Schrijversleven ~ Remco Campert

► door: A.IJ. van den Berg

In de jaren zestig publiceerde Remco Campert enkele malen dagboekfragmenten in het literaire tijdschrift Podium. Die notities hielden vooral verband met dat tijdschrift, en de redactieleden daarvan.

In 1984 en 1999 hield Campert een ‘Hollands Dagboek’ bij voor een weekendbijlage van de krant NRC-Handelsblad. Het eerste verslag gaat over een literair reisje op de Rijn-Rijn-Rijn, waar Bob den Uyl al eens vernietigender over schreef. In het tweede dagboek was Campert met Jan Mulder uitverkoren het Boekenweekessay te schrijven, waaraan vervolgens wat publieke verplichtingen kleefden.

Tezamen met nog wat los spul zijn deze dagboeken verzameld in deze bundel. Wat een boek opleverde dat alleen interessant zal zijn voor lezers die per se alles willen hebben wat Campert ooit geschreven heeft. Het heeft als uitgave geen enkel bestaansrecht zonder al het overige wat hij maakte. Maar goed, ik merk hierbij op het boek gelezen te hebben, om in elk geval die daad niet te vergeten; in mijn eigen dagboekaantekeningen uit een lezersleven.

Remco Campert, Schrijversleven
Dagboekaantekeningen

111 pagina’s
De Bezige Bij, 2004

[x]