Te fietsen | week 29
regen iii

Toen ik mijn oude Batavus Sprint in oude luister herstelde, besloot ik bewust om eens geen spatborden te monteren. Dat was een rijkelijk optimistische daad. Want hoewel het absoluut mogelijk is om nooit een tel in de regen te fietsen, betekent dit niet dat de wegen altijd droog zullen liggen.
Al gauw bleken me de nadelen van het rondrijden met blote wielen. Plassen op het pad zijn lang altijd niet te ontwijken. En vies water spat vervolgens opmerkelijk hoog op.
En als ik kiezen moet tussen de luttele tijd die het kost om eenmalig spatborden te monteren, of de herhaalde plicht om altijd maar weer mijn fiets van spatten te ontdoen. Dan wordt die keuze niet moeilijk.
Het Nederlandse zeeklimaat is te nat om geen blijvende voorzorgen te nemen tegen de overlast. Helemaal nu de seizoenen zijn opgeheven, en de enig overgebleven jaargetijden bestaan uit ‘lang licht’ en ‘vroeg donker’.
Bovendien zijn zelfs aan zoiets basaals als de ‘mud guards’ voor fietsen nog verbeteringen mogelijk gebleken. Het bedrijf SKS heeft in overleg met lange-afstandrijders een type spatborden ontwikkeld die werkelijk alle vuiligheid tegenhouden die van de weg omhoog wordt geworpen. ‘Longboard’ heet dit model. En bijzonder daaraan is dat de spatlap aan het voorspatbord amper nog een paar centimeter boven het wegdek zweeft.
En goed, dan zijn ‘Longboards’ ook zelf te maken. Iedereen kan zijn bestaande spatborden verlengen met stukken vijverplastic; of andere flexibele kunststoffen die niet meteen vergaan van een paar maanden UV-straling.
SKS zal de vormgeving van zijn spatborden vast ook hebben afgekeken op wat anderen al eens gehobbyd hadden.
Maar als ik dan toch mijn fiets moet aankleden dan is confectie misschien wel beter dan maatwerk.

[x]#10228 fan dinsdag 17 juli 2012 @ 14:30:02