Met de kroontjespen

► door: A.IJ. van den Berg

Eén van de merkwaardigste prozagenres vind ik wel de verhalen die fans schrijven over helden uit TV-series. Fanfic heet dit fenomeen. En internet staat vol met vertellingen over de geile neuksex die bekende personages met elkaar hebben, en andere zaken die in normale media-uitingen altijd zorgvuldig verborgen worden gehouden.

Boeken zijn veel minder populair om op voort te fantaseren. Al zijn er dan tal van alternatieve verhalen online gezet over een figuur als Harry Potter, fanfic is altijd meer een reactie op populaire cultuur dan op literatuur.

Ik schrijf dit om uit te leggen waarom dit boek een wat merkwaardig boek is. Deze uitgave herdenkt twee verjaardagen. Terwijl de koning der Belgen 70 werd, vierde sterreporter Kuifje zijn 75ste geboortedag. En ter gelegenheid daarvan kregen elf Vlaamse en Waalse schrijvers de vraag voorgelegd om een verhaal te schrijven over de buurt bij het koninklijk paleis, waarin personages uit de Kuifje-boeken een rol mochten spelen.

Opvallend genoeg was dit voor een aantal auteurs reden om precies hetzelfde uit te halen als de bedenkers van fanfic gewoon zijn. Al schreven zij die fantasieën dan misschien nog wel wat eleganter op, door hun ervaring.

Met de kroontjespen
11 verhalen over Kuifje en de koning der Belgen
173 pagina’s
Hergé-Moulinsart & Lannoo, 2003

[x]


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden