Jimmy Brown als wielrenner ~ Herman J. Looman

► door: A.IJ. van den Berg

Het internet heeft niet veel informatie meer geproduceerd over de strips Jimmy Brown, sinds de laatste keer dat ik zocht. Behalve dan dat op catalogussites te zien is dat de serie uit de jaren vijftig stamt. En dat er meer boekjes zijn dan in de jaren zeventig zijn heruitgegeven.

Nu is het er de strip ook niet naar om eens enthousiast te onderzoeken. Of hoogstens even, om te zien hoe de tekenaar, Carol Voges, het probleem oploste om fietsen te tekenen. Bij hem hebben de frames bijvoorbeeld geen achtervork, en al evenmin is er sprake van kettingaandrijving.

Verder mag interessant heten dat de hoofdpersoon, de aap Jimmy Brown die zo goed sporten kan, niet bijzonder sympathiek overkomt. Het is een verwend kreng.

Jimmy Brown als wielrenner bevat verder maar twee gebeurtenissen.

De eerste verhaallijn is dat onze aap in het bezit van een racefiets komt, nadat de eigenaar daarvan huilend het veld in is gelopen. Die lag op kop in een moordende wedstrijd. Maar zijn voorband klapte toen.

Die lekke voorband hindert Jimmy Brown dan weer nauwelijks. Hij achterhaalt het hele peloton, dat hem even daarvoor heeft uitgescholden, en finisht vervolgens als eerste in hun wedstrijd.

Dat levert hem dan een plaats op in een wielerploeg. Maar al bij zijn eerste echte wedstrijd gaat het mis, en moet hij weer eens vluchten.

En dit verhaal duurt dan ruim honderd pagina’s lang. Terwijl het sjabloon precies is zoals in alle boekjes uit de serie. Jimmy sport zonder enige training meteen beter dan welke atleet ook. Vervolgens gaat hij trainen, en wordt hij helemaal onoverwinnelijk, en dan gebeurt er iets waardoor hij in problemen komt, de sport verlaat, vlucht, en in een nieuw boek een volgende sport probeert.

Dus zal het om de grappen zijn gegaan, en het gegeven dat zo’n strip elke dag in een krant stond, en mensen er naar uitkeken om te mogen lezen hoe het verder ging.

Herman J. Looman, Jimmy Brown als wielrenner
108 pagina’s
Albert Rikmans 1973, oorspronkelijk 1952

* illustratie uit de besproken tekst [click voor groter]:


[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden