Jimmy Brown als autorenner ~ Herman J. Looman

► door: A.IJ. van den Berg

Zeker dertig jaar heb ik me afgevraagd wie dit stripboekje had gemaakt. En niet dit boekje alleen. Er is een hele reeks gewijd aan de sportieve avonturen van de sprekende aap Jimmy Brown. Alleen ontbeert deze uitgave alle informatie die boeken normaal meekrijgen. Slechts de naam van de uitgever staat erin. Albert Rikmans NV.

Dat dit een heruitgave was, wist ik ondertussen wel. Een heruitgave uit de jaren vijftig. En dat de tekeningen van de strip waren gemaakt door Carol Voges was me ook wel duidelijk. Voges illustreerde zo veel boeken uit mijn jongste jeugd. Pietje Puk. Oki en Doki. Tup en Joep, en meer van deze pareltjes, die beter herinnerd kunnen worden dan nog eens bekeken.

Carol Voges tekende altijd handen met maar vier vingers. Kinderen valt dat op. Ik wilde niet dat hij maar vier vingers aan éen hand tekende.

Enfin, de internetten leerden me dan daarnet dat de schrijver van deze verhalen ene Herman J. Looman was. Over hem vertellen de internetten trouwens ook alleen dat hij deze krantenstrip heeft gemaakt. En dat is toch een tamelijk treurig testament. Zelfs als onschuldig kindervermaak blijft dit een oubollig, en merkwaardig wijdlopig en slecht geschreven verhaaltje. Kan er tien keer op het kaft staan dat het hier kostelijke avonturen betreft, dat is niet zo.

Er zelfs nog van afgezien dat de hoofdpersoon een grote, sprekende aap is. Elk land krijgt de superhelden die het verdient, en blijkbaar was dat dus in de jaren vijftig alhier een aap die uitblonk in sporten. Ditmaal construeert hij uit sloopmateriaal, en zonder enige kennis, een auto, die meteen alle racewagens verslaan kan.

Ik telde om de vier vijf bladzijden enorme onwaarschijnlijkheden. Dat is geen manier om jeugdverhalen of strips mee te beoordelen, maar ik kan mijn verstand bij het lezen toch echt niet helemaal uitschakelen.

En helaas was er niets waarbij de schrijver zich even, over de hoofden van zijn jeugdig publiek, tot de volwassen lezer richtte.

Herman J. Looman & Carol Voges, Jimmy Brown als autorenner
76 pagina’s
Albert Rikmans 1973, oorspronkelijk 1954

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden

2 commentaren

boeklog.info  op 21 februari 2008 @ 16:59:48

Ik vroeg me zoiets als af. Zo vaak komt de naam ‘Voges’ nu ook weer niet voor.

Lieuwe O. van den Berg  op 21 februari 2008 @ 16:00:05

Hoi,

Niet erg relevant, maar voor mij wel grappig: Carol Voges is familie van mij, hij was een neef van mijn opa van moederskant.

gr.

Lieuwe