De 158 titels met het label psychologie:

100 Lifehackingtips

100 Lifehackingtips

Toen in 2005 de website Lifehacker.com verscheen, werd ik al gauw een vaste bezoeker; net als tal van andere nerds. ... lees verder »

[telt 366 woorden]
59 Seconds

59 Seconds
Richard Wiseman

Sommige boeken vatten samen wat elders uitgebreider staat beschreven. Dat kan een groot nut hebben. Helemaal als de samenvatting door ... lees verder »

[telt 307 woorden]
Alle gedrag is communicatie

Alle gedrag is communicatie
Michiel Hogerhuis & Martijn van Oorschot

Merkwaardiger boek dan dit heb ik lang niet gelezen. Zo is het dermate vaag dat ik niet eens kan benoemen ... lees verder »

[telt 274 woorden]
Als 2 + 2 = 5, dan 4 + 4 = 10

Als 2 + 2 = 5, dan 4 + 4 = 10
Jaap van Heerden

Merkwaardig genoeg kan ik Van Heerden alleen aan het eind van de dag lezen. Als mijn ogen bijna van vermoeidheid ... lees verder »

[telt 171 woorden]
Angst voor de winter

Angst voor de winter
Nico Keuning

Naast elke biografie over een schrijver staat er dat werk. En wie al de boeken heeft gelezen, weet dan meestal ... lees verder »

[telt 531 woorden]
Art Instinct

Art Instinct
Denis Dutton

Filosofie is altijd een wetenschap zonder bewijsmogelijkheden geweest. En toch heeft dit geen filosoof ooit weerhouden om uitspraken te doen ... lees verder »

[telt 625 woorden]
Bad Science

Bad Science
Ben Goldacre

Domheid is alom aanwezig. En misschien was dit altijd al zo. Maar er waren niet altijd media, die totaal onkritisch ... lees verder »

[telt 721 woorden]
Beest in ons

Beest in ons
Dagmar van der Neut

Laatst las ik van iemand die bezig was met een boek in-tweede-lijn. Inleidingen zijn er immers genoeg te vinden, in ... lees verder »

[telt 527 woorden]
Being Wrong

Being Wrong
Kathryn Schulz

Hoe we de wereld bekijken, wordt voor een groot deel bepaald door het toeval. Onze politieke overtuiging is vaak geen ... lees verder »

[telt 425 woorden]
Betere mensen

Betere mensen
Trudy Dehue

Ritalin zou genoemd zijn naar de vrouw van de maker, Leandro Panizzon. Rita tenniste er zo veel beter door. Al ... lees verder »

[telt 653 woorden]
Blink

Blink
Malcolm Gladwell

Blink kwam met een aardig Droste effect. Wat het me leerde, was al tijdens het lezen direct toepasbaar op de ... lees verder »

[telt 400 woorden]
Bonk

Bonk
Mary Roach

Bonk is prachtig. Zelden heb ik een boek onder ogen gehad waarin ik tijdens de meest onaangename scènes denkbaar – ... lees verder »

[telt 432 woorden]
Brandweerman & de parkeermeter

Brandweerman & de parkeermeter
David Vlietstra

Er zijn een heleboel redenen om boeken te lezen. En de meeste zullen ondertussen wel voor mij hebben gegolden. Toch ... lees verder »

[telt 402 woorden]
Breakdown

Breakdown
Stuart Sutherland

Misschien is het niet helemaal eerlijk om een boek uit 1976 te lezen, over de stand van zaken in de ... lees verder »

[telt 348 woorden]
Broddelwerk

Broddelwerk
W.A. Wagenaar

Eens in de zo veel tijd schrijft de rechtspsycholoog W.A. Wagenaar een boek over misstanden in het Nederlandse strafrecht. Of ... lees verder »

[telt 522 woorden]
Broeder Ezel

Broeder Ezel
A.J. Dunning

Er is iets heel dubbels aan het beroep van medicus. En dat komt door het gegeven dat artsen al een ... lees verder »

[telt 600 woorden]
Buyology

Buyology
Martin Lindstrom

Laatst was mijn kleine buurtsuper een weekje dicht, om verbouwd te worden. Waarna de zaak niet alleen andere kleuraccenten bleek ... lees verder »

[telt 566 woorden]
Corrosion of Character

Corrosion of Character
Richard Sennett

Zo af en toe lees ik een boek dat een overdreven positieve reactie bij me oproept. Waarbij het gevaar dan ... lees verder »

[telt 537 woorden]
Creativity

Creativity
Mihaly Csikszentmihalyi

Aantekening maken van wat je zoal is opgevallen op een dag heeft nut. Aandacht voor details aanleren, kan je creatiever ... lees verder »

[telt 920 woorden]
Dear Undercover Economist

Dear Undercover Economist
Tim Harford

De Financial Times houdt er een opmerkelijke adviescolumn op na. De Lieve Mona van deze krant is namelijk een econoom, ... lees verder »

[telt 382 woorden]
Depressie-epidemie

Depressie-epidemie
Trudy Dehue

Zeldzaam vol is dit boek. Want, hoewel het over een medische conditie lijkt te gaan, geeft Trudy Dehue ondertussen college ... lees verder »

[telt 471 woorden]
Disruption of traditional forms of nurture

Disruption of traditional forms of nurture
William McNeill

De Canadese historicus William McNeill schreef een essay over opvoeding door de millennia heen. Punt daarin is dat er nogal ... lees verder »

[telt 424 woorden]
Doctoring the Mind

Doctoring the Mind
Richard P. Bentall

Interessanter nog dan dit boek zijn de uitgesproken reacties op wat Bentall beschreven heeft. Hij waagde het om hardop wat ... lees verder »

[telt 372 woorden]
Door eigen hand

Door eigen hand
Joost Zwagerman

Is het erger om een naaste te verliezen door een ongeluk, een acute ziekte, of door zelfmoord? Dat lijkt misschien een ... lees verder »

[telt 708 woorden]
Dus ik ben

Dus ik ben
Stine Jensen & Rob Wijnberg

Van Stine Jensen hoefde ik nooit meer een boek lezen; haar kwaliteiten waren me bekend. Maar Rob Wijnberg intrigeerde me ... lees verder »

[telt 519 woorden]
Egolutie

Egolutie
Susanne Piët

Carl Sagan zei het ooit duidelijk: buitengewone uitspraken vragen om een buitengewoon bewijs. En wie poogt om tot zulke bewijzen ... lees verder »

[telt 662 woorden]
Egotunnel

Egotunnel
Thomas Metzinger

Twee boeken las ik in korte tijd over het bewustzijn, en wat wij daar inmiddels weten over door scans en ... lees verder »

[telt 517 woorden]
Eigentijds idealisme

Eigentijds idealisme
Gabriël van den Brink

Nederland lijkt een geseculariseerde samenleving te zijn. Maar dat is schijn. Engagement met hogere waarden en beginselen bloeit er juist ... lees verder »

[telt 446 woorden]
Fascinaties

Fascinaties
Jaap van Heerden

In de bundel Fascinaties legt Jaap van Heerden nogmaals uit welke vragen hem hebben bezighouden, tijdens zijn leven. Nogmaals, want ... lees verder »

[telt 448 woorden]
Flow

Flow
Mihaly Csikszentmihalyi

Waarom dan toch zo vaak boeklogjes geschreven? Er nog van afgezien dat ik telkens boeken lees die om een reactie ... lees verder »

[telt 619 woorden]
Friendship

Friendship
Joseph Epstein

Epstein is dikwijls een zeer goede essayist. Beperk hem tot 5.000 à 6.000 woorden, en het meest uitgekauwde onderwerp levert ... lees verder »

[telt 310 woorden]
Geheugenpaleis

Geheugenpaleis
Joshua Foer

Het geheugen interesseert me. Vooral omdat ik meen meer te onthouden dan de meeste mensen; zonder daar enige moeite voor ... lees verder »

[telt 443 woorden]
God is gek

God is gek
Kluun

November is een maand van niks, wat mij betreft. Een duistere herfstmaand die meteen afgeschaft mag worden. Onderdeel van een ... lees verder »

[telt 793 woorden]
Goochelen met getallen

Goochelen met getallen
Hans van Maanen

Van Maanen deed precies wat ik ooit zeer van hem gewaardeerd zou hebben. In 2006 vroeg ik zelfs nog om ... lees verder »

[telt 432 woorden]
Good Story

Good Story
J.M. Coetzee and Arabelle Kurtz

De tijd is al even voorbij dat ik enkel mijzelf de schuld gaf een boek niet te begrijpen. Tegenwoordig neem ... lees verder »

[telt 734 woorden]
Grenzeloos nieuwsgierig

Grenzeloos nieuwsgierig
Annet Mooij e.a. red.

Een liber amicorum als dit boek is nog net niet als het fotoalbum van een willekeurige bruiloft. Maar een buitenstaander ... lees verder »

[telt 365 woorden]
Handorakel und Kunst der Weltklugheit

Handorakel und Kunst der Weltklugheit
Baltasar Gracián

Arthur Schopenhauer vertaalde het Spaanse woord prudencia met 'Weltklugheit'. Terwijl de schrijver Theo Kars in zijn Nederlandse versie koos voor ... lees verder »

[telt 766 woorden]
Hanenbalken

Hanenbalken
Lizzy van Leeuwen

Onverwacht interessant boek. Wat vooral zal zijn omdat de schrijver een echt taboe te onderzoeken had; waartoe hindernissen te overwinnen ... lees verder »

[telt 620 woorden]
Heimweefabriek

Heimweefabriek
Douwe Draaisma

Voor sommige boeken ben ik inmiddels te oud. Romans genoeg die je wel als tiener moet lezen, willen die impact ... lees verder »

[telt 332 woorden]
Here Comes Everybody

Here Comes Everybody
Clay Shirky

Tot het selecte rijtje boeken dat helder uitlegt wat door internet fundamenteel aan het veranderen is, hoort Here Comes Everybody, ... lees verder »

[telt 647 woorden]
Hersenspinsels

Hersenspinsels
André Aleman

Lang niet alle hersenonderzoek vind ik even interessant. Al ontbreekt er vervolgens logica in mijn voor- en afkeuren. Met graagte ... lees verder »

[telt 354 woorden]
Hoe een CIA-agent zijn geheugen hervond

Hoe een CIA-agent zijn geheugen hervond
Harald Merckelbach & Marco Jelicic

Er zijn momenten waarop wat iemands zich herinnert, of wat diens verbeeldingskracht produceert, bijzonder veel uitmaakt voor een leven. Merckelbach & ... lees verder »

[telt 459 woorden]
Hoe word ik gelukkig?

Hoe word ik gelukkig?
Guus Kuijer

Een boek lezen, is mij niet vreemd. Sterker nog, ik vind alle niet-lezers raar. Toch heb ik mijn lezen nooit ... lees verder »

[telt 971 woorden]
Homo Deus

Homo Deus
Yuval Noah Harari

Het leek zo logisch om na Sapiens meteen Harari's vervolg te lezen. Om zijn ideeën over de geschiedenis van de ... lees verder »

[telt 1020 woorden]
Hoofdsom der psychiatrie

Hoofdsom der psychiatrie
P.C. Kuiper

Misschien is het overdreven om Ver heen een relativerende voetnoot te noemen bij de leerboeken die de psychiater Piet Kuiper ... lees verder »

[telt 665 woorden]
Hoop

Hoop
Roland van der Vorst

Van der Vorst projecteerde in dit boek zo veel van zijn verhaal over 'hoop' op éen persoon -- Barack Obama ... lees verder »

[telt 293 woorden]
How The News Makes Us Dumb

How The News Makes Us Dumb
C. John Sommerville

Toen ik geschiedenis ging studeren, werd tijdens de introductieweek een waarschuwing uitgesproken. Denk erom, zei iemand, de geschiedenisstudie maakt dat ... lees verder »

[telt 845 woorden]
Humeuren en temperamenten

Humeuren en temperamenten
Gerrit Komrij

Opvallend aan de meeste boeken van Gerrit Komrij is dat ze zijn wat ze zijn. En dit vervolgens altijd ook ... lees verder »

[telt 644 woorden]
Identiteit

Identiteit
Paul Verhaeghe

Verhaeghe's boek is inmiddels vertaald, naar het Engels. En het roept bij sommige Britten sterke reacties op. Wat niet vreemd ... lees verder »

[telt 621 woorden]
Illusie van de bewuste wil

Illusie van de bewuste wil
Daniel M. Wegner

Als een boek heel anders uitpakt dan je dacht, valt het dan tegen? Of heb je dat dan vooral jezelf ... lees verder »

[telt 571 woorden]
In tegendeel

In tegendeel
Hans Crombag

De bundel Integendeel van de rechtspsycholoog Crombag levert mij hier een probleem op dat recensenten voor andere media niet gauw ... lees verder »

[telt 586 woorden]
In the Blood

In the Blood
Steve Jones

Puur dankbaar ben ik, voor een boek als dit. Steve Jones stelt er namelijk precies de vragen in die Matt ... lees verder »

[telt 539 woorden]
Informalisering

Informalisering
Cas Wouters

Cas Wouters ging verder waar Norbert Elias ophield, in diens Prozeß der Zivilisation. Dat is zowel heel interessant, door ... lees verder »

[telt 486 woorden]
Invention of Tradition

Invention of Tradition
Eric Hobsbawm & Terence Ranger [ed.]

Vreemd genoeg herinnerde ik me dit boek als éen dat Hobsbawm alleen had geschreven. Maar het blijkt een bundel te ... lees verder »

[telt 359 woorden]
Irrationality

Irrationality
Stuart Sutherland

Als hier een geweldige eerste zin staat, waardeert u de tekst die volgt hoger dan als ik gewoon maar begin. ... lees verder »

[telt 397 woorden]
Is alles geoorloofd als God niet bestaat?

Is alles geoorloofd als God niet bestaat?
A. van Dantzig

Er zijn boeken die ik eeuwig kan blijven lezen. Maar er zijn ook boeken waar ik zo lang over doe, ... lees verder »

[telt 265 woorden]
Island of the Colorblind

Island of the Colorblind
Oliver Sacks

Had ik dit boek eerder ingekeken, en toen al snel weggelegd? Het kan ook zijn dat me de TV-beelden over ... lees verder »

[telt 382 woorden]
Jaar uit het leven van een gevoelseconoom

Jaar uit het leven van een gevoelseconoom
Henriëtte Prast

Wat was er de extra waarde van om dit boek in twaalf hoofdstukken op te delen, die als titel de ... lees verder »

[telt 440 woorden]
Kikker gaat fietsen!

Kikker gaat fietsen!
Maarten van Buuren

In De depressie-epidemie beschrijft Trudy Dehue dat een groot tal auteurs boeken heeft geschreven over zijn of haar inzinking. Opvallend ... lees verder »

[telt 443 woorden]
Koud liggen

Koud liggen
Bert Keizer

Toen dit boekje verscheen in 2003, als essay voor de Boekenweek die de dood als thema had of zoiets, kwam ... lees verder »

[telt 94 woorden]
Kunst van het falen

Kunst van het falen
Arjan van Dam

Teken van de tijd is dat er steeds meer aandacht komt voor de waarde van het mislukken. Immers, de eisen ... lees verder »

[telt 308 woorden]
Leugenmachine

Leugenmachine
Harald Merckelbach

Op afstand, zonder de heilige verontwaardiging van de media dat ik iets heel erg moet vinden, kan bedrog ook mooi ... lees verder »

[telt 477 woorden]
Leven aan de onderkant

Leven aan de onderkant
Theodore Dalrymple

Begin deze eeuw dook de cultuurpessimist Theodore Dalrymple steeds vaker in de Nederlandse media op. Zo leek het tenminste. En ... lees verder »

[telt 416 woorden]
Liefde

Liefde
Mark Mieras

Veel aan de mens is dier. En dat kleine laagje puur menselijke eigenschappen, zoals die aangeleerde controle, maakt het zicht ... lees verder »

[telt 401 woorden]
Liever Holland dan heimwee

Liever Holland dan heimwee
Hans Keilson

Vlak voor het einde van Hans Keilson's lange leven [1909 — 2011] werd hij nog even een mediahype. The New ... lees verder »

[telt 481 woorden]
Logic of Life

Logic of Life
Tim Harford

Waarom-vragen zijn de allermoeilijkste vragen. Dat is een wet. Tegelijk zal vrijwel iedereen het liefst waarom-vragen willen beantwoorden. Ik betrap ... lees verder »

[telt 507 woorden]
Maakbare man

Maakbare man
Maxim Februari

Kennis over een heel ander onderwerp zat me wat in de weg bij het thema dat De maakbare man aanroert. ... lees verder »

[telt 844 woorden]
März

März
Heinar Kipphardt

Eind jaren zestig kwam de anti-psychiatrie op, als beweging tegen de therapeutische praktijken van dat moment. Die onwetenschappelijk waren ... lees verder »

[telt 340 woorden]
Me, Myself, and Why

Me, Myself, and Why
Jennifer Ouellette

Meermaals heb ik het idee op boeklog geopperd dat non-fictieschrijvers een kort zelfportret in hun boeken zouden horen op te ... lees verder »

[telt 823 woorden]
Meisjes zijn niet Bèta-dom

Meisjes zijn niet Bèta-dom
Marianne Joëls

Meer nog dan wat ze vertelde, vond ik interessant hoe Marianne Joëls de informatie vormgaf in dit boek. Want, op ... lees verder »

[telt 434 woorden]
Men Who Stare at Goats

Men Who Stare at Goats
Jon Ronson

Onlangs bleef ik onder het zappen hangen bij een merkwaardige film op TV. George Clooney speelde hierin een hoofdrol, en ... lees verder »

[telt 346 woorden]
Mens als huisdier

Mens als huisdier
J. van Heerden

Merkwaardig aan dit boek was dat ik het al grotendeels meende te kennen. Toch was ik er zeker van het ... lees verder »

[telt 379 woorden]
Mens als metafoor

Mens als metafoor
Pieter Vroon en Douwe Draaisma

De mooiste boeken staan soms al lang in de kast. Ik zag dat dit boek opnieuw is uitgegeven. Vroeg me ... lees verder »

[telt 616 woorden]
Mens als speelgoed

Mens als speelgoed
R.H. van den Hoofdakker

Ook de hoogleraar psychiatrie Van den Hoofdakker belandde ooit als patiënt in zijn eigen kliniek. Net als zijn collega Piet ... lees verder »

[telt 625 woorden]
Messy

Messy
Tim Harford

Voor mijn geestelijke gezondheid is het doorgaans beter om economie niet als een wetenschap te zien, maar eerder als een ... lees verder »

[telt 777 woorden]
Met alle geweld

Met alle geweld
Hans Achterhuis

Boeklog is een vrijwel dagelijks verslag van mijn fascinatie voor geweld. En nee, dat wist ik ook niet. Geen idee ... lees verder »

[telt 1510 woorden]
Mind of Its Own

Mind of Its Own
David M. Friedman

Eerder kwamen op boeklog al eens de cultuurgeschiedenissen langs van vuur, zout, arabische gom, blond haar, het bed, oplichters, en ... lees verder »

[telt 614 woorden]
Mind of the Market

Mind of the Market
Michael Shermer

Veel boeken recyclen. De meeste waarschijnlijk. Misschien ook bieden boeken wel de oudste vorm van recycling die er bestaat. Mede ... lees verder »

[telt 570 woorden]
Morele landschap

Morele landschap
Sam Harris

Er werd me eens gevraagd welke origineel Nederlandstalige publicaties ik het meest vond ontbreken in de huidige boekhandel. Waarop mijn ... lees verder »

[telt 707 woorden]
Musicofilia

Musicofilia
Oliver Sacks

Goed dat er eens een boek verschijnt over wat muziek met ons doet. Maar jammer dan weer dat het ... lees verder »

[telt 322 woorden]
Mysterieuze krachten in de sport

Mysterieuze krachten in de sport
Joris van den Bergh

Ooit bezat ik een Nederlandse vertaling van de auteur Hemmingway. Die naam had uitgever Elsevier althans groot op het kaft ... lees verder »

[telt 545 woorden]
Nature Via Nurture

Nature Via Nurture
Matt Ridley

De vraag is klassiek. En het debat daarover was altijd hevig. Maar worden iemands eigenschappen nu vooral bepaald door zijn ... lees verder »

[telt 409 woorden]
Niet alles is te koop

Niet alles is te koop
Michael J. Sandel

Op éen dag kwam ik precies hetzelfde voorbeeld tegen bij twee verschillende auteurs dat goed zou illustreren waarom niet alles ... lees verder »

[telt 655 woorden]
Niet leuk

Niet leuk
G. van Benthem van den Bergh

Drie constanten vallen telkens op aan autobiografische boeken over depressie. De auteur heeft de ziekte inmiddels enigszins onder controle gekregen. ... lees verder »

[telt 510 woorden]
Ogen van de ander

Ogen van de ander
Christien Brinkgreve

Niets merkwaardiger dan om een boek te lezen waarin de auteur zich verdiept in wat mij al decennia boeit. Zo'n ... lees verder »

[telt 592 woorden]
Ons betere ik

Ons betere ik
Steven Pinker

Meer nog dan andere gedragswetenschappers roept Steven Pinker bij mij automatisch tegenspraak op. Terwijl hij me nu juist zou horen ... lees verder »

[telt 850 woorden]
Ons muzikale brein

Ons muzikale brein
Daniel Levitin

Dat de muziek uit iemands tienerjaren de muziek wordt waar hij of zij het hele leven lang iets mee houdt, ... lees verder »

[telt 735 woorden]
Ontregelde geesten

Ontregelde geesten
Douwe Draaisma

Het is tóch anders. Zo luidt het balsturige motto van mijn andere weblog niet voor niets. Ademloze bewondering bewaar ik ... lees verder »

[telt 364 woorden]
Ontsporing

Ontsporing
Diederik Stapel

Een publieke biecht vervult mij altijd met plaatsvervangende schaamte. Want ik word in een positie gedwongen die ik helemaal niet ... lees verder »

[telt 830 woorden]
Op het scherp van de snede

Op het scherp van de snede
Jan Hendrik van den Berg

Waar op boeklog ook al niets meer van komt, is het voornemen om eens een maand enkel boeken te lezen ... lees verder »

[telt 956 woorden]
Organized Mind

Organized Mind
Daniel Levitin

Stadsbewoners zijn dom. Relatief gesproken. In Nederland staan weliswaar de universiteiten allemaal in steden, op de TU Twente na. En ... lees verder »

[telt 867 woorden]
Our Culture, What’s Left of It

Our Culture, What’s Left of It
Theodore Dalrymple

Er is iets merkwaardigs met deze bundel essays van Theodore Dalrymple. De tweede helft maakt bijvoorbeeld het deel daarvoor eigenlijk ... lees verder »

[telt 438 woorden]
Over de tijd

Over de tijd
Ileen Montijn

Toen het jaar 2000 naakte, dat zo dramatisch ronde getal, verschenen er aardig wat beschouwingen die als ondertoon hadden dat ... lees verder »

[telt 377 woorden]
Oversprongen

Oversprongen
Tijs Goldschmidt

Als u gaapt of aan uw kin krabt terwijl u zich afvraagt deze onzin verder te moeten lezen of nu ... lees verder »

[telt 258 woorden]
Paradise Built in Hell

Paradise Built in Hell
Rebecca Solnit

Het nieuws blijft ons dagelijks vertellen hoe ellendig het is in de wereld. Politici zien daar dan bovendien te vaak ... lees verder »

[telt 523 woorden]
Paranoia

Paranoia
Daniel Freeman and Jason Freeman

De vragen die de broers Freeman stellen over het huidige tijdsgewricht zijn wat interessanter dan de antwoorden waar ze mee ... lees verder »

[telt 322 woorden]
Pijn

Pijn
Amanda Kluveld

Pijn is een nogal intiem onderwerp. Niemand kan een ander vertellen hoe het is om een bepaalde pijn te lijden; ... lees verder »

[telt 611 woorden]
Pil

Pil
Mike Boddé

Geen enkel verhaal van iemands depressie lijkt op dat van een ander. Opvallend genoeg. Dit schreef Trudy Dehue trouwens ook, ... lees verder »

[telt 281 woorden]
Power of Habit

Power of Habit
Charles Duhigg

Er zit meestal een nacht tussen het uitlezen van een boek en het beschrijven van mijn reactie in een boeklogje. ... lees verder »

[telt 771 woorden]
Proust and the Squid

Proust and the Squid
Maryanne Wolf

Een boek als dit is niet zo maar in een Nederlandse bibliotheek voorhanden, dus schaf ik het aan. Met als ... lees verder »

[telt 386 woorden]
Proza waarmee je meisjes vangt

Proza waarmee je meisjes vangt
Jaap van Heerden

De uitgever noemt het groots een bundel essays, maar veel langer dan duizend woorden kunnen de meeste stukken uit deze ... lees verder »

[telt 172 woorden]
Psychobiologie van het feestvieren

Psychobiologie van het feestvieren
D. Hillenius

Hillenius moest een lezing komen houden over hem opgedragen onderwerp. 'De psychobiologie van het feestvieren'. En het eerste wat hij ... lees verder »

[telt 247 woorden]
Psychologie heeft zin

Psychologie heeft zin
Nico Frijda

Toen Nico Frijda in 1992 afscheid nam als hoogleraar hield hij een rede over de pretenties van zijn vak. 'Heeft ... lees verder »

[telt 488 woorden]
Psychopath Test

Psychopath Test
Jon Ronson

De gedachte was voor mij niet nieuw. Ook al omdat Kurt Vonnegut vrij uitgebreid over het idee geschreven dat veel ... lees verder »

[telt 468 woorden]
Psychotherapie — Een vak apart

Psychotherapie — Een vak apart
A. van Dantzig

Is het mogelijk om volkomen neutraal aan een boek te beginnen? Ik vrees van niet. Al helemaal niet meer sinds ... lees verder »

[telt 282 woorden]
Quiet

Quiet
Susan Cain

Ik bezit een superkracht, zo vertelde dit boek me. En die bestaat uit mijn introverte aard. En helaas is het ... lees verder »

[telt 766 woorden]
Quirkology

Quirkology
Richard Wiseman

Achterin vat psycholoog Richard Wiseman de inhoud van Quirkology samen in tien leuke weetjes, waardoor geen gesprek aan tafel voortaan ... lees verder »

[telt 419 woorden]
Radicale verliezer

Radicale verliezer
Hans Magnus Enzensberger

Zelfs een publiek leesdagboek als dit doet éen ding niet: Mijn boeklog kan niet vastleggen wat me naast de boeken ... lees verder »

[telt 875 woorden]
Rational Optimist

Rational Optimist
Matt Ridley

Merkwaardig aan onze ideeën over de toekomst is dat die zo makkelijk zo somber uitpakken. Voorspellen wat er allemaal mis ... lees verder »

[telt 855 woorden]
Reckoning With Risk

Reckoning With Risk
Gerd Gigerenzer

Een boek kan dus ook gewoon zo belangrijk zijn dat ik het iedereen dringend aanbeveel om te lezen, zonder dat ... lees verder »

[telt 281 woorden]
Schrikbewind der verzinsels

Schrikbewind der verzinsels
Jaap van Heerden

Deze bundel essays leek me consistenter dan de andere boeken van Jaap van Heerden die ik eerder dit jaar las ... lees verder »

[telt 208 woorden]
Seks en de seksen

Seks en de seksen
Cas Wouters

Cas Wouters publiceerde de afgelopen jaren twee vergelijkbare boeken over het veranderen van de zeden in de twintigste eeuw. Dit: ... lees verder »

[telt 326 woorden]
Sense of Order

Sense of Order
E.H. Gombrich

Van de kunsthistoricus Gombrich [1909 - 2001] hoort elk beschaafd mens op zijn minst The Story of Art te hebben ... lees verder »

[telt 346 woorden]
Short History of Progress

Short History of Progress
Ronald Wright

Iedereen die meer dan twee geschiedenisboeken gelezen heeft, weet dat nogal wat schrijvers telkens dezelfde onderwerpen uit het verleden met ... lees verder »

[telt 288 woorden]
Sigmund Freud

Sigmund Freud
Peter D. Kramer

Karel van het Reve moest indertijd nog met nadruk schrijven dat hij tot het selecte clubje aan Freud-haters hoorde. Maar, ... lees verder »

[telt 566 woorden]
Six Feet Over

Six Feet Over
Mary Roach

Na in Stiff te hebben onderzocht hoe veel nut het menselijk lichaam nog heeft na iemands dood, lag een vervolg ... lees verder »

[telt 297 woorden]
Slimme onderbewuste

Slimme onderbewuste
Ap Dijksterhuis

Vooraf intrigeerde me vooral wat Dijksterhuis over zijn eigen onderzoek had te melden in dit boek. Zijn naam was me ... lees verder »

[telt 440 woorden]
Snobbery

Snobbery
Joseph Epstein

Eén van de merkwaardigste verwijten die ik over boeklog gekregen heb, luidt dat het snobisme hier stuitend is. Tja. Dat ... lees verder »

[telt 455 woorden]
Spreekuur als opgave

Spreekuur als opgave
Abram de Swaan

Boeklog biedt impressies van boeken. Persoonlijk gekleurde impressies bovendien. Die zijn voor mij het leukst om te schrijven. En bovendien ... lees verder »

[telt 484 woorden]
Stiff

Stiff
Mary Roach

Mary Roach liet me opnieuw nadenken over de cultuur waarin wij leven. Zo vind ik het ineens nogal merkwaardig hoe ... lees verder »

[telt 357 woorden]
Storytelling Animal

Storytelling Animal
Jonathan Gottschall

Wie meent er op foto's altijd veel lelijker uit te zien dan in de spiegel vertelt zichzelf een verhaaltje. Niet ... lees verder »

[telt 513 woorden]
Stuff of Thought

Stuff of Thought
Steven Pinker

Misschien moest ik nog eens een echt stuk schrijven over de boeken van Steven Pinker. Een artikel dat wel de ... lees verder »

[telt 389 woorden]
Te midden der kampioenen

Te midden der kampioenen
Joris van den Bergh

Heel moeilijk lijkt het me niet om te begrijpen waarom Te midden der kampioenen een klassiek Nederlands sportboek zou worden. ... lees verder »

[telt 617 woorden]
Thy Neigbour’s Wife

Thy Neigbour’s Wife
Gay Talese

Zelden zo'n merkwaardig boek gelezen als dit. Al is vooral het einde daar verantwoordelijk voor. Tot pagina 472 was er ... lees verder »

[telt 477 woorden]
Tien geboden voor het brein

Tien geboden voor het brein
René Kahn

Kahn's boekje met regels om ons brein goed te laten functioneren, las in zijn geheel misschien niet heel anders dan ... lees verder »

[telt 607 woorden]
Tijd

Tijd
Stefan Klein

Onder Hitler heeft Duitsland nog eens geregeld dat er geen belasting meer geheven werd op overwerk. En deze bepaling is ... lees verder »

[telt 515 woorden]
Tijd voor empathie

Tijd voor empathie
Frans de Waal

De Waal is een Nederlander die tegenwoordig werkt in de VS. En daarmee heeft hij twee manieren van samenleven leren ... lees verder »

[telt 666 woorden]
Tipping Point

Tipping Point
Malcolm Gladwell

Fijn boek. Goed geschreven ook. Alleen wist ik het wel op pagina honderd. Wat er verder nog komen zou, leek ... lees verder »

[telt 546 woorden]
Traffic

Traffic
Tom Vanderbilt

Popsci levert vaak heerlijke boeken op. Tot je gaat nadenken over wat de schrijver nu eigenlijk beweert, in diens versimpelde ... lees verder »

[telt 496 woorden]
Tribe

Tribe
Sebastian Junger

Opvallend genoeg riep Tribe van Sebastian Junger nog het meest associaties op met Kurt Vonnegut. En dan niet met de ... lees verder »

[telt 393 woorden]
Tussen psychologie en filosofie

Tussen psychologie en filosofie
J. van Heerden

Een van de essays uit deze bundel heet 'Het vreemde in de blik van Jean-Paul Sartre'. Het is later opgenomen ... lees verder »

[telt 252 woorden]
Ueber die Dummheit

Ueber die Dummheit
Robert Musil

Belangrijkste reden om deze toespraak nog eens te bekijken, is Matthijs van Boxsel. Vaak als diens Encyclopedie van de domheid ... lees verder »

[telt 598 woorden]
Uit het autowrak gezaagd

Uit het autowrak gezaagd
Jaap van Heerden

Nogal vaak gaat het over psychologie in de nieuwe essaybundel van Jaap van Heerden. Niet dat het vreemd is dat ... lees verder »

[telt 293 woorden]
Undercover Economist

Undercover Economist
Tim Harford

Trust Me, I Am an Economist, zo heette éen van de weinige TV-uitzendingen waar ik in 2006 met enig plezier ... lees verder »

[telt 566 woorden]
Upside of Irrationality

Upside of Irrationality
Dan Ariely

Een boek met popsci als dit kampt met een probleem. In The Upside of Irrationality schrijft de sociale wetenschapper Dan ... lees verder »

[telt 386 woorden]
Vagina

Vagina
Naomi Wolf

Als een schrijfster eerst moet bekennen dat ze niet lekker meer klaarkwam, en daar nu aan geholpen is -- daarbij ... lees verder »

[telt 697 woorden]
Van oude en nieuwe trauma’s

Van oude en nieuwe trauma’s
Jaap van Heerden

De dunste essaybundel in bladzijden was dit in de verzameling. Maar bij Van Heerden telt vooral wat er staat, niet ... lees verder »

[telt 250 woorden]
Ver heen

Ver heen
P.C. Kuiper

Om verschillende redenen is Ver heen een klassieker geworden in het omvangrijke subgenre van de autobiografieën waarin iemand terugkijkt op ... lees verder »

[telt 406 woorden]
Vergeetboek

Vergeetboek
Douwe Draaisma

Over de boeken van Douwe Draaisma ben ik inmiddels vrij snel uitgepraat. Sinds hij over het geheugen is gaan publiceren, ... lees verder »

[telt 358 woorden]
Vertel

Vertel
Christien Brinkgreve

Net als bij een eerder boek van Christien Brinkgreve viel op dat we een boekenlandschap bewonen dat heel wat overlappingen ... lees verder »

[telt 813 woorden]
Verveling

Verveling
Peter Toohey

Nogal wat schrijvers leren hun lezers perfect wat verveling is. Al zal dit zelden hun bedoeling zijn geweest. De Canadese ... lees verder »

[telt 375 woorden]
Voor een echt succesvol leven

Voor een echt succesvol leven
Bas Haring

Bas Haring had enkele jaren terug een televisieprogramma. Wat zeg ik. Twee televisieprogramma's had Bas Haring deze eeuw. Beide gingen ... lees verder »

[telt 377 woorden]
Vreemde in de blik van Jean-Paul Sartre

Vreemde in de blik van Jean-Paul Sartre
Jaap van Heerden

Hoera, voetnoten. Opvallend in de boeken die ik voor mijn lol lees, is dat de schrijvers zo zelden gedetailleerde verwijzingen ... lees verder »

[telt 318 woorden]
Vrouw

Vrouw
F.J.J. Buytendijk

Voor wie zich mocht afvragen of er nu helemaal geen lijn in mijn leesgedrag zit, Jaap van Heerden wijdde enige ... lees verder »

[telt 275 woorden]
Waanzin

Waanzin
Roy Porter

Het vervelende aan deze korte geschiedenis is dat die toch wat al te beknopt uitviel. Porter doet vele stevige uitspraken, ... lees verder »

[telt 242 woorden]
Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt
Douwe Draaisma

Het beste aan dit boek is de titel, dus wacht ik eigenlijk al een tijd tot iemand die parafraseert voor ... lees verder »

[telt 275 woorden]
Waarom vrouwen van apen houden

Waarom vrouwen van apen houden
Stine Jensen

De commerciële uitgave van een dissertatie. Over mensapen gaat die, of beter over de ideeën die er over mensapen zijn ... lees verder »

[telt 211 woorden]
Wat is er mis met gezag?

Wat is er mis met gezag?
Jurriën Rood

De Nederlandse politieagent trekt tijdens een dienstverband van veertig jaar gemiddeld genomen slechts éen keer zijn wapen. Toch geven de politieseries ... lees verder »

[telt 680 woorden]
Wat is leven?

Wat is leven?
Arjen Mulder

Steno is het, zo lijkt me, als ik mijzelf historicus noem. Een snelle beknopte beschrijving van mijn intellectuele achtergrond, en ... lees verder »

[telt 591 woorden]
Wees blij dat het leven geen zin heeft

Wees blij dat het leven geen zin heeft
Jaap van Heerden

Dit boekomslag zal hier de komende tijd nog twee keer langskomen. In deze paperback is namelijk niet slechts éen boek ... lees verder »

[telt 252 woorden]
Wezen van de angst

Wezen van de angst
Simon Vestdijk

Stel, ik zou een dissertatie moeten schrijven over het onderwerp 'angst'. Welke kennis lijkt me daarvoor noodzakelijk? Ik zou dan waarschijnlijk ... lees verder »

[telt 773 woorden]
Wilde vlees

Wilde vlees
Joep P.M. Schrijvers

Zitten er ideeën achter hoe onze emoties constant geprikkeld worden? Joep Schrijvers stelde zich de vraag, en keek daarbij bovendien ... lees verder »

[telt 419 woorden]
Wilful blindness

Wilful blindness
Margaret Heffernan

Neem geen Röntgenfoto van een zwangere vrouw. De miniemste dosis Röntgenstraling maakt de kans dat het kind later leukemie ontwikkelt ... lees verder »

[telt 658 woorden]
Wisseling van de macht

Wisseling van de macht
Mildred Hofkes

Interessanter dan dit boek was wat er aanvankelijk mee gebeurde. In Wisseling van de macht staat voornamelijk éen lang reputatieonderzoek uitgewerkt. ... lees verder »

[telt 289 woorden]
Ziektemakers

Ziektemakers
Jörg Blech

Het gegeven is me welbekend, en ook hier op boeklog werd al regelmatig gesignaleerd: dat eenmaal gevormde instituties kunstmatig vraag gaan ... lees verder »

[telt 442 woorden]
Zo werkt aandacht

Zo werkt aandacht
Stefan van der Stigchel

Hardste kritiek die ik kan hebben op een boek luidt: mij werd volstrekt onduidelijk waarom deze uitgave juist op deze ... lees verder »

[telt 670 woorden]
Zorgelijke staat van het onbewuste

Zorgelijke staat van het onbewuste
J. van Heerden

Had ik dit proefschrift gelezen als het niet van Jaap van Heerden was geweest? De vraag stellen, is hem beantwoorden. ... lees verder »

[telt 306 woorden]
Zusje van de bruid

Zusje van de bruid
Joris van Casteren

Als in een roman een liefde voorkomt, hoe eenzijdig ook, gaat zo'n boek vervolgens enkel over die liefde. Elders heb ... lees verder »

[telt 466 woorden]