X Marks the Box ~ Daniel Blythe

► door: A.IJ. van den Berg

Britse ambtenaren mogen zich niet kandidaat stellen voor de verkiezing tot parlementslid. Een triviaal feit, zo lijkt het. Daniel Blythe nam het ook zonder pauze op in een reeks aan eigenschappen die een kandidaat voor zo’n politieke positie diskwalificeren. Zo iemand mag bijvoorbeeld ook niet gek zijn. Of bankroet.

Maar toch. Voer dezelfde grond tot diskwalificatie eens in Nederland in, als gedachtenexercitie, en kijk hoe weinig parlementariërs dan nog in de Tweede Kamer overblijven. Tel dan degenen met een achtergrond in het onderwijs mee.

De verschillen tussen twee buurlanden kunnen soms wel degelijk uit trivia worden verklaard. En alleen daarom heeft het soms nut een boek te lezen waarvoor ik niet het doelpubliek ben.

Daniel Blythe probeert met X Marks the Box onder meer zijn landgenoten uit te leggen waarom het wel degelijk zin heeft te gaan stemmen, straks. Ondanks dat ook hij jaren cynisch is geweest over wat politici bereiken. Maar, wie zich niet met de politiek wenste te bemoeien, loopt alleen al erg grote kans geregeerd te worden door zijn minderen.

Opvallend genoeg breekt hij zijn eigen boodschap tegelijk af in het boek. Naast dat pleidooi om de verkiezingen niet onverschillig te laten passeren, en een uitleg van het systeem, en de partijen daarin, biedt hij nogal wat recente Britse politieke geschiedenis. In anekdotes. En ook in opsommingen, zoals een lijst van politici die het geniepigst door hun eigen partij een mes in rug gestoken werd.

Dit maakte het boek voor mij dan weer prettig om te lezen.

X Mark the Box is tot 3 maart 2010 gratis beschikbaar als e-boek. Was dit niet zo geweest, dan had ik er nooit kennis van genomen.

En zo dit boek me niet wat meer kennis over het Britse politieke systeem heeft verschaft, dan werd me in elk geval weer iets duidelijker waarin Nederland nu precies zo vreselijk Nederlands is.

* er is ook een website gewijd aan het boek, en de kennis daarin

Daniel Blythe, X Marks the Box
How to Make Politics Work For You

189 pagina’s
Icon Books, 2010

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden