Onder vuur | 4
Terwijl Google vele bezoekers naar mijn boeklog brengt — eamelje.net is aanzienlijk minder populair — stelt datzelfde Google mensen ook telkens in staat teksten van boeklog te kopiëren om hun waar aan te prijzen op marktplaats.
Onder meer.
Er bestaan nog altijd mensen die mij boos mailen dat ze een door mij gehost plaatje niet kunnen zien als ze het hotlinken op hun eigen website. Of hyves. Maar al dit hoort nog tot de amusante internetfolklore, en ik heb al eeuwen geleden maatregelen genomen tegen die vorm van datadiefstal.
Ondertussen bekijkt Google mijn websites iedere keer weer, als ik er iets nieuws op geplaatst heb. En misschien zien de robotjes van de zoekmachine daarbij wel te veel. Want, voor zo ver ik de techniek achter Google begrijp, wordt gewoon van alles van mijn site naar hun servers gekopieerd.
Dus is met gerichte opdrachten meer te zien over de structuur achter boeklog, of eamelje.net, dan mij lief is. Als het gaat om folders bijvoorbeeld, die niemand zou mogen inzien. Dit wordt althans betoogd in de recente Moore-Clayton studie [pdf].
U begrijpt, ik onderzoek nog altijd hoe het kan dat mijn weblogs gehackt zijn, een paar weken terug. Duidelijk daarbij is nog niet heel veel, maar wel dat de aanvallers niet mijn username of password kenden. Injectie met de kwalijke scripts vond plaats via lekken in het content managementsysteem achter de site. Ik heb daarom mijn best gedaan alles zo veilig mogelijk te maken nu, door bijvoorbeeld alle bestanden weg te gooien die niet meer direct in gebruik zijn. Maar tegelijk bekruipt me dus nu het gevoel dat het gastvrij binnennodigen van robots, webspiders, en andere indexeringsdiensten even goed een probleem is als een zegen.
Misschien is de les dus wel niets online te plaatsen dat niet direct vervangen kan worden door een kopie.
[x]#5731 fan donderdag 19 maart 2009 @ 11:51:08
vix op 21 maart 2009 @ 13:37:54
ook hier leuke discussie (reacties onder bericht) mbt onderwerp hotlinken en gebruik/misbruik: http://www.boingboing.net/2009/03/19/new-york-times-sends.html
copyright en vrijheid misverstanden blijft interessant, en we komen d’r wel, ooit… ;-)