Fietsatlas Nederland

Fietsatlas Nederland ~ schaal 1:75.000

Navigeren is een ouderwetse vaardigheid geworden. Hele volksstammen laten inmiddels eerst een apparaat de route uittekenen die ze volgen moeten als ze ergens naar toe willen reizen, in plaats van op het eigen verstand te vertrouwen.

Feilloos zijn deze routeplanners en GPS-ontvangers alleen lang niet altijd. En toch gelooft menig ...

lees verder »» [telt 491 woorden]

Jongensparadijs

Jongensparadijs ~ Bert Wagendorp

De meeste teksten die Bert Wagendorp schrijft, zijn columns voor De Volkskrant, waaruit dan zijn mening blijkt over een actualiteit. Dat is hoogst bederfelijke waar. Zulk materiaal kan een jaar later al onbegrijpelijk zijn geworden, zonder voetnoten of andere verwijzingen naar achtergrondmateriaal.

Mede daarom biedt de bundel Het ...

lees verder »» [telt 392 woorden]

Woord een woord

Woord een woord ~ Frank Westerman

Frank Westerman woonde als kind in Assen toen drie militante Zuid-Molukkers daar het provinciehuis binnendrongen om de Commissaris der Koningin in gijzeling te nemen. Maar zij ontsnapte door via het raam naar buiten te springen. Daarop werden de wel nog aanwezigen gegijzeld.

Dit was de laatste van de gewapende, en doden kostende acties ...

lees verder »» [telt 600 woorden]

Het zijn de kleine dingen die het doen

Het zijn de kleine dingen die het doen ~ Marcel van Roosmalen

Toen mijn ouders op leeftijd kwamen, vielen aan mij allerlei nieuwe taken toe — die met een rotwoord mantelzorg heten. Niet dat die per se enorme opofferingen vergen. Ik heb me alleen wel een enorm geduld moeten aanleren. Een hele dag in een ziekenhuis zitten voor allerlei onderzoeken is niets.

En dan ligt er nog het punt dat oude ...

lees verder »» [telt 820 woorden]

Mijn moeders strijd

Mijn moeders strijd ~ Murat Isik

Het Boekenweekessay van 2019 biedt wel een sympathiek verhaal, alleen zo weinig meer dan dat. Dus bleef ik, op zijn Vlaams gezegd, op mijn honger zitten na het lezen van deze uitgave.

Fijn dat Murat Isik zo trots is op zijn moeder. En wat zal deze vrouw geleden hebben onder alles dat haar tegenhield om haar leven te leven zoals zij dat ...

lees verder »» [telt 409 woorden]