Does Anything Eat Bankers? ~ Andy Zaltzman

► door: A.IJ. van den Berg

De Britse humorist Andy Zaltzman behandelt de financiële crisis van het moment in dit boek. Zijn debuut op papier. Ook al heeft hij geen enkel idee over zelfs maar de meest elementaire economische theorie. Nu goed, als de kredietcrisis iets bewijst, dan wel dat ook de economen geen verstand hebben van economie. Zaltzman houdt meer van cricket, en is nogal geneigd de wereld uit te leggen in bloemrijke, vaak aan het cricket ontleende metaforen. Zo wist ik ook wel, als trouw luisteraar naar The Bugle; een humoristische podcast over actuele zaken, die Zaltzman wekelijks verzorgd met vriend en collega John Oliver.

Dit boek moet het daarom vooral van zijn taal hebben. En van het idee dat, nu we toch met zijn allen tot crisis gedoemd zijn, het maar beter is daar om te blijven lachen.

54 vragen beantwoord Zaltzman in dit boek, en opmerkelijk daaraan is dat geen er ook maar een seconde toe doet. Aanmerkelijk grappiger dan de vragen ook, zijn de namen van de zogenaamde vragenstellers, en hun dagelijkse bezigheden.

Dus moet dit boek het niet alleen van zijn taal hebben, maar ook van de meligheid, die uiteindelijk onverbiddelijk toeslaat bij het omslaan van de pagina’s.

Stond er dan helemaal niets in dit boek dat het vermelden waard is? Toch wel. Omdat Zaltzman in zijn humor wel degelijk soms een waarheid vertelt die iedereen tot op dit moment ontgaan was. Zoals dat de VS en Groot-Brittannië gelijk hadden met hun claim dat Irak wapens bezat die een groot gevaar betekenden voor beide landen. Opmerkelijk daaraan is zelfs dat die wapens niet eens hoefden te bestaan, om de economieën van de landen die Irak binnenvielen uiteindelijk toch ernstige schade toe te brengen.

Andy Zaltzman, Does Anything Eat Bankers?
158 pagina’s
Old Street, 2008

[x]opgenomen in het dossier: ,


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden