Chaos computer boek ~ Chaos Computer Club

► door: A.IJ. van den Berg

Als je even wacht, is ook de nieuwste kennis al verdund tot elementaire leerstof voor brugklasleerlingen. En zodra het gaat over technologie gaat, veroudert alles wel heel erg snel. Amper twintig jaar zijn er verstreken sinds deze bundel essays over computertechnologie uitkwam. En opvallend vond ik bij herlezing alleen al dat bijvoorbeeld het woord ‘internet’ er nog niet in staat.

Goed, wat nu internet is, bestaat in de kern uit een heel stel verschillende netwerken. Die worden wel genoemd. Arpanet van defensie komt langs. Hepnet was er, van de natuurkundigen. Ccnet van de Amerikaanse kennisinstellingen. Span. Sunet. Chadnet. Surfnet.

Toen dit boek geschreven werd, kostte zelfs de goedkoopste kloon van een IBM-PC nog 8.000 D-Mark. Toen dit boek geschreven werd, moesten Duitsers eerst een vergunning aanvragen voor ze een modem mochten gebruiken. Met een computer zo maar het telefoonnet op gaan, om contact te leggen met anderen, was illegaal.

Volgens mij was dit in Nederland toen net zo. Er waren geloof ik ook sterke beperkingen aan het inrichten van bulletin-boards, en andere voorlopers van internet. Al werd er niet streng gecontroleerd op overtredingen.

Het is zo makkelijk dit soort automatisch opgeworpen belemmeringen te vergeten. Zelfs al stuit bijna iedere nieuwe technologie op wettelijke bezwaren, en op de eeuwige hitsigheid van juristen, als immer bereid de verdediging van totaal verouderde technieken en bedrijfsmodellen op zich te nemen; en alles te frustreren behalve hun inkomstenstroom.

Dat dit boek bijna alleen werk van onbekende Duitse auteurs bevat, heeft een reden. Als er éen collectief berucht/beroemd was om zijn kennis over computers midden jaren tachtig, dan wel de Chaos Computer Club. Niet alle schrijvers in deze bundel waren aan de CCC verbonden; wel deden ze bij leden daarvan kennis op.

En dan gaat veel in dit boek over inmiddels vergeten technologie. Minicomputers bijvoorbeeld, waarvan wij niet meer begrijpen wat er ooit mini aan was.

Verder valt op hoe onschuldig alles nog was, vergeleken met nu. Zelfs de zo crimineel geachte praktijken. Omdat zo veel miljoenen computers meer inmiddels permanent aan dat internet verbonden zijn, en zo veel daarvan gekaapt worden door criminelen; voor hun frauduleuze praktijken.

Dit boek was vooral een plaatsbepaling in tijd, en herlezing bracht verbazing over hoeveel verder wij inmiddels gedachteloos gekomen zijn.

Het Chaos computer boek
Over inbreken in computersystemen, wiz-kids,
Virussen, kunstmatige intelligentie…

200 pagina’s
Uitgeverij Kritak, 1988
Vertaling van Das Chaos Computer Buch, 1988

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden