Je geld of je leven ~ Barbara Stok

► door: A.IJ. van den Berg

Barbara Stok laat in dit boek zien wat een enorm nadeel het is om een strip op het eigen leven te baseren. Want, met een beslissing worstelen kan in iemands persoonlijke leven misschien heel belangrijk geweest zijn, maar daarmee is er nog geen verhaal dat voor iemand anders interessant is.

In Je geld of je leven vertelt hoe erg ze het vond om als verslaggever en fotograaf voor een Groninger huis-aan-huisblad te werken. Hoe zwaar het woog om iedere dag weer vele onbenullige interviewtjes te moeten afnemen, en daarbij beleefd te blijven omdat die mensen waarschijnlijk ook in de krant adverteerden.

In het boek komen die ontmoetingen terug als episodes van een paar plaatjes die amper verschillen van de voorafgaande. Barbara is onderweg in de auto, Barbara komt binnen, Barbara maakt aantekeningen. En waar dat minimalisme van haar tekenstijl in haar eerste verzamelbundel heel goed werkte, werkt het nu veel minder goed voor mij. Als het verhaal al wat voorspelbaar is, moeten de tekeningen dat niet nog eens gaan versterken.

Ze kan beter.

Barbara Stok, Je geld of je leven
128 pagina’s
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, 2003

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden