deze boeklogjes vormen het dossier:

Tips & Trucs

© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden

 

Tips & Trucs nummer 12, december 2005

Terwijl ik dit jaar wel enige kranten besprak op dit boeklog, kwam het er nog niet van eens een tijdschrift te recenseren. Terwijl tijdschriften voor velen toch ook al boekjes heten. En er was een paar keer zeker een directe aanleiding geweest om eens een blad te lezen. De bladenmarkt is zo veel dynamischer dan de krantenwereld.

Maar, ik kan het niet meer.

Sinds Arts&LettersDaily en andere weblogs met dagelijks interessante verwijzingen, betrek ik mijn leesvoer voornamelijk online. Het hoeft allemaal niet meer per se op papier van mij, met een kaftje erom, of een wicht op de voorplaat..

Er staat ook altijd te veel dat mij niet interesseert in zo’n blad. En als ik een tijdschrift toevallig goed ken, vanwege een abonnement eerder ooit, zijn me de cycli in de artikelen te goed duidelijk. December? Dat is vooral terugkijken op het jaar, en vooruitblikken naar grote evenementen die komend jaar komen. Alsof er verder niets gebeurt meer.

Nee, tijdschriften lees ik alleen nog onderweg. Als ik mijn gedachten niet bij langere lectuur kan houden, en het handiger is op even een blad open te slaan dan een laptop mee te zeulen.

Paradoxaal genoeg lees ik onderweg dan vaak computerbladen nog ook. Zoals deze. Tips & trucs. Omdat daar werkelijk soms handige weetjes in staan, zelfs voor iemand die denkt iets van software af te weten.

Zo heb ik dankbaar de tip overgenomen op het programmaatje Restoration op te halen, als reddingsboei voor die paar keer per jaar als iets van de harde schijf gewist wordt dat niet weg had gemoeten. Zoals foto’s.

En natuurlijk zijn die tips ook allemaal wel online te vinden. Maar dat vraagt dan gericht zoekwerk.

Het grote voordeel van een tijdschrift is dan dat zo’n blad me soms wijst op waar ik nog helemaal niet aan gedacht had. Helaas gebeurt dat te weinig om ergens nog weer een abonnement op te nemen.

Tips & Trucs. Nummer 12, december 2005
92 pagina’s
IDG Nederland, 2005

Tips & Trucs Editie 01 januari 2009

Mijn kennis over computers, en de daarop gebruikte software, is in de basis theoretisch heel sterk, maar op detailniveau lang niet altijd volledig. En dat zal iedereen hebben die zoals ik ruim vijfentwintig jaar computers gebruikt, daarbij leerde programmeren voor een groot tal zeer verschillende toepassingen, en ook nog weleens zelf een PC in elkaar heeft gezet.

Als ik iets niet begrijp, is Google mijn vriend; omdat het de enige technische vraagbaak is die vrijwel altijd het goede antwoord weet te leveren. Ik acht het intelligent kunnen gebruiken van een zoekmachine dan ook een elementaire vaardigheid in deze tijd.

Nu heb ik in de loop der jaren zelfs regelmatig lesgegeven in het gebruik van computers; al beperkte de leerstof zich daarbij niet zelden tot het leren omgaan met enige Microsoft-producten. Die software gebruikte immers bijna iedereen. Dus was het nuttig dat alle andere stakkers ook afgericht werden tot het kunnen verrichten van precies dezelfde taken, met dezelfde zo matige programmatuur.

Overigens heb ik niet per se iets tegen Microsoft. Ik acht alle software troep. Omdat vrijwel alle software slordig is geprogrammeerd, en te veel ongedocumenteerde fouten bevat.

Het is door al die ervaring, en door mijn langjarige kennis over de materie, dat een tijdschrift als dit me enerzijds aantrekt, en tegelijk ook vreselijk afschrikt.

Aantrekkelijk is dat ik alle informatie die erin gepresenteerd wordt volledig begrijp. Zoals een goede kok het gerecht kan proeven dat een kookboek beschrijft, zo lees ik de tips en de trucs uit dit publieksblad. Heel soms zelfs verbaasd over een detail dat me tot nu toe altijd was ontgaan.

Afschrikwekkend is dat een blad als dit zich op een massa richt waartoe ik niet per se behoor. Daarbij hoort een bepaalde toon, die gepaard gaat met een duidelijk aanwijsbare oppervlakkigheid.

En goed, dan zijn er veel ergere voorbeelden van computerbladen op de markt. Dan is dit nog een blad dat een dulle treinreis even een kwartiertje breekt.

Tips & Trucs
Editie 01 januari 2009

90 pagina’s
IDG Nederland, 2008