Complete Cartoons of The New Yorker ~ Robert Mankoff ed.

► door: A.IJ. van den Berg

Een groter boek als dit zal niet gauw besproken worden op boeklog. Het meet 33,6 cm x 29 cm x 5 cm. En dan was het me nog niet eens om dit dode gewicht aan papier te doen. Ik wilde de bijgeleverde CD-ROM’s hebben. Al was het maar om de cartoons verzameld te hebben die Saul Steinberg publiceerde in The New Yorker.

Overigens zijn die digitale plaatjes alleen aardig op een computerscherm te bekijken; de beeldresolutie is te laag voor een redelijke print.

Op mijn andere weblog besteedde ik al eens aandacht aan de stille strijd die tekenaars elke week leveren om de eer in The New Yorker gepubliceerd te worden. Duizenden cartoons komen er op de reactie binnen. Slechts enkele worden geplaatst.

Toch worden de grappen niet beter, in die wetenschap. Want, dat is het merkwaardige aan een verzameling als deze. Cartoons werken volgens mij nauwelijks in een afgesloten reservaat als dit is. De enorme hoeveelheid grappen maakt slechts dat de standaard om ergens om te lachen erg hoog wordt opgeschroefd.

Cartoons doen het beter als ze ergens los op een pagina staan, en dan een contrast vormen met bijvoorbeeld de gewichtige tekst eromheen.

Grappen zijn leuker als ze onverwacht toeslaan.

Robert Mankoff ed., The Complete Cartoons of The New Yorker
656 pagina’s
Black Dog & Leventhal Publishers, 2004

[x]opgenomen in het dossier: ,


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden