Kettingdynamo
Te fietsen | week 34

Eenmaal heb ik iets rechtstreeks in China gekocht via AliExpress. Voor een tientje. Dat was een extra lange zadelpen voor mijn vouwfiets. Daarover geen enkele klacht.

Maar AliExpress is een rare winkel — of beter, een vreemde intermediair voor al die duizenden handelaren daar die iets te exporteren hebben. Er gaat geen week voorbij dat ik niet toch even kijk wat AliExpress een klant als ik adviseert om te kopen.

Want, het blijkt verslavend te zijn om te sneupen naar wat er allemaal aan nieuwe producten bedacht wordt; in dit geval voor mij, die mannelijk geachte klant.

Het meeste daarvan is vanzelfsprekend troep. Tinnef. Rotzooi. Niet zelden goedkope namaak ook.

En toch komt er weleens een oorspronkelijk idee langs, dat me dan even fascineert. Deze week was dat de kettingdynamo. Die enkel voordelen heeft, volgens de handelaar. Omdat naafdynamo’s de snelheid remmen — waar ik nooit iets van gemerkt heb. Net als de ouderwetse banddynamo’s; terwijl deze nog eens voor extra slijtage zorgen aan een band.

Geven de traditionele oplossingen ook nog eens geen stroom af als de fiets stilstaat, volgens de verkoper. Die daarbij negeert dat fietslampen tegenwoordig met een condensator komen, die ze al gauw een minuut of vijf aan standlicht geeft.

Maar waar ik eerst dacht met een onzinproduct te maken te hebben, moet ik inmiddels toegeven dat er toch wel wat zit in dit idee. Want, deze kettingdynamo komt met een bufferaccu. Dus maakt het voor de stroomvoorziening niet per se uit dat ook een ketting niet altijd in beweging is — die staat zelfs met regelmaat stil tijdens het rijden; op fietsen met een freewheel tenminste.

Blijft alleen staan dat kettingen erg vies kunnen worden.

Ook had ik dit apparaat anders uitgevoerd, en het ding tegelijk laten functioneren als kettingspanner.

Kun je voor het aankoopbedrag bovendien heel redelijke batterijlampen krijgen.

Maar toch…


[x]#12585 fan vrijdag 26 augustus 2016 @ 12:57:08