Our Dumb Century ~ Scott Dikkers ed.

► door: A.IJ. van den Berg

Opvallendste eigenschap van dit boek is dat het net wat groter uitvalt dan een luciferdoosje. Dat maakt de uitgave meer tot een gimmick dan iets anders. Ik had weer eens de vergissing gemaakt vrijwel blind een boek online te bestellen; alleen omdat het vrijwel niets kostte.

En doorgaans kun je er dan toch op vertrouwen dat boeken een formaat hebben dat op dat van andere boeken lijkt.

En toch is dit ook weer niet helemaal een miskoop.

Het satirische blad The Onion werd in 1988 opgericht. Dus waar deze uitgave claimt nieuwskoppen uit al die jaren voordien te brengen, is dat een verzinsel. Maar de koppen van na 1988 zijn wel degelijk eerder in het blad verschenen. Zoals de fameuze ontkrachting in vier woorden van jaren aan Amerikaanse overheidspropaganda:

Drugs Win Drugs War

Deze verzameling nieuwskoppen dateert uit 1999. Maar juist in de periode daarna bracht The Onion reeksen aan prachtige berichten over de Amerikaanse politiek. Helemaal toen het land oorlog ging voeren in het Midden-Oosten, en de serieuze massamedia kritiekloos alle bagger aan overheidspropaganda slikten, en aan hun publiek doorgaven.

Ik ken het blad wel alleen van internet.

En goed, dan kleeft aan The Onion hetzelfde bezwaar als vrijwel satirische uitgaven. Een groot deel van het opgenomen materiaal is te flauw voor woorden. Een aanzienlijk deel zal ook bestaan uit invuloefeningen; waarbij de kracht van de originele grap verwatert in de uitwerking. En toch. Soms, dan zijn de grappen zo goed dat die me niet alleen een lacht ontlokken, maar ook nog eens heel veel zeggen over het bespotte onderwerp.

De beste spot komt nu eenmaal ook uit bewondering voort.

En de analyse in The Onion van David Foster Wallace’s brief van 67 kantjes, bijvoorbeeld, waarin hij het uitmaakt met zijn vriendin, maakte beter duidelijk waarin die schrijver irritant is, dan welke recensent ook lukte.

Scott Dikkers ed. and the staff of the Onion
The Onion Presents
Our Dumb Century
100 years of Headlines from America’s Finest News Source

z.p.
Running Press Miniature Edition, 1999

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden