Mijn moeders strijd ~ Murat Isik

► door: A.IJ. van den Berg

Het Boekenweekessay van 2019 biedt wel een sympathiek verhaal, alleen zo weinig meer dan dat. Dus bleef ik, op zijn Vlaams gezegd, op mijn honger zitten na het lezen van deze uitgave.

Fijn dat Murat Isik zo trots is op zijn moeder. En wat zal deze vrouw geleden hebben onder alles dat haar tegenhield om haar leven te leven zoals zij dat wilde. Mooi daarom dat ze uiteindelijk in Nederland haar zelfstandigheid heeft weten te veroveren, en dat het goed met haar gaat.

Alleen is haar verhaal in de grote lijnen weinig uniek.

Helaas.

Uniek zijn hoogstens de details die laten zien hoe deze vrouw eigendunk genoeg had om zich niet altijd te willen neerleggen bij de status quo die haar bij geboorte werd opgelegd — dat vrouwen niets voorstelden in Oost-Turkije, en zich te schikken hadden naar de grillen van de mannen in hun leven. Was dat hun vader niet, dan wel hun broers, en later de niet zelden gearrangeerde echtgenoot.

Misschien ook ligt het aan Isik’s niet heel bijzondere manier van schrijven. Hij vertelt gewoon een verhaal. Rechttoe rechtaan. Dus aan formuleringskracht of observatiekunst valt er weinig te halen in dit boek.

Murat Isik schreef eerder twee romans, waarin hij min of meer dezelfde geschiedenis tussen zijn vader en moeder verwerkt heeft. Gezien het niveau van dit essay is er geen lust gegroeid om die boeken nu te gaan lezen. Toch zou de roman Wees onzichtbaar, die éen van die grote boekenprijzen won, wel kunnen helpen om éen raadsel op te lossen.

Die roman gaat over de strijd van een Turkse jongen, die opgroeit in de Bijlmer, tegen zijn autoritaire vader; en dat is een nogal egoïstische man waaraan weinig deugt.

Dit essay biedt amper iets over die vader. Begrijpelijk misschien, omdat die roman ook al bestaat, alleen voelde dit voor mij toch als een gemis.

Het grote raadsel aan Mijn moeders strijd wordt daarmee waarom de beschreven vrouw toch zeker veertig jaar die steile conservatieve man in haar leven dulde. Ook eenmaal in Nederland aangeland, toen zij wel in de samenleving hier integreerde en hij niet.

En goed, dan is het mooi dat zij op een gegeven moment de rollen omdraaide, en een huis kocht, wat kon daar haar vaste contract bij het AMC, en hij weliswaar meeverhuisde maar toen ook wist ineens weggestuurd te kunnen worden.

Toch. Aan andermans relaties kunnen raadsels kleven, en over het in dit essay beschreven huwelijk bleven de raadsels groot.

Murat Isik, Mijn moeders strijd
62 pagina’s
Stichting CPNB, 2019

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden