Origin of Feces ~ David Waltner-Toews

► door: A.IJ. van den Berg

Nederland is de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld, zo werd me vorige week nog voorgehouden. Want daar hoor ik dan trots op te zijn.

En ik weet dat niet. Simpel zwart-wit denken, zoals de blinde trots op het gebied waar je toevallig woont, dat door wat toevalligheden in de geschiedenis toevallig zo ontstaan is, komt me vrij onnozel voor. Wat daar de verdienste van zou zijn, ontgaat mij.

Eerder ben ik ook meteen tot tegenspraak geneigd. Dat Noord-Brabant varkensvlees produceert voor de rest van de wereld lijkt mooi, alleen blijft Brabant ondertussen wel met de stront van die beesten zitten, in ruil voor wat geld van de vleesexport.

En, wat voor Brabant geldt, speelt in de hele wereld.

Nu meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont, en daar steeds welvarender wordt, treden zelfs twee problemen tegelijk op. In die steden verzamelen zich grote hoeveelheden poep. En daarbuiten concentreert zich de vee- en pluimveehouderij, nodig om alle stedelingen te voeden, zich ook almaar vaker op een beperkt tal plaatsen. Daar lokaal eveneens zorgend voor enorme concentraties stront.

The Origin of Feces van de Canadees David Waltner-Toews gaat over deze problemen — hoe ze ontstaan zijn, wat de gevolgen kunnen worden, en waar mogelijk de oplossingen liggen.

Waltner-Toews is dierenarts en epidemioloog, die trouwens ook nog gedichten schrijft. Hij wist dus allereerst veel van de problemen die poep kan veroorzaken. Er komen nogal gauw parasieten en verkeerde bacteria in voor; van de poepproducenten. Heb te veel van dat op de verkeerde plek, en plots is het drinkwater niet meer te vertrouwen of maakt dat het eten ziekteverwekkend.

Tegelijk hebben mensen ook altijd nuttig gebruik kunnen maken van poep, al heet die in deze toepassing dan mest. Net als dat gedroogde poep als brandstof diende, of tegenwoordig de nuttige grondstof is in biovergassers.

En lokaal was het ecosysteem ook altijd in staat om de geproduceerde poep op te ruimen.

Alleen hebben mensen dat evenwicht ontwricht, door dieren te laten emigreren naar streken waar er bijvoorbeeld geen strontkevers zijn die hun mest willen verwerken; geëvolueerd als deze zijn om andere poep te benutten.

En zo bezien vermeerderde The Origin of Feces mijn kennis nogal, over een probleem dat ik wel zag, maar dan zonder de details te kennen. Was dit alleen niet het helderst gestructureerde of meest meeslepende boek dat ik ooit las.

David Waltner-Toews, The Origin of Feces
What Excrement Tells Us About Evolution,
Ecology, and a Sustainable Society
198 pagina’s
ECW Press, 2013

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden