De 434 titels met het label portretterend:

‘Dat blijft geheim’

‘Dat blijft geheim’
Stan van Houcke

Bij een verzameling van losse stukken is altijd de vraag of de delen elkaar versterken tot een geheel. Dat geldt ... lees verder »

[telt 700 woorden]
‘Ik wantrouw iedereen boven de 1.67’

‘Ik wantrouw iedereen boven de 1.67’
Maarten Asscher (sam.)

De dichter en uitgever Theo Sontrop werd enkele jaren terug 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan verscheen dit vriendenboek. Het eerste ... lees verder »

[telt 158 woorden]
‘Mooi einde, hè?’

‘Mooi einde, hè?’
Peter van Straaten

In de beginperiode van dat ik Vrij Nederland las, eind jaren tachtig, maakte Peter van Straaten daarvoor elke week een ... lees verder »

[telt 321 woorden]
‘Rink van der Velde’

‘Rink van der Velde’
Bylage by De Moanne

Elders duid ik Trinus Riemersma's roman De reade bwarre aan als het boek dat me overtuigde dat het Fries als ... lees verder »

[telt 357 woorden]
‘The Good War’

‘The Good War’
Studs Terkel

'De goede oorlog' was al jaren geleden mijn kennismaking met Studs Terkel, en zijn sprankelende manier om geschiedenis te schrijven. ... lees verder »

[telt 506 woorden]
1914

1914
Margaret MacMillan

Speculeer ik naar waarom de Eerste Wereldoorlog in Nederland zo weinig zegt, dan is mijn vermoeden dat er een grote ... lees verder »

[telt 566 woorden]
1968

1968
Hans Koning

Mijn plan was oorspronkelijk om eerst alle fictie van Hans Koning te lezen, en dan nog eens te kijken of ... lees verder »

[telt 425 woorden]
8 seconden

8 seconden
Herman Chevrolet

Voegde het iets toe aan de spannendste wielerwedstrijd ooit om daar twintig jaar later nog een boek over te schrijven? Nog ... lees verder »

[telt 684 woorden]
Aan mijn voormalige vaderland

Aan mijn voormalige vaderland
Michaël Zeeman

Toen Michael Zeeman [1958 – 2009] onverwacht jong overleed, merkte ik elders op hem beter uit verhalen te kennen, dan ... lees verder »

[telt 758 woorden]
Aardigste volk ter wereld

Aardigste volk ter wereld
Jeroen Brouwers

Een boek als dit roept toch achteraf gezien toch een aantal vragen op. Had ik het gelezen als het van ... lees verder »

[telt 295 woorden]
About This Life

About This Life
Barry Lopez

Een lezer gaat een nog onbekende schrijver toch vergelijken met auteurs waarvan het werk al bekend is. En de reportages ... lees verder »

[telt 308 woorden]
Achteraf

Achteraf
Karel van het Reve

Al jaren voor ik een abonnement op Het Parool nam, kocht ik de krant altijd op zaterdag. Dit was toen ... lees verder »

[telt 255 woorden]
Albert Camus

Albert Camus
Ger Verrips

Soms volstaat het ook wel om gewoon een adequaat boek te lezen. Verrips' biografie van Albert Camus [1913 — 1960], ... lees verder »

[telt 338 woorden]
Alexander

Alexander
Renate Rubinstein

Ook ik gaf hem ooit een hand. Willem-Alexander. Toen nog Prins der Nederlanden, vandaag tot een hoger ambt geroepen. Niet ... lees verder »

[telt 619 woorden]
Alexis de Tocqueville

Alexis de Tocqueville
Joseph Epstein

Lang na mijn studie geschiedenis ben ik nog altijd bezig me te bevrijden van de ideeën die me daar werden ... lees verder »

[telt 432 woorden]
All Governments Lie!

All Governments Lie!
Myra MacPherson

Opvallend aan All Governments Lie! vind ik dat het op zich een werkelijk voorbeeldige biografie is, maar dat Izzy Stone ... lees verder »

[telt 610 woorden]
Alleen vooruit

Alleen vooruit
Dominique Elshout

Als het gaat om persoonlijke waardering zeggen objectieve feiten niet het meest. Peter Winnen won twee Tour-etappes op een moment ... lees verder »

[telt 563 woorden]
Alles verandert

Alles verandert
Nico Wilterdink e.a. red.

Toen Goudsblom afscheid nam als hoogleraar Sociologie in Amsterdam, kreeg hij dit liber amicorum cadeau. Daarin blikten vrienden, leerlingen, en ... lees verder »

[telt 345 woorden]
Ambition

Ambition
Joseph Epstein

Door dit boek, dat vooral portretten biedt van bekende Amerikanen, heeft Epstein vele terzijdes gesprenkeld. Anekdotes zijn dat, waarvan me ... lees verder »

[telt 382 woorden]
American Dreams

American Dreams
Studs Terkel

Het was vrij toevallig dat ik deze interviewbundel van Studs Terkel als vierde las, van de stapel van vijf die ... lees verder »

[telt 397 woorden]
American Literary Anecdotes

American Literary Anecdotes
Robert Hendrickson

Wanneer is een anekdote over een schrijver leuk? Of misschien is een betere vraag: waarom begin ik altijd met plezier ... lees verder »

[telt 293 woorden]
Amerikaanse prinses

Amerikaanse prinses
Annejet van der Zijl

Bijvangst. Annejet van der Zijl stuitte in haar research naar het leven van wijlen prins Bernhard op een nogal intrigerende ... lees verder »

[telt 430 woorden]
Andere Boudewijn Büch

Andere Boudewijn Büch
Harry G.M. Prick

Door een merkwaardig toeval lees ik binnen een week twee boeken over ziekelijke leugenaars. De eerste was een roman; het ... lees verder »

[telt 531 woorden]
Andy Kaufman Revealed!

Andy Kaufman Revealed!
Bob Zmuda

Zoals er schrijvers zijn die vooral door andere schrijvers bewonderd worden, zo hebben ook grappenmakers en cabaretiers hun helden. De ... lees verder »

[telt 415 woorden]
Anglomanie

Anglomanie
Ian Buruma

Er wordt me weleens gevraagd welke boeken ik het liefst nooit meer zou willen tegenkomen. En mijn antwoord is meestal ... lees verder »

[telt 427 woorden]
Angst voor de winter

Angst voor de winter
Nico Keuning

Naast elke biografie over een schrijver staat er dat werk. En wie al de boeken heeft gelezen, weet dan meestal ... lees verder »

[telt 531 woorden]
Anna

Anna
Annejet van der Zijl

Er klonk een luid protest onlangs toen het even leek alsof de Hema de verkoop zou stoppen van alle Jip-en-Janneke ... lees verder »

[telt 626 woorden]
Another Fine Mess

Another Fine Mess
Tim Moore

Schrijver schiet zichzelf in zijn voet, en maakt er vervolgens een heel nummer van hoe hij daardoor kreupelen moet. Ondanks ... lees verder »

[telt 712 woorden]
Apologie van een wiskundige

Apologie van een wiskundige
G.H. Hardy

Vorige week nog was de wiskundige Hardy een romanfiguur, en nu komt hij hier plots in eigen woorden langs. Waarbij ... lees verder »

[telt 541 woorden]
Appels en peren

Appels en peren
Maarten Asscher

De vergelijking is een beladen stijlmiddel, zo schreef Maarten Asscher. Maar mits met zorg gehanteerd: 'een ijzersterk inhoudelijk denkgereedschap, een ... lees verder »

[telt 686 woorden]
Arbeidsvitaminen

Arbeidsvitaminen
Martin Bril & Dirk van Weelden

In de vele woorden die gesproken zijn over de dood van Martin Bril deze week, ging het vrijwel steeds om ... lees verder »

[telt 537 woorden]
Arctic Dreams

Arctic Dreams
Barry Lopez

Het lezen van Arctic Dreams gebeurde voor een groot deel in de weken dat de BBC de miljoenen kostende TV-serie ... lees verder »

[telt 633 woorden]
Argentijnse avonden

Argentijnse avonden
Carolijn Visser

Bob den Uyl leeft voort in een naar hem genoemde prijs. Ingesteld door omroepvereniging VPRO gaat deze prijs jaarlijks naar ... lees verder »

[telt 611 woorden]
Armageddon in Retrospect

Armageddon in Retrospect
Kurt Vonnegut

Toevallig kwam ik op mijn andere weblog een opmerking tegen over Armageddon in Retrospect van lang terug. Het bestaan van ... lees verder »

[telt 528 woorden]
Around the World on Two Wheels

Around the World on Two Wheels
Peter Zheutlin

In 1894 reed een jonge vrouw Boston uit, op de fiets, zonder geld, maar met een revolver. Vastbesloten om binnen ... lees verder »

[telt 435 woorden]
Babel – Bibel – Bibliotek

Babel – Bibel – Bibliotek
Susanne Engelmann

Elias Canetti [1905 – 1994] heeft een hele reeks boeken uitgebracht waar vooral aantekeningen in staan. De bekendste daarvan zijn ... lees verder »

[telt 471 woorden]
Bad Bohemian

Bad Bohemian
Cecil Parrott

Deze biografie over Jaroslav Hašek [1883 – 1923] is een schrijversbiografie als ik ze graag zie. En zoals er veel ... lees verder »

[telt 498 woorden]
Baltische zielen

Baltische zielen
Jan Brokken

Laatst schreef ik hier maar zelden een biografie tegen te komen waarin het leven van een individu gebruikt is om ... lees verder »

[telt 477 woorden]
Been in de IJssel

Been in de IJssel
Joris van Casteren

Of het een typisch journalistenkwaaltje is, weet ik eigenlijk niet. Maar in dat vak kun je op kleine raadsels stuiten ... lees verder »

[telt 579 woorden]
Beest

Beest
Thomas Sijtsma

De uitgeverij Voetbal Inside heeft op het moment het recept in handen voor boeken die gretig gekocht worden door mannen ... lees verder »

[telt 758 woorden]
Belicht geheugen

Belicht geheugen
Man Ray

Kon Man Ray [1890 – 1976] ook schrijven? Dat hij een opvallend fotograaf was, wist ik wel. Net als dat ... lees verder »

[telt 268 woorden]
Bernhard

Bernhard
Annejet van der Zijl

Eerder schreef ik al eens dat de biografie als genre voortkomt uit de traditionele heiligenlevens en de portretten van grote ... lees verder »

[telt 701 woorden]
Bespottelijk maar aangenaam

Bespottelijk maar aangenaam
Arjen Fortuin en Joke Linders red.

Sinds 1991 verschijnt er met regelmaat een Biografie Bulletin. Dat is een tijdschrift, ooit begonnen als wat gekopieerde A4tjes, waarin ... lees verder »

[telt 483 woorden]
Bevrijding door verachting

Bevrijding door verachting
Anton Constandse

Het eerste essay uit deze bundel, over Montaigne, riep meteen verwondering op bij mij. Niet alleen las ik niets dat ... lees verder »

[telt 486 woorden]
Beyond the Game

Beyond the Game
Gary Smith

In de VS worden andere sporten belangrijk gevonden dan in de rest van de wereld. En, misschien in samenhang daarmee, ... lees verder »

[telt 349 woorden]
Bicycle Book

Bicycle Book
Bella Bathurst

Een monografie is dit boek over fietsen niet, van de Britse Bella Bathurst. En dat is er zowel de charme ... lees verder »

[telt 399 woorden]
Birdseye

Birdseye
Mark Kurlansky

Kapitein Iglo uit de reclame voor vissticks heet eigenlijk Captain Birdseye. Vanwege het merk aan diepvriesproducten dat dit typetje verkoopt. Iglo ... lees verder »

[telt 656 woorden]
Bloghelden

Bloghelden
Frank Meeuwsen

Heeft het weblog zijn beste tijd inmiddels al een paar jaar achter zich? Er zijn verschijnselen genoeg die daar op ... lees verder »

[telt 957 woorden]
Boekenweektest 2006

Boekenweektest 2006

Arthur Japin schreef ditmaal het geschenk voor de jaarlijkse Boekenweek. En dat zullen we weten ook. Nooit eerder heb ik ... lees verder »

[telt 180 woorden]
Botsing op het spoor

Botsing op het spoor
Joris van Casteren

Ooit schreef ik als pril journalistje een nieuwsbericht over iemand die van een misdrijf werd verdacht en net voor de ... lees verder »

[telt 739 woorden]
Boudewijn Büch

Boudewijn Büch
Rudie Kagie

Vrij snel al na de dood van Boudewijn Büch verschenen er verschillende nogal onthullende boeken over hem. Daarin werd steevast ... lees verder »

[telt 373 woorden]
Boys on the Bus

Boys on the Bus
Timothy Crouse

In deze maanden, met zijn overdreven media-aandacht voor de presidentsverkiezingen in de VS, is het goed om een stevig tegengif ... lees verder »

[telt 676 woorden]
Brandende bruid

Brandende bruid
Ethel Portnoy

De Amerikaanse auteur Ethel Portnoy debuteerde met een Nederlandstalige verhalenbundel. Steen en been. En De brandende bruid was haar tweede ... lees verder »

[telt 381 woorden]
Broken Estate

Broken Estate
James Wood

Deze eerste bundel van de criticus James Wood eindigt met een essay waarvan ik aanvankelijk niet goed begreep waarom het ... lees verder »

[telt 553 woorden]
Brood en spelen

Brood en spelen
Bart Chabot

Dit deel uit het kwartet over Herman Brood maakt dat die trits toch niet helemaal een hagiografie wordt. Chabot is ... lees verder »

[telt 278 woorden]
Broodje gezond

Broodje gezond
Bart Chabot

Eén van de opvallendste biografieën ooit geschreven in Nederland werd tot tweemaal toe geweigerd door de uitgever van de auteur, ... lees verder »

[telt 758 woorden]
Broodje halfom

Broodje halfom
Bart Chabot

In 1996 verscheen Broodje gezond. Een fors boek, waarin Bart Chabot in snel gemonteerde scènes het ongewone leven schetste van ... lees verder »

[telt 236 woorden]
Broodje springlevend

Broodje springlevend
Bart Chabot

Herman Brood staat al niet eens zelf meer op de voorkant van dit boek. Het is zijn wassen evenbeeld, in ... lees verder »

[telt 266 woorden]
Buitenbeentjes

Buitenbeentjes
Wim Zaal

Van een aantal Britse kranten die online staan, lees ik alleen de obituaries. Want, dat kunnen ze daar toch goed, ... lees verder »

[telt 292 woorden]
Buitenkant

Buitenkant
Gerrit Komrij

Dit boek is niet door Gerrit Komrij geschreven, maar toch is hij constant aan het woord. In De Buitenkant zijn ... lees verder »

[telt 239 woorden]
Cakes and Ale

Cakes and Ale
W. Somerset Maugham

Er bestaan boeken die ik nooit gelezen heb, maar waar me meer van bekend is dan veel boeken die ik ... lees verder »

[telt 275 woorden]
Captive Mind

Captive Mind
Czesław Miłosz

Goede boeken zijn altijd rijker dan een samenvatting aan kan geven. Wie zich aan de bron gaat laven, wordt daarom ... lees verder »

[telt 761 woorden]
Carmiggelt

Carmiggelt
Henk van Gelder

Henk van Gelder had een probleem, als biograaf. En dit is dat de echt opmerkelijke gebeurtenissen uit het leven van ... lees verder »

[telt 402 woorden]
Céline, een briljante boef

Céline, een briljante boef
Em. Kummer

Iedereen die een roman las van Louis-Ferdinand Céline en deze bewonderde, moet vervolgens leven met het gegeven dat de auteur ... lees verder »

[telt 472 woorden]
Certain World

Certain World
W.H. Auden

Eén gevolg van de Eerste Wereldoorlog was dat de verheerlijking van geweld in de cultuur plots dubieus werd. Dit, althans, ... lees verder »

[telt 525 woorden]
Cheever. A Life

Cheever. A Life
Blake Bailey

Het werk van John Cheever [1912 – 1982] ontdekte ik eind jaren tachtig. Via de grote grijze verzamelbundel met zijn ... lees verder »

[telt 603 woorden]
Coming Into the Country

Coming Into the Country
John McPhee

Dit schijnt het meest verkochte boek van John McPhee te zijn. Een onverbiddelijke bestseller, mede door extra goedkope uitgaves als ... lees verder »

[telt 314 woorden]
Coming of Age

Coming of Age
Studs Terkel

Boeken als deze zijn erg fascinerend. Voor mij tenminste. Terwijl de opzet zo simpel lijkt. Kies maar een thema, en ... lees verder »

[telt 335 woorden]
Conversationalist

Conversationalist
Onno Blom

Dertig jaar terug was het allemaal beter, in de uitgeverswereld. Al werd datzelfde argument dertig jaar terug ook al aangevoerd. ... lees verder »

[telt 556 woorden]
Crofter and the Laird

Crofter and the Laird
John McPhee

Woorden waren ditmaal niet genoeg bij het herlezen van The Crofter and The Laird -- John McPhee's reportages over het ... lees verder »

[telt 700 woorden]
Cultural Amnesia

Cultural Amnesia
Clive James

Boek van de zomer van 2008 is voor mij Cultural Amnesia. Alleen al omdat het een heel EK voetbal, gevolgd ... lees verder »

[telt 414 woorden]
Curve of Binding Energy

Curve of Binding Energy
John McPhee

Twee mannen nemen de lift in het World Trade Center in New York, stappen op een willekeurige verdieping uit, en ... lees verder »

[telt 522 woorden]
Dagboek

Dagboek
Edmond en Jules de Goncourt

Er was iets merkwaardigs met dit Dagboek van Franse broeders Goncourt. Ik genoot er nogal wat minder van dan bij ... lees verder »

[telt 473 woorden]
Dark Hero of the Information Age

Dark Hero of the Information Age
Flo Conway & Jim Siegelman

Vlot geschreven biografie van een curieuze Amerikaanse wetenschapper, die ik in éen zitting uitlas. Maar wel een boek met een ... lees verder »

[telt 786 woorden]
Darwin’s Island

Darwin’s Island
Steve Jones

Eén enkel hoofdstukje al uit Darwin's Island maakt totale kolder van het momenteel zo populaire frame 'Wij zijn ons brein'. ... lees verder »

[telt 547 woorden]
Demonen

Demonen
Gerrit Komrij

Komrij intiem. Maar dan altijd nog met het voorbehoud dat hij heel goed weet hoe zeer een schrijver zich ook ... lees verder »

[telt 295 woorden]
Denkbeelden uit een dubbelleven

Denkbeelden uit een dubbelleven
Ger Verrips

Aan het begin van deze biografie meldt de auteur Van het Reve's boeken niet apart te zullen gaan duiden. Combineer ... lees verder »

[telt 402 woorden]
Denton Welch

Denton Welch
James Methuen-Campbell

De reden om Delton Welch [1915 – 1948] te bewonderen, is perfect verwoord in de inleiding van deze biografie. Alan ... lees verder »

[telt 528 woorden]
Denying History

Denying History
Michael Shermer & Alex Grobman

De Poolse regering heeft het deze zomer strafbaar gemaakt om naar Auschwitz te verwijzen als 'dat Poolse vernietigingskamp'. Drie jaar ... lees verder »

[telt 679 woorden]
Devil’s Chaplain

Devil’s Chaplain
Richard Dawkins

Een essaybundel met heel verschillende thema's is A Devil's Chaplain. En daarmee een wat merkwaardig boek. Voor een groot deel is ... lees verder »

[telt 451 woorden]
Dichters van het Avondland

Dichters van het Avondland
Benno Barnard

De reportages uit deze bundel verschenen eerder in het Cultureel Supplement van NRC-Handelsblad. Daar namen ze dan twee grote krantenpagina's ... lees verder »

[telt 289 woorden]
Dick Bruna

Dick Bruna
Joke Linders e.a.

In 2005 was er vijftig jaar verstreken sinds het eerste prentenboek uitkwam over het konijntje Nijntje. Dit werd feestelijk herdacht. ... lees verder »

[telt 339 woorden]
Dictionary of Mind, Matter & Morals

Dictionary of Mind, Matter & Morals
Bertrand Russell

Het is normaal wat raar om een woordenboek van kaft tot kaft te lezen. Maar in dit geval kon dat ... lees verder »

[telt 422 woorden]
Diep in Arabië

Diep in Arabië
Marcel Kurpershoek

Twee echtelieden woonden en werkten enkele jaren in Saoedi-Arabië. Twee boeken leverde dat verblijf daar op. En beide zijn vrijwel ... lees verder »

[telt 411 woorden]
Dirk Scheringa, verspeeld krediet

Dirk Scheringa, verspeeld krediet
Frits Conijn

Zijn er ook succesvolle zakenlieden die hun klanten niet hebben opgelicht? Of, misschien moet de vraag zijn, is het mogelijk ... lees verder »

[telt 383 woorden]
Doe het niet, Alex!

Doe het niet, Alex!
Hans van den Bergh

Ooit kreeg ik college over de beeldtaal van de propagandafilm Triumf des Willens. Die begint met de blik op een ... lees verder »

[telt 602 woorden]
Dokter Mütters medische mirakels

Dokter Mütters medische mirakels
Cristin O'Keefe Aptowicz

Hoe vertel je het verhaal van een historische figuur als er nauwelijks directe bronnen voorhanden zijn? Cristin O'Keefe Aptowicz zocht ... lees verder »

[telt 603 woorden]
Draft No. 4

Draft No. 4
John McPhee

Vrijwel alle boeklogjes die ik schrijf zijn eeuwige eerste versies. De tekst die op een pagina als deze staat, krijgt ... lees verder »

[telt 804 woorden]
Dronken van het leven

Dronken van het leven
Hans Olink

Merkwaardig eigenlijk, dat het zo lang geduurd heeft voor er een biografie verschenen is van Cornelis Spoelstra [1901 – 1994]. ... lees verder »

[telt 558 woorden]
Due Considerations

Due Considerations
John Updike

Eens in de acht à tien jaar brengt bracht John Updike een bundel uit, met alles wat hij in die ... lees verder »

[telt 375 woorden]
Earl of Louisiana

Earl of Louisiana
A.J. Liebling

Wat voor velen Liebling's beste boek is, kostte mij moeite om te lezen. Ik had zeker drie pogingen nodig om ... lees verder »

[telt 603 woorden]
Eastern Stars

Eastern Stars
Mark Kurlansky

Honkbal is niet de meest interessante sport, voor mij. Daarvoor gebeurt er te weinig tijdens een wedstrijd. En van wat ... lees verder »

[telt 506 woorden]
Eerste licht boven de stad

Eerste licht boven de stad
Thomas Verbogt

Toen ik Lelystad boeklogde, van Joris van Casteren, was mijn verzuchting daarbij graag meer boeken te willen lezen waarin een ... lees verder »

[telt 457 woorden]
Eerste neger

Eerste neger
Rudie Kagie

Rembrandt maakte al een schilderij waarop twee donkere mannen stonden die duidelijk niet uit Nederland kwamen. Maar voor de jaren ... lees verder »

[telt 328 woorden]
Eeuwig leven

Eeuwig leven
Hans Maarten van den Brink & Michaël Zeeman

Drie brieven slechts schreef Michaël Zeeman voor dit boekproject in 2009. Toen ging hij naar het ziekenhuis. Werd duidelijk dat ... lees verder »

[telt 488 woorden]
El Negro en ik

El Negro en ik
Frank Westerman

Dit is wel erg veel Westerman, en wat weinig El Negro --- zo luidde mijn mening na een paar hoofdstukken ... lees verder »

[telt 443 woorden]
Elsschot

Elsschot
Vic van de Reijt

Al vaker heb ik hier mijn bezwaren geformuleerd over de schrijversbiografie. Dat is nu eenmaal een onmogelijk genre. De biograaf ... lees verder »

[telt 573 woorden]
Eminent Victorians

Eminent Victorians
Lytton Strachey

Ik wist vooraf niets van dit boek, en dat maakte raar lezen. Nu goed, de titel kwam in wat lijstjes ... lees verder »

[telt 358 woorden]
En toen was er sport

En toen was er sport
Jurryt van de Vooren

Uitzonderlijk aan sport is -- vergeleken met het normale leven dan -- is dat in sport zo veel regels gelden, ... lees verder »

[telt 453 woorden]
Encounters With the Archdruid

Encounters With the Archdruid
John McPhee

Drie tochten maakte John McPhee voor dit boek. Drie tochten, telkens in het gezelschap van David Brower [1912 – 2000]; ... lees verder »

[telt 311 woorden]
English Eccentrics

English Eccentrics
Edith Sitwell

De wat stroef lijkende Nederlandse vertaling van English Eccentrics stond prettige lezing altijd in de weg, hoewel de inhoud van ... lees verder »

[telt 362 woorden]
Er is niets poëtischer dan de waarheid

Er is niets poëtischer dan de waarheid
Ivan Wolffers (red.)

Ooit was de schrijver Multatuli nog niet herdacht met een standbeeld. Een schande was dat, vond menigeen, waaronder de arts ... lees verder »

[telt 544 woorden]
Essays in Biography

Essays in Biography
Joseph Epstein

Veertig essays van Joseph Epstein. In een nieuw boek. Dat betekent zeker veertig dagen leesgenot voor mij. Omdat hij zo ... lees verder »

[telt 850 woorden]
Fabeldier dat Komrij heet

Fabeldier dat Komrij heet
Onno Blom

Aan de vormgeving van dit boek werd prettig veel aandacht besteed, bij de inhoud heb ik meer vraagtekens. 'Schrijversprentenboek', die titel ... lees verder »

[telt 236 woorden]
Fakkel in het oor

Fakkel in het oor
Elias Canetti

Wat herinnerde ik me van de eerste keer dat ik Die Fackel im Ohr las? Ruim twintig jaar geleden? Helemaal ... lees verder »

[telt 486 woorden]
Familie Mann

Familie Mann
Tilmann Lahme

Met de familie Mann had ik al eens een rite, in het voorjaar van 2013. Om het simpele gegeven dat ... lees verder »

[telt 616 woorden]
Feest van list en bedrog

Feest van list en bedrog
Herman Chevrolet

Wat maakt het wielrennen tot de enige sport die de moeite waard is om te volgen? Volgens Herman Chevrolet is ... lees verder »

[telt 500 woorden]
Fiets van Lautrec

Fiets van Lautrec
Jan Boesman

Vrijwel alles is ooit eens bedacht. Wat een geruststellende gedachte mag heten. Want dat betekent dat het ook nog helemaal ... lees verder »

[telt 646 woorden]
Fire and Fury

Fire and Fury
Michael Wolff

Probleem voor mij om het eens goed over Donald Trump te hebben, die nu éen jaar de president is van ... lees verder »

[telt 1293 woorden]
Francis Crick

Francis Crick
Matt Ridley

Er spreekt een mooie dubbelheid uit deze biografie van Matt Ridley over éen van de ontdekkers van de structuur van ... lees verder »

[telt 405 woorden]
Fritz Korbach; Onaangepast

Fritz Korbach; Onaangepast
Vincent Ronnes

Bijzonder goed verkocht worden ineens de boeken voor mensen die normaal geen letter lezen. Mannenboeken. Die dan telkens de biografie ... lees verder »

[telt 554 woorden]
Frozen Water Trade

Frozen Water Trade
Gavin Weightman

Merkwaardig aan deze geschiedenis is dat ook de uitleg het wonder niet verklaren kan. Ooit loonde het namelijk voor een ... lees verder »

[telt 410 woorden]
Fun Stuff

Fun Stuff
James Wood

Toen James Wood boekkritieken schreef in de Britse media las ik hem graag. Hij was zelfs bepalend voor mijn ideeën ... lees verder »

[telt 483 woorden]
Gay Talese Reader

Gay Talese Reader
Gay Talese

Hier iets prijzends melden over Talese lijkt wat overbodig, op de keper beschouwd. Hij is nu eenmaal de man. En ... lees verder »

[telt 447 woorden]
Gedachten

Gedachten
Giacomo Leopardi

Vreemder deeltje privé-domein zal er niet gauw zijn aan te wijzen. Giacomo Leopardi [1798 – 1837] wordt nu nog vooral ... lees verder »

[telt 432 woorden]
Geert Mak | Boekenweek-CV 2007

Geert Mak | Boekenweek-CV 2007
Just Enschedé red.

De boekenweektest van de Openbare Bibliotheken heet dit jaar boekenweek-CV. De prijsvraag is er nog wel, maar werd op de ... lees verder »

[telt 171 woorden]
Gegeven moment

Gegeven moment
Koos van Zomeren

Studs Terkel gaf in 1995 een boek uit waarin over twintigste eeuw naverteld werd door mensen die er een groot ... lees verder »

[telt 334 woorden]
Geheim van De Telegraaf

Geheim van De Telegraaf
Mariëtte Wolf

De Telegraaf is nooit een krant geweest die ik las. Netzomin kijk ik naar commerciële omroepen, of luister ik naar ... lees verder »

[telt 623 woorden]
Geheim van Joe Gould

Geheim van Joe Gould
Joseph Mitchell

Er bestaat in de journalistiek éen boek dat volgens velen hèt toonbeeld van observatie en beschrijvingskunst is. Dit heet McSorley's ... lees verder »

[telt 277 woorden]
Gelukkige schrijven

Gelukkige schrijven
Kees ’t Hart

Wat lekker lezen is, zal voor iedereen verschillen, alleen lukt het vast wel om daar een idee bij te hebben. ... lees verder »

[telt 822 woorden]
Gentle Barbarian

Gentle Barbarian
V.S. Pritchett

Pritchett kende goed Frans, en Spaans. Het leek me niet dat hij ook het Russisch vloeiend beheerste. En daarom durfde ... lees verder »

[telt 279 woorden]
Gerda

Gerda
Ministerie van LNV

Vrouwen doen in Nederland doorgaans de boodschappen. Dit maakt hen een grote economische macht, met de mogelijkheid om beslissingen te ... lees verder »

[telt 471 woorden]
Geschiedenis van Norbert Elias

Geschiedenis van Norbert Elias
Norbert Elias

Merkwaardig dat ik dit boek nooit eerder heb gelezen. Norbert Elias is een held van mij. Zijn boek Über den ... lees verder »

[telt 321 woorden]
Geschiedenis van Studio Sport

Geschiedenis van Studio Sport
Ad van Liempt & Jan Luitzen (red.)

Kijken naar hoe anderen sporten, op televisie, schijnt iets voor ouderen te worden. De afgelopen Olympische Winterspelen scoorde vooral een ... lees verder »

[telt 555 woorden]
Gesprekken met James Joyce

Gesprekken met James Joyce
Arthur Power

Joyce' boek Portrait of the Artist as a Young Man was aanleiding dit deeltje Privé-domein toch eens te bekijken. Lang, ... lees verder »

[telt 354 woorden]
Gesprekken met mijn dode god

Gesprekken met mijn dode god
Geert van Istendael

Zoon schrijft boek over bekende vader. Hoewel de biografen van vermaarde mensen doorgaans vreemden zijn, komt het toch ook weleens ... lees verder »

[telt 381 woorden]
Gezichten, gestalten

Gezichten, gestalten
Jeroen Brouwers

Zij gegroet, uitgeverij Atlas, en dank voor het verzamelen van zo veel van Jeroen Brouwers' schrijversportretten. Brouwers heb ik hoog zitten ... lees verder »

[telt 410 woorden]
Ghost Map

Ghost Map
Steven Johnson

Karel van het Reve sprak er eens met bewondering over. Hoe knap het was dat iemand de grote cholera-epidemie van ... lees verder »

[telt 467 woorden]
Giving Good Weight

Giving Good Weight
John McPhee

Een goed boek roept emoties op; die zich vaak pas volledig tonen als het uit is. Met goede schrijvers ligt ... lees verder »

[telt 410 woorden]
Glorie en tragiek van het voetbal | 2

Glorie en tragiek van het voetbal | 2
Eduardo Galeano

Voetbal is een vervelend spel. Om naar te kijken. Maar voetbal is een vervelend spel geworden, in de jaren zestig ... lees verder »

[telt 664 woorden]
God, geld en seks

God, geld en seks
Edmond en Jules de Goncourt

Bloemlezen is vertekenen. Het sterkst valt dit op aan de poëziebloemlezingen die Gerrit Komrij samenstelde. Nogal vaak blijkt dat de ... lees verder »

[telt 377 woorden]
Goede bedoelingen

Goede bedoelingen
Ingmar Bergman

Dit is een merkwaardige roman, omdat de schrijver zich zo actief in het verhaal mengt; tot en met regie-aanwijzingen aan ... lees verder »

[telt 168 woorden]
Golden Door

Golden Door
A.A. Gill

Gill is een arrogant en ijdel mannetje. Ik heb me ook weleens moeten verdedigen hem graag te lezen. Waarbij het ... lees verder »

[telt 500 woorden]
Golo Mann

Golo Mann
Tilmann Lahme

Van lezen komt lezen. Wat het ene boek niet biedt, is misschien te vinden in het volgende. Waarbij het helemaal ... lees verder »

[telt 639 woorden]
Good Women of China

Good Women of China
Xinran

Eind jaren tachtig begon de Chinese staatsradio met een klein experiment. Aan het einde van elke dag zou er tien ... lees verder »

[telt 589 woorden]
Goscinny

Goscinny
Pascal Ory

Misschien heeft René Goscinny [1926 — 1977] wel te veel geschreven om een biograaf daar nog eens uitgebreid uit te ... lees verder »

[telt 719 woorden]
Gossip

Gossip
Joseph Epstein

Als ik Joseph Epstein een favoriete schrijver noem, is dat om éen soort boeken dat hij schrijft. De bundels met ... lees verder »

[telt 451 woorden]
Gouden roos

Gouden roos
Konstantin Paustovskij

Naast een geromantiseerde autobiografie in zes delen schreef Konstantin Paustovski [1892 – 1968] ook een boek met literaire herinneringen. Dat ... lees verder »

[telt 290 woorden]
Gratis maar niet goedkoop

Gratis maar niet goedkoop
Govert Schilling

De geschiedenis van de media in Nederland is doorgaans een opsomming van personeelsmutaties. Onder het bewind van Jantje gebeurde er ... lees verder »

[telt 642 woorden]
Grenzeloos nieuwsgierig

Grenzeloos nieuwsgierig
Annet Mooij e.a. red.

Een liber amicorum als dit boek is nog net niet als het fotoalbum van een willekeurige bruiloft. Maar een buitenstaander ... lees verder »

[telt 365 woorden]
Grimmig eerlijk

Grimmig eerlijk
Joke Corporaal

Biografieën blijven vreemde boeken. Traditioneel gingen biografieën over heiligen en grote mannen. Toen waren ze nog in de eerste plaats ... lees verder »

[telt 2362 woorden]
Grof geld

Grof geld
Roel Janssen

Er bestaat geen goed totaaloverzicht van de ontwikkeling van de financiële markten hier. En dat is een gemis. Niet alleen ... lees verder »

[telt 373 woorden]
Grote Willem Frederik Hermans Boek

Grote Willem Frederik Hermans Boek
Dirk Baarts en Bob Polak (red.)

Een boek waarderen, is éen ding. Aan zo'n boek ontlenen dat de auteur een te waarderen mens is, lijkt me ... lees verder »

[telt 529 woorden]
Haile Gebrselassie

Haile Gebrselassie
Klaus Weidt

Heb het over hardlopen, en al snel duikt de vraag op waarom éen Keniaanse stam het lange-afstandslopen de laatste decennia ... lees verder »

[telt 537 woorden]
Hammerstein oder der Eigensinn

Hammerstein oder der Eigensinn
Hans Magnus Enzensberger

Van sommige boeken vraag ik me tijdens het lezen af waarom ik ze ook weer lezen wilde. Meestal is dat ... lees verder »

[telt 511 woorden]
Hardloper Huizenga

Hardloper Huizenga
Job van Schaik

Ergens midden jaren tachtig schreef ik een verhaaltje over een haast vergeten wonderatleet. Ik deed toen nog vlijtig aan atletiek. ... lees verder »

[telt 671 woorden]
Henning Mankell

Henning Mankell
Kirsten Jacobsen

Merkwaardig eigenlijk, dat schrijversbiografieën doorgaans pas geschreven worden als zo'n auteur al dood is. Zo iemand zou anders toch de ... lees verder »

[telt 629 woorden]
Here at The New Yorker

Here at The New Yorker
Brendan Gill

Door de mirakels van het webwinkelen kwam me voor een pond een boek uit 1975 in handen dat nog ongelezen ... lees verder »

[telt 405 woorden]
Herman Bleich: ein echter Niederländer

Herman Bleich: ein echter Niederländer
Herman Bleich

Vaste volgers van dit boeklog zal inmiddels misschien duidelijk zijn dat in elk geval éen onderwerp regelmatig terugkomt in wat ... lees verder »

[telt 167 woorden]
Hermit of Peking

Hermit of Peking
Hugh Trevor-Roper

De historicus als detective. Hij bestaat. Al mist het verhaal van Hermit of Peking weleens het tempo van de pure ... lees verder »

[telt 843 woorden]
Het zijn de kleine dingen die het doen

Het zijn de kleine dingen die het doen
Marcel van Roosmalen

Toen mijn ouders op leeftijd kwamen, vielen aan mij allerlei nieuwe taken toe -- die met een rotwoord mantelzorg heten. ... lees verder »

[telt 820 woorden]
Hier gebeurt nooit iets

Hier gebeurt nooit iets
Ton van Dijk

Het gesprek kwam op Zeeman. Bedoeld werd Michaël Zeeman [1958 – 2009]. Jammer genoeg. Al was zijn achternaam voor de ... lees verder »

[telt 642 woorden]
Hier is Prins Zonneschijn

Hier is Prins Zonneschijn
Willem Wilmink

Opvallende constatering: in deze korte autobiografie van een dichter en verhalenschrijver gaat het bijna nooit inhoudelijk over wat hij tijdens ... lees verder »

[telt 306 woorden]
Hitch-22

Hitch-22
Christopher Hitchens

De praktijk in Engelstalige landen, maar ook in Duitsland, om een boek eerst in hardback uit te brengen, en pas ... lees verder »

[telt 858 woorden]
Hoe de wereld in elkaar zit

Hoe de wereld in elkaar zit
Bart Tromp

Bart Tromp [1944 – 2007] heeft interessantere beschouwingen geschreven dan in deze bundel met columns staan. Dat lijkt een wat ... lees verder »

[telt 330 woorden]
Hoe schrijf ik een biografie?

Hoe schrijf ik een biografie?
Dik van der Meulen en Monica Soeting

Dat er handel zit in boeken die uitleggen hoe je een roman schrijft, zoals Jan Brokken maakte, wil me wel ... lees verder »

[telt 495 woorden]
Hoe word ik gelukkig?

Hoe word ik gelukkig?
Guus Kuijer

Een boek lezen, is mij niet vreemd. Sterker nog, ik vind alle niet-lezers raar. Toch heb ik mijn lezen nooit ... lees verder »

[telt 971 woorden]
Hoed u voor mensen die iets zeker weten

Hoed u voor mensen die iets zeker weten
Jan Terlouw

Peter Buwalda's succesroman Bonita Avenue vond ik ongeloofwaardig, simpelweg omdat de hoofdpersoon niet kon bestaan. De schrijver heeft namelijk onverenigbare ... lees verder »

[telt 613 woorden]
Hofreis naar de shōgun van Japan

Hofreis naar de shōgun van Japan
bezorgd door F.R. Effert

Eén gedachte bleef me plagen tijdens het lezen van The Thousand Autumns of Jacob de Zoet. Mij was meer bekend ... lees verder »

[telt 368 woorden]
Hoge Woord

Hoge Woord
August Willemsen

Klachten heb ik niet, over Harrie Lemmens' vertalingen van Het boek der rusteloosheid. En toch was het me wel zo ... lees verder »

[telt 254 woorden]
Honor Thy Father

Honor Thy Father
Gay Talese

De Mafia wordt nogal eens geportretteerd in de populaire cultuur. Geen betere films schijnen er te zijn dan die in ... lees verder »

[telt 467 woorden]
Hoofdkussenboek  (jap→eng→ned)

Hoofdkussenboek (jap→eng→ned)
Sei Shōnagon

Eduardo Galeano verwees er terloops naar, in het boek Mirrors. Waarbij hij de verzameling fragmenten in dit hoofdkussenboek begroette als ... lees verder »

[telt 393 woorden]
Hoofdkussenboek (jap→ned)

Hoofdkussenboek (jap→ned)
Sei Shōnagon

Wat ik mooi vond aan de versie van Het hoofdkussenboek die me zo vertrouwd werd, is er nu net verkeerd ... lees verder »

[telt 614 woorden]
Hope Dies Last

Hope Dies Last
Studs Terkel

Studs Terkel werd geboren in 1912, het jaar dat de Titanic zonk, maar leeft nog. Ik geef toe, dit heb ... lees verder »

[telt 312 woorden]
I Have Landed

I Have Landed
Stephen Jay Gould

Driehonderd essays schreef Stephen Jay Gould [1941 – 2002] voor het tijdschrift Natural History. Die werden vrijwel allemaal gebundeld. En ... lees verder »

[telt 403 woorden]
Ice Balloon

Ice Balloon
Alec Wilkinson

Een zestienjarig Nederlands meisje zeilde in 2011 en 2012 alleen de wereld rond. Ondertussen maakte ze dagelijks braaf haar huiswerk ... lees verder »

[telt 619 woorden]
Iets beschuttere plek misschien

Iets beschuttere plek misschien
Cyrille Offermans

Een journaal is geen dagboek, zo legt Cyrille Offermans [1945] uit in dit boek. Want het journaal biedt een openbaar ... lees verder »

[telt 859 woorden]
Iets meer dan een seizoen

Iets meer dan een seizoen
Stephan Sanders

Kan de zelfmoord van een vriend ook een schrijversgelukje zijn? Cru gesteld is dat toch de voornaamste vraag die bij ... lees verder »

[telt 497 woorden]
IJsberen en zitvlees

IJsberen en zitvlees
Cor Vos

Boeklog is mij een raadsel in sommige opzichten. Ik schrijf mijn boeklogjes normaal razendsnel op, in amper meer tijd als ... lees verder »

[telt 354 woorden]
Ik draag geen helm met vederbos

Ik draag geen helm met vederbos
Willem Frederik Hermans

De conclusie is niet nieuw, want die formuleerde ik al eens. Maar zodra Hermans te veel aan Hermans in zijn ... lees verder »

[telt 577 woorden]
Ik heb nu weer de tijd

Ik heb nu weer de tijd
Adriaan Morriën

Morriën moest haast tachtig worden voor hij toch een keer een bestseller scoorde. Het deeltje Plantage Muidergracht uit de reeks ... lees verder »

[telt 385 woorden]
Ik herhaal je

Ik herhaal je
Ingrid Jonker

Er zijn gedichten van Ingrid Jonker [1933 – 1965] die ik al heel lang ken en bewonder. Zolang al dat ... lees verder »

[telt 409 woorden]
Ik was al beroemd voordat iemand me kende

Ik was al beroemd voordat iemand me kende
Gabriel García Márquez

Boekje uit de ramsj. Zelfs al weet ik best dat dit etiket heel weinig zegt. Menig geliefd literair meesterwerk in ... lees verder »

[telt 292 woorden]
Ik zie scherper door de taal

Ik zie scherper door de taal
Jan G. Elburg

Een boek dat me eigenlijk niets meer bood dan een aardige titel. Ook tijdens de tiende jaargang van dit weblog ... lees verder »

[telt 515 woorden]
Imperium

Imperium
Ryszard Kapuściński

Merkwaardig is dat ik dit boek indertijd gewoon gemist heb, en tegelijk toch steeds het idee had alles van Kapuściński ... lees verder »

[telt 468 woorden]
In a Cardboard Belt!

In a Cardboard Belt!
Joseph Epstein

De Amerikaanse auteur Joseph Epstein is al heel lang een favoriete schrijver van mij -- als het om zijn essays ... lees verder »

[telt 612 woorden]
In de schaduw van de Parnassus

In de schaduw van de Parnassus
Joris van Casteren

Voor hij vergeten romanschrijvers opzocht, had Joris van Casteren al eens een reeks vergeten dichters gesproken. Maar veel minder dan ... lees verder »

[telt 457 woorden]
In gesprek

In gesprek
Gerard Reve en S. Carmiggelt

In Brands met boeken ging het over Carmiggelt [mp3], om diens geboortedag 100 jaar terug. En terloops werd daarbij verwezen ... lees verder »

[telt 493 woorden]
In het land van de ja-knikkers

In het land van de ja-knikkers
Frank Westerman

Een syllabus. In het land van de ja-knikkers is een luxe uitgegeven syllabus -- een verzameling aan reportages die Frank ... lees verder »

[telt 692 woorden]
Indian Clerk

Indian Clerk
David Leavitt

Verhalen over geniale geleerden worden gretig doorverteld. Helemaal als deze mensen vooral in hun hoofd aanwezig waren, en de rest ... lees verder »

[telt 669 woorden]
Industrial Revolutionaries

Industrial Revolutionaries
Gavin Weightman

Geschiedschrijving bestaat uit een samenvatting van wat er ooit gebeurde. En bij dat samenvatten wordt er weleens wat makkelijk vereenvoudigd. ... lees verder »

[telt 400 woorden]
Ingeborg Bachmann

Ingeborg Bachmann
Andrea Stoll

Ze kwam naar aan d'r eind, Ingeborg Bachmann [1926 — 1973]. Zij verbrandde zich flink -- wellicht doordat sigarettenas haar ... lees verder »

[telt 539 woorden]
Invention of Air

Invention of Air
Steven Johnson

Van politiek begrijp ik niets. En lang was daarbij de grote vrees dat dit aan mij lag. Inmiddels ligt het ... lees verder »

[telt 798 woorden]
Invention of Nature

Invention of Nature
Andrea Wulf

Een boek hoort niet te worden afgerekend op wat er allemaal niet in staat. En toch miste er iets zo ... lees verder »

[telt 732 woorden]
Ischa

Ischa
Gijs Groenteman

Ik heb wat gewacht met het lezen van dit boek. Er was even zo'n stuwing van aandacht voor Ischa Meijer ... lees verder »

[telt 233 woorden]
It All Adds Up

It All Adds Up
Saul Bellow

Sinds het internet het zo makkelijk maakt om Engelstalige boeken te bestellen, heb ik ontdekt dat Nederlandse uitgevers me in ... lees verder »

[telt 409 woorden]
Jaar in scherven

Jaar in scherven
Koos van Zomeren

Herlezen doet iets met een boek. Helemaal als er een aardige spanne tijds zat tussen de eerste kennismaking en een ... lees verder »

[telt 1013 woorden]
Jagtlust

Jagtlust
Annejet van der Zijl

Tenzij er nog nieuwe postume publicaties zijn geweest, staat het werk van F. Harmsen van Beek volledig in de kast ... lees verder »

[telt 628 woorden]
Jean Rhys

Jean Rhys
Carole Angier

Dat iemand een boek schrijft, vind ik heel begrijpelijk. Pas als er zo nodig drie, vier, of nog meer boeken ... lees verder »

[telt 776 woorden]
John McPhee Reader

John McPhee Reader
John McPhee

Een jaar of tien geleden raakte ik even hevig in John McPhee. Dankzij internet waren zijn boeken ineens rechtstreeks te ... lees verder »

[telt 390 woorden]
John Stuart Mill

John Stuart Mill
Dirk Verhofstadt (red.)

In 1859 werd het essay 'On Liberty' gepubliceerd, van John Stuart Mill [1806 – 1873]. Honderdvijftig jaar later keek een ... lees verder »

[telt 368 woorden]
Jollity Building

Jollity Building
A.J. Liebling

De voorbeeldige bibliografie in deze uitgave van de Library of America heeft ook een nadeel. Ineens valt op dat deze ... lees verder »

[telt 288 woorden]
Jong in de jaren dertig

Jong in de jaren dertig
Paul Arnoldussen & Hans Renders

Het interview is bijna het moeilijkste genre in de journalistiek. Ik denk dat alleen de reportage nog net iets meer ... lees verder »

[telt 266 woorden]
Joop Zoetemelk – een open boek

Joop Zoetemelk – een open boek
Jacob Bergsma, Joop Holthausen, Peter Ouwerkerk

Elk jaar als de Ronde van Frankrijk begint, ga ik helaas even mee in de waan dat dit belangrijk is. ... lees verder »

[telt 598 woorden]
Journaaljaren

Journaaljaren
Nico Haasbroek

Elders op boeklog bespreek ik het jubileumboek van Ad van Liempt over 50 jaar NOS-journaal. Dat viel me tegen. Waarschijnlijk ... lees verder »

[telt 348 woorden]
Journalist and the Murderer

Journalist and the Murderer
Janet Malcolm

Ik heb dit boek -- of eigenlijk essay -- in korte tijd twee maal gelezen, en begrijp er nog altijd ... lees verder »

[telt 749 woorden]
Kafka

Kafka
Robert Crumb & David Mairowitz

Er waren twee dingen die mij nogal stoorden aan dit boek, hoe goed het verder ook is. De grootste barrière bleek ... lees verder »

[telt 263 woorden]
Kapuściński: Non-fictie

Kapuściński: Non-fictie
Artur Domoslawski

Aandacht voor een boek kan me voor jaren weghouden bij zo'n boek. Zelfs als er nieuwsgierigheid naar de inhoud blijft ... lees verder »

[telt 707 woorden]
Karel

Karel
Theodor Holman

Dit is een biografie van Karel van het Reve, maar wel een wat merkwaardige. In het boek is er vooral ... lees verder »

[telt 142 woorden]
Keeping On Keeping On

Keeping On Keeping On
Alan Bennett

De schrijverswereld is een nare wereld. Alan Bennett merkt dit meer dan eens op in zijn dagboeken over de periode ... lees verder »

[telt 712 woorden]
Keizer

Keizer
Ryszard Kapuściński

Niet het unieke van dit verhaal maakt indruk op mij, maar het universele. Omdat ik denk dat in alle rijken ... lees verder »

[telt 358 woorden]
Kingdom & The Power

Kingdom & The Power
Gay Talese

Nu zo veel kranten luid klagen dat hun dood een schande zou zijn, is het misschien tijd om te wegen ... lees verder »

[telt 667 woorden]
Klein republikeins handboek

Klein republikeins handboek
Hans van den Bergh

Dit boekje stamt uit 2002 --- het jaar dat de Nederlandse monarchie weer aan een opmars in populariteit begon. De ... lees verder »

[telt 596 woorden]
Kleine keizer

Kleine keizer
Martin Bril

Napoleon was ongeveer 1 meter 70, en daarmee van gemiddelde lengte. In zijn tijd. En het is ook al even ... lees verder »

[telt 650 woorden]
Koestler

Koestler
Iain Hamilton

Aan het slot van zijn biografie over Arthur Koestler [1905 – 1983] doet Iain Hamilton iets opmerkelijks. Hij meent dan ... lees verder »

[telt 414 woorden]
Koning Eenoog

Koning Eenoog
Toef Jaeger

Heeft Henk van Woerden [1947 — 2005] ooit nog eens iets principieels gezegd over dat ene oog van hem en ... lees verder »

[telt 625 woorden]
Kreten uit een urn

Kreten uit een urn
Arjan Peters

Opvallend hoe Arjan Peters probeert te ontkrachten dat de literatuurkritiek gestorven zou zijn, in een boekje dat verder een in ... lees verder »

[telt 674 woorden]
Kronkelpaden van het geheugen

Kronkelpaden van het geheugen
Kristien Hemmerechts

Lees meer dan éen boek van een schrijver, en bij dat lezen doet voortaan ook het geheugen mee. Er bestaan ... lees verder »

[telt 601 woorden]
Kurt Tucholsky

Kurt Tucholsky
Michael Hepp

Vooraf aan het lezen wilde ik drie antwoorden krijgen van deze biografie. Wat is het beste dat Tucholsky geschreven heeft? ... lees verder »

[telt 297 woorden]
Laatste krant

Laatste krant
Bram Logger & Roelof de Vries

Toen het gratis dagblad DAG voor het eerst uitkwam in 2007, heb ik dat hier nog gesignaleerd op boeklog. ... lees verder »

[telt 660 woorden]
Laatste man

Laatste man
Hans Goedkoop

Wie was opa? Het is een vraag die menig kleinkind zich ooit stellen zal. Alleen gebeurt dat vaak te laat, ... lees verder »

[telt 469 woorden]
Lachende derde

Lachende derde
Peter Middendorp

Schrijf over een politicus, en noem daarbij zijn of haar naam, en er ontstaat een kans van 99% dat zo'n ... lees verder »

[telt 790 woorden]
Larkin at Sixty

Larkin at Sixty
Anthony Thwaite [ed.]

Toen dit vriendenboek uitkwam, bij de zestigste verjaardag van de dichter Philip Larkin, had hij nog maar kort te leven. ... lees verder »

[telt 347 woorden]
Lelystad

Lelystad
Joris van Casteren

Sinds vorige maand stopt de sneltrein uit het Noorden naar de Randstad er ineens. Lelystad. Een jonge plaats op de ... lees verder »

[telt 669 woorden]
Letters

Letters
Kurt Vonnegut

Verwachtingen worden nogal eens gekleurd door opvallend positieve ervaringen uit het verleden. Dus omdat Jeroen Brouwers ooit een verzameling brieven ... lees verder »

[telt 560 woorden]
Leugenaars & vervalsers

Leugenaars & vervalsers
Roelf Bolt

Het is dat ik al een favoriet boek heb over charlatans, leugenaars, en ander bedriegend volk. Rogues, Villains and Eccentrics ... lees verder »

[telt 787 woorden]
Leugenmachine

Leugenmachine
Harald Merckelbach

Op afstand, zonder de heilige verontwaardiging van de media dat ik iets heel erg moet vinden, kan bedrog ook mooi ... lees verder »

[telt 477 woorden]
Levels of the Game

Levels of the Game
John McPhee

Het werd tijd om weer eens een McPhee te lezen. En omdat de US Open tenniskampioenschappen begonnen waren, moest deze ... lees verder »

[telt 472 woorden]
Library at Night

Library at Night
Alberto Manguel

Uitgeverij Ambo vindt de illustraties in de boeken van Manguel belangrijker dan de tekst. Daarom zijn enkele Nederlandse vertalingen uitgebracht ... lees verder »

[telt 408 woorden]
Lieve rebel

Lieve rebel
Rob Molin

Deze biografie van Adriaan Morriën [1912 – 2002] heeft éen meteen opvallend kenmerk. Het boek is eigenlijk alleen leesbaar als ... lees verder »

[telt 475 woorden]
Life Sentences

Life Sentences
Joseph Epstein

De bundel Life Sentences bracht me voor het eerst in aanraking met een essay van Joseph Epstein waar ik het ... lees verder »

[telt 504 woorden]
Logicomix

Logicomix
Apostolos Doxiadis & Christos H. Papadimitrio

De hele wereldliteratuur is al eens verstript. Al gebeurde dat voorheen in de pulpreeksen, zoals de 'Illustrated Classics', op een ... lees verder »

[telt 434 woorden]
Lood en hagel

Lood en hagel
Gerrit Komrij

Bij de dood van de schrijver J. Bernlef viel op dat mijn beeld van hem voornamelijk bepaald was door de ... lees verder »

[telt 707 woorden]
Looking For a Ship

Looking For a Ship
John McPhee

Ik moet ontstellend veel boeken hebben gelezen over varen. Al zullen dit vooral jeugdboeken zijn geweest, met lectuur die ooit ... lees verder »

[telt 550 woorden]
Ludwig Wittgenstein

Ludwig Wittgenstein
Bert Keizer

Ik was veel nieuwsgieriger naar Bert Keizer dan naar Ludwig Wittgenstein bij het lezen van dit boek. Met de laatste ... lees verder »

[telt 514 woorden]
Machiavelli

Machiavelli
Ross King

Mijn standaardklacht over biografieën is dat de hoofdpersoon me haast altijd te veel wordt losgezongen van de tijd waarin deze ... lees verder »

[telt 358 woorden]
Maeve Brennan: Homesick at the New Yorker

Maeve Brennan: Homesick at the New Yorker
Angela Bourke

Was Maeve Brennan [1917 – 1993] een biografie waard? Dit lijkt een wat rare vraag. Er is over iedereen een ... lees verder »

[telt 587 woorden]
Making an Elephant

Making an Elephant
Graham Swift

In zijn romans probeert Graham Swift zich zo onzichtbaar als maar kan te maken. Fictie schrijft hij om iets te ... lees verder »

[telt 285 woorden]
Man die 2½ jaar dood lag

Man die 2½ jaar dood lag
Joris van Casteren

Scherven zijn het, die Joris van Casteren de lezer aanbiedt in deze bundel. Reportages over gewone mensen, die toch ook ... lees verder »

[telt 470 woorden]
Man die de weg wees

Man die de weg wees
Jan Willem Stutje

Er is een heel belangrijke reden om géen sterke man te willen, die alle problemen wel even oplossen zou. Macht ... lees verder »

[telt 720 woorden]
Man die Maigret niet was

Man die Maigret niet was
Patrick Marnham

Simenon meende eind jaren dertig een kanshebber te zijn voor de Nobelprijs voor literatuur. En zijn omgeving sprak dit niet ... lees verder »

[telt 607 woorden]
Man die nee zei

Man die nee zei
H.L. Wesseling

Met éen boek ben je er nog niet, als lezer. Want lees er een boek van een andere schrijver ... lees verder »

[telt 506 woorden]
Man van 8 miljoen

Man van 8 miljoen
Edwin Oden

Willem Oltmans [1925 – 2004] is nu typisch iemand waar ik graag meer over wilde weten, zonder te weten hoe ... lees verder »

[telt 600 woorden]
Man Who Ate Bluebottles

Man Who Ate Bluebottles
Catherine Caulfield

Altijd als er een tweedeling is aan te wijzen, waarbij éen partij stelselmatig anders behandeld wordt dan de andere, maakt ... lees verder »

[telt 522 woorden]
Man Who Changed Everything

Man Who Changed Everything
Basil Mahon

Gezien de grote moeilijkheden van het genre blijf ik het een wonder vinden dat er zo veel biografieën uitkomen overal. ... lees verder »

[telt 688 woorden]
Man Who Invented History

Man Who Invented History
Justin Marozzi

Twee boeken over Herodotos hebben dan toch als uitwerking gehad dat ik nu overtuigd ben deze oer-historicus nog eens zelf ... lees verder »

[telt 680 woorden]
Man Who Invented the Twentieth Century

Man Who Invented the Twentieth Century
Robert Lomas

Graag zou ik nog eens een goede biografie lezen over Nikola Tesla [1856 — 1943]. Dit boek bood die namelijk ... lees verder »

[telt 631 woorden]
Man Who Kept the Secrets

Man Who Kept the Secrets
Thomas Powers

De onthullingen van Edward Snowden blijven komen. Elke week haalt het nieuws wat de Amerikanen nu weer blijken te hebben ... lees verder »

[telt 633 woorden]
Man Who Knew Too Much

Man Who Knew Too Much
David Leavitt

Stel nu eens dat Alan Turing die appel met strychnine niet had gegeten om zelfmoord te plegen. Stel dat hij ... lees verder »

[telt 676 woorden]
Man Who Loved Books Too Much

Man Who Loved Books Too Much
Allison Hoover Bartlett

Lezen is een onbarmhartige daad. Omdat lezen meteen ook oordelen is. Goede teksten worden direct onderscheiden van slechte. Mooie van ... lees verder »

[telt 662 woorden]
Man Who Mistook His Wife For A Hat

Man Who Mistook His Wife For A Hat
Oliver Sacks

Nederland is een land waarin een optreden van de Jostiband primetime-televisie oplevert. Daarentegen moeten de liefhebbers van het Concertgebouworkest doorgaans ... lees verder »

[telt 544 woorden]
Man Who Was B. Traven

Man Who Was B. Traven
Will Wyatt

Verschillende avonturenromans moet ik hebben gelezen van B. Traven. Een beklijvende herinnering lieten deze alleen niet achter. Toch staat de ... lees verder »

[telt 541 woorden]
Mannen die niet deugden

Mannen die niet deugden
Ger Verrips

De vraag drong zich ineens op hoe militaristisch mijn opvoeding eigenlijk was. En dan niet om wat mijn ouders dachten, ... lees verder »

[telt 528 woorden]
Mannen waaruit ik besta

Mannen waaruit ik besta
Alfred Kossmann

Kossmann moest aan het einde van zijn leven constateren dat zijn faam hoogstens een jaar of tien geduurd had. Misschien. ... lees verder »

[telt 455 woorden]
Manuscripten verbranden niet

Manuscripten verbranden niet
Julie Curtis

De boeken die ik vorig jaar las van Paustovski voelden aan als onecht, en lieten naar mijn idee zo veel ... lees verder »

[telt 510 woorden]
Map That Changed the World

Map That Changed the World
Simon Winchester

Darwin heeft de naam het meest gevaarlijke idee uit de geschiedenis te hebben gehad. Maar zijn inzichten over de oorsprong ... lees verder »

[telt 433 woorden]
Mark

Mark
Sheila Sitalsing

Schrijver A. Alberts ging uiteindelijk bij verkiezingen niet meer stemmen. Hij, die een groot deel van zijn werkzame leven toch ... lees verder »

[telt 758 woorden]
Marten Toonder

Marten Toonder
Wim Hazeu

Hazeu's kunstenaarsbiografieën roepen bij mij steevast de vraag op wat ik nu precies verlang van zulke portretten. Want er kwamen ... lees verder »

[telt 828 woorden]
Max Kohnstamm

Max Kohnstamm
Anjo G. Harryvan & Jan van der Harst

In dezer dagen van financiële crisis, nu duidelijk wordt dat een gemeenschappelijke munt verregaande beleidsafspraken eist, is het goed om ... lees verder »

[telt 419 woorden]
McSorley’s Wonderful Saloon

McSorley’s Wonderful Saloon
Joseph Mitchell

Zowel Simon Carmiggelt, Willem Wittkampf, als Martin Bril hebben weleens opgemerkt hoe zeer zij McSorley's Wonderful Saloon bewonderden. Of misschien ... lees verder »

[telt 475 woorden]
Me

Me
Garrison Keillor

Mocht ik soms denken dat Keillor de schrijver is van éen soort boeken, dan klopt dat niet. Er is éen ... lees verder »

[telt 370 woorden]
Medische missers

Medische missers
Ton van Dijk

Peter Bügel maakte er in de jaren negentig nog een grap van, altijd gebeten op de holle pretenties van het ... lees verder »

[telt 491 woorden]
Meer dan de feiten

Meer dan de feiten
Han Ceelen & Jeroen van Bergeijk

De lange en goed geschreven reportage, die documentaire op papier, heet tegenwoordig literaire non-fictie. Ik vind die benaming rijkelijk pretentieus, ... lees verder »

[telt 268 woorden]
Melancholieke revolutie

Melancholieke revolutie
Lieve Joris

Vijfentwintig jaar geleden alweer is het dat het Communisme implodeerde als heilsleer, en de landen in het Oostblok zich konden ... lees verder »

[telt 454 woorden]
Memoires van een slecht mens; Deel 1

Memoires van een slecht mens; Deel 1
Theo Kars

Er klopt iets niet aan de boeken van Theo Kars. Maar ergerlijker is nog dat me nog nooit is gelukt ... lees verder »

[telt 481 woorden]
Mencken Chrestomathy

Mencken Chrestomathy
H.L. Mencken

Ik lees weleens een boek, en toch heb ik zelden een concreet antwoord klaar als iemand me vraagt waar of ... lees verder »

[telt 1099 woorden]
Mens als duurloper

Mens als duurloper
Jan Knippenberg

Niet de schrijver, of de lezer, maar de omstandigheden maken allereerst het boek. Had De mens als duurloper over een ... lees verder »

[telt 583 woorden]
Mens als werk in uitvoering

Mens als werk in uitvoering
Richard Sennett

Het is dat ik mijzelf heb opgedragen op alle boeken te reageren die ik uitlas, dit jaar. Maar eigenlijk is ... lees verder »

[telt 309 woorden]
Met de neus in de boeken

Met de neus in de boeken
S. Carmiggelt & Peter van Straaten

Simon Carmiggelt schreef in 1979 het cadeauboek voor de jaarlijkse boekenweek. Dat heette Mooi kado. En normaal is de oplage ... lees verder »

[telt 401 woorden]
Mijn beter ik

Mijn beter ik
Renate Rubinstein

Ooit was dit een schokkend boek. Postuum. Of, althans, er ging een geruchtmakende onthulling vooraf aan Mijn beter ik. Simon ... lees verder »

[telt 594 woorden]
Mijn Groningen

Mijn Groningen
Sietse van der Hoek

Journalist Sietse van der Hoek werd geboren in Doezum. Dat is een plattelandsdorpje, in het Westerkwartier, zo dicht bij de ... lees verder »

[telt 379 woorden]
Mijn leven zijn leven

Mijn leven zijn leven
Martin van Amerongen

Boekenweken leveren altijd talloze gelegenheidswerkjes op, en maar zelden spul dat de moeite van het herlezen waard is. Dit boek ... lees verder »

[telt 151 woorden]
Mijn moeders strijd

Mijn moeders strijd
Murat Isik

Het Boekenweekessay van 2019 biedt wel een sympathiek verhaal, alleen zo weinig meer dan dat. Dus bleef ik, op zijn ... lees verder »

[telt 409 woorden]
Mijn schaken

Mijn schaken
Hans Ree

De reeks 'Mijn x' van Atlas gaat niet alleen over landen of regio's; zoals ik altijd dacht. Er zijn namelijk ... lees verder »

[telt 690 woorden]
Mirrors

Mirrors
Eduardo Galeano

Ik heb veel van Galeano gelezen; misschien wel alles dat van hem in het Nederlands vertaald werd. En dit was ... lees verder »

[telt 626 woorden]
Mond vol glas

Mond vol glas
Henk van Woerden

Drie biografieën ineen, zo noemde een recensent dit boek achterop in de blurb. En een betere omschrijving kan ik niet ... lees verder »

[telt 291 woorden]
Mooiste leven…

Mooiste leven…
Kees ’t Hart

Eén van de eisen die deze tijd stelt aan de man, is dat deze voor een voetbalclub hoort te zijn. ... lees verder »

[telt 552 woorden]
Moord in de Bloedstraat

Moord in de Bloedstraat
Annejet van der Zijl

Elke bundel met goede reportages verplicht me tot de opmerking: vreemd dat er zo weinig van dit soort boeken worden ... lees verder »

[telt 603 woorden]
Moveable Feast

Moveable Feast
Ernest Hemingway

Lees Hemingway's Moveable Feast tezamen met Liebling's Between Meals, en u weet alles over het Parijs van voor de Tweede ... lees verder »

[telt 296 woorden]
Mozart

Mozart
Norbert Elias

Elias' boek over Mozart is geen boek, maar bevat verschillende aanzetten tot wat een boek had moeten worden. Helaas overleed ... lees verder »

[telt 210 woorden]
Muizen, ratten en dagloners

Muizen, ratten en dagloners
Thomas Bernhard

Ik moest Thomas Bernhard even in het Nederlands lezen. Domweg omdat van mijn bewondering voor hem zo weinig overbleef toen ... lees verder »

[telt 204 woorden]
Muizenhol

Muizenhol
Ronald Havenaar

Normaal houd ik me verre van secundaire literatuur over romans en hun schrijvers. Zelf de roman lezen, geeft mij daar ... lees verder »

[telt 350 woorden]
My Generation

My Generation
Thomas Verbogt

Toen onlangs Pierre Beek overleed, de zanger van Hank the Knife and The Jets, zei me dat niet veel. De ... lees verder »

[telt 352 woorden]
Nader bericht ontbreekt

Nader bericht ontbreekt
Willem Wittkampf

In 2000 verscheen eindelijk het Verzameld werk van schrijver en wijlen Parool-journalist Willem Wittkampf. Ik geloof toen zelfs nog ingetekend ... lees verder »

[telt 534 woorden]
Narcissus Leaves the Pool

Narcissus Leaves the Pool
Joseph Epstein

Epstein had deze verzameling ook Narcissus at the Pool kunnen noemen, wat mij betreft. De titel zal wel een verontschuldiging ... lees verder »

[telt 597 woorden]
Necropolis

Necropolis
Vladislav Chodasevitsj

Dit was mijn tweede poging om Necropolis van de Russische schrijver Vladislav Chodasevitsj [1886 – 1939] te lezen. De eerste ... lees verder »

[telt 327 woorden]
Nederlandse droom

Nederlandse droom
Paul van Liempt

Opvallend aan het onderwijs in Nederland is dat het zo beschadigd wordt door het ministerie dat zich er over hoort ... lees verder »

[telt 548 woorden]
New Oxford Book of Literary Anecdotes

New Oxford Book of Literary Anecdotes
John Gross (ed.)

Het ene boek met literaire anekdotes is het andere niet. En gelukkig ook maar. Daardoor kunnen zelfs bekende verhalen nogmaals ... lees verder »

[telt 410 woorden]
Niemand is een eiland

Niemand is een eiland
Petra Possel

Tip Marugg [1923 – 2006] is zo'n schrijver van wie ik voor mijn gevoel een paar boeken had geprobeerd, en ... lees verder »

[telt 553 woorden]
Niet uit kwaadaardigheid

Niet uit kwaadaardigheid
Willem Frederik Hermans

Net als bij de bundeling van de autobiografische verhalen van Hermans heb ik mijn bedenkingen bij een boek als dit. ... lees verder »

[telt 231 woorden]
Nieuwe land

Nieuwe land
Eva Vriend

De overheid slaagt er nu niet eens meer in om een trein naar België te laten rijden; zonder problemen, of ... lees verder »

[telt 847 woorden]
Nieuws in drie regels

Nieuws in drie regels
Félix Fénéon

'Hij is nog niet jarig geweest dit jaar…' Sommige zinnetjes horen bij een tijdperk, want die worden daarna nooit meer gehoord ... lees verder »

[telt 1076 woorden]
Nightmare of Reason

Nightmare of Reason
Ernst Pawel

Er bestaat éen biografie die altijd genoemd wordt als het gaat om hoe dé perfecte schrijversbiografie eruit zou horen te ... lees verder »

[telt 677 woorden]
Nothing Remains the Same

Nothing Remains the Same
Wendy Lesser

Wendy Lesser deed voor deze bundel essays iets dat ook ik hier op boeklog weleens probeer. Zij het dan dat ... lees verder »

[telt 452 woorden]
Novels in Three Lines

Novels in Three Lines
Félix Fénéon

Plannen met boeklog, ik had er vele. Te veel wellicht om alle op te noemen. En vaak had dit weblog nut ... lees verder »

[telt 727 woorden]
Ohrenzeuge

Ohrenzeuge
Elias Canetti

Audioboeken worden ook in Nederland langzamerhand normaal, zo lijkt het. Al geef ik toe deze ontwikkeling niet helemaal te volgen, ... lees verder »

[telt 537 woorden]
Olaf Gulbransson

Olaf Gulbransson
Dagny Björnson Gulbransson

Mij ging het om de 200 tekeningen in deze biografie, die de derde echtgenote van Olaf Gulbransson [1873 — 1958] ... lees verder »

[telt 550 woorden]
Onder historici

Onder historici
H.L. Wesseling

Dit boek heet Onder historici, maar had ook Over historici kunnen heten. Of eerder nog: Voor historici. Elk boek over ... lees verder »

[telt 298 woorden]
Onder ingenieurs

Onder ingenieurs
Hans Renders (red.)

Onder de terroristen die deze eeuw het meest bekend werden, blijken er bovenmatig veel een ingenieursopleiding te hebben gedaan. Waarom ... lees verder »

[telt 361 woorden]
Ondergang van het morgenland

Ondergang van het morgenland
Karel van het Reve

Een constante in het werk van Karel van het Reve tot 1989 is zijn idee dat het Communisme geen stand ... lees verder »

[telt 361 woorden]
One More Kilometre and We’re in the Showers

One More Kilometre and We’re in the Showers
Tim Hilton

Er zijn wat algemene wetten af te leiden, aan de memoires van Tim Hilton. Die overigens nauwelijks memoires te noemen ... lees verder »

[telt 420 woorden]
One Summer

One Summer
Bill Bryson

Wat gebeurde er in de VS tijdens de zomer van 1927 dat nu nog de moeite waard is om te ... lees verder »

[telt 702 woorden]
Ongelooflijke slechtheid van het opperwezen

Ongelooflijke slechtheid van het opperwezen
Karel van het Reve

Geen idee waarom deze bundel niet in mijn bezit was. De boeken van Karel van het Reve waren, tijdens zijn ... lees verder »

[telt 367 woorden]
Ongeneeslijke lezer

Ongeneeslijke lezer
Arjan Peters

De criticus Arjan Peters was me om een paar redenen bekend, die allemaal weinig met deze bundel te maken hebben. ... lees verder »

[telt 617 woorden]
Ontregelde geesten

Ontregelde geesten
Douwe Draaisma

Het is tóch anders. Zo luidt het balsturige motto van mijn andere weblog niet voor niets. Ademloze bewondering bewaar ik ... lees verder »

[telt 364 woorden]
Oorlog en pap

Oorlog en pap
Nico Keuning

Het is eigenaardig om een boek te gaan lezen om de CD die er bij zit. Maar Oorlog en pap ... lees verder »

[telt 374 woorden]
Oort

Oort
Jan van Evert

Wie of wat is een Fries? Ook ik heb de vraag weleens gesteld. Niet omdat het onderwerp mij wezenlijk interesseert. ... lees verder »

[telt 378 woorden]
Op de klapstoel

Op de klapstoel
Het Parool

Al jaren voor ik een abonnement op Het Parool had, kocht ik altijd een los exemplaar op zaterdag. Die krant ... lees verder »

[telt 423 woorden]
Over de zin van nut

Over de zin van nut
Peter Venmans

Boeken hoeven niet altijd per se nieuwe inzichten aan te reiken. Eigenlijk ben ik al heel blij met een essay ... lees verder »

[telt 319 woorden]
Over Godfried Bomans

Over Godfried Bomans
Jeroen Brouwers

Schrijversbiografieën zullen mijn favoriete boeken nooit worden - het genre levert doorgaans te veel moeilijkheden op voor de beoefenaren, wat ... lees verder »

[telt 621 woorden]
Palimpsest

Palimpsest
Gore Vidal

Palimpsest maakte met terugwerkende kracht duidelijk waarom Gore Vidal in Point to Point Navigation zo veel over zijn vader heeft ... lees verder »

[telt 443 woorden]
Parijs 1919

Parijs 1919
Margaret MacMillan

De Syrische kwestie is al zeker honderd jaar oud -- en al die tijd hebben buitenstaanders geen antwoord kunnen vinden. ... lees verder »

[telt 557 woorden]
Partial Payments

Partial Payments
Joseph Epstein

De essaybundels van Joseph Epstein zijn er in twee smaken. Is de ondertitel 'Familiar Essays', dan toont hij zich een ... lees verder »

[telt 487 woorden]
Party im Blitz

Party im Blitz
Elias Canetti

Toen dit boek uitkwam, en de eerste recensies erover verschenen, wist ik: deze uitgave is niet voor mij. Een vooroordeel ... lees verder »

[telt 364 woorden]
Patch

Patch
John McPhee

In vrijwel alle boeken van McPhee staat wel informatie die ik nooit ergens anders tegen kwam, aan de triviale kant ... lees verder »

[telt 670 woorden]
Pauperparadijs

Pauperparadijs
Suzanna Jansen

Sommige boeken moesten altijd nog eens. Al zijn dat er gelukkig ondertussen niet zo veel meer. Voor Het pauperparadijs van Suzanna ... lees verder »

[telt 760 woorden]
Pertinent Players

Pertinent Players
Joseph Epstein

Altijd als ik 'familiar essays' heb gelezen van Epstein, denk ik dat zijn literatuurbeschouwingen daarbij niet in de schaduw kunnen ... lees verder »

[telt 411 woorden]
Pierre Cuypers

Pierre Cuypers
Ileen Montijn

Ik had een probleem met dit boek, maar dat lag absoluut aan mij. Ik verwachtte er blijkbaar iets anders van ... lees verder »

[telt 220 woorden]
Pijn

Pijn
Sytze van der Zee

Verdoving bij een operatie was onzin vond menig arts decennialang. Ook al omdat hun scalpel bij het snijden zo prettig ... lees verder »

[telt 469 woorden]
Poe: A Life Cut Short

Poe: A Life Cut Short
Peter Ackroyd

Ik had de naam Peter Ackroyd verward met die van Peter Carey. Daardoor kreeg ik een boek in handen dat ... lees verder »

[telt 447 woorden]
Point to Point Navigation

Point to Point Navigation
Gore Vidal

Gore Vidal publiceerde in 1995 een eerste boek met memoires, met de titel Palimpsest. Dit las ik vrij kort na ... lees verder »

[telt 408 woorden]
Polderpioniers

Polderpioniers
Marian Rijk

Het luistert soms nauw met wat me een boek in trekt. Zo opent Polderpioniers van Marian Rijk met een dramatisch ... lees verder »

[telt 588 woorden]
Pound of Paper

Pound of Paper
John Baxter

Mooi van een boek dat 'een pond aan papier' heet, is als het dan ook werkelijk 453,6 gram weegt. Dit ... lees verder »

[telt 524 woorden]
President Masaryk Tells His Story

President Masaryk Tells His Story
Karel Čapek

Geen kans dat ik dit boek ooit gelezen had, als Karel Čapek er niet voor verantwoordelijk was geweest. Terwijl hij ... lees verder »

[telt 391 woorden]
Prettig gesprek

Prettig gesprek
Theo van Gogh

Hoe zal Theo van Gogh herinnerd worden? Afgezien van de brute manier waarop hij vermoord is… Zal ook maar iets ... lees verder »

[telt 358 woorden]
Previous Convictions

Previous Convictions
A.A. Gill

Achterop elke bundel die ik van Gill bezit, staat hetzelfde prijzende zinnetje van Lynn Barber. Die benoemt hem daarin tot ... lees verder »

[telt 553 woorden]
Privédomein

Privédomein
Ingrid Hoogervorst

Hoogervorst's Privédomein en Jongstra's Worst zijn voor altijd een twee-eenheid -- en dat klinkt dan ook nog als een vreemd ... lees verder »

[telt 694 woorden]
Professor and the Madman

Professor and the Madman
Simon Winchester

De Oxford English Dictionary (OED) heeft zo'n status dat een breed publiek het al heel lang een eer vindt om ... lees verder »

[telt 400 woorden]
Prooi

Prooi
Jeroen Smit

Merkwaardiger bestseller zal er de laatste jaren niet op de Nederlandse boekenmarkt zijn geweest. Een financieel journalist beschrijft er de ... lees verder »

[telt 441 woorden]
Put Me Back On My Bike

Put Me Back On My Bike
William Fotheringham

Betere sportbiografieën dan deze zullen er niet veel zijn. Simpelweg omdat Put Me Back On My Bike de hele sport ... lees verder »

[telt 798 woorden]
QI Book of the Dead

QI Book of the Dead
John Lloyd & John Mitchinson

Het TV-programma QI bestaat nu ruim zeven jaar. En werd de eerste serie van deze panelshow gewijd aan woorden die ... lees verder »

[telt 319 woorden]
Quest for Corvo

Quest for Corvo
A.J.A. Symons

De excentrieke auteur en fotograaf Frederic Rolfe [1860 – 1913], Baron Corvo, heeft nog altijd een cult aan volgers, waartoe ... lees verder »

[telt 498 woorden]
Quotable Runner

Quotable Runner
Mark Will-Weber ed.

Het is al vaker geconstateerd hier bij boeken over hardlopen, maar de schrijvers daarvan missen meestal iets. Ze roepen nooit ... lees verder »

[telt 444 woorden]
Real Life of Anthony Burgess

Real Life of Anthony Burgess
Andrew Biswell

'De beste roman van Anthony Burgess is de autobiografie in twee delen over zijn leven.' Een badinerend commentaar als dit ... lees verder »

[telt 571 woorden]
Reizen zonder John

Reizen zonder John
Geert Mak

In september 1960 stapte John Steinbeck met zijn poedel Charley in de auto om een rondrit door de VS te ... lees verder »

[telt 742 woorden]
Remembering Max Beerbohm

Remembering Max Beerbohm
J.G. Riewald

Curieus boek. Vooral omdat het eigenlijk gaat om de totstandkoming van een ander boek. Riewald publiceerde in 1953 de dissertatie ... lees verder »

[telt 305 woorden]
Reporting

Reporting
David Remnick

De tip om dit boek te lezen kwam van Gerard van Westerloo, die het terloops roemde tijdens een interview op ... lees verder »

[telt 509 woorden]
Republiek van vrije burgers

Republiek van vrije burgers
HJ Schoo

Zwanezang en bloemlezing ineen. De vorig jaar zo veelbesproken titel Republiek van vrije burgers was niet het boek dat ik ... lees verder »

[telt 549 woorden]
Restjes

Restjes
Rudy Kousbroek

Elke nieuw boek van Kousbroek dat ik deze eeuw begon, kwam met een verwachting. Daarvoor hadden al die oude Kousbroeken ... lees verder »

[telt 609 woorden]
Restletsels

Restletsels
Jeroen Brouwers

Toen Gore Vidal stierf, dacht ik onthutst dat er daarmee ook een tijdperk was afgesloten. Met zijn dood, en die ... lees verder »

[telt 742 woorden]
Revolt of the Pendulum

Revolt of the Pendulum
Clive James

Clive James is zo'n veelgevraagd schrijver, dat hij een bundel kan samenstellen met wat er in slechts enkele jaren allemaal ... lees verder »

[telt 584 woorden]
Richard Dawkins

Richard Dawkins
Edited by Alan Grafen and Mark Ridley

Als een boek helemaal gewijd wordt aan een ander boek, is het altijd nog afwachten of dat een beetje evenwichtig ... lees verder »

[telt 306 woorden]
Robert Graves. A Biography

Robert Graves. A Biography
Bruce King

De biografie die Bruce King schreef over Robert Graves [1895 – 1985] mag wat mij betreft zo als sjabloon dienen ... lees verder »

[telt 337 woorden]
Roomful of Hovings

Roomful of Hovings
John McPhee

Wat me altijd weer opvalt bij het lezen van John McPhee, is de zo hoge en constante kwaliteit van zijn ... lees verder »

[telt 450 woorden]
Rousseau en ik

Rousseau en ik
Maarten Doorman

Als sociale media dan vooral gebruikt worden door mensen om zich beter te tonen dan ze zijn, wordt een vraag ... lees verder »

[telt 796 woorden]
Ruimte van Christiaan Huygens

Ruimte van Christiaan Huygens
Vincent Icke

[vervolg van hier] Kort op de uitgave een geïllustreerde lezing over Christiaan Huygens bracht Vincent Icke nog een boek uit over ... lees verder »

[telt 476 woorden]
Schelmenjaren van Martin Bril

Schelmenjaren van Martin Bril
Astrid Theunissen

Schrijvers zijn gauw eens gemankeerde mensen -- tenzij ze zich tot een luttel paar boeken hebben weten te beperken, en ... lees verder »

[telt 375 woorden]
Schemer daalt

Schemer daalt
Jeroen Brouwers

Er zijn schrijvers die ik lees om hoe ze schrijven, en er zijn schrijvers die ik lees om hoe ze ... lees verder »

[telt 648 woorden]
Schitterend schaak

Schitterend schaak
Hans Ree

Ree reikt in deze bundel met stukken over schaken chronologisch zo ongeveer tot het punt waar mijn belangstelling ophield. Dat ... lees verder »

[telt 277 woorden]
Schriftelijke natuur

Schriftelijke natuur
Gerrit Krol

Literatuur is er voor ons plezier. Twee keer meldt Gerrit Krol dit in de essaybundel De schriftelijke natuur. En beide ... lees verder »

[telt 575 woorden]
Schrijflui

Schrijflui
Hans van Straten (sam.)

De Boekenweek van 1993 had als thema 'Het leven geschreven'. En uitgeverij De Arbeiderspers bracht daarom een aantal actieboeken uit, ... lees verder »

[telt 253 woorden]
Second Drafts of History

Second Drafts of History
Lance Morrow

Sommige boeken wil ik alleen al lezen om de titel. Al hielp in dit geval mee dat deze essaybundel bijna ... lees verder »

[telt 397 woorden]
Sense of Where You Are

Sense of Where You Are
John McPhee

Iedere schrijver moet ergens mee debuteren, en John McPhee begon met een modern Amerikaans heiligenleven. A Sense of Where You ... lees verder »

[telt 358 woorden]
Seven Men and Two Others

Seven Men and Two Others
Max Beerbohm

Met klassiekers en dergelijke meesterwerken is het altijd afwachten of ze nog leven, of dat met de canonisering ondertussen ook ... lees verder »

[telt 431 woorden]
Sex, Lies and Handlebar Tape

Sex, Lies and Handlebar Tape
Paul Howard

Jacques Anquetil wilde een kind. Eiste een kind. Alleen kon de vrouw van zijn leven hem dat kind niet meer ... lees verder »

[telt 706 woorden]
Shah of Shahs

Shah of Shahs
Ryszard Kapuściński

Door dit leesdagboek ben ik er achter gekomen hoe prettig het kan zijn om kort op elkaar boeken te lezen ... lees verder »

[telt 859 woorden]
Sigmund Freud

Sigmund Freud
Peter D. Kramer

Karel van het Reve moest indertijd nog met nadruk schrijven dat hij tot het selecte clubje aan Freud-haters hoorde. Maar, ... lees verder »

[telt 566 woorden]
Sir Vidia’s Shadow

Sir Vidia’s Shadow
Paul Theroux

In zijn recente biografie van V.S. Naipaul doet Patrick French nogal wat moeite om aan te tonen dat Theroux weleens ... lees verder »

[telt 468 woorden]
Six Men

Six Men
Alistair Cooke

Wat te denken van dit boek? Alistair Cooke [1908 – 2004] biedt niet alleen zes biografieën van beroemde mannen. Dat ... lees verder »

[telt 490 woorden]
Snel, hoog, ver

Snel, hoog, ver
Kees Sluys

Van alle dingen die ik nooit heb gedaan, en wel niet meer zal doen, is er vooral spijt dat ik ... lees verder »

[telt 608 woorden]
Spectator

Spectator
Studs Terkel

Deze interviewbundel van Studs Terkel [1912 – 2008] week af van het stramien waaraan ik zo gewend was geraakt. Elk ... lees verder »

[telt 262 woorden]
Spiegels

Spiegels
Jan Brokken

Brokken schrijft tegenwoordig vooral romans, zo lijkt het. En ach, die zijn wel prettig ook. Niets waardoor een lezer ineens ... lees verder »

[telt 151 woorden]
Sports Gene

Sports Gene
David Epstein

Biologie, of beter biotechnologie, is de belangrijkste wetenschap op dit moment. Daar gaat het meeste geld in om. Combineer dit ... lees verder »

[telt 955 woorden]
Staatshotel

Staatshotel
Simone van der Zee

Waarom sluiten we mensen op voor een tijd, als een rechter bepaald heeft dat ze straf verdienen? Simone van der ... lees verder »

[telt 801 woorden]
State of Being

State of Being
Gore Vidal

In oktober 2009 komt er een fotoboek uit over het leven van Gore Vidal. Daarmee wordt weer een deel toegevoegd ... lees verder »

[telt 276 woorden]
Steen en been

Steen en been
Ethel Portnoy

Het eerste boek van Ethel Portnoy dat ik las, moet dit zijn geweest. Toevallig was dit dan ook haar debuut. ... lees verder »

[telt 173 woorden]
Stoet van beelden zag ik langs mij gaan

Stoet van beelden zag ik langs mij gaan
Martinus Nijhoff

Zijn we beter gaan schrijven in de twintigste en eenentwintigste eeuw? Technisch gesproken? Of lijkt dit enkel zo omdat het ... lees verder »

[telt 299 woorden]
Sturz durch alle Spiegel

Sturz durch alle Spiegel
Ursula Priess

Boeken kan ik zonder voorbehoud waarderen, maar met schrijvers ligt dat al heel anders. Vooral met schrijvers die in hun ... lees verder »

[telt 775 woorden]
Sunrise With Seamonsters

Sunrise With Seamonsters
Paul Theroux

De eerste bundel die Paul Theroux ooit uitbracht van zijn losse werk biedt een wat eclectisch geheel. Zo staan er ... lees verder »

[telt 425 woorden]
Survival of the Bark Canoe

Survival of the Bark Canoe
John McPhee

Ik lees McPhee zoals iemand anders een drankje nuttigt aan het einde van de dag. Om tot rust te komen. ... lees verder »

[telt 333 woorden]
Taal als bril

Taal als bril
August Willemsen

Willemsen is onlangs, eind november 2007, overleden. En vaak bij de dood van een auteur ga ik monsteren wat ik ... lees verder »

[telt 321 woorden]
Taal zonder mij

Taal zonder mij
Kristien Hemmerechts

Prachtig boek. Maar eeuwig zonde dat er iemand dood voor moest gaan. Anderzijds, zo'n liefdevol boek als dit is ook alleen ... lees verder »

[telt 142 woorden]
Take Care!

Take Care!
Tomas Ross

Max Pam gaat een biografie van Theo van Gogh schrijven. Of, zoals Theodor Holman in het radioprogramma DeSmet Live! zei: ... lees verder »

[telt 263 woorden]
Tale of Love and Darkness

Tale of Love and Darkness
Amos Oz

Eén van mijn vele vooroordelen over boeken is dat in een autobiografie de kindertijd van een schrijver meestal overgeslagen kan ... lees verder »

[telt 328 woorden]
Te eerlijk om beleefd te zijn

Te eerlijk om beleefd te zijn
Hans Broekhuis

Zo er een Bouwfraude is geweest in Nederland, waaruit bestond die dan precies? Deze vraag lijkt me nog eens een ... lees verder »

[telt 1186 woorden]
Te midden der kampioenen

Te midden der kampioenen
Joris van den Bergh

Heel moeilijk lijkt het me niet om te begrijpen waarom Te midden der kampioenen een klassiek Nederlands sportboek zou worden. ... lees verder »

[telt 617 woorden]
Ted Hughes (Poet to Poet)

Ted Hughes (Poet to Poet)
Simon Armitage red.

Twee boeken van Ted Hughes horen tot mijn favoriete bundels met poëzie. Probleem is alleen dat daar geen gedicht van ... lees verder »

[telt 350 woorden]
Tegen het idealisme

Tegen het idealisme
Paul Frentrop

Zo moet het, heb ik een paar keer gedacht bij het lezen van deze biografie. Paul Frentrop heeft een zeer ... lees verder »

[telt 1005 woorden]
Terugblik op mijn leven

Terugblik op mijn leven
Lou Andreas-Salomé

Het is een vooroordeel. Maar vrouwen die dicht nabij meerdere grote mannen hebben verkeerd, krijgen al gauw een etiket opgeplakt. ... lees verder »

[telt 316 woorden]
Them

Them
Jon Ronson

Een boek uit het einde van de vorige eeuw, van voor 9/11, kan nog behoorlijk van betekenis veranderen. Bijvoorbeeld doordat ... lees verder »

[telt 573 woorden]
Theo is dood

Theo is dood
Theodor Holman

Sinds 2001 heb ik een weblog, en inmiddels doemt het probleem op dat ik over een aantal onderwerpen wel wat ... lees verder »

[telt 409 woorden]
Theo is dood | ii

Theo is dood | ii
Theodor Holman

Op de dag dat Theo van Gogh afgeslacht werd, hield ook het normale leven van de politicus Geert Wilders op. ... lees verder »

[telt 738 woorden]
Theo van den Boogaard in vogelvlucht

Theo van den Boogaard in vogelvlucht
Theo van den Boogaard & Martijn Daalder e.a.

Geïllustreerd overzichtboek uit 1989 over het werk van de tekenaar Theo van den Boogaard tot dan. Waarbij de nadruk vooral ... lees verder »

[telt 263 woorden]
Thomas Bernhard

Thomas Bernhard
Hans Höller

Ik heb iets tegen secondaire literatuur over schrijvers. De ijverige uitleg die een literatuurwetenschapper of beunende journalist geeft over iemands ... lees verder »

[telt 127 woorden]
Thomas Dekker; Mijn gevecht

Thomas Dekker; Mijn gevecht
Thijs Zonneveld

'De wielerboeken worden almaar beter sinds een paar jaar, omdat die nu tenminste eens eerlijk zijn over dopinggebruik.' Deze stelling ... lees verder »

[telt 644 woorden]
Thomas Paine’s “Rights of Man”

Thomas Paine’s “Rights of Man”
Christopher Hitchens

Wat een klassieke tekst klassiek maakt, is lang altijd niet meer goed in te schatten. Vreemd genoeg. Nu ja, dat ... lees verder »

[telt 488 woorden]
Thy Neigbour’s Wife

Thy Neigbour’s Wife
Gay Talese

Zelden zo'n merkwaardig boek gelezen als dit. Al is vooral het einde daar verantwoordelijk voor. Tot pagina 472 was er ... lees verder »

[telt 477 woorden]
Toets 1 voor het paradijs

Toets 1 voor het paradijs
Martijn de Waal

Reportages hebben gauw eens een houdbaarheidsdatum. Want wat ooit spannend en nieuw lijkt, hoeft in de tijd daarop toch amper ... lees verder »

[telt 902 woorden]
Tomorrow, we ride

Tomorrow, we ride
Jean Bobet

In Britse kritieken werden deze memoires gauw eens vergelijken met de roman De renner van Tim Krabbé. Omdat beide boeken ... lees verder »

[telt 573 woorden]
Trein naar Pavlovsk en Oostvoorne

Trein naar Pavlovsk en Oostvoorne
Toon Tellegen

'Mijn grootvader …', zo begint het gedicht waarmee dit boek opent, en vervolgens bijna elk verhaal daarna. Toon Tellegen schreef ... lees verder »

[telt 228 woorden]
Trochpaden

Trochpaden
Geart de Vries

Reden om dit boek te lezen was om meer te leren over wat Lolle Nauta opgaf als reden niet meer ... lees verder »

[telt 501 woorden]
True Confessions of Adrian Albert Mole, Margaret Hilda Roberts, and Susan Lilian Townsend

True Confessions of Adrian Albert Mole, Margaret Hilda Roberts, and Susan Lilian Townsend
Sue Townsend

Vraag ik me af of ik dit boek eerder gelezen heb. Het is namelijk niet zo vreselijk goed --- in ... lees verder »

[telt 347 woorden]
Turings tango

Turings tango
Bennie Mols

Lezen is er en lezen. Niet alle teksten worden om dezelfde redenen bekeken. Zo had ik Turings tango van Bennie ... lees verder »

[telt 429 woorden]
Turn in the South

Turn in the South
V.S. Naipaul

Naipaul kan een zeer hoffelijke man zijn; als hij dat wil. Anders is van de meeste gesprekken in A Turn ... lees verder »

[telt 493 woorden]
Twee zielen

Twee zielen
Ger Groot

De meeste filosofen zie ik als goochelaars. Hun trucs zijn vaak vermakelijk, maar het blijft natuurlijk oplichterij. Met dit verschil ... lees verder »

[telt 351 woorden]
Uit koers

Uit koers
Frank Heinen

Een boek kan ook te vol zijn. Ruim honderd portretten van mannen staan er in Uit koers, die allemaal ooit ... lees verder »

[telt 403 woorden]
Uit liefde en ironie

Uit liefde en ironie

Het mooie aan poëzie in het Afrikaans is dat die taal bekend genoeg lijkt om te kunnen begrijpen, maar altijd ... lees verder »

[telt 173 woorden]
Uit mijn communistentijd

Uit mijn communistentijd
J. de Kadt

Zoals autobiografieën gaan, is dit een hoogst opmerkelijke uitgave. De schrijver kijkt er voornamelijk in terug op zijn tijd in ... lees verder »

[telt 491 woorden]
Uitvindingen van Leonardo da Vinci

Uitvindingen van Leonardo da Vinci
Charles Gibbs-Smith

Het is misschien overdreven om te stellen dat ik alleen geïnteresseerd was in het voorwoord van dit boek. En toch. ... lees verder »

[telt 479 woorden]
Uren met Flaubert en andere herinneringen

Uren met Flaubert en andere herinneringen
Maxime Du Camp

Eenmaal een boek klassiek is -- decennia na de eerste publicatie nog altijd gelezen wordt -- lukt het nauwelijks meer ... lees verder »

[telt 567 woorden]
Uren met Karel van het Reve

Uren met Karel van het Reve
Robert van Amerongen e.a.

Mijn geduld met vriendenboeken was nooit zo heel groot. Misschien komt dit omdat ik ooit een hoogleraar had die een ... lees verder »

[telt 493 woorden]
Utopie van de vrije markt

Utopie van de vrije markt
Hans Achterhuis

Achterhuis heeft veel vaker over de aantrekkingskracht van utopieën gepubliceerd. Wat mede komt omdat hij niet altijd even weerbaar was ... lees verder »

[telt 1006 woorden]
V.S. Pritchett

V.S. Pritchett
Jeremy Treglown

Soms ook, kan de biografie van een schrijver als wegwijzer dienen. Wat is er in diens oeuvre het meest de ... lees verder »

[telt 406 woorden]
Vage buitenlander

Vage buitenlander
Benno Barnard

Toen Paul Theroux langs de kust van Groot-Brittannië wandelde, met als doel daar later over te gaan schrijven, speelde éen ... lees verder »

[telt 366 woorden]
Van anarchist tot monarchist

Van anarchist tot monarchist
Alexander Cohen

Zelden een boek gelezen waarvan de titel zo weinig in overeenstemming was met de inhoud. Pas op de allerlaatste bladzijden ... lees verder »

[telt 422 woorden]
Veranderend getij

Veranderend getij
Marcel Metze

Het thema dat onderzoeksjournalist Marcel Metze aansnijdt in Veranderend getij interesseerde me wel vooraf. Wat speelt er allemaal bij een ... lees verder »

[telt 534 woorden]
Verdorven genootschap

Verdorven genootschap
Philipp Blom

Als eenmaal iets vanzelfsprekend is, wordt het moeilijk om te begrijpen dat mensen ooit anders kunnen hebben gedacht. Zo luidt ... lees verder »

[telt 528 woorden]
Vergeetboek

Vergeetboek
Douwe Draaisma

Over de boeken van Douwe Draaisma ben ik inmiddels vrij snel uitgepraat. Sinds hij over het geheugen is gaan publiceren, ... lees verder »

[telt 358 woorden]
Vergeetclub

Vergeetclub
Tosca Niterink

Gauw eens antwoord ik: Het refrein is Hein van Bert Keizer, als me serieus gevraagd wordt naar mijn favoriete Nederlandse ... lees verder »

[telt 497 woorden]
Vergelding

Vergelding
Jan Brokken

Nogal wat ideeën over de Tweede Wereldoorlog zijn pas ruim na die oorlog ontstaan -- en kregen daarbij dan bovendien ... lees verder »

[telt 793 woorden]
Vermessung der Welt

Vermessung der Welt
Daniel Kehlmann

Geen boek onleesbaarder voor mij dan een historische roman, en al helemaal als dat een vie romancée is. Dus had ... lees verder »

[telt 507 woorden]
Verzameld werk 1

Verzameld werk 1
Karel van het Reve

Dit eerste deel van het Verzameld werk maakte meer indruk op mij door zijn compleetheid, dan door de inhoud. Karel ... lees verder »

[telt 456 woorden]
View From Castle Rock

View From Castle Rock
Alice Munro

Deze Munro is opmerkelijk anders dan al haar andere boeken, en toch weer helemaal niet. Dichterbij een autobiografie zal deze ... lees verder »

[telt 245 woorden]
Vis in bad

Vis in bad
Tijs Goldschmidt

Elke nieuwe essaybundel van Tijs Goldschmidt leest als iedere essaybundel van Tijs Goldschmidt eerder. Zijn onderwerpkeuze kan de lezer al ... lees verder »

[telt 561 woorden]
Vliegende neger & de kleine koningin

Vliegende neger & de kleine koningin
Jan Boesman

De Ronde van Frankrijk is uitgevonden door een Franse krant, in een concurrentiestrijd met een andere krant. l'Auto -- eerst ... lees verder »

[telt 426 woorden]
Wat een kracht! Wat een gratie!

Wat een kracht! Wat een gratie!
Hans Ree

De tweede bundel met schaakverhalen van Hans Ree deed me éen en ander beseffen. Zoals dat ik de tijd die ... lees verder »

[telt 294 woorden]
Wat een mooite!

Wat een mooite!
Bregje Boonstra

Vanaf dat Bregje Boonstra kinderboeken begon te bespreken, in 1983, brak een gouden periode in het genre aan. Vele meesterwerken ... lees verder »

[telt 275 woorden]
Wat is leven?

Wat is leven?
H.C.D. de Wit

Het is heel goed mogelijk om veertien dagen lang elke dag een ander boek te boekloggen met de titel Wat ... lees verder »

[telt 610 woorden]
Waterwolven

Waterwolven
Cordula Rooijendijk

Het beste wat een geschiedenisboek kan doen, is om te tonen dat het verleden een stuk minder simpel in elkaar ... lees verder »

[telt 465 woorden]
Wegen van de loper

Wegen van de loper
Adharanand Finn

Mij fascineren alle gerichte pogingen van mensen om betere mensen te worden. Helemaal natuurlijk als het me onmiddellijk duidelijk is ... lees verder »

[telt 715 woorden]
weverbergh ’30 – ’70

weverbergh ’30 – ’70
Julien Weverbergh

Er is niet veel voor nodig om je een buitenstaander te voelen in de eigen taal. Oude mensen kunnen het ... lees verder »

[telt 655 woorden]
What Am I Doing Here

What Am I Doing Here
Bruce Chatwin

Vijf boeken schreef Bruce Chatwin. Dat dacht ik tenminste. Alleen zou het me inmiddels niet meer verbazen als dat er ... lees verder »

[telt 515 woorden]
What’s Welsh for Zen

What’s Welsh for Zen
Victor Bockris & John Cale

Er schuilt enig gevaar in om een kunstenaar te horen over zijn werk; bijvoorbeeld om een uitleg te krijgen van ... lees verder »

[telt 481 woorden]
Will the Circle Be Unbroken?

Will the Circle Be Unbroken?
Studs Terkel

Elk boek vraagt om een bepaalde stemming om goed ontvangen te worden. Dit is éen van de redenen waarom ik ... lees verder »

[telt 318 woorden]
Willem Wilmink

Willem Wilmink
Harry Bekkering e.a. red.

Het Letterkundig Museum wijde in 2004 en 2005 een tentoonstelling aan de toen pas overleden dichter Willem Wilmink. Ter gelegenheid ... lees verder »

[telt 208 woorden]
Wisława Szymborska

Wisława Szymborska
Anna Bikont en Johanna Szczęsna

Tijdens de eerste maanden in het bestaan van mijn boeklog merkte ik iets op. Door me voortdurend over boeken uit ... lees verder »

[telt 637 woorden]
With My Trousers Rolled

With My Trousers Rolled
Joseph Epstein

In de essaybundel Plausible Prejudices staat een essay over het nut van recenseren, of gerecenseerd te worden. En daaruit blijkt ... lees verder »

[telt 424 woorden]
Wittgenstein

Wittgenstein
Willem Frederik Hermans

De eerste editie van Hermans' boek over Ludwig Wittgenstein kwam uit toen ik mijn eigen strijd nog voerde met deze ... lees verder »

[telt 501 woorden]
Wonderlijke wapens

Wonderlijke wapens
Joris Note

Het ziet er naar uit dat ik voor 'moeilijke' boeken ben, zo constateerde Joris Note. In het nawoord van de ... lees verder »

[telt 573 woorden]
Woord is aan de schrijver

Woord is aan de schrijver
Arjan Peters

Peters onderscheidt zich van andere literaire critici, doordat hij weleens een vraaggesprek heeft met een schrijver. Sommige van deze interviews ... lees verder »

[telt 334 woorden]
World Is What It Is

World Is What It Is
Patrick French

De boekenmarkt werkt soms raar. In het voorjaar van 2008 was er nogal wat rumoer om dit boek in Groot-Brittannië; ... lees verder »

[telt 440 woorden]
Wrede god

Wrede god
A. Alvarez

Een oordeel zegt al gauw meer over de beoordelaar dan over het beoordeelde. Helemaal bij boeken. Dus dan mag bijvoorbeeld ... lees verder »

[telt 615 woorden]
Writer’s Life

Writer’s Life
Gay Talese

Talese is een merkwaardig auteur. Elk boek van hem heeft wel iets onverwachts en onvoorspelbaars. Zo is A Writer's Life ... lees verder »

[telt 302 woorden]
Writer’s People

Writer’s People
V.S. Naipaul

Ik stond op het punt een geautoriseerde biografie over Naipaul te lezen, die volgens de critici niets van de man ... lees verder »

[telt 414 woorden]
Zaak Kooistra

Zaak Kooistra
Joost van Kleef & Henk Willem Smits

De universiteit in Groningen is mijn Alma mater. Ik ben in Groningen uitgegaan. Mij was de naam Sjoerd Kooistra [1951 ... lees verder »

[telt 716 woorden]
Zeg mijn lezers dat ik doorschrijf

Zeg mijn lezers dat ik doorschrijf
Joris van Casteren

De belangrijkste vraag wordt nooit gesteld in deze bundel met schrijversinterviews. Waarom kozen de auteurs ervoor om lange fictiewerken te ... lees verder »

[telt 585 woorden]
Zeker onbehagen

Zeker onbehagen
Nico Keuning

Wordt 2009 het jaar op boeklog van de grote schrijversbiografieën? Dit boek van Keuning over Bob den Uyl is al ... lees verder »

[telt 522 woorden]
Zestig jaar in de beschaving

Zestig jaar in de beschaving
Wim Zaal

Bijna zijn hele leven al houdt Wim Zaal aantekeningen bij van wat er in zijn leven gebeurt. Deze autobiografie is ... lees verder »

[telt 275 woorden]
Zeven hoofdzonden van de biografie

Zeven hoofdzonden van de biografie
Hans Renders

De biografie is een onmogelijk genre, zo heb ik herhaald op boeklog betoogd de afgelopen tien jaar. De enige portretten ... lees verder »

[telt 541 woorden]
Ziel in de fabriek

Ziel in de fabriek
Jo Tollebeek

Ergens op driekwart van de negentiende eeuw besloten enkele historici dat het voortaan anders moest. Dat er methode en lijn ... lees verder »

[telt 447 woorden]
Zo las hij, zo leefde hij

Zo las hij, zo leefde hij
Michaël Zeeman

Doden zijn voor altijd dood. Maar vreemd genoeg menen kranten dat een dode enkel herdacht kan worden als het lijk ... lees verder »

[telt 498 woorden]
Zonde van de vrouw

Zonde van de vrouw
Connie Palmen

Het werd me niet duidelijk waarom Connie Palmen nu net dit Boekenweekessay op deze manier moest schrijven. Want ik las ... lees verder »

[telt 407 woorden]
Zoon en vader – Vader en zoon

Zoon en vader – Vader en zoon
H.L. Wesseling

Twee biografieën ineen biedt dit boek, en beide met een voorbehoud. Henk Wesseling beschrijft wel zijn uitgebreid loopbaan als historicus, ... lees verder »

[telt 356 woorden]
Zwarte zon

Zwarte zon
Jeroen Brouwers

Brouwers gaat waarschijnlijk een nieuwe versie maken van zijn boek over zelfmoord in de Nederlandstalige literatuur. De laatste deur, uit ... lees verder »

[telt 751 woorden]