Quirkology ~ Richard Wiseman

► door: A.IJ. van den Berg

Achterin vat psycholoog Richard Wiseman de inhoud van Quirkology samen in tien leuke weetjes, waardoor geen gesprek aan tafel voortaan meer saai hoeft te zijn. Daaronder is het tidbit als dat vrouwen domweg niet herkennen welke contactadvertenties de andere sexe aantrekt — wil een vrouw dus langs deze onsympathieke weg een partner vinden, dan moet ze haar werving door een man laten schrijven. En het hoogtepunt aan onderzoek in dit boek schijnt te zijn dat mensen eerder een trui aantrekken waar de hondenpoep nog aankleeft, dan een kraakschoongewassen trui die ooit aan een massamoordenaar heeft toebehoord.

Ach ja.

Heel aardig aan dit boek was dat het onthulde hoe vaak Wiseman een drijvende kracht was achter onderzoek dat nogal wat nieuwskolommen haalde. Dat onderzoek naar wat de beste mop is bijvoorbeeld? Of het wereldwijde onderzoek naar hoe snel mensen lopen in de grote steden?

Ik vond dit boek goed om een andere reden dan dat zo veel vermaak biedt. Zonder de auteur nu meteen in alles te geloven, overigens.

Wiseman heeft in Quirkology een heel rijtje onderzoeken op een rij gezet die bewijzen hoe goed wij, als mensen, in staat zijn onszelf voor de gek te houden. Al gaat dit voor de gek houden niet eens altijd bewust. Mensen die vooraf aan een IQ-test de kwaliteiten van een geleerde moeten benoemen, doen zo’n test beter als de groep die eerst moet opschrijven welke eigenschappen voetbalvandalen hebben.

Nee, het interessantst vond ik bijvoorbeeld de passages over de invloed van astrologie op iemands leven — wie erin gelooft, gaat zich gedragen zoals dat volgens diens sterrenbeeld zou moeten.

En vooral ook de passages over geluk boden voor de verandering eens inzicht. Gelukkig zijn is een geestesinstelling, die zichzelf vervult.

Maar mensen die van zichzelf vinden dat ze vaak geluk hebben, hebben dan weer geen grotere kans om de lotto te winnen dan de zelfbenoemde pechvogels. Evenmin winnen de spelers met een systeem meer, of vaker, dan wie willekeurig wat getallen invulde.

Sympathiek van Wiseman vond ik ook hoe hij beschreef op een groot ethisch dilemma te stuiten bij dit onderzoek. Op een gegeven moment was er die database, vol met getallen die de Guus Gelukken onder de Britten hadden gekozen. Stel je toch eens voor dat er werkelijk wijsheid in die menigte school…

Dus kocht Wiseman voor het eerst van zijn leven een lottobiljet, om na de trekking toch met vreugde te ontdekken dat hij geen enkel getal goed had ingevuld.

Sommige mensen winnen altijd, ook als ze verliezen…

Richard Wiseman, Quirkology
The Curious Science of Everyday Lives
299 pagina’s
Pan Books, 2007

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden

2 commentaren

mescaline  op 13 juni 2009 @ 09:30:55

Mooie tip.

Corrigenda, Frisismen ?

“Mensen die vooraf aan een IQ-test de eigenschappen van een geleerde moeten benoemen, doen zo’n test beter als wie vooraf moet nagaan waarin voetbalvandalen zich onderscheiden.”

boeklog.info  op 13 juni 2009 @ 12:00:27

Die zin is verbeterd.