Aeroplaan van m’nheer Vliegenthert ~ Kees Valkenstein

► door: A.IJ. van den Berg

Science fiction die als een geschiedenisboek leest. De schrijver plaatste zijn jongensboek honderd jaar verderop in de tijd, maar was zo vol van al de veranderingen in 1910 dat hij daar maar niet over uitgesproken raakt. Terwijl vrijwel niets van wat toen belangrijk leek aan de vergetelheid ontsnapt is.

Belangrijkste verandering die Valkenstein ziet, is dat iedereen zich in 2010 per vliegtuig verplaatst. Die toestellen zijn dan zo gewoon als tegenwoordig de fiets. Maar dat vliegtuigen ooit een cabine kunnen hebben, was al een te vernieuwende gedachte voor hem. De luchtreizigers zitten in de open lucht, trekken een warme jas aan, en zetten een bril en kap op.

Een andere gedachte over hoe Valkenstein de toekomst ziet, is bijvoorbeeld dat iedereen zich in het buitenland een simpel universeel koeterwaals bedient. En dat is inderdaad zo uitgekomen. Iedereen spreek tegenwoordig slecht Engels over de grens. Maar de universele munt is wat op de terugweg, sinds de dollar concurrentie van de euro heeft. Wel bestaat het volledig geautomatiseerde hotel, maar dan veel primitiever uitgevoerd. Het heette F1. En ik heb geen idee of die keten nog bestaat want het was er vreselijk.

De aeroplaan van m’nheer Vliegenthert gaat over joyflying. Het verhaal loopt goed af, daarvoor is het ook een jongensboek. Maar goed, meer curieus dan boeiend, dit werkje. De schrijver vertelt nog aan het begin van ieder hoofdstuk kort wat er komen gaat. Wij hebben inmiddels andere leesconventies.

Kees Valkenstein, De aeroplaan van m’nheer Vliegenthert
240 pagina’s
Uitgeverij W. De Haan, 1910

N.B. ik las de online versie van dit boek.


[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden