Vertellingen ~ Richard Kearney

► door: A.IJ. van den Berg

Het was bij Karel van het Reve denk ik, dat ik het idee voor het eerst tegenkwam. Wie iets mee wil delen aan een ander, schreef hij, kiest daar automatisch een vertelvorm voor. Een mededeling op zich boeit niet, maar door toe te werken naar een pointe, of andere technieken toe te passen, lukt het meestal wel de belangstelling van die ander te grijpen.

Later moest ik tijdens mijn studie geschiedenis leren over het narrativisme, en dat was er even te veel aan. De geschiedenis opvatten als alleen maar een tekst, was geen gedachtengang die mij erg kon boeien.

Maar toch. Vertellingen doen wat. En pas als je erover na gaat denken wordt duidelijk hoeveel rond om ons heen vooral vertelling is, losstaand van alle realiteit; zoals het idee dat het wat uitmaakt om te gaan stemmen.

Vandaar dat ik dit boekje uit die Routledge-reeks met filosofie voor het grote publiek het aardigste vond van de drie die ik las [zie ook hier, en hier].

Alleen gaat de schrijver me niet ver genoeg. Van religies aangeven dat die bij uitstek gebaseerd zijn op verhalen, is mij te weinig. Graag had ik iets meer gelezen over wat de vertelling geloof dan zo aantrekkelijk maakt voor zovelen. Toegegeven, dat zal niet heel simpel zijn. Maar die vraag vrijwel negeren, is ook weer zo wat.

Richard Kearney, Vertellingen
216 pagina’s
Uitgeverij Routledge © 2003
Vertaling van On Stories © 2002

[x]


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden