The Histories | Book Seven
Herodotos

Bekend terrein opnieuw, omdat boek zeven van de Historiën een nogal beperkte periode bestrijkt. Tegelijk was dit het langste boekdeel van de negen. Herodotos vertelt daarin wat er gebeurde tussen de nederlaag van de Perzen bij Marathon en hun overwinning jaren later in wat sindsdien de Slag bij Thermopylae heet.

Daarbij gaat het hem vanzelfsprekend om de Spartaanse koning Leonidas, die met driehonderd dapperen op een smalle pasweg een overmacht aan Perzen wist te weerstaan. Tot het verraad, en ze ook in de rug werden aangevallen.

Herodotos schat terloops de grootte van het Perzische leger in op een miljoen mannen.

Oorlog en strijd komen daarbij overigens nauwelijks voor in de tekst. De schrijver vond het veel belangrijker om bijvoorbeeld te beschrijven wat de Perzische koning Xerxes — zoon van Darius — er voor eentje was.

En Herodotos zou Herodotos niet zijn als hij ook niet uitvoerig stilstond bij het orakel dat Leonidas raadpleegde voor hij naar Thermopylae trok. Waarbij de auteur dan interpreteert wat de beweegredenen geweest kunnen zijn om slechts met driehonderd man naar het slagveld te trekken. Sparta had er duizenden kunnen mobiliseren, als dat nodig was geweest.

Maar had het de glorie van de Stadstaat gediend als die heldhaftige nederlaag er niet was geweest? Want dat er die nederlaag kwam, en dat daarbij een koning zou sterven, was schijnbaar al voorbestemd.

Waarmee overigens een ander probleem van Herodotos Historiën is blootgelegd. Ik kan weliswaar beredeneren dat de auteur een magisch wereldbeeld had, en dat hij in een cultuur leefde waarin alles om eer draaide. Dit vervolgens ook navoelen lukt alleen nooit. Dat maakt veel in het boek een abstractie.

lees het hele serietje over Herodotos’ Historieën hier


[x]#11711 fan vrijdag 27 februari 2015 @ 00:00:00