Fokke & Sukke 6 | 7 | 8 ~ Reid, Geleijnse & Van Tol

► door: A.IJ. van den Berg

Hup hup, drie boekjes doorgenomen voor de prijs van éen. Al was het misschien een aardige gimmick geweest om hier drie keer een apart postje te plaatsen met daarin precies dezelfde woorden. De titels van deze bundels met getekende grappen veranderen nu eenmaal wel. Net als het jaar van uitgave.

Verder zijn er geen opvallende verschillen tussen de boeken.

Nu ken ik de wederwaardigheden van Fokke & Sukke eigenlijk alleen uit de courant. Waarin de eend en de kanarie met die piemeltjes meestal reageren op iets in de actualiteit door zich voor de gelegenheid een rol aan te meten.

Ik vreesde enigszins voor grappen die het al niet meer zonder toelichtend notenapparaat konden stellen.

Maar, de productie van de heren Reid, Geleijnse en Van Tol moet enorm zijn. Er kwamen nauwelijks grappen uit de krant in deze boekjes voor. Wat ik wel veel zag waren vooral redelijk tijdloze variaties op grappen over het studentenleven.

En ziet, dan blijkt dat comedy het ook van herhaling moet hebben. Een beperkt thema kan ineens leuk worden, als er maar vaak genoeg vergelijkbaar flauwe grappen over worden gemaakt. Zoals het versieren van meisjes in het café.

De gags zijn wel allemaal heel makkelijk te vergeten, maar paradoxaal genoeg maakt dat de boekjes zeer geschikt om te herlezen op een verder dood moment.

Reid, Geleijnse & Van Tol, Fokke & Sukke komen er niet uit | 6
94 pagina’s
De Harmonie © 2002
Reid, Geleijnse & Van Tol, Fokke & Sukke hebben geen idee | 7
94 pagina’s
De Harmonie © 2003
Reid, Geleijnse & Van Tol, Fokke & Sukke gaan maar door | 8
94 pagina’s
De Harmonie © 2005


[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden