Bokkensprong ~ Gerard Mulder

► door: A.IJ. van den Berg

Een triestig boekje, waarvoor slechts wat zijdelingse redenen bestonden om het te lezen. Nog afgezien van dat het me bijna niets kostte op de jaarlijkse braderie. Maar Gerard Mulder heeft een paar boeken vol mediageschiedenis geschreven, die me wel interesseerden indertijd. En hij schrijft in de verantwoording van deze autobiografie altijd zo’n behoefte te hebben aan feiten. Daarom moesten de feiten maar eens kil worden opgeschreven, van hoe het is om iets met een veel jongere vrouw aan te gaan.

En in waarheden ben ik altijd wel geïnteresseerd; hoe weinig vraag er verder ook naar zijn mag.

Mulder was adjunct-hoofdredacteur — bij het tijdschrift HP/De Tijd, maar dat staat niet in het boek — toen hij als een blok viel voor de tweeëntwintig jaar jongere Laura [een niet helemaal willekeurig gekozen pseudoniem, lijkt me]. Freelance journaliste is zij, die voor een deel van haar inkomen van hem afhankelijk werd. En bovendien, een mooie mevrouw.

Na enkele jaren krijgen zij iets, waarvoor zij haar vriend verliet, en Mulder zijn vrouw; die van zijn eigen leeftijd is.

Dat riep bij mij meteen de vraag op: maar wat zag Laura in hem dan? Behalve dan dat Mulder haar werk kan bezorgen, en hij in elk geval niet de vriend was waar ze een heel moeizame relatie mee had?

Zoals Gerard Mulder zichzelf beschrijft, is hij niet meteen een hoofdprijs in de liefdesloterij. Zo moest er bij hem om zijn suikerziekte een teen worden geamputeerd. En later wordt nog een hartfalen ontdekt; wat verklaarde waarom hij geen energie meer had.

Maar dan ook is al duidelijk dat hij veel meer van haar als partner verwachtte dan zij wilde investeren.

Merkwaardig aan deze autobiografie is dat die geschreven lijkt te zijn als therapie; om Mulder de ruimte te geven eens te evalueren wat hem, en zijn omgeving, nu precies allemaal overkomen is, en in hoeverre hij daar schuld aan droeg. Daardoor ontbreekt de afstand die hetzelfde verhaal in een andere vorm — als roman bijvoorbeeld — wel had kunnen hebben. En dan hangt het waarschijnlijk van de persoonlijkheid van de lezer af, wat deze van de feiten vindt van deze folie à deux.

Mijn oordeel stond al in de eerste woorden van dit boeklogje.

Gerard Mulder, De bokkensprong
Verliefd op een veel jongere vrouw

144 pagina’s
Plataan, 2006

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden