De 319 titels met het label biologie:

10,000 Year Explosion

10,000 Year Explosion
Gregory Cochran & Henry Harpending

Stephen Jay Gould zei ooit, in een onbewaakt ogenblik waarschijnlijk, dat de mens biologisch gezien de laatste 40.000 à 50.000 ... lees verder »

[telt 533 woorden]
100 Lifehackingtips

100 Lifehackingtips

Toen in 2005 de website Lifehacker.com verscheen, werd ik al gauw een vaste bezoeker; net als tal van andere nerds. ... lees verder »

[telt 366 woorden]
59 Seconds

59 Seconds
Richard Wiseman

Sommige boeken vatten samen wat elders uitgebreider staat beschreven. Dat kan een groot nut hebben. Helemaal als de samenvatting door ... lees verder »

[telt 307 woorden]
Aaibaarheidsfactor

Aaibaarheidsfactor
Rudy Kousbroek

Veel in het boek Medereizigers kwam me nogal bekend voor. En hoewel duidelijk was dat Kousbroek aardig wat van zijn ... lees verder »

[telt 298 woorden]
Aap en de filosoof

Aap en de filosoof
Frans de Waal

Primatoloog Frans de Waal hield in 2003 de Tanner-lezingen aan de universiteit Princeton. Daarop mochten enkele andere wetenschappers hun --- ... lees verder »

[telt 371 woorden]
Aap in ons

Aap in ons
Frans de Waal

Directe aanleiding om dit boek te lezen was een interview met De Waal in NRC-Handelsblad [pdf]. Daarin ging het in ... lees verder »

[telt 204 woorden]
About This Life

About This Life
Barry Lopez

Een lezer gaat een nog onbekende schrijver toch vergelijken met auteurs waarvan het werk al bekend is. En de reportages ... lees verder »

[telt 308 woorden]
Ademgaten

Ademgaten
D. Hillenius

Tijs Goldschmidt was niet alleen een student van Dick Hillenius, hij is ook een blijvende bewonderaar van diens boeken. Dit ... lees verder »

[telt 418 woorden]
Alle gedrag is communicatie

Alle gedrag is communicatie
Michiel Hogerhuis & Martijn van Oorschot

Merkwaardiger boek dan dit heb ik lang niet gelezen. Zo is het dermate vaag dat ik niet eens kan benoemen ... lees verder »

[telt 274 woorden]
Alles is begonnen

Alles is begonnen
Koos van Zomeren

Chronologisch komt Alptraum na Alles is begonnen. Maar ik ben niet rouwig deze twee autobiografische boeken in omgekeerde volgorde te ... lees verder »

[telt 742 woorden]
Almost Like a Whale

Almost Like a Whale
Steve Jones

Weinig boeken uit de literaire canon hebben me zo veel plezier gegeven als het lezen van klassiekers uit de wetenschap ... lees verder »

[telt 426 woorden]
Als 2 + 2 = 5, dan 4 + 4 = 10

Als 2 + 2 = 5, dan 4 + 4 = 10
Jaap van Heerden

Merkwaardig genoeg kan ik Van Heerden alleen aan het eind van de dag lezen. Als mijn ogen bijna van vermoeidheid ... lees verder »

[telt 171 woorden]
Andere Linkerkant

Andere Linkerkant
Tijs Goldschmidt

Stephen Jay Gould hield eens een lezing, en die werkte hij uit tot een boek van 274 paginas; ontevreden met ... lees verder »

[telt 163 woorden]
Angst voor de winter

Angst voor de winter
Nico Keuning

Naast elke biografie over een schrijver staat er dat werk. En wie al de boeken heeft gelezen, weet dan meestal ... lees verder »

[telt 531 woorden]
Animal

Animal
Sara Pascoe

Wetenschap is mooi, wetenschap is prachtig. Alleen kleeft aan de boeken van wetenschappers gauw eens het probleem dat die voorzichtig ... lees verder »

[telt 659 woorden]
Arctic Dreams

Arctic Dreams
Barry Lopez

Het lezen van Arctic Dreams gebeurde voor een groot deel in de weken dat de BBC de miljoenen kostende TV-serie ... lees verder »

[telt 633 woorden]
Arrogant

Arrogant
Ronald Meester

Over arrogantie en wetenschap is wel éen en ander te schrijven, zo lijkt me. Zo bestaat er al enige tijd ... lees verder »

[telt 688 woorden]
Art Instinct

Art Instinct
Denis Dutton

Filosofie is altijd een wetenschap zonder bewijsmogelijkheden geweest. En toch heeft dit geen filosoof ooit weerhouden om uitspraken te doen ... lees verder »

[telt 625 woorden]
Bad Science

Bad Science
Ben Goldacre

Domheid is alom aanwezig. En misschien was dit altijd al zo. Maar er waren niet altijd media, die totaal onkritisch ... lees verder »

[telt 721 woorden]
Banana

Banana
Dan Koeppel

Eva probeerde Adam te verleiden tot het eten van een banaan. Dat suggereert de Koran tenminste, en door de eeuwen ... lees verder »

[telt 726 woorden]
Beest in ons

Beest in ons
Dagmar van der Neut

Laatst las ik van iemand die bezig was met een boek in-tweede-lijn. Inleidingen zijn er immers genoeg te vinden, in ... lees verder »

[telt 527 woorden]
Before the Dawn

Before the Dawn
Nicholas Wade

Geschiedschrijving is geen wetenschap, maar gebruikt wel degelijk wetenschappelijke methoden. En mijn interesse is altijd groot voor wat de toepassing ... lees verder »

[telt 333 woorden]
Being Mortal

Being Mortal
Atul Gawande

Rondom die ene zekerheid van het leven, dat het eindig is, veranderde nogal wat in de loop van de twintigste ... lees verder »

[telt 628 woorden]
Being Wrong

Being Wrong
Kathryn Schulz

Hoe we de wereld bekijken, wordt voor een groot deel bepaald door het toeval. Onze politieke overtuiging is vaak geen ... lees verder »

[telt 425 woorden]
Beste beesten

Beste beesten
Midas Dekkers

Ruim vijfentwintig jaar sprak bioloog Midas Dekkers op zondagochtend een column uit in het radioprogramma Vroege Vogels van omroepvereniging Vara. ... lees verder »

[telt 634 woorden]
Betere mensen

Betere mensen
Trudy Dehue

Ritalin zou genoemd zijn naar de vrouw van de maker, Leandro Panizzon. Rita tenniste er zo veel beter door. Al ... lees verder »

[telt 653 woorden]
Bewoonde wereld

Bewoonde wereld
Koos van Zomeren

Een bundel is dus niet bij voorbaat een boek; zelfs al werd zo'n uitgave op de markt gezet als een ... lees verder »

[telt 787 woorden]
Big Oyster

Big Oyster
Mark Kurlansky

Er zit maar zelden een schema achter wat ik lees. Maar soms dringt zich ineens iets op dat wel degelijk ... lees verder »

[telt 568 woorden]
Bijenchoreograaf

Bijenchoreograaf
Tijs Goldschmidt

Dit dunne boekje is een relatiegeschenk, zoals sommige uitgevers dat elke jaarwisseling rondsturen. Veel tekst staat er doorgaans niet in ... lees verder »

[telt 212 woorden]
Bionica

Bionica
John J. Videler

Door natuurlijke selectie hebben dieren en planten al lang een oplossing gevonden voor allerlei mogelijke menselijke problemen. De moeilijkheid is ... lees verder »

[telt 312 woorden]
Bird Sense

Bird Sense
Tim Birkhead

Tamelijk briljant boek. Waarop ik dan toch éen vrij principieel kritiekpunt moet geven. Tim Birkhead schrijft geen tel over hoe ... lees verder »

[telt 690 woorden]
Blind Watchmaker

Blind Watchmaker
Richard Dawkins

Non-fictie heeft voor mij twee mogelijke nadelen; vooropgesteld dat de auteur zijn ambacht tenminste beheerst. De stand van de wetenschap, ... lees verder »

[telt 300 woorden]
Blink

Blink
Malcolm Gladwell

Blink kwam met een aardig Droste effect. Wat het me leerde, was al tijdens het lezen direct toepasbaar op de ... lees verder »

[telt 400 woorden]
Bonk

Bonk
Mary Roach

Bonk is prachtig. Zelden heb ik een boek onder ogen gehad waarin ik tijdens de meest onaangename scènes denkbaar – ... lees verder »

[telt 432 woorden]
Bonobo en de tien geboden

Bonobo en de tien geboden
Frans de Waal

Als een boek uit twee ongelijksoortige elementen bestaat, is het aan de schrijver om daar eenheid in aan te brengen. ... lees verder »

[telt 606 woorden]
Book of Animal Ignorance

Book of Animal Ignorance
John Mitchinson & John Lloyd

Het Britse TV-programma QI heeft inmiddels een hele industrie achter zich. Ik schreef daar eerder over. En bij die industrie ... lees verder »

[telt 343 woorden]
Bottom of the Harbor

Bottom of the Harbor
Joseph Mitchell

Uiteindelijk is Joseph Mitchell's boek McSorley's Wonderful Saloon dan toch in huis gekomen. Geheel onverwachts. Ik wilde gewoon weer eens ... lees verder »

[telt 374 woorden]
Brandweerman & de parkeermeter

Brandweerman & de parkeermeter
David Vlietstra

Er zijn een heleboel redenen om boeken te lezen. En de meeste zullen ondertussen wel voor mij hebben gegolden. Toch ... lees verder »

[telt 402 woorden]
Breakdown

Breakdown
Stuart Sutherland

Misschien is het niet helemaal eerlijk om een boek uit 1976 te lezen, over de stand van zaken in de ... lees verder »

[telt 348 woorden]
Breasts

Breasts
Florence Williams

Borstvoeding geven, is ontgiften. Want helaas lijken de borsten van een vrouw wel gemaakt om allerlei rotzooi uit de directe ... lees verder »

[telt 674 woorden]
Broddelwerk

Broddelwerk
W.A. Wagenaar

Eens in de zo veel tijd schrijft de rechtspsycholoog W.A. Wagenaar een boek over misstanden in het Nederlandse strafrecht. Of ... lees verder »

[telt 522 woorden]
Broeder Ezel

Broeder Ezel
A.J. Dunning

Er is iets heel dubbels aan het beroep van medicus. En dat komt door het gegeven dat artsen al een ... lees verder »

[telt 600 woorden]
Buyology

Buyology
Martin Lindstrom

Laatst was mijn kleine buurtsuper een weekje dicht, om verbouwd te worden. Waarna de zaak niet alleen andere kleuraccenten bleek ... lees verder »

[telt 566 woorden]
Caffeinated

Caffeinated
Murray Carpenter

De voornaamste boodschap uit Caffeinated lijkt me bekend. Cafeïne is een drug. De meest algemeen genuttigde drug te wereld zelfs. ... lees verder »

[telt 638 woorden]
Cod

Cod
Mark Kurlansky

Kurlansky moet over eten schrijven, zo was mijn conclusie na drie van zijn boeken te hebben gelezen. Daarover weet hij ... lees verder »

[telt 379 woorden]
Coming Into the Country

Coming Into the Country
John McPhee

Dit schijnt het meest verkochte boek van John McPhee te zijn. Een onverbiddelijke bestseller, mede door extra goedkope uitgaves als ... lees verder »

[telt 314 woorden]
Coral

Coral
Steve Jones

Het is het Darwin-jaar in 2009. Charles Darwin werd geboren op 12 februari 1809. En hoewel ik dacht het meeste ... lees verder »

[telt 286 woorden]
Corrosion of Character

Corrosion of Character
Richard Sennett

Zo af en toe lees ik een boek dat een overdreven positieve reactie bij me oproept. Waarbij het gevaar dan ... lees verder »

[telt 537 woorden]
Creativity

Creativity
Mihaly Csikszentmihalyi

Aantekening maken van wat je zoal is opgevallen op een dag heeft nut. Aandacht voor details aanleren, kan je creatiever ... lees verder »

[telt 920 woorden]
Crossing Open Ground

Crossing Open Ground
Barry Lopez

Er is éen ding dat opvalt aan een boek met als dit reportages vol natuur. De woorden moeten wel heel ... lees verder »

[telt 271 woorden]
Dageraad

Dageraad
Rik Smits

Hoelang het schrift bestaat, is nog wel zo ongeveer na te gaan. Hoelang de mens taal gebruikt niet. Dus zijn ... lees verder »

[telt 391 woorden]
Darwin’s Island

Darwin’s Island
Steve Jones

Eén enkel hoofdstukje al uit Darwin's Island maakt totale kolder van het momenteel zo populaire frame 'Wij zijn ons brein'. ... lees verder »

[telt 547 woorden]
Darwins hofvijver

Darwins hofvijver
Tijs Goldschmidt

Om meerdere redenen vind ik dit een heel goed boek, behalve dan dat de verteller me soms wat merkwaardig wazig ... lees verder »

[telt 411 woorden]
Dear Undercover Economist

Dear Undercover Economist
Tim Harford

De Financial Times houdt er een opmerkelijke adviescolumn op na. De Lieve Mona van deze krant is namelijk een econoom, ... lees verder »

[telt 382 woorden]
Depressie-epidemie

Depressie-epidemie
Trudy Dehue

Zeldzaam vol is dit boek. Want, hoewel het over een medische conditie lijkt te gaan, geeft Trudy Dehue ondertussen college ... lees verder »

[telt 471 woorden]
Devil’s Chaplain

Devil’s Chaplain
Richard Dawkins

Een essaybundel met heel verschillende thema's is A Devil's Chaplain. En daarmee een wat merkwaardig boek. Voor een groot deel is ... lees verder »

[telt 451 woorden]
Dier is mens geworden | Het dier is ding geworden

Dier is mens geworden | Het dier is ding geworden
Marijke Verduyn

Een dubbeluitgave. Marijke Verduyn stopte twee boeken over hoe we tegenwoordig met dieren omgaan nu in éen band. Waarbij elk ... lees verder »

[telt 589 woorden]
Dierenleven

Dierenleven
J.M. Coetzee

Coetzee's roman Elizabeth Costello mist in de Nederlandse vertaling opvallend genoeg twee hoofdstukken. Die beide hoofdstukken staan namelijk merkwaardig geïsoleerd ... lees verder »

[telt 228 woorden]
Dinosaur in a Haystack

Dinosaur in a Haystack
Stephen Jay Gould

Als het zo is dat in essays vooral de persoonlijkheid van de auteur telt, dan zijn me weinig essays liever ... lees verder »

[telt 339 woorden]
Disruption of traditional forms of nurture

Disruption of traditional forms of nurture
William McNeill

De Canadese historicus William McNeill schreef een essay over opvoeding door de millennia heen. Punt daarin is dat er nogal ... lees verder »

[telt 424 woorden]
Do Polar Bears Get Lonely?

Do Polar Bears Get Lonely?
NewScientist

Het tijdschrift NewScientist heeft inmiddels een hele reeks boekjes uitgebracht, met vragen uit de rubriek 'Last Word' -- niet in ... lees verder »

[telt 297 woorden]
Doctoring the Mind

Doctoring the Mind
Richard P. Bentall

Interessanter nog dan dit boek zijn de uitgesproken reacties op wat Bentall beschreven heeft. Hij waagde het om hardop wat ... lees verder »

[telt 372 woorden]
Door eigen hand

Door eigen hand
Joost Zwagerman

Is het erger om een naaste te verliezen door een ongeluk, een acute ziekte, of door zelfmoord? Dat lijkt misschien een ... lees verder »

[telt 708 woorden]
Dorrestijns vogelgids

Dorrestijns vogelgids
Hans Dorrestijn

Wat leuk om eens een vogelboek te lezen van iemand die bekent veel soorten gewoon niet van elkaar te kunnen ... lees verder »

[telt 275 woorden]
Dr Tatiana’s Sex Advice to All Creation

Dr Tatiana’s Sex Advice to All Creation
Olivia Judson

In fictie draait alles om de presentatie, want van de feiten in de gemiddelde roman van het moment is doorgaans ... lees verder »

[telt 493 woorden]
Dromenwever

Dromenwever
Douwe Draaisma

In onze ideeën over het dromen is er éen keerpunt aan te wijzen. 1953. Het jaar dat ontdekt werd dat ... lees verder »

[telt 600 woorden]
Drugs

Drugs
Theodore Dalrymple

Hoewel dit een boek is waarin zeer waardevolle conclusies staan, viel het me uiteindelijk toch tegen. Vrijwel zeker kwam dat ... lees verder »

[telt 251 woorden]
Dus ik ben

Dus ik ben
Stine Jensen & Rob Wijnberg

Van Stine Jensen hoefde ik nooit meer een boek lezen; haar kwaliteiten waren me bekend. Maar Rob Wijnberg intrigeerde me ... lees verder »

[telt 519 woorden]
Eeuwige leven

Eeuwige leven
Koos van Zomeren

Toen ik met boeklog begon, wat dat met een ideaal voor ogen. Met een stiekem ideaalbeeld dan ook nog. Want ... lees verder »

[telt 518 woorden]
Egolutie

Egolutie
Susanne Piët

Carl Sagan zei het ooit duidelijk: buitengewone uitspraken vragen om een buitengewoon bewijs. En wie poogt om tot zulke bewijzen ... lees verder »

[telt 662 woorden]
Egotunnel

Egotunnel
Thomas Metzinger

Twee boeken las ik in korte tijd over het bewustzijn, en wat wij daar inmiddels weten over door scans en ... lees verder »

[telt 517 woorden]
Eigentijds idealisme

Eigentijds idealisme
Gabriël van den Brink

Nederland lijkt een geseculariseerde samenleving te zijn. Maar dat is schijn. Engagement met hogere waarden en beginselen bloeit er juist ... lees verder »

[telt 446 woorden]
El Negro en ik

El Negro en ik
Frank Westerman

Dit is wel erg veel Westerman, en wat weinig El Negro --- zo luidde mijn mening na een paar hoofdstukken ... lees verder »

[telt 443 woorden]
En God beschikte een worm

En God beschikte een worm
Cees Dekker e.a. red.

Meestal begin ik blanco aan een boek, en laat ik het aan de inhoud over mij te overtuigen. Maar het ... lees verder »

[telt 268 woorden]
Encounters With the Archdruid

Encounters With the Archdruid
John McPhee

Drie tochten maakte John McPhee voor dit boek. Drie tochten, telkens in het gezelschap van David Brower [1912 – 2000]; ... lees verder »

[telt 311 woorden]
Ethologie en cultuurfilosofie

Ethologie en cultuurfilosofie
Rudy Kousbroek

Het gaat niet aan om de bioloog Dick Hillenius alleen maar te bejubelen op boeklog, zoals ik eerder dit jaar ... lees verder »

[telt 402 woorden]
Fantastisch

Fantastisch
Kris Verburgh

Boeken die over alles gaan, worden doorgaans enkel door Amerikanen geschreven. Blijkbaar wordt auteurs elders een grotere bescheidenheid aangeleerd. Wie ... lees verder »

[telt 363 woorden]
Fascinaties

Fascinaties
Jaap van Heerden

In de bundel Fascinaties legt Jaap van Heerden nogmaals uit welke vragen hem hebben bezighouden, tijdens zijn leven. Nogmaals, want ... lees verder »

[telt 448 woorden]
Flow

Flow
Mihaly Csikszentmihalyi

Waarom dan toch zo vaak boeklogjes geschreven? Er nog van afgezien dat ik telkens boeken lees die om een reactie ... lees verder »

[telt 619 woorden]
Founding Fish

Founding Fish
John McPhee

Er bestaat ook een ingekorte versie van dit boek, met de titel The American Shad. Misschien moet ik nog eens ... lees verder »

[telt 418 woorden]
Frambozenschol en bloemkoolpaling

Frambozenschol en bloemkoolpaling
Hans Schmit

Maak ik mij druk om het milieu? Nee, maar dat komt omdat mijn ondeugden niet zo heel groot zijn. Mij ... lees verder »

[telt 506 woorden]
Francis Crick

Francis Crick
Matt Ridley

Er spreekt een mooie dubbelheid uit deze biografie van Matt Ridley over éen van de ontdekkers van de structuur van ... lees verder »

[telt 405 woorden]
Free Will

Free Will
Sam Harris

Dat ik deze woorden hier plaatste, was een bewuste daad. Voortkomend uit mijn vrije wil -- zo u wilt. Wat ... lees verder »

[telt 549 woorden]
Freedom evolves

Freedom evolves
Daniel C. Dennett

Er is iets met de boeken van Daniel Dennett dat me altijd weer laat worstelen. En dat ligt niet aan ... lees verder »

[telt 268 woorden]
Friendship

Friendship
Joseph Epstein

Epstein is dikwijls een zeer goede essayist. Beperk hem tot 5.000 à 6.000 woorden, en het meest uitgekauwde onderwerp levert ... lees verder »

[telt 310 woorden]
Geheugenpaleis

Geheugenpaleis
Joshua Foer

Het geheugen interesseert me. Vooral omdat ik meen meer te onthouden dan de meeste mensen; zonder daar enige moeite voor ... lees verder »

[telt 443 woorden]
Genius of Birds

Genius of Birds
Jennifer Ackerman

Dit boek, over hoe geniaal sommige vogels zijn, gaat eigenlijk over de menselijke intelligentie. En over onze vindingrijkheid. Wat minder ... lees verder »

[telt 671 woorden]
God is gek

God is gek
Kluun

November is een maand van niks, wat mij betreft. Een duistere herfstmaand die meteen afgeschaft mag worden. Onderdeel van een ... lees verder »

[telt 793 woorden]
God’s Doodle

God’s Doodle
Tom Hickman

Zou iemand geloven dat ik boeken over piemels lees om de cultuurgeschiedenis? Toch was het vooral dit aspect dat God's ... lees verder »

[telt 487 woorden]
Goochelen met getallen

Goochelen met getallen
Hans van Maanen

Van Maanen deed precies wat ik ooit zeer van hem gewaardeerd zou hebben. In 2006 vroeg ik zelfs nog om ... lees verder »

[telt 432 woorden]
Good Story

Good Story
J.M. Coetzee and Arabelle Kurtz

De tijd is al even voorbij dat ik enkel mijzelf de schuld gaf een boek niet te begrijpen. Tegenwoordig neem ... lees verder »

[telt 734 woorden]
Greatest Show on Earth

Greatest Show on Earth
Richard Dawkins

Vier van elke tien Amerikanen schijnen zeker te weten dat de aarde amper zesduizend jaar oud is, en indertijd geschapen ... lees verder »

[telt 607 woorden]
Grenzeloos nieuwsgierig

Grenzeloos nieuwsgierig
Annet Mooij e.a. red.

Een liber amicorum als dit boek is nog net niet als het fotoalbum van een willekeurige bruiloft. Maar een buitenstaander ... lees verder »

[telt 365 woorden]
Gulp

Gulp
Mary Roach

Een boek als Gulp heeft slechts éen nadeel. Het is waarschijnlijk niet eeuwig te herlezen. Er komt een moment waarop ... lees verder »

[telt 464 woorden]
Hand van de slordige tuinman

Hand van de slordige tuinman
D. Hillenius

Dit is het enige boek van Dick Hillenius dat ik gewoon nog in de reguliere boekhandel heb kunnen kopen indertijd. ... lees verder »

[telt 409 woorden]
Handorakel und Kunst der Weltklugheit

Handorakel und Kunst der Weltklugheit
Baltasar Gracián

Arthur Schopenhauer vertaalde het Spaanse woord prudencia met 'Weltklugheit'. Terwijl de schrijver Theo Kars in zijn Nederlandse versie koos voor ... lees verder »

[telt 766 woorden]
Hanenbalken

Hanenbalken
Lizzy van Leeuwen

Onverwacht interessant boek. Wat vooral zal zijn omdat de schrijver een echt taboe te onderzoeken had; waartoe hindernissen te overwinnen ... lees verder »

[telt 620 woorden]
Hedgehog, the Fox, and the Magister’s Pox

Hedgehog, the Fox, and the Magister’s Pox
Stephen Jay Gould

Dit boek heeft als kern de lezing over wetenschap die paleontoloog Stephen Jay Gould in 2000 hield, toen hij president ... lees verder »

[telt 245 woorden]
Heimweefabriek

Heimweefabriek
Douwe Draaisma

Voor sommige boeken ben ik inmiddels te oud. Romans genoeg die je wel als tiener moet lezen, willen die impact ... lees verder »

[telt 332 woorden]
Here Comes Everybody

Here Comes Everybody
Clay Shirky

Tot het selecte rijtje boeken dat helder uitlegt wat door internet fundamenteel aan het veranderen is, hoort Here Comes Everybody, ... lees verder »

[telt 647 woorden]
Hersens een eierzeef

Hersens een eierzeef
D. Hillenius

Dick Hillenius was in 1986 gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen. In die functie hield hij drie openbare colleges. Deze zijn ... lees verder »

[telt 309 woorden]
Hersenspinsels

Hersenspinsels
André Aleman

Lang niet alle hersenonderzoek vind ik even interessant. Al ontbreekt er vervolgens logica in mijn voor- en afkeuren. Met graagte ... lees verder »

[telt 354 woorden]
Hoe een CIA-agent zijn geheugen hervond

Hoe een CIA-agent zijn geheugen hervond
Harald Merckelbach & Marco Jelicic

Er zijn momenten waarop wat iemands zich herinnert, of wat diens verbeeldingskracht produceert, bijzonder veel uitmaakt voor een leven. Merckelbach & ... lees verder »

[telt 459 woorden]
Hoe word ik gelukkig?

Hoe word ik gelukkig?
Guus Kuijer

Een boek lezen, is mij niet vreemd. Sterker nog, ik vind alle niet-lezers raar. Toch heb ik mijn lezen nooit ... lees verder »

[telt 971 woorden]
Homo Deus

Homo Deus
Yuval Noah Harari

Het leek zo logisch om na Sapiens meteen Harari's vervolg te lezen. Om zijn ideeën over de geschiedenis van de ... lees verder »

[telt 1020 woorden]
Hoofdsom der psychiatrie

Hoofdsom der psychiatrie
P.C. Kuiper

Misschien is het overdreven om Ver heen een relativerende voetnoot te noemen bij de leerboeken die de psychiater Piet Kuiper ... lees verder »

[telt 665 woorden]
Hoop

Hoop
Roland van der Vorst

Van der Vorst projecteerde in dit boek zo veel van zijn verhaal over 'hoop' op éen persoon -- Barack Obama ... lees verder »

[telt 293 woorden]
How The News Makes Us Dumb

How The News Makes Us Dumb
C. John Sommerville

Toen ik geschiedenis ging studeren, werd tijdens de introductieweek een waarschuwing uitgesproken. Denk erom, zei iemand, de geschiedenisstudie maakt dat ... lees verder »

[telt 845 woorden]
Huis en Tuin

Huis en Tuin
Leo Vroman

Van wat Leo Vroman heeft gepubliceerd, kende ik zijn tekenwerk het minst goed. Terwijl de staaltjes daarvan in zijn recente ... lees verder »

[telt 186 woorden]
Humans Who Went Extinct

Humans Who Went Extinct
Clive Finlayson

Mooi aan de literatuur over oermensen is dat daarin de waarheden van een paar jaar terug vaak alweer achterhaald zijn. ... lees verder »

[telt 525 woorden]
Humeuren en temperamenten

Humeuren en temperamenten
Gerrit Komrij

Opvallend aan de meeste boeken van Gerrit Komrij is dat ze zijn wat ze zijn. En dit vervolgens altijd ook ... lees verder »

[telt 644 woorden]
I Have Landed

I Have Landed
Stephen Jay Gould

Driehonderd essays schreef Stephen Jay Gould [1941 – 2002] voor het tijdschrift Natural History. Die werden vrijwel allemaal gebundeld. En ... lees verder »

[telt 403 woorden]
I, Mammal

I, Mammal
Liam Drew

Onderzoek liet eind vorig jaar zien dat er spinnensoorten zijn die hun kinderen groot brengen door daar melk voor te ... lees verder »

[telt 596 woorden]
Icons of England

Icons of England
Bill Bryson (ed.)

E-commerce heeft enorme voordelen. Dankzij internet is het nooit simpeler geweest dan nu om boeken in huis te krijgen. En ... lees verder »

[telt 296 woorden]
Identiteit

Identiteit
Paul Verhaeghe

Verhaeghe's boek is inmiddels vertaald, naar het Engels. En het roept bij sommige Britten sterke reacties op. Wat niet vreemd ... lees verder »

[telt 621 woorden]
Iedereen heeft gelijk

Iedereen heeft gelijk
Peter Bügel

Eigenaardig, dat Bügel's bundels inmiddels alleen nog antiquarisch te krijgen zijn. Dat hij niet in druk is gebleven. Aan het ... lees verder »

[telt 545 woorden]
Iedereen slaapt

Iedereen slaapt
Ysbrand van der Werf

Op de eeuwige vraag of onze hersenen inmiddels slim genoeg zijn om hun werking te begrijpen, luidt het antwoord nog ... lees verder »

[telt 531 woorden]
Illusie van de bewuste wil

Illusie van de bewuste wil
Daniel M. Wegner

Als een boek heel anders uitpakt dan je dacht, valt het dan tegen? Of heb je dat dan vooral jezelf ... lees verder »

[telt 571 woorden]
In Suspect Terrain

In Suspect Terrain
John McPhee

Nederland is wat de naam zegt. Laagland. Een oneindig laagland. Slib van een rivierdelta. Restjes van elders dus. Geologisch gezien ... lees verder »

[telt 445 woorden]
In tegendeel

In tegendeel
Hans Crombag

De bundel Integendeel van de rechtspsycholoog Crombag levert mij hier een probleem op dat recensenten voor andere media niet gauw ... lees verder »

[telt 586 woorden]
In the Blood

In the Blood
Steve Jones

Puur dankbaar ben ik, voor een boek als dit. Steve Jones stelt er namelijk precies de vragen in die Matt ... lees verder »

[telt 539 woorden]
Informalisering

Informalisering
Cas Wouters

Cas Wouters ging verder waar Norbert Elias ophield, in diens Prozeß der Zivilisation. Dat is zowel heel interessant, door ... lees verder »

[telt 486 woorden]
Innerlijk oog

Innerlijk oog
Oliver Sacks

In zijn schier oneindige vervolgreeks over mensen met interessante hersenkwalen ruimde Oliver Sacks in dit boek ook eens plaats in ... lees verder »

[telt 397 woorden]
Invention of Nature

Invention of Nature
Andrea Wulf

Een boek hoort niet te worden afgerekend op wat er allemaal niet in staat. En toch miste er iets zo ... lees verder »

[telt 732 woorden]
Invention of Tradition

Invention of Tradition
Eric Hobsbawm & Terence Ranger [ed.]

Vreemd genoeg herinnerde ik me dit boek als éen dat Hobsbawm alleen had geschreven. Maar het blijkt een bundel te ... lees verder »

[telt 359 woorden]
Irons in the Fire

Irons in the Fire
John McPhee

McPhee heeft drie boeken over geologie geschreven, waar ik vrijwel niets mee kan. Toch zijn deze boeken wel in mijn ... lees verder »

[telt 382 woorden]
Irrationality

Irrationality
Stuart Sutherland

Als hier een geweldige eerste zin staat, waardeert u de tekst die volgt hoger dan als ik gewoon maar begin. ... lees verder »

[telt 397 woorden]
Is alles geoorloofd als God niet bestaat?

Is alles geoorloofd als God niet bestaat?
A. van Dantzig

Er zijn boeken die ik eeuwig kan blijven lezen. Maar er zijn ook boeken waar ik zo lang over doe, ... lees verder »

[telt 265 woorden]
Island of the Colorblind

Island of the Colorblind
Oliver Sacks

Had ik dit boek eerder ingekeken, en toen al snel weggelegd? Het kan ook zijn dat me de TV-beelden over ... lees verder »

[telt 382 woorden]
Jaar uit het leven van een gevoelseconoom

Jaar uit het leven van een gevoelseconoom
Henriëtte Prast

Wat was er de extra waarde van om dit boek in twaalf hoofdstukken op te delen, die als titel de ... lees verder »

[telt 440 woorden]
Jeugd van tegenwoordig

Jeugd van tegenwoordig
Cas Wouters

Aan het oordeel over nogal wat boeken gaat een vraag vooraf. Wat stond er niet in? Dat er wellicht wel ... lees verder »

[telt 807 woorden]
Kikker gaat fietsen!

Kikker gaat fietsen!
Maarten van Buuren

In De depressie-epidemie beschrijft Trudy Dehue dat een groot tal auteurs boeken heeft geschreven over zijn of haar inzinking. Opvallend ... lees verder »

[telt 443 woorden]
Klein kanoetenboekje

Klein kanoetenboekje
Koos van Zomeren

Een bloemlezing uit eerder gepubliceerd werk, dat is het Klein kanoetenboekje. Opgenomen werden onder meer reportages, en wat korte columns ... lees verder »

[telt 291 woorden]
Kleine verlossing

Kleine verlossing
Midas Dekkers

Toen Gerrit Komrij's bibliotheek ter veiling kwam, wist Midas Dekkers daaruit voor betrekkelijk weinig geld het gedeelte te kopen dat ... lees verder »

[telt 486 woorden]
Klimaatactivist in de politiek

Klimaatactivist in de politiek
Wijnand Duyvendak

Er staat amper iets in dit boek over de zaak waardoor Wijnand Duyvendak de afgelopen weken plots in opspraak kwam. ... lees verder »

[telt 713 woorden]
Kloten van de engel

Kloten van de engel
Tijs Goldschmidt

Tijs Goldschmidt was een student van Dick Hillenius. Beide zijn (waren) biologen. Beide ook hebben over veel meer geschreven dan ... lees verder »

[telt 462 woorden]
Koken

Koken
Richard Wrangham

De mens is de aap met de kleine mond, schrijft Wrangham. En dit is voor hem het voornaamste bewijs dat ... lees verder »

[telt 335 woorden]
Koud liggen

Koud liggen
Bert Keizer

Toen dit boekje verscheen in 2003, als essay voor de Boekenweek die de dood als thema had of zoiets, kwam ... lees verder »

[telt 94 woorden]
Kunst van het falen

Kunst van het falen
Arjan van Dam

Teken van de tijd is dat er steeds meer aandacht komt voor de waarde van het mislukken. Immers, de eisen ... lees verder »

[telt 308 woorden]
Language of the Genes

Language of the Genes
Steve Jones

Steve Jones is een van de weinige auteurs van populair-wetenschappelijke boeken die ik meer lees om hoe hij het zegt, ... lees verder »

[telt 479 woorden]
Larf

Larf
Midas Dekkers

Dit boek heet over kinderen te gaan, maar het gaat vooral over de biologische verschillen tussen jong en oud. Maar ... lees verder »

[telt 226 woorden]
Leeuwerik

Leeuwerik
Ton Lemaire

Eén van de boeken op het lijstje met alles wat ik nodig moet herlezen, is van Ton Lemaire. Dit heet ... lees verder »

[telt 294 woorden]
Leugenmachine

Leugenmachine
Harald Merckelbach

Op afstand, zonder de heilige verontwaardiging van de media dat ik iets heel erg moet vinden, kan bedrog ook mooi ... lees verder »

[telt 477 woorden]
Leven aan de onderkant

Leven aan de onderkant
Theodore Dalrymple

Begin deze eeuw dook de cultuurpessimist Theodore Dalrymple steeds vaker in de Nederlandse media op. Zo leek het tenminste. En ... lees verder »

[telt 416 woorden]
Levende have

Levende have
Koos van Zomeren

Toen Koos van Zomeren ophield met zijn korte columns op de voorpagina van NRC Handelsblad, verschenen zijn stukken elders in ... lees verder »

[telt 443 woorden]
Lichamelijke oefening

Lichamelijke oefening
Midas Dekkers

Voor een boek dat over sport heet te gaan, staat er nogal weinig over sport in, viel me op. In ... lees verder »

[telt 457 woorden]
Lief dier

Lief dier
Midas Dekkers

Evenals De larf is dit een uitermate rijk geïllustreerd boek. Alleen bevat dit vooral expliciete plaatjes uit de kunstgeschiedenis van ... lees verder »

[telt 200 woorden]
Liefde

Liefde
Mark Mieras

Veel aan de mens is dier. En dat kleine laagje puur menselijke eigenschappen, zoals die aangeleerde controle, maakt het zicht ... lees verder »

[telt 401 woorden]
Liever Holland dan heimwee

Liever Holland dan heimwee
Hans Keilson

Vlak voor het einde van Hans Keilson's lange leven [1909 — 2011] werd hij nog even een mediahype. The New ... lees verder »

[telt 481 woorden]
Life: an Unauthorised Biography

Life: an Unauthorised Biography
Richard Fortey

Opvallend, hoe veel boeken ik gelezen heb over het ontstaan van leven op aarde. En wat daarmee gebeurde in de ... lees verder »

[telt 360 woorden]
Logic of Life

Logic of Life
Tim Harford

Waarom-vragen zijn de allermoeilijkste vragen. Dat is een wet. Tegelijk zal vrijwel iedereen het liefst waarom-vragen willen beantwoorden. Ik betrap ... lees verder »

[telt 507 woorden]
Maakbare man

Maakbare man
Maxim Februari

Kennis over een heel ander onderwerp zat me wat in de weg bij het thema dat De maakbare man aanroert. ... lees verder »

[telt 844 woorden]
Man Who Mistook His Wife For A Hat

Man Who Mistook His Wife For A Hat
Oliver Sacks

Nederland is een land waarin een optreden van de Jostiband primetime-televisie oplevert. Daarentegen moeten de liefhebbers van het Concertgebouworkest doorgaans ... lees verder »

[telt 544 woorden]
Mappae Mundi

Mappae Mundi
B. de Vries & J. Goudsblom (eds)

Dit moet verreweg het meest ambitieuze boek zijn dat ik de laatste jaren gelezen heb. De makers hebben hier namelijk ... lees verder »

[telt 462 woorden]
März

März
Heinar Kipphardt

Eind jaren zestig kwam de anti-psychiatrie op, als beweging tegen de therapeutische praktijken van dat moment. Die onwetenschappelijk waren ... lees verder »

[telt 340 woorden]
Me, Myself, and Why

Me, Myself, and Why
Jennifer Ouellette

Meermaals heb ik het idee op boeklog geopperd dat non-fictieschrijvers een kort zelfportret in hun boeken zouden horen op te ... lees verder »

[telt 823 woorden]
Medereizigers

Medereizigers
Rudy Kousbroek

Ik kocht dit boek in een boekwinkel. En dat is inmiddels opmerkelijk genoeg om aangetekend te worden. Boekhandels hebben namelijk ... lees verder »

[telt 341 woorden]
Medicijnenmafia

Medicijnenmafia
Jeffrey Robinson

Onbedoeld las ik twee boeken tegelijk waarin wordt beschreven hoe ooit giftige glycerine aan Haïti werd geleverd als grondstof voor ... lees verder »

[telt 419 woorden]
Meisjes zijn niet Bèta-dom

Meisjes zijn niet Bèta-dom
Marianne Joëls

Meer nog dan wat ze vertelde, vond ik interessant hoe Marianne Joëls de informatie vormgaf in dit boek. Want, op ... lees verder »

[telt 434 woorden]
Men Who Stare at Goats

Men Who Stare at Goats
Jon Ronson

Onlangs bleef ik onder het zappen hangen bij een merkwaardige film op TV. George Clooney speelde hierin een hoofdrol, en ... lees verder »

[telt 346 woorden]
Mens als huisdier

Mens als huisdier
J. van Heerden

Merkwaardig aan dit boek was dat ik het al grotendeels meende te kennen. Toch was ik er zeker van het ... lees verder »

[telt 379 woorden]
Mens als metafoor

Mens als metafoor
Pieter Vroon en Douwe Draaisma

De mooiste boeken staan soms al lang in de kast. Ik zag dat dit boek opnieuw is uitgegeven. Vroeg me ... lees verder »

[telt 616 woorden]
Mens als speelgoed

Mens als speelgoed
R.H. van den Hoofdakker

Ook de hoogleraar psychiatrie Van den Hoofdakker belandde ooit als patiënt in zijn eigen kliniek. Net als zijn collega Piet ... lees verder »

[telt 625 woorden]
Messy

Messy
Tim Harford

Voor mijn geestelijke gezondheid is het doorgaans beter om economie niet als een wetenschap te zien, maar eerder als een ... lees verder »

[telt 777 woorden]
Met alle geweld

Met alle geweld
Hans Achterhuis

Boeklog is een vrijwel dagelijks verslag van mijn fascinatie voor geweld. En nee, dat wist ik ook niet. Geen idee ... lees verder »

[telt 1510 woorden]
Mijn Drenthe

Mijn Drenthe
Gerrit Jan Zwier

Drenthe ligt voor mij nogal dichtbij. Een ongelukkig schot bij een partijtje voetbal, en de speurtocht naar de bal zou ... lees verder »

[telt 368 woorden]
Mind of Its Own

Mind of Its Own
David M. Friedman

Eerder kwamen op boeklog al eens de cultuurgeschiedenissen langs van vuur, zout, arabische gom, blond haar, het bed, oplichters, en ... lees verder »

[telt 614 woorden]
Mind of the Market

Mind of the Market
Michael Shermer

Veel boeken recyclen. De meeste waarschijnlijk. Misschien ook bieden boeken wel de oudste vorm van recycling die er bestaat. Mede ... lees verder »

[telt 570 woorden]
Mind Wide Open

Mind Wide Open
Steven Johnson

Er zijn talloze boeken niet voor de eeuwigheid bedoeld. Elke uitgave gewijd aan computersoftware zal hoogstens een jaar of wat ... lees verder »

[telt 419 woorden]
Misschien tot morgen

Misschien tot morgen
Leo Vroman

Er is minstens éen categorie boeken wat overbodig geworden door wat er online allemaal gebeurt. Zo had ik Leo Vroman's ... lees verder »

[telt 343 woorden]
Morele landschap

Morele landschap
Sam Harris

Er werd me eens gevraagd welke origineel Nederlandstalige publicaties ik het meest vond ontbreken in de huidige boekhandel. Waarop mijn ... lees verder »

[telt 707 woorden]
Mummies

Mummies
Midas Dekkers — Han van Hagen

Nooit geweten dat Midas Dekkers nog eens columns heeft geschreven voor NRC Handelsblad. Ik las die krant dan ook niet ... lees verder »

[telt 329 woorden]
Musicofilia

Musicofilia
Oliver Sacks

Goed dat er eens een boek verschijnt over wat muziek met ons doet. Maar jammer dan weer dat het ... lees verder »

[telt 322 woorden]
Mysterieuze krachten in de sport

Mysterieuze krachten in de sport
Joris van den Bergh

Ooit bezat ik een Nederlandse vertaling van de auteur Hemmingway. Die naam had uitgever Elsevier althans groot op het kaft ... lees verder »

[telt 545 woorden]
Naar de rand van de kaart

Naar de rand van de kaart
Gerrit Jan Zwier

Aan welke voorwaarden moet een goed reisboek voldoen? Ik stel deze vraag, omdat daarmee misschien een verklaring opborrelt waarom dit ... lees verder »

[telt 399 woorden]
Nature Via Nurture

Nature Via Nurture
Matt Ridley

De vraag is klassiek. En het debat daarover was altijd hevig. Maar worden iemands eigenschappen nu vooral bepaald door zijn ... lees verder »

[telt 409 woorden]
Natuurlijk

Natuurlijk
Jan Terlouw

Zowel het Boekenweekgeschenk als het Boekenweekessay van 2018 roepen de vraag op of er een nieuwe koers is ingezet met ... lees verder »

[telt 593 woorden]
Niet alles is te koop

Niet alles is te koop
Michael J. Sandel

Op éen dag kwam ik precies hetzelfde voorbeeld tegen bij twee verschillende auteurs dat goed zou illustreren waarom niet alles ... lees verder »

[telt 655 woorden]
Niet leuk

Niet leuk
G. van Benthem van den Bergh

Drie constanten vallen telkens op aan autobiografische boeken over depressie. De auteur heeft de ziekte inmiddels enigszins onder controle gekregen. ... lees verder »

[telt 510 woorden]
Nieuwe geest van de keizer

Nieuwe geest van de keizer
Roger Penrose

Eén van de meest onzindelijke gedachten van het moment vind ik die van de technische singulariteit. Er komt een tijd, ... lees verder »

[telt 680 woorden]
O, Wies! ’t Is hier zo mooi!

O, Wies! ’t Is hier zo mooi!
Hugo de Vries

Bioloog Hugo de Vries verbleef op uitnodiging drie keer in de VS, aan het begin van de twintigste eeuw. Hij ... lees verder »

[telt 417 woorden]
Oefeningen voor een derde oog

Oefeningen voor een derde oog
D. Hillenius

Van alles wat ik dit jaar herlas van Dick Hillenius, pakte dit boek het meest indrukwekkend uit. Toch is het ... lees verder »

[telt 475 woorden]
Of Wolves and Men

Of Wolves and Men
Barry Holstun Lopez

Lopez werd een betere schrijver na Of Wolves and Men. Aan Arctic Dreams, dat een kleine tien jaar later verscheen, ... lees verder »

[telt 402 woorden]
Ogen van de ander

Ogen van de ander
Christien Brinkgreve

Niets merkwaardiger dan om een boek te lezen waarin de auteur zich verdiept in wat mij al decennia boeit. Zo'n ... lees verder »

[telt 592 woorden]
Onmogelijke liefde

Onmogelijke liefde
Rudy Kousbroek

Ik herinnerde me De onmogelijke liefde als een redelijk geslaagde voorganger van de fotosyntheses. Goed er aan was dat de ... lees verder »

[telt 387 woorden]
Ons betere ik

Ons betere ik
Steven Pinker

Meer nog dan andere gedragswetenschappers roept Steven Pinker bij mij automatisch tegenspraak op. Terwijl hij me nu juist zou horen ... lees verder »

[telt 850 woorden]
Ons muzikale brein

Ons muzikale brein
Daniel Levitin

Dat de muziek uit iemands tienerjaren de muziek wordt waar hij of zij het hele leven lang iets mee houdt, ... lees verder »

[telt 735 woorden]
Ontregelde geesten

Ontregelde geesten
Douwe Draaisma

Het is tóch anders. Zo luidt het balsturige motto van mijn andere weblog niet voor niets. Ademloze bewondering bewaar ik ... lees verder »

[telt 364 woorden]
Ontsporing

Ontsporing
Diederik Stapel

Een publieke biecht vervult mij altijd met plaatsvervangende schaamte. Want ik word in een positie gedwongen die ik helemaal niet ... lees verder »

[telt 830 woorden]
Onverklaarbaar bewoond

Onverklaarbaar bewoond
Bert Keizer

Onwillekeurig riep dit boek herinneringen op aan de roman Het refrein is Hein. Of eigenlijk is dat al zo bij ... lees verder »

[telt 713 woorden]
Op het scherp van de snede

Op het scherp van de snede
Jan Hendrik van den Berg

Waar op boeklog ook al niets meer van komt, is het voornemen om eens een maand enkel boeken te lezen ... lees verder »

[telt 956 woorden]
Oranges

Oranges
John McPhee

Dit bleek weer eens een kort, maar bijna perfect boek van John McPhee te zijn. Dat is een auteur die ... lees verder »

[telt 273 woorden]
Organized Mind

Organized Mind
Daniel Levitin

Stadsbewoners zijn dom. Relatief gesproken. In Nederland staan weliswaar de universiteiten allemaal in steden, op de TU Twente na. En ... lees verder »

[telt 867 woorden]
Origin of Feces

Origin of Feces
David Waltner-Toews

Nederland is de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld, zo werd me vorige week nog voorgehouden. Want daar ... lees verder »

[telt 405 woorden]
Our Culture, What’s Left of It

Our Culture, What’s Left of It
Theodore Dalrymple

Er is iets merkwaardigs met deze bundel essays van Theodore Dalrymple. De tweede helft maakt bijvoorbeeld het deel daarvoor eigenlijk ... lees verder »

[telt 438 woorden]
Over de tijd

Over de tijd
Ileen Montijn

Toen het jaar 2000 naakte, dat zo dramatisch ronde getal, verschenen er aardig wat beschouwingen die als ondertoon hadden dat ... lees verder »

[telt 377 woorden]
Oversprongen

Oversprongen
Tijs Goldschmidt

Als u gaapt of aan uw kin krabt terwijl u zich afvraagt deze onzin verder te moeten lezen of nu ... lees verder »

[telt 258 woorden]
Packing for Mars

Packing for Mars
Mary Roach

Ruimevaart is indrukwekkend, ruimtevaart is technisch hoogstaand, met ruimtevaart kan veel. Alleen heeft om éen of andere reden de opinie ... lees verder »

[telt 578 woorden]
Paradise Built in Hell

Paradise Built in Hell
Rebecca Solnit

Het nieuws blijft ons dagelijks vertellen hoe ellendig het is in de wereld. Politici zien daar dan bovendien te vaak ... lees verder »

[telt 523 woorden]
Paranoia

Paranoia
Daniel Freeman and Jason Freeman

De vragen die de broers Freeman stellen over het huidige tijdsgewricht zijn wat interessanter dan de antwoorden waar ze mee ... lees verder »

[telt 322 woorden]
Pest in de geschiedenis

Pest in de geschiedenis
William H. McNeill

Voor de zestiende eeuw kwam de ziekte malaria niet voor de Amerika's. En nu deze plaag daar wel is, wordt ... lees verder »

[telt 581 woorden]
Piep

Piep
Midas Dekkers

Dit Boekenweekessay heeft een kernzin, en dat is altijd prettig. Bovendien is het een goede kernzin, zelfs al wordt de ... lees verder »

[telt 281 woorden]
Pijn

Pijn
Amanda Kluveld

Pijn is een nogal intiem onderwerp. Niemand kan een ander vertellen hoe het is om een bepaalde pijn te lijden; ... lees verder »

[telt 611 woorden]
Pijn

Pijn
Sytze van der Zee

Verdoving bij een operatie was onzin vond menig arts decennialang. Ook al omdat hun scalpel bij het snijden zo prettig ... lees verder »

[telt 469 woorden]
Pil

Pil
Mike Boddé

Geen enkel verhaal van iemands depressie lijkt op dat van een ander. Opvallend genoeg. Dit schreef Trudy Dehue trouwens ook, ... lees verder »

[telt 281 woorden]
Pine Barrens

Pine Barrens
John McPhee

The Pine Barrens bevat een serie reportages, die John McPhee schreef over een afgelegen bosregio in New Jersey. Zelden wordt ... lees verder »

[telt 293 woorden]
Plastic panda’s

Plastic panda’s
Bas Haring

Als provocatie aardig geslaagd, als boek onvoldragen. Wat mij aanstond in het pamflet Plastic panda's van Bas Haring was zijn ... lees verder »

[telt 417 woorden]
Pleidooi tegen volmaaktheid

Pleidooi tegen volmaaktheid
Michael J. Sandel

Mijn boeklogjes over boeken met een zekere filosofische strekking zijn vaak uiterst kritisch. Simpel gezegd komt dit omdat er te ... lees verder »

[telt 837 woorden]
Power of Habit

Power of Habit
Charles Duhigg

Er zit meestal een nacht tussen het uitlezen van een boek en het beschrijven van mijn reactie in een boeklogje. ... lees verder »

[telt 771 woorden]
Principe van nieuwsgierigheid

Principe van nieuwsgierigheid
D. Hillenius

De grootste schatten staan dikwijls al jaren in de kast, zonder dat ik er zelfs maar naar omkijk. Ik had ... lees verder »

[telt 502 woorden]
Proust and the Squid

Proust and the Squid
Maryanne Wolf

Een boek als dit is niet zo maar in een Nederlandse bibliotheek voorhanden, dus schaf ik het aan. Met als ... lees verder »

[telt 386 woorden]
Proza waarmee je meisjes vangt

Proza waarmee je meisjes vangt
Jaap van Heerden

De uitgever noemt het groots een bundel essays, maar veel langer dan duizend woorden kunnen de meeste stukken uit deze ... lees verder »

[telt 172 woorden]
Psychobiologie van het feestvieren

Psychobiologie van het feestvieren
D. Hillenius

Hillenius moest een lezing komen houden over hem opgedragen onderwerp. 'De psychobiologie van het feestvieren'. En het eerste wat hij ... lees verder »

[telt 247 woorden]
Psychologie heeft zin

Psychologie heeft zin
Nico Frijda

Toen Nico Frijda in 1992 afscheid nam als hoogleraar hield hij een rede over de pretenties van zijn vak. 'Heeft ... lees verder »

[telt 488 woorden]
Psychopath Test

Psychopath Test
Jon Ronson

De gedachte was voor mij niet nieuw. Ook al omdat Kurt Vonnegut vrij uitgebreid over het idee geschreven dat veel ... lees verder »

[telt 468 woorden]
Psychotherapie — Een vak apart

Psychotherapie — Een vak apart
A. van Dantzig

Is het mogelijk om volkomen neutraal aan een boek te beginnen? Ik vrees van niet. Al helemaal niet meer sinds ... lees verder »

[telt 282 woorden]
Quiet

Quiet
Susan Cain

Ik bezit een superkracht, zo vertelde dit boek me. En die bestaat uit mijn introverte aard. En helaas is het ... lees verder »

[telt 766 woorden]
Quirkology

Quirkology
Richard Wiseman

Achterin vat psycholoog Richard Wiseman de inhoud van Quirkology samen in tien leuke weetjes, waardoor geen gesprek aan tafel voortaan ... lees verder »

[telt 419 woorden]
Raadsel van linkshandigheid

Raadsel van linkshandigheid
Rik Smits

Deze dikke monografie kan toch in éen zin worden samengevat; voor zo ver de titel dat al niet doet. We ... lees verder »

[telt 376 woorden]
Radicale verliezer

Radicale verliezer
Hans Magnus Enzensberger

Zelfs een publiek leesdagboek als dit doet éen ding niet: Mijn boeklog kan niet vastleggen wat me naast de boeken ... lees verder »

[telt 875 woorden]
Rational Optimist

Rational Optimist
Matt Ridley

Merkwaardig aan onze ideeën over de toekomst is dat die zo makkelijk zo somber uitpakken. Voorspellen wat er allemaal mis ... lees verder »

[telt 855 woorden]
Reason for Flowers

Reason for Flowers
Stephen Buchmann

Een groot liefhebber van bloemen ben ik niet. Ook al omdat bloemen doorgaans snijbloemen zijn; die enkel als zombies nog ... lees verder »

[telt 548 woorden]
Reckoning With Risk

Reckoning With Risk
Gerd Gigerenzer

Een boek kan dus ook gewoon zo belangrijk zijn dat ik het iedereen dringend aanbeveel om te lezen, zonder dat ... lees verder »

[telt 281 woorden]
Richard Dawkins

Richard Dawkins
Edited by Alan Grafen and Mark Ridley

Als een boek helemaal gewijd wordt aan een ander boek, is het altijd nog afwachten of dat een beetje evenwichtig ... lees verder »

[telt 306 woorden]
Rood

Rood
Midas Dekkers

Ooit mocht Midas Dekkers een TV-programma maken van de omroep VARA, om de bekentenis te illustreren dat hij niets zo ... lees verder »

[telt 439 woorden]
Roomful of Hovings

Roomful of Hovings
John McPhee

Wat me altijd weer opvalt bij het lezen van John McPhee, is de zo hoge en constante kwaliteit van zijn ... lees verder »

[telt 450 woorden]
Ruim duizend dagen werk

Ruim duizend dagen werk
Koos van Zomeren

Boek van het jaar 2018 is waarschijnlijk nu al bekend, voor mij. Dat kan niets anders zijn dan de bundel ... lees verder »

[telt 1139 woorden]
Saxons, Vikings, and Celts

Saxons, Vikings, and Celts
Bryan Sykes

Prehistorie is volgens de definitie de tijd waaruit geen geschreven bronnen bestaan. Alleen draagt ieder mens dus codes in zich ... lees verder »

[telt 521 woorden]
Schitterend ongeluk

Schitterend ongeluk
Wim Kayzer (red.)

Ambitie is een mooi ding, zolang anderen daar niet onder hoeven te lijden. En een vraag is voor mij of ... lees verder »

[telt 719 woorden]
Schrikbewind der verzinsels

Schrikbewind der verzinsels
Jaap van Heerden

Deze bundel essays leek me consistenter dan de andere boeken van Jaap van Heerden die ik eerder dit jaar las ... lees verder »

[telt 208 woorden]
Second Book of General Ignorance

Second Book of General Ignorance
John Lloyd & John Mitchinson

Elk jaar brengen de makers van de BBC-quiz QI een boek uit, dat alles met dit televisieprogramma te maken heeft, ... lees verder »

[telt 429 woorden]
Secret Life of Dust

Secret Life of Dust
Hannah Holmes

De grote waarde van een boek als dit, is dat daarin weer eens grondig wordt aangetoond hoe weinig wij weten, ... lees verder »

[telt 465 woorden]
Secret Life of Fat

Secret Life of Fat
Sylvia Tara

Vet is een orgaan, zo schrijft Sylvia Tara. Om vervolgens een heel boek te wijden aan wat dit orgaan zoal ... lees verder »

[telt 435 woorden]
Seks en de seksen

Seks en de seksen
Cas Wouters

Cas Wouters publiceerde de afgelopen jaren twee vergelijkbare boeken over het veranderen van de zeden in de twintigste eeuw. Dit: ... lees verder »

[telt 326 woorden]
Seniorenbrein

Seniorenbrein
André Aleman

Lezen doe ik nog altijd zonder bril. Anders dan televisiekijken. Toch zal er vast een keer een leesbril moeten komen. ... lees verder »

[telt 519 woorden]
Sense of Order

Sense of Order
E.H. Gombrich

Van de kunsthistoricus Gombrich [1909 - 2001] hoort elk beschaafd mens op zijn minst The Story of Art te hebben ... lees verder »

[telt 346 woorden]
Serpent’s Promise

Serpent’s Promise
Steve Jones

Jones verbeterde de boeken van Darwin al eens, door ze op de stand der wetenschap te brengen van het moment ... lees verder »

[telt 944 woorden]
Seven Daughters of Eve

Seven Daughters of Eve
Bryan Sykes

Met pop-sci is het altijd weer afwachten of de auteur niet te veel op zijn hurken gaat zitten. Tuurlijk, de ... lees verder »

[telt 456 woorden]
Short History of Nearly Everything

Short History of Nearly Everything
Bill Bryson

Dat ik hier persoonlijke leesimpressies plaats, heeft een simpele reden. Professioneel een boekbespreking schrijven, is erg veel werk. Al was ... lees verder »

