Tips & Trucs nummer 12, december 2005

► door: A.IJ. van den Berg

Terwijl ik dit jaar wel enige kranten besprak op dit boeklog, kwam het er nog niet van eens een tijdschrift te recenseren. Terwijl tijdschriften voor velen toch ook al boekjes heten. En er was een paar keer zeker een directe aanleiding geweest om eens een blad te lezen. De bladenmarkt is zo veel dynamischer dan de krantenwereld.

Maar, ik kan het niet meer.

Sinds Arts&LettersDaily en andere weblogs met dagelijks interessante verwijzingen, betrek ik mijn leesvoer voornamelijk online. Het hoeft allemaal niet meer per se op papier van mij, met een kaftje erom, of een wicht op de voorplaat..

Er staat ook altijd te veel dat mij niet interesseert in zo’n blad. En als ik een tijdschrift toevallig goed ken, vanwege een abonnement eerder ooit, zijn me de cycli in de artikelen te goed duidelijk. December? Dat is vooral terugkijken op het jaar, en vooruitblikken naar grote evenementen die komend jaar komen. Alsof er verder niets gebeurt meer.

Nee, tijdschriften lees ik alleen nog onderweg. Als ik mijn gedachten niet bij langere lectuur kan houden, en het handiger is op even een blad open te slaan dan een laptop mee te zeulen.

Paradoxaal genoeg lees ik onderweg dan vaak computerbladen nog ook. Zoals deze. Tips & trucs. Omdat daar werkelijk soms handige weetjes in staan, zelfs voor iemand die denkt iets van software af te weten.

Zo heb ik dankbaar de tip overgenomen op het programmaatje Restoration op te halen, als reddingsboei voor die paar keer per jaar als iets van de harde schijf gewist wordt dat niet weg had gemoeten. Zoals foto’s.

En natuurlijk zijn die tips ook allemaal wel online te vinden. Maar dat vraagt dan gericht zoekwerk.

Het grote voordeel van een tijdschrift is dan dat zo’n blad me soms wijst op waar ik nog helemaal niet aan gedacht had. Helaas gebeurt dat te weinig om ergens nog weer een abonnement op te nemen.

Tips & Trucs. Nummer 12, december 2005
92 pagina’s
IDG Nederland, 2005

[x]opgenomen in het dossier: ,


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden