Goed gestemd ~ Theo Capel

► door: A.IJ. van den Berg

Capel beschreef in de jaren tachtig een hele reeks avonturen over de stoere snor Hank Stammer. Deze deed als losvaste kracht incassowerk voor de Geldkredietbank. En een bank heeft allerlei soorten klanten, dus kennen de verhalen verschillende settings. Goed gestemd is een van de meest geslaagde delen, als ik mij juist herinner.

Bij het herlezen valt de poging tot satire op het politiek bedrijf in Nederland op, al blijft de kritiek mild. Het is licht amusement; bedoeld om te verstrooien, niet om te verontrusten.

Het verhaal gaat over de charismatische lijsttrekker van een nieuwe politieke partij, die vooral met de VVD om kiezersgunst zal gaan strijden. Maar, de vier vijf zetels die het streven zijn, lopen gevaar als een jeugdzonde van die lijsttrekker bekend zou worden.

Dat thema laat meteen zien dat het boek verouderd is. Sinds Fortuyn weten we dat een charismatische lijsttrekker met bijna alles weg kan komen. Vanaf hem strijden nieuwe rechtse partijen bovendien niet meer om vier vijf zetels, maar vijfentwintig als ik de peilingen naar Lijst Wilders mag geloven.

Desalniettemin, een amusant boek. Vooral in de schildering van het dagelijkse leven op een ministerie bijvoorbeeld; een thema waar ten onrechte in de hedendaagse Nederlandse literatuur geen belangstelling voor lijkt te zijn.

Theo Capel, Goed gestemd
199 pagina’s
Uitgeverij Luitingh, Utrecht, 1986

[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden