De 162 titels met het label technologie:

100 Lifehackingtips

100 Lifehackingtips

Toen in 2005 de website Lifehacker.com verscheen, werd ik al gauw een vaste bezoeker; net als tal van andere nerds. ... lees verder »

[telt 366 woorden]
60 000 uur

60 000 uur
Gerrit Krol

Curieuze autobiografie. 60 000 uur is onder meer een vrij gedetailleerd verslag van de problemen die Gerrit Krol te overwinnen ... lees verder »

[telt 448 woorden]
Adapt

Adapt
Tim Harford

Zoals boeklogjes gaan, zijn er een paar soorten heel moeilijk te schrijven. Reageren op verzamelingen is altijd onbevredigend, of het ... lees verder »

[telt 517 woorden]
Algemene Catalogus

Algemene Catalogus

Een prijslijst zit er helaas niet bij. Dat had deze catalogus nog net even wat waardevoller gemaakt, als ik hem ... lees verder »

[telt 210 woorden]
Alle slechte dingen zijn goed voor je

Alle slechte dingen zijn goed voor je
Steven Johnson

Wie ouder wordt, leert zichzelf beter kennen; wat de kans iets groter maakt op geluk. Wezenlijk aan mij is mijn ... lees verder »

[telt 470 woorden]
Alledaagse wetenschap

Alledaagse wetenschap
Karel Knip

Iedere zaterdag weer bewaar ik de column van Karel Knip in het wetenschapskatern van NRC Handelsblad voor het laatst. Hem ... lees verder »

[telt 172 woorden]
Alles verandert

Alles verandert
Nico Wilterdink e.a. red.

Toen Goudsblom afscheid nam als hoogleraar Sociologie in Amsterdam, kreeg hij dit liber amicorum cadeau. Daarin blikten vrienden, leerlingen, en ... lees verder »

[telt 345 woorden]
Ambachtsman

Ambachtsman
Richard Sennett

In De ambachtsman behandelt de socioloog Richard Sennett precies het tegenovergestelde van wat hij beschreef in The Corrosion of Character. ... lees verder »

[telt 385 woorden]
Anathema’s 3

Anathema’s 3
Rudy Kousbroek

[een vervolg van hier] Ook Anathema's 3 heeft sporen nagelaten in mijn leesgeschiedenis. In deze bundel verzamelde Kousbroek voor het eerst ... lees verder »

[telt 413 woorden]
Arabische gom

Arabische gom
Dorrit van Dalen

Na de doden op 9/11 deden goede Amerikaanse vaderlanders de oproep aan hun landgenoten om geen Coca Cola meer te ... lees verder »

[telt 388 woorden]
Archeologie van de auto

Archeologie van de auto
Rudy Kousbroek

Ik herinnerde me niet dit boekje eerder gelezen te hebben, maar dat was wel degelijk het geval. Het heeft er ... lees verder »

[telt 203 woorden]
Archeologie van de auto | uitgebreide editie

Archeologie van de auto | uitgebreide editie
Rudy Kousbroek

Eerder klaagde ik wat over de dunte van Kousbroek's boekje De archeologie van de auto uit '89. Daar is nu ... lees verder »

[telt 111 woorden]
Art and Technics

Art and Technics
Lewis Mumford

Lewis Mumford [1895 – 1975] hield begin jaren vijftig zes lezingen over kunst en technologie, aan de Columbia University in ... lees verder »

[telt 270 woorden]
At Home

At Home
Bill Bryson

Bryson schmiert nogal eens in dit boek. Dan vindt hij een verhaal te mooi om niet te vertellen, en wordt ... lees verder »

[telt 572 woorden]
Beter internet

Beter internet
Karin Spaink [ed.]

Met de boekenreeks 'The Next Ten Years' is internetaanbieder Xs4All al enige jaren bezig de ontwikkelingen online in een breder ... lees verder »

[telt 352 woorden]
Bicycle Book

Bicycle Book
Bella Bathurst

Een monografie is dit boek over fietsen niet, van de Britse Bella Bathurst. En dat is er zowel de charme ... lees verder »

[telt 399 woorden]
Bicycle Wheel

Bicycle Wheel
Jobst Brandt

YouTube maakte me tot fietsenmaker, zo wil ik tegenwoordig nog weleens zeggen. Maar vanzelfsprekend is dat niet waar. Domweg de ... lees verder »

[telt 709 woorden]
Bicycling Book

Bicycling Book
John Krausz & Vera van der Reis Krausz ed.

Het meest complete boek dat ooit over fietsen geschreven werd, is ruim dertig jaar oud, en richtte zich toen op ... lees verder »

[telt 569 woorden]
Big Necessity

Big Necessity
Rose George

Ik mag altijd graag de rioolwaterpomp tot grootste uitvinding van de mensheid uitroepen. Dat is dan meestal als provocatie bedoeld, ... lees verder »

[telt 624 woorden]
Bike!

Bike!
Richard Moore & Daniel Benson

In Bike! staat een foto van de fiets waarop Eddie Merckx nog eens een werelduurrecord trapte in 1972. En die ... lees verder »

[telt 469 woorden]
Bloghelden

Bloghelden
Frank Meeuwsen

Heeft het weblog zijn beste tijd inmiddels al een paar jaar achter zich? Er zijn verschijnselen genoeg die daar op ... lees verder »

[telt 957 woorden]
Bonk

Bonk
Mary Roach

Bonk is prachtig. Zelden heb ik een boek onder ogen gehad waarin ik tijdens de meest onaangename scènes denkbaar – ... lees verder »

[telt 432 woorden]
Book

Book
Keith Houston

Alleen wie goed durft te kijken, merkt op dat hier vrijwel alles mensenwerk is. Bedacht. Van de taal die wij ... lees verder »

[telt 634 woorden]
Chaos computer boek

Chaos computer boek
Chaos Computer Club

Als je even wacht, is ook de nieuwste kennis al verdund tot elementaire leerstof voor brugklasleerlingen. En zodra het gaat ... lees verder »

[telt 386 woorden]
Chasing the Sun

Chasing the Sun
Richard Cohen

Boek van het jaar 2011 voor mij? Richard Cohen's dikke cultuurstudie Chasing the Sun bood vrijwel alles dat lezen tot ... lees verder »

[telt 373 woorden]
Clean

Clean
Katherine Ashenburg

Lichtvoetige geschiedenisboeken over éen enkel onderwerp, ik hoop daar nog vele van te mogen gaan lezen. Niets maakt beter duidelijk ... lees verder »

[telt 459 woorden]
Cognitive Surplus

Cognitive Surplus
Clay Shirky

Mij valt op dat er nauwelijks neutraal geschreven wordt over wat internet voor invloed heeft, op ons. Blijkbaar is op ... lees verder »

[telt 429 woorden]
Complexiteit

Complexiteit
Jean-Paul Delahaye

Sommige boeken leveren andere informatie op dan de bedoeling was, voorafgaand aan het lezen. Het belangrijkste dat ik van Complexiteit ... lees verder »

[telt 342 woorden]
Computer Idee 6

Computer Idee 6

Tijdschriften worden altijd gemaakt voor bepaalde doelgroepen, en het lijkt me dat ik niet helemaal tot de doelgroep van dit ... lees verder »

[telt 167 woorden]
Computerpioniers

Computerpioniers
Gerard Alberts en Bas van Vlijmen

Het grootste probleem voor een journalist is vaak ook het spannendst aan het vak. Niet zelden moet er even een ... lees verder »

[telt 669 woorden]
Curve of Binding Energy

Curve of Binding Energy
John McPhee

Twee mannen nemen de lift in het World Trade Center in New York, stappen op een willekeurige verdieping uit, en ... lees verder »

[telt 522 woorden]
Cyclebabble

Cyclebabble
James Randerson and Peter Walker [ed.]

Het was een experiment om deze zomer in korte tijd veel boeken te lezen over fietsen. En een experiment dat ... lees verder »

[telt 366 woorden]
Cyclepedia

Cyclepedia
Michael Embacher

Dit een boek vol fietsporno noemen, kan eigenlijk niet. Daarvoor staan er te veel foto's van freaks in het boek ... lees verder »

[telt 403 woorden]
Dagblad De Pers van dinsdag 23 januari 2007

Dagblad De Pers van dinsdag 23 januari 2007

Hoeveel tijd kost het om aan een krant te wennen? Een halfjaar dagelijks lezen, zodat een beetje voorspelbaar wordt wanneer ... lees verder »

[telt 421 woorden]
Dark Hero of the Information Age

Dark Hero of the Information Age
Flo Conway & Jim Siegelman

Vlot geschreven biografie van een curieuze Amerikaanse wetenschapper, die ik in éen zitting uitlas. Maar wel een boek met een ... lees verder »

[telt 786 woorden]
Decoding the Universe

Decoding the Universe
Charles Seife

Alles wat het boek Complexiteit eerder deze week niet was, bracht deze uitgave wel. Decoding the Universe is een elegant ... lees verder »

[telt 374 woorden]
Deltoid Pumpkin Seed

Deltoid Pumpkin Seed
John McPhee

Uitleggen waarom dit een bijna perfect boek is, zal waarschijnlijk terloops ook veel zeggen over wat me ergert bij andere ... lees verder »

[telt 506 woorden]
Derde golf

Derde golf
Alvin Toffler

Misschien was het een vergissing om een boek over de toekomst te lezen, dat geschreven is in 1980. Een deel ... lees verder »

[telt 434 woorden]
Design of Everyday Things

Design of Everyday Things
Donald A. Norman

Dit boek besprak ik hier eerder, maar dan in de Nederlandse versie uit 1990. En die kan ik nog altijd ... lees verder »

[telt 254 woorden]
Dictatuur van het design

Dictatuur van het design
Donald Norman

Er is veel te prijzen aan dit boek, maar het meest nog wel de toon. Steeds als de auteur van ... lees verder »

[telt 353 woorden]
Digitaal

Digitaal
H.J.A. Hofland

Er staat een URL in dit boekje, met een verwijzing naar waar de tekst elektronisch te vinden is. Vanzelfsprekend werkt ... lees verder »

[telt 520 woorden]
Digitale schaduw

Digitale schaduw
Dimitri Tokmetzis

Tokmetzis is een journalist. En wat mij betreft een heel goede journalist, omdat hij zich met onderwerpen bezig houdt die ... lees verder »

[telt 925 woorden]
Disturbing the Universe

Disturbing the Universe
Freeman Dyson

Weer eens had ik een ernstig gevoel van déjà lu. Ik herinner me dat Freeman Dyson ooit door Wim Kayzer ... lees verder »

[telt 343 woorden]
Dolle entree van automobiel en velocipee

Dolle entree van automobiel en velocipee
Leonard de Vries

Tegenwoordig is de ANWB de grootste autolobbyclub van Nederland. Tegenwoordig is de ANWB ook de grootste tijdschriftuitgever van Nederland. Het ... lees verder »

[telt 439 woorden]
Doorsneedenken

Doorsneedenken
Curtis White

Engelstalige literatuur zal ik niet gauw meer in het Nederlandse lezen. Maar bij zakelijke teksten, waar het meer gaat om ... lees verder »

[telt 691 woorden]
Driving Like Crazy

Driving Like Crazy
P.J. O'Rourke

Eerder verzuchtte ik eens graag een boek te lezen waarin O'Rourke al zijn stukken over autorijden zou verzamelen. Deze bundel ... lees verder »

[telt 368 woorden]
Echte vrienden

Echte vrienden
Stine Jensen

Ergens online zijn nog meningen te vinden die ik in 1992 publiek meende te moeten formuleren. Op Usenet. In discussie ... lees verder »

[telt 725 woorden]
Eeuw van de computer

Eeuw van de computer
Adrienne van den Boogaard (red.)

Wie een geschiedenis schrijft, moet daarbij keuzes maken. Op welk aspect van het verleden komt de nadruk te liggen? En ... lees verder »

[telt 903 woorden]
Einde van winkels?

Einde van winkels?
Cor Molenaar

Non-fictie heeft éen eigenschap opmerkelijk veel vaker dan fictie, voor mij dan. De boodschap die een boek brengt kan zo ... lees verder »

[telt 658 woorden]
Exactly

Exactly
Simon Winchester

Vraag ik me ineens af of de meeste technologiegeschiedenis niet bestaat uit de uitwerking van ideeën die Lewis Mumford [1895 ... lees verder »

[telt 774 woorden]
Filter Bubble

Filter Bubble
Eli Pariser

Toen dit boek verscheen, zorgde het voor enige ophef. Alleen begreep ik niet zo goed waar iedereen zich druk over ... lees verder »

[telt 737 woorden]
Free

Free
Chris Anderson

Net als het boek The Long Tail begon Free als een artikel, in het tijdschrift Wired, waarvan Anderson de ... lees verder »

[telt 616 woorden]
Free Culture

Free Culture
Lawrence Lessig

Zo het internettijdperk al klassiekers aan boekteksten heeft opgeleverd, dan hoort Free Culture van de Amerikaanse rechtsgeleerde Lawrence Lessig daar ... lees verder »

[telt 792 woorden]
Friezen op sosjale media

Friezen op sosjale media
Lysbeth Jongbloed-Faber

Er staat éen zinnetje in dit onderzoeksrapport dat het redt, voor mij. Dat is de slotzin, waarin Lysbeth Jongbloed-Faber vaststelt ... lees verder »

[telt 1079 woorden]
Future Hype

Future Hype
Bob Seidensticker

Het schrift is een technologie. Daarmee is taal vast te leggen; en dus ook zoiets abstracts als ideeën. Al werd ... lees verder »

[telt 1154 woorden]
Geschiedenis van het lezen [2006]

Geschiedenis van het lezen [2006]
Alberto Manguel

Over dit boek ging het eerder hier, al beschreef ik toen een aanmerkelijk bescheidener vormgegeven uitgave. En de klacht was ... lees verder »

[telt 673 woorden]
Gesprek met morgen

Gesprek met morgen
Fred L. Polak

Zoals er vaste en daarom foute ideeën bestaan over het verleden -- de jeugd is nu oppervlakkiger dan ooit, en ... lees verder »

[telt 758 woorden]
Golden Age of Handbuilt Bicycles

Golden Age of Handbuilt Bicycles
Jan Heine & Jean-Pierre Pradères

Er is iets vreemds voor mij aan het kijken naar fietsen. Het lijkt er namelijk op of me enkel de ... lees verder »

[telt 723 woorden]
Grens van de mens

Grens van de mens
Peter-Paul Verbeek

Het is wel grappig om zo nu en dan een boek te lezen dat vrijwel geheel onbegrijpelijk is. Of dat ... lees verder »

[telt 754 woorden]
Hello World

Hello World
Hannah Fry

Iets meer dan de helft van het bezoek aan boeklog belandt hier via Google tegenwoordig. Dat percentage is ook weleens ... lees verder »

[telt 969 woorden]
Here Comes Everybody

Here Comes Everybody
Clay Shirky

Tot het selecte rijtje boeken dat helder uitlegt wat door internet fundamenteel aan het veranderen is, hoort Here Comes Everybody, ... lees verder »

[telt 647 woorden]
History of Reading

History of Reading
Steven Roger Fischer

Lees kort op elkaar twee boeken over precies hetzelfde onderwerp, en over beide valt beter te oordelen. Blijkt de historie ... lees verder »

[telt 659 woorden]
Hoe verandert internet je manier van denken?

Hoe verandert internet je manier van denken?
John Brockman red.

Elk jaar sinds 1998, met oud en nieuw, stelt Edge.org een vraag, die ergens op het snijvlak ligt, van techniek, ... lees verder »

[telt 573 woorden]
Homo Deus

Homo Deus
Yuval Noah Harari

Het leek zo logisch om na Sapiens meteen Harari's vervolg te lezen. Om zijn ideeën over de geschiedenis van de ... lees verder »

[telt 1020 woorden]
How Music Works

How Music Works
David Byrne

Hoe David Byrne het doet, weet ik niet. Maar opnieuw was mijn voornaamste gevoel na het lezen van een boek ... lees verder »

[telt 660 woorden]
How to Lie with Maps

How to Lie with Maps
Mark Monmonier

Landkaarten zijn sterk versimpelde voorstellingen van de werkelijkheid. En die abstrahering heeft ook groot nut. Daardoor kunnen de gebruikers van ... lees verder »

[telt 389 woorden]
How to Lie With Statistics

How to Lie With Statistics
Darrel Huff

How to Lie With Statistics was weer eens zo’n klassieke tekst die ik eerder lezen wilde om te zien hoe ... lees verder »

[telt 297 woorden]
I Hate the Internet

I Hate the Internet
Jarett Kobek

Nadelen kleven er ook aan boeken waarvan ik echt heb genoten. De volgende roman zal nogal saai zijn, vergeleken met ... lees verder »

[telt 964 woorden]
Industrial Revolutionaries

Industrial Revolutionaries
Gavin Weightman

Geschiedschrijving bestaat uit een samenvatting van wat er ooit gebeurde. En bij dat samenvatten wordt er weleens wat makkelijk vereenvoudigd. ... lees verder »

[telt 400 woorden]
Information

Information
James Gleick

Meest teleurstellende boek van 2011? Waarschijnlijk toch The Information van James Gleick. Al heeft teleurstelling altijd meer met verwachting te ... lees verder »

[telt 329 woorden]
Innovatieplatform

Innovatieplatform
Frans Nauta

Het Innovatieplatform leest als het album ‘Kuifje in Bureaucratië’. Er is namelijk éen duidelijke held. Frans Nauta. Die in de ... lees verder »

[telt 773 woorden]
Internet

Internet
Gordon Graham

Het is weer zo ver. Opnieuw moet ik van een boek zeggen dat er te veel in ontbreekt om mij ... lees verder »

[telt 249 woorden]
Internet

Internet
Hubert L. Dreyfus

Eerder dit jaar las ik een boek met dezelfde titel, ook al afkomstig van een filosoof. Maar waar dat werk ... lees verder »

[telt 282 woorden]
Irons in the Fire

Irons in the Fire
John McPhee

McPhee heeft drie boeken over geologie geschreven, waar ik vrijwel niets mee kan. Toch zijn deze boeken wel in mijn ... lees verder »

[telt 382 woorden]
It’s All About The Bike

It’s All About The Bike
Robert Penn

Uitgangspunt van dit boek is simpel. Robert Penn wilde een fiets hebben, die én op maat voor hem zou zijn ... lees verder »

[telt 446 woorden]
John McPhee Reader

John McPhee Reader
John McPhee

Een jaar of tien geleden raakte ik even hevig in John McPhee. Dankzij internet waren zijn boeken ineens rechtstreeks te ... lees verder »

[telt 390 woorden]
Just My Type

Just My Type
Simon Garfield

Ik wist door lettertypes geïntrigeerd te worden. Mij was me wel bekend interesse te hebben in de geschiedenis van het ... lees verder »

[telt 333 woorden]
Just Ride

Just Ride
Grant Petersen

Stel dat een Nederlandse auteur een pamflet zou uitbrengen met als strekking dat je om te fietsen echt geen lichtgewicht ... lees verder »

[telt 540 woorden]
Kennismachine

Kennismachine
Jan Jacobs

Sommige onderwerpen zakken weg in de belangstelling na jaren. Om daarin ook nooit weer terug te keren. Zoals voor mij ... lees verder »

[telt 303 woorden]
Knowledge Web

Knowledge Web
James Burke

James Burke is een Britse historicus, bekend van radio en televisie. Maar wel bekend in andere landen dan waar ik ... lees verder »

[telt 353 woorden]
Koninkrijk vol sloppen

Koninkrijk vol sloppen
Auke van der Woud

De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars, zo luidt het cliché. En een andere dooddoener is dan dat historici tot ... lees verder »

[telt 537 woorden]
Krol & de Koninklijke

Krol & de Koninklijke
Gerrit Krol

Krol kreeg in 2001 de P.C. Hooft-prijs voor zijn hele oeuvre. Dus zal het geen toeval zijn geweest toen ook ... lees verder »

[telt 685 woorden]
Letters to a Young Mathematician

Letters to a Young Mathematician
Ian Stewart

Onder alle studierichtingen die ik heb geprobeerd, was ook een jaar wiskunde. Niet dat ik grote ambities in die richting ... lees verder »

[telt 385 woorden]
Libje goed

Libje goed
Eric Hoekstra

Dit eigenste boeklog wordt door Eric Hoekstra terloops genoemd in zijn boek. Zulks zou Libje goed meteen voor serieuze bespreking ... lees verder »

[telt 426 woorden]
Little Brother

Little Brother
Cory Doctorow

Er is veel aan te merken op Little Brother, en toch doen al die opmerkingen er nauwelijks toe. Zo heeft ... lees verder »

[telt 757 woorden]
Long Tail

Long Tail
Chris Anderson

Het geheim achter het succes van de supermarkt Aldi is geen geheim, zo las ik eerder dit jaar. Het aanbod ... lees verder »

[telt 656 woorden]
Machines en emoties

Machines en emoties
Willem Frederik Hermans  Rudy Kousbroek  Ethel Portnoy

Er bestaan boeken waarvoor ik blijkbaar de ideale lezer ben. Waarbij alles in mijn leesgeschiedenis ineens een voorbereiding lijkt op ... lees verder »

[telt 712 woorden]
Man Who Changed Everything

Man Who Changed Everything
Basil Mahon

Gezien de grote moeilijkheden van het genre blijf ik het een wonder vinden dat er zo veel biografieën uitkomen overal. ... lees verder »

[telt 688 woorden]
Man Who Invented the Twentieth Century

Man Who Invented the Twentieth Century
Robert Lomas

Graag zou ik nog eens een goede biografie lezen over Nikola Tesla [1856 — 1943]. Dit boek bood die namelijk ... lees verder »

[telt 631 woorden]
Man Who Knew Too Much

Man Who Knew Too Much
David Leavitt

Stel nu eens dat Alan Turing die appel met strychnine niet had gegeten om zelfmoord te plegen. Stel dat hij ... lees verder »

[telt 676 woorden]
Mappae Mundi

Mappae Mundi
B. de Vries & J. Goudsblom (eds)

Dit moet verreweg het meest ambitieuze boek zijn dat ik de laatste jaren gelezen heb. De makers hebben hier namelijk ... lees verder »

[telt 462 woorden]
Master Switch

Master Switch
Tim Wu

Er bestaat een tijd voor Google op internet, vijftien jaar geleden, en een tijd met Google. En het grootste verschil ... lees verder »

[telt 937 woorden]
McSweeney’s 54

McSweeney’s 54
The End of Trust

Het literaire blad McSweeney's heeft voor de verandering eens een non-fictie nummer uitgebracht. Dat gaat grotendeels over de problemen met ... lees verder »

[telt 641 woorden]
Mediamores

Mediamores
Henk Blanken

Aan de boeken over de media of de weblogjes van Henk Blanken kleven voor mij wat principiële bezwaren. Hij is ... lees verder »

[telt 584 woorden]
Mens als werk in uitvoering

Mens als werk in uitvoering
Richard Sennett

Het is dat ik mijzelf heb opgedragen op alle boeken te reageren die ik uitlas, dit jaar. Maar eigenlijk is ... lees verder »

[telt 309 woorden]
Mirrors

Mirrors
Eduardo Galeano

Ik heb veel van Galeano gelezen; misschien wel alles dat van hem in het Nederlands vertaald werd. En dit was ... lees verder »

[telt 626 woorden]
Morosofie

Morosofie
Matthijs van Boxsel

Van de drie delen Encyclopedie van de domheid draagt deze aflevering de titel encyclopedie het meest terecht. Van Boxsel biedt ... lees verder »

[telt 281 woorden]
Most Human Human

Most Human Human
Brian Christian

Er bestaan wedstrijden waarin een jury beoordelen moet of ze met een computer converseren of met een mens. Wedstrijden in ... lees verder »

[telt 517 woorden]
Motorziel

Motorziel
Warna Oosterbaan

Terwijl er heel wat in mijn naaste familie een motorrijbewijs hebben, interesseerde mij die activiteit nooit zo erg. En, zoals ... lees verder »

[telt 609 woorden]
Nature’s Numbers

Nature’s Numbers
Ian Stewart

Nog prettiger dan hier een stukje te schrijven dat loopt van het begin tot aan het eind, kan het zijn ... lees verder »

[telt 252 woorden]
Nee, je bent geen gadget

Nee, je bent geen gadget
Jaron Lanier

Deze website draait al vanaf dag éen op open source software. Wordpress heet de verzameling gratis scripts die maken dat ... lees verder »

[telt 762 woorden]
Net Delusion

Net Delusion
Evgeny Morozov

In dit voorjaar vol van opstand tegen de dictaturen in Arabische landen wisten de Westerse media doorgaans éen ding vrij ... lees verder »

[telt 633 woorden]
Nieuwe geest van de keizer

Nieuwe geest van de keizer
Roger Penrose

Eén van de meest onzindelijke gedachten van het moment vind ik die van de technische singulariteit. Er komt een tijd, ... lees verder »

[telt 680 woorden]
On the Map

On the Map
Simon Garfield

Garfield vertelt vooral bekende anekdotes na, zo viel me eindelijk op. Bij het tweede boek dat ik las van deze ... lees verder »

[telt 476 woorden]
On Your Bike!

On Your Bike!
Matt Seaton

Op vakantie kreeg ik ooit ruzie met een Amerikaan. Hij vond het volkomen onverantwoordelijk dat ik zonder helm op rondfietste. ... lees verder »

[telt 295 woorden]
Once Upon a Number

Once Upon a Number
John Allen Paulos

Ergens in dit boek speculeert de wiskundige Paulos over wat maakt dat wij zo veel betekenis aan toeval hechten. Volgens ... lees verder »

[telt 510 woorden]
Onder ingenieurs

Onder ingenieurs
Hans Renders (red.)

Onder de terroristen die deze eeuw het meest bekend werden, blijken er bovenmatig veel een ingenieursopleiding te hebben gedaan. Waarom ... lees verder »

[telt 361 woorden]
Onverklaarbaar bewoond

Onverklaarbaar bewoond
Bert Keizer

Onwillekeurig riep dit boek herinneringen op aan de roman Het refrein is Hein. Of eigenlijk is dat al zo bij ... lees verder »

[telt 713 woorden]
Onverwacht succes

Onverwacht succes
Lex Veldhoen

Elke krant of elk tijdschrift heeft rubriekjes die niets met het nieuws te maken hebben, of met service aan de ... lees verder »

[telt 201 woorden]
Operation Manual for Spaceship Earth

Operation Manual for Spaceship Earth
R. Buckminster Fuller

Er is een heel beeldscherm te vullen met bezigheden van Richard Buckminster Fuller [1895-1983] die nuttig hebben uitgepakt. Schrijver was ... lees verder »

[telt 378 woorden]
Over ondernemen, innovatie en politieke vernieuwing

Over ondernemen, innovatie en politieke vernieuwing
Roel Pieper

Pieper is een zakenman, en daarmee een handelaar. Ik zal niet gauw vergeten hoe hij zijn column in Het Financieele ... lees verder »

[telt 283 woorden]
Paper

Paper
Mark Kurlansky

Doorgaans lees ik pas kritieken over een boek nadat ik het zelf heb gelezen, en er een boeklogje aan wijdde. ... lees verder »

[telt 530 woorden]
Passie en precisie

Passie en precisie
Vincent Icke

Stel dat ik deze bundel vorig jaar gelezen had, in plaats van Icke's boek De Eekhoornformule. Geen enkele twijfel dat ... lees verder »

[telt 302 woorden]
Patch

Patch
John McPhee

In vrijwel alle boeken van McPhee staat wel informatie die ik nooit ergens anders tegen kwam, aan de triviale kant ... lees verder »

[telt 670 woorden]
PHP 5

PHP 5
Ward van der Put

Deze website bestaat eigenlijk alleen maar zo als die er nu uitziet op uw computer. Alle tekstjes die u ziet, ... lees verder »

[telt 371 woorden]
Pleidooi tegen volmaaktheid

Pleidooi tegen volmaaktheid
Michael J. Sandel

Mijn boeklogjes over boeken met een zekere filosofische strekking zijn vaak uiterst kritisch. Simpel gezegd komt dit omdat er te ... lees verder »

[telt 837 woorden]
PopUp

PopUp
Henk Blanken & Mark Deuze

Digitale media maken veel mogelijk. Dat u op dit moment een recensie van een boek leest op een beeldscherm, bijvoorbeeld. ... lees verder »

[telt 962 woorden]
Privacy

Privacy
Rudie Kagie

Is privacy het belangrijkste politieke onderwerp van de laatste decennia? Voor mij althans? Zoals weleens eerder gemeld, éen van de ... lees verder »

[telt 613 woorden]
Privacy in het internettijdperk

Privacy in het internettijdperk
Brenno de Winter

Privacy is een zeldzaam ingewikkeld begrip aan het worden -- terwijl dit idee altijd al wat abstract was. De allersimpelste ... lees verder »

[telt 1203 woorden]
Rational Optimist

Rational Optimist
Matt Ridley

Merkwaardig aan onze ideeën over de toekomst is dat die zo makkelijk zo somber uitpakken. Voorspellen wat er allemaal mis ... lees verder »

[telt 855 woorden]
Republican Party Reptile

Republican Party Reptile
P.J. O'Rourke

Humoristische boeken moet je nooit grappig proberen te bespreken -- of hoogstens als dat in slechts éen zin zou kunnen. ... lees verder »

[telt 392 woorden]
Revolutionaire rijkdom

Revolutionaire rijkdom
Alvin en Heidi Toffler

Ik las eerder boeken van de Tofflers, zie ook hier, maar dit was altijd ruim nadat ze gepubliceerd waren. Daardoor ... lees verder »

[telt 472 woorden]
Rise of the Image the Fall of the Word

Rise of the Image the Fall of the Word
Mitchell Stephens

De voornaamste functie van mijn telefoon is het om peilzender te zijn, voor de overheid. Omdat de aanbieders van mobiele ... lees verder »

[telt 774 woorden]
Salt

Salt
Mark Kurlansky

Als ik mijn belangrijkste klacht over boeken, of de media in het algemeen, moet samenvatten, dan luidt die: vertel me ... lees verder »

[telt 632 woorden]
Schrijfmachine mijmert gekkepraat

Schrijfmachine mijmert gekkepraat
Willem Frederik Hermans

Er moet een tijd zijn geweest dat enkel het bestaan van iemands verzamelde werk me al hebzuchtig maakte. Alsof het ... lees verder »

[telt 463 woorden]
Shop Class as Soulcraft

Shop Class as Soulcraft
Matthew B. Crawford

De kern van Crawford's boek vertoont parallellen met die van De Ambachtsman van Richard Sennett, dat ik eind vorig jaar ... lees verder »

[telt 591 woorden]
Short History of Progress

Short History of Progress
Ronald Wright

Iedereen die meer dan twee geschiedenisboeken gelezen heeft, weet dat nogal wat schrijvers telkens dezelfde onderwerpen uit het verleden met ... lees verder »

[telt 288 woorden]
Sidewalk Critic

Sidewalk Critic
Lewis Mumford

Lewis Mumford [1895 – 1990] was een Amerikaanse cultuurhistoricus. Hij heeft met zijn boeken over wetenschap en techniek nogal wat ... lees verder »

[telt 348 woorden]
Signaal is ruis geworden

Signaal is ruis geworden
Abram de Swaan

De tekst stond gewoon online, van deze lezing voor het Stimuleringsfonds Nederlandse Omroepproducties. Eerder ook las ik De Swaan's eigen ... lees verder »

[telt 537 woorden]
Slechte kritieken gaan nooit verloren, goede ook niet, sinds kort

Slechte kritieken gaan nooit verloren, goede ook niet, sinds kort
Willem Frederik Hermans

In 1992 leverde het LiteRom-project zijn eerste mijlpaal op. Er werd een CD-ROM uitgebracht met 40.000 boekrecensies die eerder in ... lees verder »

[telt 310 woorden]
Slide Rule

Slide Rule
Nevil Shute

Nevil Shute Norway [1899 – 1960] was een vliegtuigbouwer, die met zijn voornamen als schrijversnaam wereldberoemd zou worden als romanauteur. ... lees verder »

[telt 543 woorden]
Small Things Considered

Small Things Considered
Henry Petroski

Afgelopen herfst werd online ineens weer gretig de legende herhaalt dat Philips indertijd best gloeilampen maken kon die eeuwig branden, ... lees verder »

[telt 525 woorden]
Survival of the Bark Canoe

Survival of the Bark Canoe
John McPhee

Ik lees McPhee zoals iemand anders een drankje nuttigt aan het einde van de dag. Om tot rust te komen. ... lees verder »

[telt 333 woorden]
Table of Contents

Table of Contents
John McPhee

Kom bij mij niet klagen dat internet de cultuur verarmt. Zonder internet was er nooit iemand geweest die mij de ... lees verder »

[telt 468 woorden]
Tegen het idealisme

Tegen het idealisme
Paul Frentrop

Zo moet het, heb ik een paar keer gedacht bij het lezen van deze biografie. Paul Frentrop heeft een zeer ... lees verder »

[telt 1005 woorden]
Terwijl je leest

Terwijl je leest
Gerard Unger

Wie dit leest, let daarbij slechts op de betekenis van wat hier staat. En ziet daardoor niet hoe elk woord ... lees verder »

[telt 512 woorden]
Timekeepers

Timekeepers
Simon Garfield

Na verschillende boeken van Simon Garfield te hebben gelezen, kan mijn oordeel niet anders luiden dan dat hij een speciale ... lees verder »

[telt 667 woorden]
Tips & Trucs Editie 01 januari 2009

Tips & Trucs Editie 01 januari 2009

Mijn kennis over computers, en de daarop gebruikte software, is in de basis theoretisch heel sterk, maar op detailniveau lang ... lees verder »

[telt 325 woorden]
Tips & Trucs nummer 12, december 2005

Tips & Trucs nummer 12, december 2005

Terwijl ik dit jaar wel enige kranten besprak op dit boeklog, kwam het er nog niet van eens een tijdschrift ... lees verder »

[telt 321 woorden]
Toen ik fotograaf was

Toen ik fotograaf was
Félix Nadar

Félix Nadar schreef vele autobiografische stukken. En de veertien over fotografie, die hij op zijn tachtigste bundelde, leverden een zeer ... lees verder »

[telt 567 woorden]
Traffic

Traffic
Tom Vanderbilt

Popsci levert vaak heerlijke boeken op. Tot je gaat nadenken over wat de schrijver nu eigenlijk beweert, in diens versimpelde ... lees verder »

[telt 496 woorden]
Turings tango

Turings tango
Bennie Mols

Lezen is er en lezen. Niet alle teksten worden om dezelfde redenen bekeken. Zo had ik Turings tango van Bennie ... lees verder »

[telt 429 woorden]
Turk

Turk
Tom Standage

Jonger was de wereldkampioen schaken sinds vandaag nog niet eerder. En toch verbeeld ik me dat daar vijftien, twintig jaar ... lees verder »

[telt 465 woorden]
Two Wheels

Two Wheels
Matt Seaton

Als The Guardian iets over fietsen publiceert, is dat vaak geschreven door Matt Seaton. Of het nu om wielrennen gaat, ... lees verder »

[telt 500 woorden]
Typographics Four

Typographics Four
Roger Walton (ed.)

Zelden gaat op boeklog over de zakelijke kant van het uitgeven. En gelukkig ook maar. Heel boeiend is die meestal ... lees verder »

[telt 332 woorden]
Uitvindingen van Leonardo da Vinci

Uitvindingen van Leonardo da Vinci
Charles Gibbs-Smith

Het is misschien overdreven om te stellen dat ik alleen geïnteresseerd was in het voorwoord van dit boek. En toch. ... lees verder »

[telt 479 woorden]
Uncommon Carriers

Uncommon Carriers
John McPhee

Nederlandse kranten en tijdschriften hebben éen journalistiek genre totaal genegeerd de afgelopen decennia. En dat is de lange, inzicht verschaffende ... lees verder »

[telt 431 woorden]
Undercover Economist

Undercover Economist
Tim Harford

Trust Me, I Am an Economist, zo heette éen van de weinige TV-uitzendingen waar ik in 2006 met enig plezier ... lees verder »

[telt 566 woorden]
Understanding Design

Understanding Design
Kees Dorst

Vormgeving vindt plaats op elk niveau. Meest basaal is nog wel dat ik probeer hier heldere zinnen neer te zetten. ... lees verder »

[telt 611 woorden]
Val van Prometheus

Val van Prometheus
Ton Lemaire

Voor wie zou een cultuurkritiek als De val van Prometheus bedoeld zijn? Van de mensen die dikke boeken als deze ... lees verder »

[telt 698 woorden]
Viruses, Plagues, & History

Viruses, Plagues, & History
Michael B.A. Oldstone

Helemaal eerlijk was het niet, toen ik schreef nooit meer boeken op de groei te kopen; dingen aan te schaffen ... lees verder »

[telt 816 woorden]
Vliegende fiets

Vliegende fiets
Bob den Uyl

In 1979 vloog de Gossamer Albatros over het Kanaal, als eerste vliegtuig dat alleen de piloot als krachtbron had. De ... lees verder »

[telt 386 woorden]
Waarom de hel naar zwavel stinkt

Waarom de hel naar zwavel stinkt
Salomon Kroonenberg

Doorgaans worden de oceanen het grootste onbekende gebied op aarde genoemd. Maar Salomon Kroonenberg laat zien dat we van die ... lees verder »

[telt 349 woorden]
Wanneer computers koppelen…

Wanneer computers koppelen…
Frank Kuitenbrouwer

Het nieuwsfeit van 2013 bestaat uit de bevestiging dat de VS al ons doen en laten online bespioneert. Maar vermoedens ... lees verder »

[telt 375 woorden]
Wealth of Humans

Wealth of Humans
Ryan Avent

Mijn ideeën over werk, en het nut daarvan, zijn misschien nogal sterk gekleurd door mijn eigen geschiedenis. Zo bedacht ik ... lees verder »

[telt 959 woorden]
Weg die voor ons ligt

Weg die voor ons ligt
Bill Gates

Twintig jaar oud is The Road Ahead zo meteen. En wat mij betrof, kon dit boek daarmee eindelijk worden gelezen. Weinig ... lees verder »

[telt 699 woorden]
Wer erfindet die Computermythen?

Wer erfindet die Computermythen?
Joseph Weizenbaum & Gunna Wendt

Eén van de pioniers van het vak kunstmatige intelligentie (AI) werd ook al meteen de grootste criticus daarvan. Joseph Weizenbaum ... lees verder »

[telt 699 woorden]
Wereld en Wolfe

Wereld en Wolfe
Tom Wolfe

Er bestond een vooroordeel van mij tegen Tom Wolfe. Dit kwam doordat ik weinig heel bewust van hem gelezen heb. ... lees verder »

[telt 739 woorden]
Why Don’t Penguins’ Feet Freeze?

Why Don’t Penguins’ Feet Freeze?
NewScientist

Eind 2005 werd een boekje met kennisvragen een onverwachte bestseller in Groot-Brittannië. Dit is de even succesvolle opvolger, en toch ... lees verder »

[telt 363 woorden]
Why Things Bite Back

Why Things Bite Back
Edward Tenner

Dit is opnieuw een boek dat ik vooral van reputatie kende, en altijd nog eens zelf wilde lezen. En dan ... lees verder »

[telt 384 woorden]
Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction

Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction
Walter Benjamin

Bij een boeklogje over een autobiografie van Walter Benjamin [1892 – 1940] liet ik mij terloops wat laatdunkend uit over ... lees verder »

[telt 953 woorden]
World’s Greatest Idea

World’s Greatest Idea
John Farndon

Canons hebben het grote probleem dat het arbitraire lijsten zijn, van wat een groepje mensen het hoogste acht, op een ... lees verder »

[telt 500 woorden]