[telt 418 woorden]
Short History of Progress

Short History of Progress
Ronald Wright

Iedereen die meer dan twee geschiedenisboeken gelezen heeft, weet dat nogal wat schrijvers telkens dezelfde onderwerpen uit het verleden met ... lees verder »

[telt 288 woorden]
Sigmund Freud

Sigmund Freud
Peter D. Kramer

Karel van het Reve moest indertijd nog met nadruk schrijven dat hij tot het selecte clubje aan Freud-haters hoorde. Maar, ... lees verder »

[telt 566 woorden]
Single Helix

Single Helix
Steve Jones

Het is voor u maar goed dat ik pas over boeken schrijf als ze helemaal uit zijn. Aan deze bundel ... lees verder »

[telt 274 woorden]
Six Feet Over

Six Feet Over
Mary Roach

Na in Stiff te hebben onderzocht hoe veel nut het menselijk lichaam nog heeft na iemands dood, lag een vervolg ... lees verder »

[telt 297 woorden]
Slapen en dromen

Slapen en dromen
Michel Jouvet

De grote ontdekkingen over slapen en dromen lijken in de jaren vijftig en zestig te zijn gedaan. En Michel Jouvet ... lees verder »

[telt 513 woorden]
Slimme onderbewuste

Slimme onderbewuste
Ap Dijksterhuis

Vooraf intrigeerde me vooral wat Dijksterhuis over zijn eigen onderzoek had te melden in dit boek. Zijn naam was me ... lees verder »

[telt 440 woorden]
Smaak

Smaak
Jeroen Thijssen

Veel aan de smaak van eten en drinken leek mij nogal toevallig; want zo zeer samenhangend met de psychologie van ... lees verder »

[telt 558 woorden]
Snobbery

Snobbery
Joseph Epstein

Eén van de merkwaardigste verwijten die ik over boeklog gekregen heb, luidt dat het snobisme hier stuitend is. Tja. Dat ... lees verder »

[telt 455 woorden]
Sports Gene

Sports Gene
David Epstein

Biologie, of beter biotechnologie, is de belangrijkste wetenschap op dit moment. Daar gaat het meeste geld in om. Combineer dit ... lees verder »

[telt 955 woorden]
Spreekuur als opgave

Spreekuur als opgave
Abram de Swaan

Boeklog biedt impressies van boeken. Persoonlijk gekleurde impressies bovendien. Die zijn voor mij het leukst om te schrijven. En bovendien ... lees verder »

[telt 484 woorden]
Sprekend een dier

Sprekend een dier
D. Hillenius

Toen ik laatst een kleine inventarisatie maakte van wat er in mijn boekenkasten staat, doken er allemaal titels op waarvan ... lees verder »

[telt 242 woorden]
Stiff

Stiff
Mary Roach

Mary Roach liet me opnieuw nadenken over de cultuur waarin wij leven. Zo vind ik het ineens nogal merkwaardig hoe ... lees verder »

[telt 357 woorden]
Storytelling Animal

Storytelling Animal
Jonathan Gottschall

Wie meent er op foto's altijd veel lelijker uit te zien dan in de spiegel vertelt zichzelf een verhaaltje. Niet ... lees verder »

[telt 513 woorden]
Stuff of Thought

Stuff of Thought
Steven Pinker

Misschien moest ik nog eens een echt stuk schrijven over de boeken van Steven Pinker. Een artikel dat wel de ... lees verder »

[telt 389 woorden]
Supergenen en turbosporters

Supergenen en turbosporters
Sietse van der Hoek & Toine Pieters

Dertig jaar al hoor ik dat gendoping eraan komt. Dat wedstrijden gedomineerd gaan worden door in laboratoria gekweekte atleten. Minder ... lees verder »

[telt 483 woorden]
Table of Contents

Table of Contents
John McPhee

Kom bij mij niet klagen dat internet de cultuur verarmt. Zonder internet was er nooit iemand geweest die mij de ... lees verder »

[telt 468 woorden]
Talking Cock

Talking Cock
Richard Herring

De verleiding is groot om Animal van Sara Pascoe rechtstreeks met te vergelijken met het boek Talking Cock van Richard ... lees verder »

[telt 518 woorden]
Te midden der kampioenen

Te midden der kampioenen
Joris van den Bergh

Heel moeilijk lijkt het me niet om te begrijpen waarom Te midden der kampioenen een klassiek Nederlands sportboek zou worden. ... lees verder »

[telt 617 woorden]
Things That Nobody Knows

Things That Nobody Knows
William Hartston

Hoe meer je komt te weten hoe beter opvalt welke enorme lacunes aan kennis er bestaan. Van de meest elementaire ... lees verder »

[telt 399 woorden]
Third Chimpanzee

Third Chimpanzee
Jared Diamond

Primates again. It's a curious book this; the first part a concise view on what is known about the evolution ... lees verder »

[telt 144 woorden]
Thy Neigbour’s Wife

Thy Neigbour’s Wife
Gay Talese

Zelden zo'n merkwaardig boek gelezen als dit. Al is vooral het einde daar verantwoordelijk voor. Tot pagina 472 was er ... lees verder »

[telt 477 woorden]
Tien geboden voor het brein

Tien geboden voor het brein
René Kahn

Kahn's boekje met regels om ons brein goed te laten functioneren, las in zijn geheel misschien niet heel anders dan ... lees verder »

[telt 607 woorden]
Tijd

Tijd
Stefan Klein

Onder Hitler heeft Duitsland nog eens geregeld dat er geen belasting meer geheven werd op overwerk. En deze bepaling is ... lees verder »

[telt 515 woorden]
Tijd voor empathie

Tijd voor empathie
Frans de Waal

De Waal is een Nederlander die tegenwoordig werkt in de VS. En daarmee heeft hij twee manieren van samenleven leren ... lees verder »

[telt 666 woorden]
Tipping Point

Tipping Point
Malcolm Gladwell

Fijn boek. Goed geschreven ook. Alleen wist ik het wel op pagina honderd. Wat er verder nog komen zou, leek ... lees verder »

[telt 546 woorden]
Traffic

Traffic
Tom Vanderbilt

Popsci levert vaak heerlijke boeken op. Tot je gaat nadenken over wat de schrijver nu eigenlijk beweert, in diens versimpelde ... lees verder »

[telt 496 woorden]
Trawler

Trawler
Redmond O'Hanlon

Hoe ging het ondertussen met Redmond O'Hanlon? Het was al even geleden dat ik voor het laatst een boek van ... lees verder »

[telt 281 woorden]
Tribe

Tribe
Sebastian Junger

Opvallend genoeg riep Tribe van Sebastian Junger nog het meest associaties op met Kurt Vonnegut. En dan niet met de ... lees verder »

[telt 393 woorden]
Tussen psychologie en filosofie

Tussen psychologie en filosofie
J. van Heerden

Een van de essays uit deze bundel heet 'Het vreemde in de blik van Jean-Paul Sartre'. Het is later opgenomen ... lees verder »

[telt 252 woorden]
Ueber die Dummheit

Ueber die Dummheit
Robert Musil

Belangrijkste reden om deze toespraak nog eens te bekijken, is Matthijs van Boxsel. Vaak als diens Encyclopedie van de domheid ... lees verder »

[telt 598 woorden]
Uit het autowrak gezaagd

Uit het autowrak gezaagd
Jaap van Heerden

Nogal vaak gaat het over psychologie in de nieuwe essaybundel van Jaap van Heerden. Niet dat het vreemd is dat ... lees verder »

[telt 293 woorden]
Uitersten

Uitersten
A.J. Dunning

Als Dunning over medische zaken schrijft, of deze terloops aanhaalt, lees ik hem graag. Dan worden zijn essays verrijkt met ... lees verder »

[telt 326 woorden]
Undercover Economist

Undercover Economist
Tim Harford

Trust Me, I Am an Economist, zo heette éen van de weinige TV-uitzendingen waar ik in 2006 met enig plezier ... lees verder »

[telt 566 woorden]
Unexpected Truth About Animals

Unexpected Truth About Animals
Lucy Cooke

Nooit zijn er fraaiere beeldopnamen gemaakt van beesten in het wild dan in het afgelopen decennium. Technologische vooruitgang op allerlei ... lees verder »

[telt 737 woorden]
Upside of Irrationality

Upside of Irrationality
Dan Ariely

Een boek met popsci als dit kampt met een probleem. In The Upside of Irrationality schrijft de sociale wetenschapper Dan ... lees verder »

[telt 386 woorden]
Vagina

Vagina
Naomi Wolf

Als een schrijfster eerst moet bekennen dat ze niet lekker meer klaarkwam, en daar nu aan geholpen is -- daarbij ... lees verder »

[telt 697 woorden]
Van oude en nieuwe trauma’s

Van oude en nieuwe trauma’s
Jaap van Heerden

De dunste essaybundel in bladzijden was dit in de verzameling. Maar bij Van Heerden telt vooral wat er staat, niet ... lees verder »

[telt 250 woorden]
Ver heen

Ver heen
P.C. Kuiper

Om verschillende redenen is Ver heen een klassieker geworden in het omvangrijke subgenre van de autobiografieën waarin iemand terugkijkt op ... lees verder »

[telt 406 woorden]
Vergankelijkheid

Vergankelijkheid
Midas Dekkers

Midas Dekkers is een broodschrijver die biologie heeft gestudeerd. Op geen van die twee feiten heb ik ook maar iets ... lees verder »

[telt 264 woorden]
Vergeetboek

Vergeetboek
Douwe Draaisma

Over de boeken van Douwe Draaisma ben ik inmiddels vrij snel uitgepraat. Sinds hij over het geheugen is gaan publiceren, ... lees verder »

[telt 358 woorden]
Verhaal van het menselijk lichaam

Verhaal van het menselijk lichaam
Daniel E. Lieberman

Het magistrale boek Sapiens had nog wat begeleiding nodig, zo meende ik. Er moest ook van alles te zeggen zijn ... lees verder »

[telt 648 woorden]
Vertel

Vertel
Christien Brinkgreve

Net als bij een eerder boek van Christien Brinkgreve viel op dat we een boekenlandschap bewonen dat heel wat overlappingen ... lees verder »

[telt 813 woorden]
Verveling

Verveling
Peter Toohey

Nogal wat schrijvers leren hun lezers perfect wat verveling is. Al zal dit zelden hun bedoeling zijn geweest. De Canadese ... lees verder »

[telt 375 woorden]
Verzoening

Verzoening
Frans de Waal

Bij de boeken die ik eerder las van Frans de Waal miste er wat achtergrondinformatie. Hij verwees me steeds net ... lees verder »

[telt 212 woorden]
Viruses, Plagues, & History

Viruses, Plagues, & History
Michael B.A. Oldstone

Helemaal eerlijk was het niet, toen ik schreef nooit meer boeken op de groei te kopen; dingen aan te schaffen ... lees verder »

[telt 816 woorden]
Vis in bad

Vis in bad
Tijs Goldschmidt

Elke nieuwe essaybundel van Tijs Goldschmidt leest als iedere essaybundel van Tijs Goldschmidt eerder. Zijn onderwerpkeuze kan de lezer al ... lees verder »

[telt 561 woorden]
Voor een echt succesvol leven

Voor een echt succesvol leven
Bas Haring

Bas Haring had enkele jaren terug een televisieprogramma. Wat zeg ik. Twee televisieprogramma's had Bas Haring deze eeuw. Beide gingen ... lees verder »

[telt 377 woorden]
Vreemde eilandbewoner

Vreemde eilandbewoner
D. Hillenius

Mooi aan de boeken van Hillenius vind ik de afwisseling in zijn werk. De vreemde eilandbewoner is weer gewoon een ... lees verder »

[telt 293 woorden]
Vreemde in de blik van Jean-Paul Sartre

Vreemde in de blik van Jean-Paul Sartre
Jaap van Heerden

Hoera, voetnoten. Opvallend in de boeken die ik voor mijn lol lees, is dat de schrijvers zo zelden gedetailleerde verwijzingen ... lees verder »

[telt 318 woorden]
Vrouw

Vrouw
F.J.J. Buytendijk

Voor wie zich mocht afvragen of er nu helemaal geen lijn in mijn leesgedrag zit, Jaap van Heerden wijdde enige ... lees verder »

[telt 275 woorden]
Vrouw bestaat niet

Vrouw bestaat niet
Maarten ’t Hart

Nooit eerder had ik het gelezen, dit pamflet. Al herinner ik me wel het rumoer van toen Maarten ’t Hart ... lees verder »

[telt 309 woorden]
Waanzin

Waanzin
Roy Porter

Het vervelende aan deze korte geschiedenis is dat die toch wat al te beknopt uitviel. Porter doet vele stevige uitspraken, ... lees verder »

[telt 242 woorden]
Waar blijft de ziel?

Waar blijft de ziel?
Bert Keizer

Geen onpopulairder boodschap dan de mededeling: jullie kunnen je bewering nooit staven -- want daarvoor schiet onze kennis domweg te ... lees verder »

[telt 687 woorden]
Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt
Douwe Draaisma

Het beste aan dit boek is de titel, dus wacht ik eigenlijk al een tijd tot iemand die parafraseert voor ... lees verder »

[telt 275 woorden]
Waarom kies je dit boek?

Waarom kies je dit boek?
Read Montague

Vele wetenschappen houden zich tegenwoordig bezig met de resultaten uit het hersenonderzoek. Technisch lijkt nu eenmaal zo veel meer mogelijk ... lees verder »

[telt 301 woorden]
Waarom vrouwen van apen houden

Waarom vrouwen van apen houden
Stine Jensen

De commerciële uitgave van een dissertatie. Over mensapen gaat die, of beter over de ideeën die er over mensapen zijn ... lees verder »

[telt 211 woorden]
Wat is er mis met gezag?

Wat is er mis met gezag?
Jurriën Rood

De Nederlandse politieagent trekt tijdens een dienstverband van veertig jaar gemiddeld genomen slechts éen keer zijn wapen. Toch geven de politieseries ... lees verder »

[telt 680 woorden]
Wat is leven?

Wat is leven?
Arjen Mulder

Steno is het, zo lijkt me, als ik mijzelf historicus noem. Een snelle beknopte beschrijving van mijn intellectuele achtergrond, en ... lees verder »

[telt 591 woorden]
Wat is leven?

Wat is leven?
H.C.D. de Wit

Het is heel goed mogelijk om veertien dagen lang elke dag een ander boek te boekloggen met de titel Wat ... lees verder »

[telt 610 woorden]
Wat kunnen wij van rijke mensen leren?

Wat kunnen wij van rijke mensen leren?
D. Hillenius

Dick Hillenius vroeg zich af wat wij van rijke mensen kunnen leren, omdat rijke mensen het meest zichzelf kunnen zijn. ... lees verder »

[telt 314 woorden]
Wat wil de koe

Wat wil de koe
Koos van Zomeren

In het laatste jaar dat Van Zomeren dagelijks een column schreef op de voorpagina van NRC Handelsblad, had hij vaak ... lees verder »

[telt 556 woorden]
Weeds

Weeds
Richard Mabey

Er bestaat een discussie over de invloed van internet op het leesgedrag. Wie gewend is websites te zappen, verliest het ... lees verder »

[telt 414 woorden]
Wees blij dat het leven geen zin heeft

Wees blij dat het leven geen zin heeft
Jaap van Heerden

Dit boekomslag zal hier de komende tijd nog twee keer langskomen. In deze paperback is namelijk niet slechts éen boek ... lees verder »

[telt 252 woorden]
Wezen van de angst

Wezen van de angst
Simon Vestdijk

Stel, ik zou een dissertatie moeten schrijven over het onderwerp 'angst'. Welke kennis lijkt me daarvoor noodzakelijk? Ik zou dan waarschijnlijk ... lees verder »

[telt 773 woorden]
Why Can’t Elephants Jump

Why Can’t Elephants Jump
NewScientist

Uiteindelijk zijn het toch alleen de opmerkingen van de exacte wetenschappers nog, of die op deze manier denken, waardoor ik ... lees verder »

[telt 378 woorden]
Why Don’t Penguins’ Feet Freeze?

Why Don’t Penguins’ Feet Freeze?
NewScientist

Eind 2005 werd een boekje met kennisvragen een onverwachte bestseller in Groot-Brittannië. Dit is de even succesvolle opvolger, en toch ... lees verder »

[telt 363 woorden]
Why Is Sex Fun?

Why Is Sex Fun?
Jared Diamond

Tal van levensvragen kwellen mij, maar Why is Sex Fun? hoort daar niet bij. Ook hoef ik niet per se ... lees verder »

[telt 347 woorden]
Why Things Bite Back

Why Things Bite Back
Edward Tenner

Dit is opnieuw een boek dat ik vooral van reputatie kende, en altijd nog eens zelf wilde lezen. En dan ... lees verder »

[telt 384 woorden]
Wilde vlees

Wilde vlees
Joep P.M. Schrijvers

Zitten er ideeën achter hoe onze emoties constant geprikkeld worden? Joep Schrijvers stelde zich de vraag, en keek daarbij bovendien ... lees verder »

[telt 419 woorden]
Wilful blindness

Wilful blindness
Margaret Heffernan

Neem geen Röntgenfoto van een zwangere vrouw. De miniemste dosis Röntgenstraling maakt de kans dat het kind later leukemie ontwikkelt ... lees verder »

[telt 658 woorden]
Winter

Winter
Koos van Zomeren

Toen Koos van Zomeren ophield met zijn verstilde columns, op die verder zo schreeuwend nieuwsige voorpagina van NRC-Handelsblad, was dat ... lees verder »

[telt 176 woorden]
Wisseling van de macht

Wisseling van de macht
Mildred Hofkes

Interessanter dan dit boek was wat er aanvankelijk mee gebeurde. In Wisseling van de macht staat voornamelijk éen lang reputatieonderzoek uitgewerkt. ... lees verder »

[telt 289 woorden]
Y

Y
Steve Jones

Charles Darwin publiceerde in 1871 The Descent of Men. Dit was het werk waarin hij zijn ideeën over evolutie toespitste ... lees verder »

[telt 340 woorden]
Your Inner Fish

Your Inner Fish
Neil Shubin

Shubin is een paleontoloog. Toch werd hij aan de Universiteit van Chicago benoemd tot hoofd van de faculteit menselijke anatomie ... lees verder »

[telt 501 woorden]
Ziektemakers

Ziektemakers
Jörg Blech

Het gegeven is me welbekend, en ook hier op boeklog werd al regelmatig gesignaleerd: dat eenmaal gevormde instituties kunstmatig vraag gaan ... lees verder »

[telt 442 woorden]
Zo werkt aandacht

Zo werkt aandacht
Stefan van der Stigchel

Hardste kritiek die ik kan hebben op een boek luidt: mij werd volstrekt onduidelijk waarom deze uitgave juist op deze ... lees verder »

[telt 670 woorden]
Zomer

Zomer
Koos van Zomeren

Toen Koos van Zomeren met zijn dagelijkse column op de voorpagina van NRC-Handelsblad stopte, hield ik ook op met hem ... lees verder »

[telt 230 woorden]
Zonnen mag

Zonnen mag
Han van der Rhee

Antieke uitgaven in mijn boekenkasten genoeg waarin de medische kennis uit vroegere tijden staat samengevat en toegelicht. Curiosa zijn dat ... lees verder »

[telt 790 woorden]
Zorgelijke staat van het onbewuste

Zorgelijke staat van het onbewuste
J. van Heerden

Had ik dit proefschrift gelezen als het niet van Jaap van Heerden was geweest? De vraag stellen, is hem beantwoorden. ... lees verder »

[telt 306 woorden]
Zusje van de bruid

Zusje van de bruid
Joris van Casteren

Als in een roman een liefde voorkomt, hoe eenzijdig ook, gaat zo'n boek vervolgens enkel over die liefde. Elders heb ... lees verder »

[telt 466 woorden]