?
Milo Anstadt

Het land van haat en nijd, waar ik hier maandag over schreef, lijkt slechts journalistieke feiten te brengen. Maar omdat ... lees verder »

[telt 293 woorden]
Jaren die dubbel telden

Jaren die dubbel telden
J. de Kadt

Het is jammer dat de politieke herinneringen van Jacques de Kadt [1897 – 1988] maar drie delen beslaan, en geen ... lees verder »

[telt 434 woorden]
Je hebt het niet van mij, maar…

Je hebt het niet van mij, maar…
Joris Luyendijk

Lobbyisten besteden maar een klein deel van hun tijd op het Binnenhof, om parlementariërs te masseren. Dit ontdekte Joris Luyendijk ... lees verder »

[telt 670 woorden]
Jong in de jaren dertig

Jong in de jaren dertig
Paul Arnoldussen & Hans Renders

Het interview is bijna het moeilijkste genre in de journalistiek. Ik denk dat alleen de reportage nog net iets meer ... lees verder »

[telt 266 woorden]
Journaaljaren

Journaaljaren
Nico Haasbroek

Elders op boeklog bespreek ik het jubileumboek van Ad van Liempt over 50 jaar NOS-journaal. Dat viel me tegen. Waarschijnlijk ... lees verder »

[telt 348 woorden]
Kennis-vragen in de polder

Kennis-vragen in de polder

Sommige dingen spreken voor mij als wetenschapshistoricus voor zich. Dingen als dat kennis zelden waardenvrij wordt gebruikt, om maar iets ... lees verder »

[telt 414 woorden]
Klein republikeins handboek

Klein republikeins handboek
Hans van den Bergh

Dit boekje stamt uit 2002 --- het jaar dat de Nederlandse monarchie weer aan een opmars in populariteit begon. De ... lees verder »

[telt 596 woorden]
Klein vademecum van de dagelijkse moraal

Klein vademecum van de dagelijkse moraal
John Jansen van Galen ea red.

Vademecum betekent: ga met mij mee. Ik vind het een intrigerend woord, al was het maar omdat ik in het ... lees verder »

[telt 181 woorden]
Kleine cultuurgeschiedenis van Nederland

Kleine cultuurgeschiedenis van Nederland
red. NRC Handelsblad

Kleine observatietjes van verschillende mensen over wat zij kenmerkend voor de cultuur van dat moment achtten, zo rond de recente ... lees verder »

[telt 133 woorden]
Klem in de draaideur

Klem in de draaideur
Ad van Liempt & Ger van Westing

'De ontwikkeling van een woede' --- deze titel van Bob den Uyl had wonderwel gepast bij de geschiedenis die in ... lees verder »

[telt 311 woorden]
Klimaatactivist in de politiek

Klimaatactivist in de politiek
Wijnand Duyvendak

Er staat amper iets in dit boek over de zaak waardoor Wijnand Duyvendak de afgelopen weken plots in opspraak kwam. ... lees verder »

[telt 713 woorden]
Koning van Nederland

Koning van Nederland
Bert van der Veer

Vijf jaar geleden is het alweer dat Pim Fortuyn werd vermoord. Vorig weekend nog was dit voor tal van media ... lees verder »

[telt 290 woorden]
Konmar & kwel

Konmar & kwel
Gerard Rutte

Dit boek was als boek niet zo bijzonder, maar als informatiebron wel. De schrijver is consultant, en weet daardoor te ... lees verder »

[telt 254 woorden]
Krant moet kiezen

Krant moet kiezen
Warna Oosterbaan en Hans Wansink

Journalisten hebben merkwaardige waanideeën. Ze denken dat kranten om nieuws draaien, en dat geen samenleving zonder hun goede werken kan. ... lees verder »

[telt 1054 woorden]
Kranten

Kranten
Prof. mr. dr. M. Rooij

Geen krantenjournalist die momenteel niet vindt dat dagbladen noodzakelijk zijn. Een democratie kan niet namelijk functioneren zonder kranten, is hun ... lees verder »

[telt 605 woorden]
Laatste boer

Laatste boer
Eric Smaling, Floris Meslier, en Jules Iding

Nederlandse gemeenten krijgen vanaf 1 januari 2015 een hoop nieuwe verantwoordelijkheden. Zo moeten ze onder meer straks de jeugdzorg uitvoeren. ... lees verder »

[telt 624 woorden]
Lachende derde

Lachende derde
Peter Middendorp

Schrijf over een politicus, en noem daarbij zijn of haar naam, en er ontstaat een kans van 99% dat zo'n ... lees verder »

[telt 790 woorden]
Lage landen hoge sprongen

Lage landen hoge sprongen
Jos van der Lans – Herman Vuijsje

Zo af en toe lees ik een boek dat me geruststelt. Het kan dus wel. Er zijn wel degelijk auteurs ... lees verder »

[telt 311 woorden]
Land van haat en nijd

Land van haat en nijd
Margarith Kleijwegt & Max van Weezel

Dit boek heeft al overal uitgebreid in de belangstelling gestaan. Maar dat kwam alleen omdat een toevallige opmerking achterin over ... lees verder »

[telt 449 woorden]
Land van Theo van Gogh

Land van Theo van Gogh
Sylvain Ephimenco

Theo van Gogh werd op 2 november 2004 vermoord. Sylvain Ephimenco was toen waarschijnlijk bezig dit boek af te ronden. ... lees verder »

[telt 330 woorden]
Lange Poten

Lange Poten
Peter Middendorp

Geen betere journalist dan de parlementair journalist. Zo schijnt het althans in het vak beleefd te worden, wonderbaarlijk genoeg. Ik ... lees verder »

[telt 723 woorden]
Lelystad

Lelystad
Joris van Casteren

Sinds vorige maand stopt de sneltrein uit het Noorden naar de Randstad er ineens. Lelystad. Een jonge plaats op de ... lees verder »

[telt 669 woorden]
Leve het populisme | Weg met de Randstad

Leve het populisme | Weg met de Randstad
Eric Hoekstra

Twee pamfletten ineen biedt dit boek van Eric Hoekstra, die beide een eigen voorkant kregen. En het ene vond ik ... lees verder »

[telt 577 woorden]
Leve Nederland

Leve Nederland
Charles Groenhuijsen

Nooit heb ik het over de kaften van de boeken waar ik iets over schrijf. Terwijl ze hier altijd wel ... lees verder »

[telt 367 woorden]
Leven op stand

Leven op stand
Ileen Montijn

Op boeklog zondig ik vrij zorgeloos tegen basisregel nummer éen voor recensenten die in massamedia publiceren. Ik geef hier ook ... lees verder »

[telt 432 woorden]
Levende have

Levende have
Koos van Zomeren

Toen Koos van Zomeren ophield met zijn korte columns op de voorpagina van NRC Handelsblad, verschenen zijn stukken elders in ... lees verder »

[telt 443 woorden]
Lied van de kosmopoliet

Lied van de kosmopoliet
Abram de Swaan

Van alle boeken die De Swaan heeft uitgebracht, is dit éen van de meest toegankelijke. Niet dat de andere ontoegankelijk ... lees verder »

[telt 275 woorden]
Lobbyland

Lobbyland
Ariejan Korteweg & Eline Huisman

Niemand weet hoeveel lobbyisten er actief zijn in Nederland. Wat mede is door de vaagheid van het begrip. Elke burgemeester ... lees verder »

[telt 520 woorden]
Lof der dwang

Lof der dwang
Herman Vuijsje

Vuijsje heeft later een beter boek gespreken over deels hetzelfde onderwerp. Dat maakte het wat moeilijk om onbevangen over Lof ... lees verder »

[telt 255 woorden]
Lof der stenen

Lof der stenen
Nicolaas Matsier

Op éen in de top tien van wat ik indertijd leerde als studentje in de journalistiek staat de waarschuwing: er ... lees verder »

[telt 601 woorden]
Lompe leeuw

Lompe leeuw
Binnert de Beaufort

Er bestaan grote overeenkomsten tussen het boek van de toen 43-jarige Herman Vuijsje over de verslonzing van Nederland, en dit, ... lees verder »

[telt 328 woorden]
Luisteraars!

Luisteraars!
Karel van het Reve

Voor mijn oordeel op het moment van lezen zou het niet horen uit te maken hoe lang ik een schrijver ... lees verder »

[telt 491 woorden]
Macht door representatie

Macht door representatie
F.R. Ankersmit

Waarom werkt de democratie niet goed? Omdat het grootste probleem binnen onze maatschappij is dat politieke besluiten altijd zo veel ... lees verder »

[telt 501 woorden]
Malle Hugo

Malle Hugo
Willem Frederik Hermans

Er is in het presteren van vele schrijvers een tijd waarin het allemaal wat minder goed uitpakt dan voorheen. En ... lees verder »

[telt 310 woorden]
Mannenlogica

Mannenlogica
Paul Frentrop

Ik was al een tijd nieuwsgierig naar dit boek, sinds ik een interview met de schrijver hoorde. Jammer was alleen ... lees verder »

[telt 250 woorden]
Marokkanendrama

Marokkanendrama
Fleur Jurgens

Ik was vooraf het meest in de oplossingen geïnteresseerd waar dit boek mee komen zou. Want, over het probleem was ... lees verder »

[telt 277 woorden]
Mediamores

Mediamores
Henk Blanken

Aan de boeken over de media of de weblogjes van Henk Blanken kleven voor mij wat principiële bezwaren. Hij is ... lees verder »

[telt 584 woorden]
Medische geheimen

Medische geheimen
Karin Spaink

Nooit haal ik op mijn weblogs eigen werk aan dat al eens elders verscheen. Wat hierna volgt, is een uitzondering. ... lees verder »

[telt 706 woorden]
Meer gouden woorden

Meer gouden woorden
Gerrit Komrij

Toen ik met dit boeklog begon anderhalf jaar geleden was dat om op een paar vragen antwoord te krijgen. Wat ... lees verder »

[telt 240 woorden]
Met het bloed dat drukinkt heet

Met het bloed dat drukinkt heet
Gerrit Komrij

Gerrit Komrij schreef een tijd de wekelijkse rubriek 'Gouden woorden' op de achterpagina van NRC-Handelsblad. En ik begreep nooit zo ... lees verder »

[telt 412 woorden]
Mijn Drenthe

Mijn Drenthe
Gerrit Jan Zwier

Drenthe ligt voor mij nogal dichtbij. Een ongelukkig schot bij een partijtje voetbal, en de speurtocht naar de bal zou ... lees verder »

[telt 368 woorden]
Mijn droom voor ons land

Mijn droom voor ons land
Nationaal Comité Inhuldiging

Vijftig jaar geleden, op 28 augustus 1963, sprak Martin Luther King hardop over de droom die hij had voor zijn ... lees verder »

[telt 531 woorden]
Mijn Friesland

Mijn Friesland
Rimmer Mulder

Zoals vaker met Friese zaken, broeit bij dit boek onderhuids van alles mee. Dit begint al met de titel, waarin ... lees verder »

[telt 869 woorden]
Mijn Nederland

Mijn Nederland
Geert van Istendael

Na zijn boeken over Duitsland en België gelezen te hebben, was het logisch om Van Istendael ook nog eens over ... lees verder »

[telt 246 woorden]
Minister

Minister
Jo Ritzen

Ritzen was namens de PvdA minister voor onderwijs in de kabinetten Lubbers iii en Paars i. Dit boek verscheen al ... lees verder »

[telt 289 woorden]
Moderniteit en overheidsbeleid

Moderniteit en overheidsbeleid
Maarten Arentsen en Willem Trommel ed.

Boeken zijn op verschillende manieren te lezen. De meest gebruikelijke is om je geheel over te geven aan de auteur, ... lees verder »

[telt 539 woorden]
Momenten van herinnering

Momenten van herinnering
Chris van der Heijden red.

Een groot boek is dit, dat veel dikker lijkt dan de honderdtachtig pagina's die het biedt. Deze zijn wel van ... lees verder »

[telt 224 woorden]
Morgen zal ik mijn mannetje staan

Morgen zal ik mijn mannetje staan
Wim de Bie

Nederland kreeg commerciële televisie in 1989. Het jaar daarop verscheen een satire van Wim de Bie, waarin nogal wat televisiemakers ... lees verder »

[telt 287 woorden]
Naar buiten!

Naar buiten!
Ileen Montijn

Weten wilde ik waarom zo veel mensen 's zomers ineens in een tent of caravan kruipen. Wanneer deze waan is ... lees verder »

[telt 373 woorden]
Nederland

Nederland

Elke zelfbewuste burger hoort te weten dat blatant nationalisme een vrij recente uitvinding is, vind ik. Pas in de negentiende ... lees verder »

[telt 448 woorden]
Nederland seculier!

Nederland seculier!
August Hans den Boef

Over twintig jaar, zo schat ik, kijken we op de eerste jaren van de 21e eeuw terug als een periode ... lees verder »

[telt 259 woorden]
Nederland: een bewoond gordijn

Nederland: een bewoond gordijn
Rudy Kousbroek

Merkwaardig dat ik, zonder daarop uit te zijn, ineens zo veel over het leven van Rudy Kousbroek meekreeg binnen een ... lees verder »

[telt 162 woorden]
Nederlandse droom

Nederlandse droom
Paul van Liempt

Opvallend aan het onderwijs in Nederland is dat het zo beschadigd wordt door het ministerie dat zich er over hoort ... lees verder »

[telt 548 woorden]
Nederlandse journalisten houden niet van journalistiek

Nederlandse journalisten houden niet van journalistiek
Jan Blokker

Ooit had ik meerdere krantenabonnementen. Minstens drie. Ook weleens vier. Tot me bleek begin deze eeuw dat mijn verzameling aan ... lees verder »

[telt 935 woorden]
Nederlandse onbehagen

Nederlandse onbehagen
Herman Pleij

Hoogleraar Pleij is inmiddels vaak genoeg te gast in talkshows geweest om tenminste éen deel van deze bundel essays overbodig ... lees verder »

[telt 312 woorden]
Niet spreken met de bestuurder

Niet spreken met de bestuurder
Gerard van Westerloo

Dit is een elementair boek voor iedereen die een mening hebben wil over de politiek in Nederland. Het bevat zoveel ... lees verder »

[telt 492 woorden]
Nietzsche & Kant lezen de krant

Nietzsche & Kant lezen de krant
Rob Wijnberg

Rob Wijnberg was opinieredacteur bij NRC-Handelsblad toen deze krant op een nieuwsluw moment een bralstuk ontving van de populistische politicus ... lees verder »

[telt 608 woorden]
Nieuw Babylon in aanbouw

Nieuw Babylon in aanbouw
James Kennedy

Wat verwachtte ik van dit boek? Dat is een vraag die absoluut meespeelt bij het bespreken van non-fictie. Zakelijke teksten ... lees verder »

[telt 304 woorden]
Nieuwe land

Nieuwe land
Eva Vriend

De overheid slaagt er nu niet eens meer in om een trein naar België te laten rijden; zonder problemen, of ... lees verder »

[telt 847 woorden]
Nog in morgens gemeten

Nog in morgens gemeten
Koos van Zomeren

Ik was altijd een tamelijk kritiekloos bewonderaar van Koos van Zomeren. Dit komt mede omdat hij al schrijft zolang ik ... lees verder »

[telt 356 woorden]
Om erger te voorkomen

Om erger te voorkomen
Nanda van der Zee

Toen ik eerder dit jaar op mijn andere weblog over dat boek van Ies Vuijsje schreef, verwees ik terloops al ... lees verder »

[telt 337 woorden]
Omgekeerde democratie

Omgekeerde democratie
Jouke de Vries

Geen nuttelozer tekst dan de column over politiek. Wat nochtans weinigen weerhoudt om zulke teksten te schrijven. Immers. Meningen tellen in ... lees verder »

[telt 547 woorden]
Onderwijs op de divan

Onderwijs op de divan
Leo Prick

Prick schrijft wekelijks in de krant NRC-Handelsblad columns over onderwijs. In zijn dagelijkse bestaan is hij zelf arbeids- en organisatiepsycholoog. ... lees verder »

[telt 191 woorden]
Ongerijmd succes

Ongerijmd succes
Thomas Vaessens

Alles overziend is er geen genre dat me zo weinig schenkt als de poëzie. Honderden, zo niet duizenden gedichten lees ... lees verder »

[telt 518 woorden]
Onvergetelijke thuiskomst

Onvergetelijke thuiskomst
Frits Abrahams

Dagelijkse columnisten zijn nodig. Omdat alleen de mensen die dagelijks iets moeten afleveren weleens direct zullen reageren op wat er ... lees verder »

[telt 438 woorden]
Oostindisch kampsyndroom

Oostindisch kampsyndroom
Rudy Kousbroek

Dit was de enige bundel van Rudy Kousbroek die ik niet eerder gelezen had. Mijn vooroordelen waren te groot. Niet ... lees verder »

[telt 291 woorden]
Opgeblazen bestuur

Opgeblazen bestuur
Klaartje Peters

Dit was éen van die boeken uit 2007 die ik nog vergeten was te lezen. Zelfs al had ik bestaan ... lees verder »

[telt 424 woorden]
Oplettende voorbijganger

Oplettende voorbijganger
S. Montag

De oplettende voorbijganger uit de titel van dit boek is natuurlijk S. Montag zelf. Die afsplitsing van H.J.A. Hofland, die ... lees verder »

[telt 181 woorden]
Opmars der plagiatoren

Opmars der plagiatoren
Hans van Straten

Toen Jan Siebelink eindelijk een bestseller had, met een boek dat hij al vaker schreef, riep dat behoorlijk wat kinnesinne ... lees verder »

[telt 372 woorden]
Over de afwas, de doodstraf, dienstmeisjes, Dinky Toys en nog het een en ander

Over de afwas, de doodstraf, dienstmeisjes, Dinky Toys en nog het een en ander
S. Montag

Marcel van Eeden formuleerde ooit over de onderwerpen van zijn tekeningen dat hij gefascineerd werd door de tijd voor zijn ... lees verder »

[telt 364 woorden]
Over ondernemen, innovatie en politieke vernieuwing

Over ondernemen, innovatie en politieke vernieuwing
Roel Pieper

Pieper is een zakenman, en daarmee een handelaar. Ik zal niet gauw vergeten hoe hij zijn column in Het Financieele ... lees verder »

[telt 283 woorden]
Overpeinzingen

Overpeinzingen
S. Montag

Gisteren stond er als vanzelfsprekend weer een column van S. Montag in NRC-Handelsblad. Ik heb hem niet uitgelezen. H.J.A. Hofland ... lees verder »

[telt 218 woorden]
Park Welgelegen

Park Welgelegen
Marjolijn Februari

De beslissing of een boek hier het predikaat 'aanbevolen' krijgt, valt normaal tijdens het lezen. Het etiket plak ik vooral ... lees verder »

[telt 415 woorden]
Pensioenmythe

Pensioenmythe
Martin Pikaart

Iedereen die in Nederland 65 wordt, en geruime tijd in het land gewoond heeft, krijgt er van de Staat AOW. ... lees verder »

[telt 668 woorden]
Perron Nederland

Perron Nederland
Abram de Swaan

Nuttig aan het achter elkaar lezen van Abram de Swaan's boeken, is dat me duidelijk wordt wat me in hem ... lees verder »

[telt 455 woorden]
Polityk yn Fryslân

Polityk yn Fryslân
Eelke Lok

Aan de vooravond van de Statenverkiezingen op 7 maart 2007 bracht journalist Eelke Lok een boek uit over zijn ervaringen ... lees verder »

[telt 595 woorden]
Randland

Randland
Annemarie Kok

Er is een Noorden dat ik vrijwel niet ken. Het gebied tegen de Waddenzee aan, waar de wereld nogal kaal ... lees verder »

[telt 223 woorden]
Rapport Commissie Van Onderzoek Besluitvorming Irak

Rapport Commissie Van Onderzoek Besluitvorming Irak
W.J.M. Davids (vz.)

Eind 2001 viel de VS het land Afghanistan binnen, onder meer om het zittende Taliban-bewind te kunnen vervangen door een ... lees verder »

[telt 1283 woorden]
Recht in de ramsj

Recht in de ramsj
Paul F. van der Heijden

Ik wilde naast Dubieuze zaken per se ook een boek van een jurist lezen. Die zou mij dan van het ... lees verder »

[telt 240 woorden]
Rechter beslist

Rechter beslist
Herman Rottier

Het dossiertje Recht & krom op boeklog is wat eenzijdig. Kritiek op het systeem overheerst. Waarbij die kritiek zich ook ... lees verder »

[telt 548 woorden]
Rechtspraak is mensenwerk

Rechtspraak is mensenwerk
Michiel van Kleef & Suse van Kleef

Hoe cynisch mag een overheid zijn? Dat zal waarschijnlijk geen andere vraag zijn dan het aloude filosofische probleem wat tirannie ... lees verder »

[telt 826 woorden]
Rede en macht

Rede en macht
J.A.A. van Doorn

Prachtig boek, op éen klein maar wezenlijk punt na. Als het Van Doorn te doen was om te definiëren wat ... lees verder »

[telt 470 woorden]
Republiek van vrije burgers

Republiek van vrije burgers
HJ Schoo

Zwanezang en bloemlezing ineen. De vorig jaar zo veelbesproken titel Republiek van vrije burgers was niet het boek dat ik ... lees verder »

[telt 549 woorden]
Requiem voor een pitbull

Requiem voor een pitbull
Joris van Casteren

De Telegraaf zal mijn favoriete krant nooit worden. Ik hoor dan ook niet tot de doelgroep van de sensatiepers. En ... lees verder »

[telt 555 woorden]
Retourtjes Nederland

Retourtjes Nederland
Simon Kuper

De treffendste analyses over Nederland komen niet van landgenoten. De vis kent het water niet waarin die zwemt. Analyses hebben ... lees verder »

[telt 450 woorden]
Roken neuken drinken

Roken neuken drinken
Peter van Straaten

Uit het werk van de tekenaar Peter van Straaten zijn straffeloos vele bloemlezingen te maken over éen of meer thema's. ... lees verder »

[telt 260 woorden]
Rol van de intellectueel

Rol van de intellectueel
Lolle Nauta e.a.

Bijna 90% van het bezoek hier komt binnen via een zoekmachine. En ik ben er stiekem zeker trots op dat ... lees verder »

[telt 430 woorden]
Ronde land

Ronde land
Martin Bril

Er zijn columns uit dit boek herdrukt in Martin Bril's recente bundel Haagse bluf. Dat mag best hoor. Zoals ik ... lees verder »

[telt 176 woorden]
Scherp van de snede

Scherp van de snede
Pierre Vinken & Hans van den Bergh [sam.]

Beide samenstellers van deze bloemlezing zijn eind 2011 kort na elkaar overleden. En dat is jammer. Alleen al omdat ik ... lees verder »

[telt 647 woorden]
Schuldenberg

Schuldenberg
Jaap van Duijn

Op zich zou dit een ideaal boek zijn. Want een goed geïnformeerde professioneel legt er iets in uit, in dit ... lees verder »

[telt 358 woorden]
Sisyphus’ bakens

Sisyphus’ bakens
Jeroen Brouwers

Brouwers moet brieven schrijven of polemiseren, zo schreef ik ergens. Dan lees ik hem het liefst. En tegelijk is dit ... lees verder »

[telt 454 woorden]
Slapende rechter

Slapende rechter
W.A. Wagenaar, H.Israëls, P.J. van Koppen

Rechters mogen juridisch dan uitmuntend onderlegd zijn, dit betekent alleen niet dat ze ook kunnen denken. Aan dat aspect is ... lees verder »

[telt 581 woorden]
Stuifzandsamenleving

Stuifzandsamenleving
Kees Schuyt

Prettig aan mijn andere weblog is dat ik daar altijd direct kan reageren op het nieuws. Geen redactie weerhoudt me ... lees verder »

[telt 412 woorden]
Te eerlijk om beleefd te zijn

Te eerlijk om beleefd te zijn
Hans Broekhuis

Zo er een Bouwfraude is geweest in Nederland, waaruit bestond die dan precies? Deze vraag lijkt me nog eens een ... lees verder »

[telt 1186 woorden]
Tegels lichten

Tegels lichten
H.J.A Hofland

Hofland heeft dit boek sinds de eerste publicatie tweemaal herzien, zo staat in het voorwoord. Dat 'herzien' lijkt me een ... lees verder »

[telt 199 woorden]
Tevreden natie

Tevreden natie
Maarten van Rossem e.a.

Wat verwachtte ik precies van dit boek? Mij viel op dat er geregeld naar verwezen werd, als het werk van ... lees verder »

[telt 294 woorden]
Theo is dood

Theo is dood
Theodor Holman

Sinds 2001 heb ik een weblog, en inmiddels doemt het probleem op dat ik over een aantal onderwerpen wel wat ... lees verder »

[telt 409 woorden]
Theo is dood | ii

Theo is dood | ii
Theodor Holman

Op de dag dat Theo van Gogh afgeslacht werd, hield ook het normale leven van de politicus Geert Wilders op. ... lees verder »

[telt 738 woorden]
Tijd van onbehagen

Tijd van onbehagen
Ad Verbrugge

Filosofie houdt zich vanouds bezig met ideeën over de werkelijkheid. Maar vanuit andere wetenschappen zijn daarover inmiddels ook ideeën ontwikkeld. ... lees verder »

[telt 359 woorden]
Twintig maanden knettergek

Twintig maanden knettergek
Ella Vogelaar & Onno Bosma

Als iemand de wens uitspreekt om president te worden, moet er alles aan worden gedaan dat onmogelijk te maken. Mensen ... lees verder »

[telt 1030 woorden]
Typisch Nederlands

Typisch Nederlands
Herman Vuijsje en Jos van der Lans

Ik miste tenminste éen woord deze kleine verklarende encyclopedie over alles wat typisch Nederlands zou moeten zijn. Ik miste het ... lees verder »

[telt 176 woorden]
Uit de school

Uit de school
Graa Boomsma

Geen boek over het onderwijs in Nederland of ik struikel over te makkelijke clichés. Want altijd moet het anders, omdat ... lees verder »

[telt 797 woorden]
Van idee naar idool

Van idee naar idool
Jan Haasbroek

Opvallend aan dit boek is onder meer een wat vreemde paradox. Jan Haasbroek rekent er hard in af met die ... lees verder »

[telt 303 woorden]
Veranderend getij

Veranderend getij
Marcel Metze

Het thema dat onderzoeksjournalist Marcel Metze aansnijdt in Veranderend getij interesseerde me wel vooraf. Wat speelt er allemaal bij een ... lees verder »

[telt 534 woorden]
Veranderingen van het alledaagse

Veranderingen van het alledaagse
Isabel Hoving red.

Soms is de som van een essaybundel aanmerkelijk groter dan de delen. Dit was uiteindelijk geen gek boek om te ... lees verder »

[telt 309 woorden]
Verwarde natie

Verwarde natie
H.J. Schoo

Hendrik Jan Schoo [1945 - 2007] heeft in bepaalde kringen ineens de reputatie van ziener. Zijn naam komt op het ... lees verder »

[telt 462 woorden]
Verzameld werk 4

Verzameld werk 4
Karel van het Reve

Bij het vierde deel uit het verzamelde werk van Karel van het Reve is ondertussen duidelijk dat de reeks éen ... lees verder »

[telt 582 woorden]
Vincent plast op de grond

Vincent plast op de grond
W.A. Wagenaar

Een boek als dit dwingt me ook om na te denken waar dit boeklog voor staat. Doe ik aan voorlichting, ... lees verder »

[telt 412 woorden]
Volkshuisvesting: een zaak van beleid

Volkshuisvesting: een zaak van beleid
J. van der Schaar

Een diepte-investering deze titel, van éen euro uit de bak met afgeschreven boeken in de openbare bieb. Als er ooit ... lees verder »

[telt 211 woorden]
Vrouwenlogica

Vrouwenlogica
Paul Frentrop

Zo deze bundel columns iets aantoont, dan toch dat de publieke opinie in Nederland razendsnel veranderd is deze eeuw. Paul ... lees verder »

[telt 480 woorden]
Waaitaal

Waaitaal
Thomas Verbogt

Laatst had ik de betekenis uit te leggen van het eierzoeken in Friesland. Probleem daarbij was dat mijn jeugd zich ... lees verder »

[telt 723 woorden]
Waanzin aan de macht

Waanzin aan de macht
Rudy Kousbroek

'Verspreide ergernissen' en 'Verzamelde ergernissen', zo heten twee van de delen in deze inmiddels klassieke bundels essays. Kousbroek moppert wat ... lees verder »

[telt 203 woorden]
Waar die andere God woont

Waar die andere God woont
J. Rentes de Carvalho

De Portugees J. Rentes de Carvalho belandde in de jaren vijftig als diplomaat in Nederland, kreeg ruzie met zijn chef, ... lees verder »

[telt 213 woorden]
Waar een wil is, is geen weg

Waar een wil is, is geen weg
John Jansen van Galen

Van elke vierkante meter in Nederland is het doel bekend. En al werd niet elke morzel grond aangeharkt, alles staat ... lees verder »

[telt 569 woorden]
Waarom is de burger boos?

Waarom is de burger boos?
Maarten van Rossem

Maarten van Rossem heeft éen heel grote kwaliteit. En dat is dat hij in discussies op radio en televisie altijd ... lees verder »

[telt 389 woorden]
Wanderer in Holland

Wanderer in Holland
E.V. Lucas

In mijn feedreader ontvang ik dagelijks talloze meldingen van welke elektronische boeken er nu weer ergens online zijn gezet. En ... lees verder »

[telt 226 woorden]
Wat is Nederlands nog in dit land?

Wat is Nederlands nog in dit land?
Paul Schnabel (inleiding)

Van alle boeken en pamfletten die ik dit jaar las over 'de Nederlandse identiteit' was dit het interessantste. Misschien omdat ... lees verder »

[telt 170 woorden]
Welkom in het Koninkrijk

Welkom in het Koninkrijk
Hubert Smeets

Dit boek biedt een somber stemmend verslag van de strijd van een man en een vrouw tegen de Nederlandse bureaucratie. ... lees verder »

[telt 381 woorden]
Wilde vlees

Wilde vlees
Joep P.M. Schrijvers

Zitten er ideeën achter hoe onze emoties constant geprikkeld worden? Joep Schrijvers stelde zich de vraag, en keek daarbij bovendien ... lees verder »

[telt 419 woorden]
Wilde westen

Wilde westen
Joost Zwagerman

Dit is een verzameling columns en ander mengelwerk met een ietwat pretentieuze titel. Joost Zwagerman is namelijk niet achter zijn ... lees verder »

[telt 155 woorden]
Willem I, Willem II

Willem I, Willem II
Eillert Meeter

Op de lijst van altijd nog eens te lezen autobiografieën prijkte ook deze, van de journalist en politiek vluchteling Eillert ... lees verder »

[telt 393 woorden]
Woekeren met ruimte

Woekeren met ruimte
Noud Köper

Mijn probleem met de Nederlandse politiek, en dan vooral met hoe de media daarover berichten, is dat de feiten zo ... lees verder »

[telt 722 woorden]
Zakenkabinet Fortuyn

Zakenkabinet Fortuyn
Prof. Dr. Wilhelmus S.P. Fortuyn

Maarten van Rossem noemde deze week op televisie nog Pim Fortuyn 'de grootste laaienlichter van de afgelopen twintig jaar'. Dat ... lees verder »

[telt 643 woorden]
Zelf tv-kijken

Zelf tv-kijken
Jean-Pierre Geelen

Wie dat wil, kan zich elke dag een luxemenu bijeen zappen aan bijzondere televisieprogramma's. Zeker met een beetje kabelabonnement van ... lees verder »

[telt 608 woorden]
Zie ook onder Mozes

Zie ook onder Mozes
Karel van het Reve

Niet altijd hebben boekenlijstjes nut. Zo heeft de titel Zie ook onder Mozes van Karel van het Reve jarenlang op ... lees verder »

[telt 333 woorden]
Zittende klasse

Zittende klasse
Kees Schuyt

Zo verzameld, is het allemaal wel verschrikkelijk serieus, schreef Kees Schuyt wat onthutst in het voorwoord van deze bundel. Dit ... lees verder »

[telt 274 woorden]
Zo kan het echt niet langer

Zo kan het echt niet langer
Leo Prick

De laatste columns uit deze bundel dateren uit 2002, of 2001. Vijf jaar later schrijft Prick nog iedere week in ... lees verder »

[telt 162 woorden]
Zoetzuur

Zoetzuur
Syp Wynia

Eén van elke vijf besprekingen op dit boeklog gaat over een bundel. Zo noem ik de verzamelwerken met een inhoud ... lees verder »

[telt 488 woorden]