deze boeklogjes vormen het dossier:

Boeken, uitgekomen tijdens een actieweek

Arctisch dagboek

Arctisch dagboek
Jelle Brandt Corstius

David Sedaris heeft zich er nog eens om moeten verdedigen. De humoristische verhalen waarin hijzelf de hoofdrol speelt, heten altijd ... lees verder »

[telt 393 woorden]
Bladstil

Bladstil
Leendert van Wezel

Genre-fictie zoals deze Christelijke novelle lijdt aan voorspelbaarheid. Dat maakt het nu eenmaal genre-fictie. Van een boek als dit is ... lees verder »

[telt 255 woorden]
Boekenweektest

Boekenweektest

Een gratis boekje vermomt als prijsvraag, te bekomen bij de Openbare Bibliotheek. Er staan fragmenten uit elf vrij populaire boeken ... lees verder »

[telt 93 woorden]
Boekenweektest 2006

Boekenweektest 2006

Arthur Japin schreef ditmaal het geschenk voor de jaarlijkse Boekenweek. En dat zullen we weten ook. Nooit eerder heb ik ... lees verder »

[telt 180 woorden]
Broer

Broer
Esther Gerritsen

Wie weleens een boek wil lezen, loopt het gevaar veelal voor hetzelfde soort boeken te kiezen dat eerder wel goed ... lees verder »

[telt 378 woorden]
Brug

Brug
Geert Mak

Elk jaar, vlak voor het begin van de lente, breekt in Nederland de boekenweek aan. De blaadjes botten de drukkerijen ... lees verder »

[telt 327 woorden]
Duel

Duel
Joost Zwagerman

Er waren vele redenen om dit boek niet te lezen. Het is het Boekenweekgeschenk dit jaar, en daar kan ik ... lees verder »

[telt 361 woorden]
Erfstukken

Erfstukken
Paul Witteman

Het boekenweekessay dit jaar komt van TV-presentator Paul Witteman, die daarin zijn licht schijnt over het onderwerp muziek. Dat leverde ... lees verder »

[telt 199 woorden]
Est

Est
Adrian Verbree

Wat had ik verwacht van een werkje dat speciaal is uitgebracht om dezer dagen het Christelijke boek te promoten? Laat ... lees verder »

[telt 331 woorden]
Geert Mak | Boekenweek-CV 2007

Geert Mak | Boekenweek-CV 2007
Just Enschedé red.

De boekenweektest van de Openbare Bibliotheken heet dit jaar boekenweek-CV. De prijsvraag is er nog wel, maar werd op de ... lees verder »

[telt 171 woorden]
Gezien de feiten

Gezien de feiten
Griet Op de Beeck

Die Boekenweek ieder jaar maart kan beter de Week van de boekhandel heten. Dat lijkt me eerlijker over de intentie ... lees verder »

[telt 666 woorden]
Good Luck

Good Luck
Christine Otten en Erik Kessels

In den beginne was het beeld. En toen kwam er iemand die verslaafd is aan het beeld. Erik Kessels is ... lees verder »

[telt 363 woorden]
Grote wereld

Grote wereld
Arthur Japin

Het boekenweekgeschenk van 2006 gaat over een abnormaal kleine man, genaamd Lemmy. En helaas riep dit boekje bij mij alleen ... lees verder »

[telt 157 woorden]
Heldere hemel

Heldere hemel
Tom Lanoye

Vlaanderen doet dit jaar ook mee, dus telt het Boekenweekgeschenk 2012 een nog hogere oplage dan normaal. Een klein miljoen ... lees verder »

[telt 355 woorden]
Hotel Terminus

Hotel Terminus
Kristien Hemmerechts

In dezelfde cassette met werkjes van Büch en Keizer, was ook dit boekje van Kristien Hemmerechts verzameld. Het thema van ... lees verder »

[telt 256 woorden]
Jas van belofte

Jas van belofte
Jan Siebelink

Het kan me doorgaans niet schelen wat een schrijver is voor een mens. Maar als zo iemand iets snoeverigs heeft, ... lees verder »

[telt 509 woorden]
Koud liggen

Koud liggen
Bert Keizer

Toen dit boekje verscheen in 2003, als essay voor de Boekenweek die de dood als thema had of zoiets, kwam ... lees verder »

[telt 94 woorden]
Kraai

Kraai
Kader Abdolah

Het gratis geschenk van de Nederlandse Boekenweek is al nooit een cadeau, maar dit jaar moest het wel heel erg ... lees verder »

[telt 266 woorden]
Laat me niet alleen

Laat me niet alleen
Renate Dorrestein

Elke boekenweek komt met een thema. Dit jaar was dat Van oude menschen -- de letteren en de derde leeftijd. ... lees verder »

[telt 355 woorden]
Leeuw en zijn hemd

Leeuw en zijn hemd
Nelleke Noordervliet

Zelfs het Boekenweekessay deugt dit jaar. Zowaar. Want bij mijn weten is het uniek dat de Stichting CPNB actieboeken uitbrengt ... lees verder »

[telt 549 woorden]
Los sân

Los sân
Greet Andringa

Van de drie boeken die ik tot nu toe las van Greet Andringa beviel me dit het best. Terwijl het ... lees verder »

[telt 257 woorden]
Mijn leven zijn leven

Mijn leven zijn leven
Martin van Amerongen

Boekenweken leveren altijd talloze gelegenheidswerkjes op, en maar zelden spul dat de moeite van het herlezen waard is. Dit boek ... lees verder »

[telt 151 woorden]
Mijn moeders strijd

Mijn moeders strijd
Murat Isik

Het Boekenweekessay van 2019 biedt wel een sympathiek verhaal, alleen zo weinig meer dan dat. Dus bleef ik, op zijn ... lees verder »

[telt 409 woorden]
Mind games

Mind games
Koos Tiemersma

Dit weblog heeft vanaf nu een speciale categorie gewijd aan boeken die verband houden met boekenweken. Bijna nooit zijn dat ... lees verder »

[telt 303 woorden]
Moederlandse geschiedenis

Moederlandse geschiedenis
Henk van Os

Het Boekenweekessay ditmaal is éen van de aardigste van de laatste jaren. Al kan het gezien worden als propaganda voor ... lees verder »

[telt 387 woorden]
Mooie jonge vrouw

Mooie jonge vrouw
Tommy Wieringa

Geen kwaad woord had ik tot nu toe gehoord over het Boekenweekgeschenk van 2014. Alleen zijn er weinig recensies met ... lees verder »

[telt 570 woorden]
Natuurlijk

Natuurlijk
Jan Terlouw

Zowel het Boekenweekgeschenk als het Boekenweekessay van 2018 roepen de vraag op of er een nieuwe koers is ingezet met ... lees verder »

[telt 593 woorden]
Nederland: een bewoond gordijn

Nederland: een bewoond gordijn
Rudy Kousbroek

Merkwaardig dat ik, zonder daarop uit te zijn, ineens zo veel over het leven van Rudy Kousbroek meekreeg binnen een ... lees verder »

[telt 162 woorden]
Niet te geloven

Niet te geloven
Gerrit Komrij

De Boekenweek in 1997 had als thema 'Mijn God'. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek had namelijk een ... lees verder »

[telt 282 woorden]
Op weg naar het schavot

Op weg naar het schavot
Kees Fens

Volgens Kees Fens ontstond de Engelse humor op 22 juni 1535. Toen John Fischer, bisschop van Rochester, onthoofd zou worden ... lees verder »

[telt 225 woorden]
Pianoman

Pianoman
Bernlef

Tot de luttele zekerheden in dit leven horen dat er elk jaar een boekenweek gehouden wordt in maart, dat iemand ... lees verder »

[telt 674 woorden]
Piep

Piep
Midas Dekkers

Dit Boekenweekessay heeft een kernzin, en dat is altijd prettig. Bovendien is het een goede kernzin, zelfs al wordt de ... lees verder »

[telt 281 woorden]
Schrijflui

Schrijflui
Hans van Straten (sam.)

De Boekenweek van 1993 had als thema 'Het leven geschreven'. En uitgeverij De Arbeiderspers bracht daarom een aantal actieboeken uit, ... lees verder »

[telt 253 woorden]
Schrijversclub

Schrijversclub
Adrian Plass

De Christelijke boekhandels importeerden hun actieboek dit jaar, en lieten het werk van een Britse auteur te vertalen. Nu goed, ... lees verder »

[telt 271 woorden]
Tafel vol vlinders

Tafel vol vlinders
Tim Krabbé

Hoera. Er is voor de verandering eens een jaar weinig te mopperen over het boekenweekgeschenk. Sinds de NS de boekenpropaganda ... lees verder »

[telt 309 woorden]
Verder alles goed

Verder alles goed
Nico Dijkshoorn

Ver voor Nico Dijkshoorn bekend werd van radio en televisie had hij het online weleens aan de stok met een ... lees verder »

[telt 402 woorden]
Verrekijker

Verrekijker
Kees van Kooten

Enkel kritische recensies las ik tot nu toe over Kees van Kooten's Boekenweekgeschenk. En het lezen van dat geschenk is ... lees verder »

[telt 624 woorden]
Waanzin in de wereldliteratuur

Waanzin in de wereldliteratuur
Pieter Steinz

Je kunt geen goede schrijver van serieuze fictie zijn als je niet depressief bent. Dat schreef Kurt Vonnegut [1922 — ... lees verder »

[telt 474 woorden]
Waar historie huis houdt

Waar historie huis houdt
Jan Marijnissen

De Boekenweek heeft elk jaar een thema. En elk jaar leidt dat thema tot publicatie van talloze boekjes die net ... lees verder »

[telt 185 woorden]
Zingende botten

Zingende botten
Boudewijn Büch

Vijf jaar terug had de Boekenweek in Nederland als thema dood en vergankelijkheid. Of iets dergelijks. En ter gelegenheid daarvan ... lees verder »

[telt 243 woorden]
Zink

Zink
David van Reybrouck

Het zal Boudewijn Büch geweest zijn die mij het eerst vertelde over het bestaan van het ministaatje Neutraal Moresmet. Dat ... lees verder »

[telt 471 woorden]
Zomer hou je ook niet tegen

Zomer hou je ook niet tegen
Dimitri Verhulst

Het Boekenweekgeschenk haal ik elk jaar weer op; enkel omdat ik daar begin jaren tachtig eens mee begonnen ben. Slechts ... lees verder »

[telt 415 woorden]
Zomerhitte

Zomerhitte
Jan Wolkers

Leest er iemand eigenlijk nog weleens een boekenweekgeschenk van jaren terug? Gewoon, vanwege de literaire kwaliteiten van zo'n boekje? Ik ... lees verder »

[telt 280 woorden]
Zonde van de vrouw

Zonde van de vrouw
Connie Palmen

Het werd me niet duidelijk waarom Connie Palmen nu net dit Boekenweekessay op deze manier moest schrijven. Want ik las ... lees verder »

[telt 407 woorden]