Tobia ~ Lennaert Nijgh

► door: A.IJ. van den Berg

Voor mij is dit boek een haast tijdloze Nederlandse klassieker, maar tot mijn bevreemding blijkt haast niemand het te kennen. Alleen gaan excuses dat het moeilijk te vinden zou zijn allang niet meer op. Tegenwoordig staat het gewoon helemaal online.

Lennaert Nijgh vertelt in Tobia een verhaal over de hippe jaren zestig, bekeken door de ogen van iemand die daar wat buiten stond. Het is een nauwelijks vermomd zelfportret van een domineeszoon die weet dat de sexuele revolutie woedt, maar denkt daar niet aan mee te mogen doen. Een vertelling over iemand die zijn goede vriend Boudewijn ineens populair ziet worden, zonder dat dit op hem afstraalt.

Simpeler gezegd, het is éen van de origineelst grappige boeken die ik ken. De wat verheven taal van Bomans wordt gebruikt voor een misschien wat plat maar een wel eeuwig thema: jongen wil het graag voor de eerste keer doen, alleen lukt dat almaar niet.

Lennaert Nijgh kreeg vooral bekendheid als de schrijver van liedteksten, waarvan veel zijn uitgevoerd door vriend Boudewijn de Groot. Daarnaast zijn van hem een paar boeken met columns verschenen. Ik vind het jammer dat de eerste uitgave van Tobia blijkbaar zo ongelukkig verliep, dat Nijgh daardoor niet meer boeken heeft proberen te schrijven.

Lennaert Nijgh, Tobia
of de Ontdekking van het Masturbariaat

258 pagina’s
Uitgeverij Conserve, herziene uitgave uit 1991
van het origineel uit 1971

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden