Sketchbook Volume 7 ~ R. Crumb

► door: A.IJ. van den Berg

Internet, dat wou wat. Zo gauw als online bestellen bij Amazon mij mogelijk werd, deed ik dit ook. Tot op een gegeven moment dit boek binnenkwam en het een miskoop bleek. Toen besloot ik me toch maar te beperken tot het ongezien kopen van boeken met tekst.

Toch was het idee goed. Jarenlang al had ik me in stripspeciaalzaken bijna verlustigd aan het bestaan van die schetsboeken van Robert Crumb. Alleen lagen ze daar dan altijd voor drie, vier keer de originele prijs, wat een aankoop daar echt veel te duur maakte.

Ik besef nu wat hard gereageerd te hebben, die eerste keer dat dit boek me onder ogen kwam.

Zo vond ik toen het papier te grauw, zonder dat me nu duidelijk is waarom.

Nog iets anders is dat mijn verwachtingen toen nogal hooggespannen waren. Ik hoopte iets van dit schetsboek, namelijk dat het me meer inzicht zou bieden in de manier waarop Crumb tekent. En toen bleek dat zijn lijnvoering helemaal niet zo interessant is, omdat hij altijd met pen tekent. Evenmin viel er iets nieuws te leren uit de manier waarop hij arceert, of met dat grote verschil tussen het zwart van de inkt en het wit van het papier omgaat.

Inmiddels heb ik geaccepteerd dat het niet heel interessant voor mij is hoe Robert Crumb tekent. Wat hij tekent, is daarentegen zelden vervelend.

R. Crumb, Sketchbook Volume 7
Mid 1969 to end of ’70

zonder paginanummering
Fantagraphics Books, 1999


[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden