Blond ~ Joanna Pitman

► door: A.IJ. van den Berg

Sommige boeken worden echt door de uitgever verprutst. Omdat die boeken meer dan een verhaaltje alleen zijn. Deze cultuurgeschiedenis had het verdiend in kleurendruk te worden uitgegeven, rijk voorzien van illustraties. Nu moest ik steeds zelf, als Joanna Pitman een intrigerend schilderij beschreef, er via Google achterkomen hoe dat er dan uitzag.

Dat maakte de verrassing toch minder. Hoe blij ik verder ook was alles probleemloos te kunnen vinden.

Over de waardering voor blond haar gaat dit boek, zoals de titel al duidelijk aangeeft. En het was mooi hoe het me hielp mijn blik weer eens te scherpen.

Blond heeft op het moment weer de associatie van jong. Dit komt mede omdat veel kinderen blond geboren worden, en later vanzelf donkerder worden. Ook ik was ooit een blond kindje. Maar de haarkleur blond verzacht bovendien de trekken van het vrouwelijk gelaat. Reden dat zo veel vrouwen zich berekenend een blonde coup aan laten meten. Hoogstens 8% van de mensen heeft uit zichzelf nog die haarkleur, maar op straat lijken dat er toch meer te zijn.

En vergeet niet de media. Er eenmaal erop gewezen dat Mrs. Thatcher zich uit strategische overwegingen blond had laten kleuren, vielen me ineens allemaal blonde vrouwen op van dik in de zestig.

Mevrouw Rodham-Clinton is op het moment duidelijk blond. En de TV toonde me verder afgelopen weekend onder meer die vreselijke politica Ann Widdecombe, en Cisca Dresselhuys.

Ann Widdecombe MP, in ‘Have I Got News For You’

Cisca Dresselhuys in: ‘Tegenpolen’

Illustraties over de betekenis hiervan zeggen in dit geval gewoon meer dan woorden.

Verder las ik in dit boek voor het eerst dat toen in Hitler-Duitsland blonde Ariërs boven alles werden geplaatst tegelijkertijd ook in de Hollywoodfilms en de Sovjet-propaganda blond als ideaalbeeld werd ingevoerd.

Maar onthutsender was vanzelfsprekend de opsomming aan gifsoorten waarmee vrouwen door de millennia heen hun haren hebben geblondeerd, voor er degelijke verf was.

Dames toch.

Nu ja, dat mannen zo kritiekloos op geverfd blond vallen, deugt ook niet.

Joanna Pitman, Blond
De geschiedenis van de blondine
Van Afrodite tot Madonna

271 pagina’s
Uitgeverij Vassalucci © 2003
Vertaling van On Blondes © 2003

[x]


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden