PHP 5 ~ Ward van der Put

► door: A.IJ. van den Berg

Deze website bestaat eigenlijk alleen maar zo als die er nu uitziet op uw computer. Alle tekstjes die u ziet, zijn voor deze gelegenheid alleen even door uw browser uit een database opgeroepen, en verder aangekleed met plaatjes en andere stijlelementen die ik ergens op mijn server heb gezet.

De tekst die u nu leest, wordt uit die database opgeroepen met een scripttaal. Die taal heet PHP. Waar die afkorting voor staat, is niet helemaal duidelijk. Personal HomePage, wordt weleens gezegd.

Voordeel van die database is voor mij dat het veel makkelijker wordt om wijzigingen aan te brengen in tekst, of opmaak. Voor het jaar 2000 moesten tekst in alle webpagina’s gecodeerd worden. En elke wijziging vroeg dan dat zo’n pagina opnieuw op de server werd gezet.

Maar databases bieden nog veel meer mogelijkheden. De inhoud kan op allerlei verschillende manieren gesorteerd worden, bijvoorbeeld.

Mede daarom heb ik al eens overwogen een archiefpagina voor dit boeklog aan te maken, waarop de boekentitels via de thumbnails van hun voorblad aangeclickt zouden kunnen worden.

Een andere wens is om een alfabetische lijst met auteurs aan te kunnen bieden. Ook al om het zoeken in mijn archieven te vergemakkelijken voor de bezoekers.

Punt is alleen dat ik weliswaar kan programmeren, maar daarbij uitblink in talen die tegenwoordig niet meer genuttigd worden. Software wordt inmiddels geschreven in object georiënteerde talen. Zelfs zo’n relatief simpel scripttaaltje als PHP maakt al van dat idioom gebruik. En ik kijk daar naar als een koe naar het onweer.

Dus leek me een beginnersgids als deze nuttig.

Maar dat viel tegen. Ten eerste gaat dit boek nauwelijks over PHP. Internet wordt behandeld, en wat een website is. En hoe leuk het kan zijn wat dynamische elementen aan webpagina’s toe te voegen. Wat voor websites er bestaan.

Van PHP slechts een summiere grammatica. Wat eenvoudige voorbeelden, die bij de uitgever gedownload kunnen worden. Ik leerde dat er verschillende soorten arrays bestaan. Dat was nuttig. Misschien. Al zie ik nog niet hoe.

Goed. Okay. Als er in de kolom hiernaast ineens allemaal interessante nieuwe opties komen te staan, heeft dit boek toch nut gehad. Nu was dat niet zo.

* update: inmiddels zijn alle wensdromen die ik hier ooit beschreef wel vervuld;

Ward van der Put, PHP 5
415 pagina’s
Easy Computing, 2005


[x]


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden